Jestem trochę w szoku że film ma tak niską ocenę (jak to piszę 6.9). Film może nie jest jakiś
wybitny, ale jednak to klasyk i zasługuję przynajmniej na 8.0 - takie jest moje zdanie.
Mnie ta ocena takze zszokowala. Widocznie ludzie , ktorzy ogladali to w trakcie premiery , juz wymarli. Szkoda , ze za ich czasow nie bylo filmwebu , ocena by skoczyla. Pozatym nikt nie pisze sie na zrobienie filmu w podobnym klimacie , no chyba , ze asulinium :)
Jednak na najbardziej utytułowanej stronie czyli IMDB Park Juraski ma ocenę 8/10 więc głowa do góry :))
I w dodatku jest w top250 wszech czasów. Tamten ranking docenia klasyki, ten ssie... Polacy mają słaby gust.
Na dodatek o wiele słabsza część druga ma nawet wyższą średnią. Walić te wszystkie rankingi.
Na Filmwebie Park Jurajski też kiedyś miał bardzo wysoką ocenę. Niestety potem drastycznie spadła po wtargnięciu na ten portal naszej cudownej młodzieży.
Szczerze nie pamiętam, ale był w pierwszej setce rankingu na FW kilka lat wstecz...
W połowie 2008 roku miał najwyższą ocene - 8.4 i mieścił się w top 100 na 50 miejscu. Od tamtego czasu tak drastycznie mu zaniżono ocene niestety.
16 Lutego 2009 roku, Park Jurajski miał ocen 8,04 i zajmował 251 miejsce w rankingu.
http://web.archive.org/web/20090216112926/http://www.filmweb.pl/f1212/Park%20Jur ajski,1993
Po prostu film się zestarzał. Dziś efekty specjalne w tym filmie nie powalają jak kiedyś, a reszta filmu nie zachwyca (film jest bardzo familijny)
Dzisiaj byłem w kinie i stwierdzam, że efekty w tym !dwudziestoletnim! filmie biją na głowę efekty w większości współczesnych blockbusterów.
To znaczy nie zachwycają w sensie, że wyglądają mniej więcej jak te które widzimy na codzień i nie wzbudzają już żadnego Wow, co za wspaniałe efekty
Te efekty dalej robią "Wow", chociażby dlatego że mają już 20 lat, a wciąż się niezestarzały. Poza tym w żadnym innym filmie do tej pory nie pokazano tak dobrze wykonanych dinozaurów za pomocą animatroniki i komputera.
A myślicie że ja nie jestem zaszokowana :o Jak tak można ? Film miał oskary i inne nagrody. Przecież to ,,arcydzieło", ludzie błagam was docencie to, teraz jak widzicie lecą takie filmy o dinozaurach jak np. ,,Atak dinozaurów" , który jest głupi i paskudny. Druga część Parku Jurajskiego jest gorsza i nudna, a jedynka zasługuje na przynajmniej 8.0.
klasyk, nie klasyk, co za różnica? Film ocenia się ze względu na jego poziom, a nie na to czy jest stary. Za dzieciaka się jarało dinozaurami i parkiem jurajskim, ale jak ostatnio obejrzałem ten film to masa najróżniejszych głupot i błędów aż raziła. Ocena na filmwebie jest i tak grubo zawyżona.
Jak dla mnie ocena za wysoka ten film to zwykły film przygodowo-familijny, bez jakiś super ciekawych postaci. Praktycznie nie ma w nim nic więcej oprócz ładnych dinozaurów, które na tamte czasy były świetnie wykonane.
Może 8.0 to nie, ale 6,9 to w moich oczach zdecydowanie za niska ocena. Przykładowo taki syf z Pattinsonem jak '' Twój na zawsze '' ma średnią 7, 5 , a tu ... :(