.. i niech mi nikt nie gada że juz dośc tych częsci nakrecili jak komuś nie pasuje niech nie ogląda kolekcjych częci a nie użala sie nad soba tak jaby ktoś mu kazał na siłę je oglądac
Popieram, zrobiłam sobie maraton i obejrzałam wszystkie części w ciągu kilku dni, wszystkie były dobre i jeśli tylko powstanie kolejna to na pewno ją zobaczę :)
Hellraiser też był niczym tasiemiec na miarę Mody na Sukces, a pomimo tego oglądało się super :) Poza tym każda część Piły wnosiła coś nowego, odkrywała nowe karty, więc nie rozumiem osób dla których była niczym "odgrzewany kotlet".. nawet jeśli, to mi smakowało i nie nabawiłam się niestrawności :P Korzystając z okazji, pozdrawiam wszystkich fanów serii ;) I zgadzam się z Tobą Maćku, jak się komuś nie podoba, to niech nie ogląda ot i co! ;]
Jesteście fanami serii ok... Nie którzy lubią Gwiezdne Wojny, 10 częśc Piątek 13-stego... itp itd.
Ale jak ktoś pisze "Poza tym każda część Piły wnosiła coś nowego (...)" to chyba nie rozumie tego pojecia. Pierwsza cześć tak może i coś wniosła do gatunku jakim jest Horror. Piła II według wielu (krytyki zwłaszcza) i mnie również była lepszym filmem, lepszą produkcją niż Piła I. Dwójka była przewrotna i ciekawa. I w tym miejscu można powiedzieć że konczy sie moje podniecenie tą serią ponieważ pozostałe pieć filmów z cześci na część jest coraz gorsze. Głupek zapyta: "A dlazczego?"... Już odpowiadam drogi Głupku. Ponieważ aktorstwo jest coraz gorsze, reżyseria słaba, scenariusze staję się smieszne a nie ciekawe, Brakuje klimatu z pierwszej i drugiej części, wymyślne morderstwa stają sie nużące i mało ciekawe (nie cieszą mojego sadystycznego oka jak to było w jedynce i dwójce)... i tak każda kolejna część jest odgrzewanym kotletem! Robionym dla kasy! Wypuszczanym na halloween kiedy najwiecej ludzi ogląda horrory na jesień. Jest to inteligentny zbieg aby zarobić troche wiecej pieniędzy, A głupi hamburgerożercy ciśną do kina ile wlezie. Ale ok rozumiem że ktoś jest fanem słabego kina z niewiadomych mi powodów. Pozdro :)
Barwo wreszcie post krytyka antyfana, który się chce czytać. Tylko może bez tego "głupka" by ładniej brzmiało.
W pełni się zgadzam. O ile 1ka była ciekawa, nowatorska, zaskakująca i co najlepsze nakręcona praktycznie w jednej lokacji, to już kolejne części słabną jedna po drugiej. No może jeszcze ta 2ka, ale nie wnikajmy która lepsza od której. Cała reszta to już łażenie z pokoju do pokoju i próba ratowania kogoś tam i ta w kółko. No i jeszcze ta gmatwanina, że zamieszany jest ktoś z poprzedniej części. Co do piły 3D to przed premierą było jak zwykle wiele krzyku jakie to będzie cudo ("Najlepsze zostawił na koniec") i jak zwykle na krzyczeniu się skończyło. Film był identyczny jak poprzednie części no i jeszcze facio z 1ki. Ciekawe jakiego znów ucznia będzie miał w kolejnej części.Wydaje mi się że o wiele lepiej byłoby pójść za ciosem pierwszej sceny 3D i akcję rozegrać na mieście z wykorzystaniem otoczenia, zamiast znów pakować wszystko w halę z napisami na kolejnych drzwiach. Jeszcze jedno co mnie "zawiodło" w tym filmie to brak jakiejkolwiek logiki ostatniej sceny. Facet zamiast próbować podciągać się na łańcuchach, czy też podwiesić się na pasku o ile go miał, czy też za szlufki w spodniach (cokolwiek), bez wahania wbija haki w klatę (pomijam ze twardziej nie zemdlał) i daje jeszcze radę podciągać się na rękach z uszkodzonymi mięśniami, no bzdura totalna. Seria Piła jest chyba najlepszym przykładem na to, że niektóre filmy powinny kończyć się na pierwszej części i po latach zdobyć miano kultowych, zamiast stać się śmieszną serią, w której ciężko sobie przypomnieć co gdzie było. A jak ktoś lubi patrzeć na krew i nie zależy mu na fabule to polecam Oblicza Śmierci. Zero fabuły tylko krew, flaki itp. UWAGA! JEST TO TYLKO MOJE ZDANIE, KAŻDY MOŻE MIEĆ SWOJE, A FORUM JEST CHYBA PIO TO ŻEBY SOBIE PODYSKUTOWAĆ. POZDRAWIAM.
popieram maciekb80 będzie kolejna 8 cześć Piły, i nie ważne co tam uważacie czy jest idealna lub nie czy nuda bla bla bla bo każda cześć jest zajebista ;) i chce więcej niech się nie kończy :) ocena filmu 9/10
Nie chcę się spierać, bo gusta są różne. Ludzie podniecają się Essential Killig, chociaż ja wyłączyłem w połowie, ale poprzyj czymś swoją wypowiedź. Stwierdzić, że cos jest zajebiste lub nie może każdy, ale podaj jakieś fakty które poprą Twoją wypowiedź.
no i znow sie zaczyna historia lubi sie powtarzac podobnie byla piłą 6 czy bedzie pila 7 (3D) i t teraz macie watpliwosci ale nie bede sie cackal i kto ma racje to to dla mnie nie istotne,
otoz kolego arekw nie bede niczego objasnial co jest zajebiste dla Mnie bo cala seria Piły ogolem jest zajebista, moze masz inne zdanie to juz mnie nie ochodzi ja rozmawiam z tymi osobami co lubia pile i chca kolejnej czesci bo wiem ze ona powstanie i
jak wczesniej napisalem ocena filmu 9/10 pozdrawiam
Nie no fakt nie ma sensu sie kłocić... Fani kina Felliniego przyjdą i poprą każdy swój argument oraz wysłuchają czyjegoś. Za to Fani "piły" czy "legalnej blondynki" przyjdą i powiedzą "bo jest zajebista'" dlaczego? "bo tak"... rozwiń swoją myśl... "jest i tyle". Trzeba sie pogodzić że dla mało wymagającego kina/filmu znajdzie sie zawsze mało wymagający widz który nie używa mózgu w czasie relaksu (jakim jest oglądanie filmu) tylko kieruje sie podstawowymi zmysłami tj. Wzrok (kiedy patrzy w ekran), słuch (aby rozumieć o czym gadają bohaterowie) oraz bardzo czesto smak (aby czuć smak pożeranego popcornu i batonów). Chociaż nie koniecznie w pełni używają dwóch pierwszych ponieważ gdy by prawidłowo funkcjonowały to zaczął by się śmiać z drętwych dialogów i absurdu jaki widać na ekranie (jak wspomiał wyżej arekw... tak jak by nie mógł tych haków zaczepić o spodnie tylko wbił je sobie w mięśnia... genialne). Czekam na parodie wszystkich części "piły" w której to autorzy zgrabnie pokażą jak można było bez boleśnie ominąć wszystkie pułapki ponieważ wiekszość sie dało (dopóki agent Hoffman nie zaczął walić w cH*J*) xD. Dobra juz nie mam siły sie zbijać z tego wszystkiego. Fakt że jest jakaś część społeczeństwa chociażby w Polsce która mówi że piła 3D to dobry film. Świadczy tylko o tym że demokracja powinna być zniesiona. Bo nie którzy ludzie nie powinni mieć prawa głosu.
Skoro oglądając piłe nie używa sie mózgu to jak nazwać kogoś kto oglada z bananem na twarzy piątek13 czy hallowen gdzie neizniszczalny morderca wyrzyna bez powodu wszystko co sie rusza? piła jest inna od badziewiastych horrorów i w tym tkwi jej "urok".. ja z niecierpliwości poczekam az sie zaczniesz produkowac jak to mozna było bezboleśnie unikac pułapek np z 1 czesci.. nie krepuj sie
Mozna było nie spuścić klucza w wannie ;) Ale nie o to chodzi, nie chodzi rownież chyba o to żeby zachwycać się jednym filmem lub drugim, ale o to że zamiast być lepiej, jest gorzej. A skoro rozmawiamy na temat konkretnego filmu i ktos mówi ze film jest zajebisty, to chciałbym wiedzieć dlaczego tak uważa. Na tym polega dyskusja, a nie na tym zeby odpowiedzieć "bo tak i nie będe się tłumaczył". Jeszcze stwierdza że "rozmawia". To jak 10 po kolei napisze "zajebisty" to faktycznie ciekawa rozmowa.
Z tym kluczem to raczej nie było to od nich zależne a na bank nie było to świadome działanie.."madry po szkodzie" można powiedzieć.. Pierwsza saw była zarąbista bo była takim ewenementem, jedyna w swoim rodzaju...poza tym fajnie ze powstało tyle części ponieważ duzo osób ma teraz nowe hobby aby sie rozpisywać jaka to piła telenowela etc.. myślą ze są "wow" a przeciez trzeba być pustym na maxa zeby oglądać 8 części czegoś czego sie nie trawi tylko po to żeby później jęczeć jaki to badziew..akurat nie kieruje tego do Ciebie tylko do 50 osób przed tobą i kolejnych 50 które sie "objąwią" po tobie.
Jak ja uwielbiam takich ludzi
tobie się pewnie wydaje że to co uważasz ze szwagrem to opinia całego narodu
1 była świetną produkcją a 2 była od niej lepsza zgadzam się z tym w pełni ale powiedzenie że wszystkie następne to film dla kretynów jest nadużyciem (szczególnie że znajduje się w tym zestawieniu część 5 która swoją fabułą bije na głowę zarówno jedynkę jak i dwójkę serii SAW)
Ogólnie w ciekawym kierunku poszło forum piły 3D bo kiedy tu byłem ostatnio to głównie antyfani rzucali bezwartościowe określenia "piła to gówno" a fani podawali kontrargumenty
Ty natomiast twierdzisz że to fani piły mają do powiedzenia tylko tyle że film jest zajebisty i nie umieją tego poprzeć argumentami w merytorycznej dyskusji
Piła jest serią filmową zrealizowaną w sposób który może zadowalać zarówno ludzi do których trafi opowieść o mrocznej stronie ludzkiego umysłu i duszy jak i do tych którzy będą cieszyli się z powodu lejącej się krwi
Inna sprawa jest taka że pułapki trzymały poziom przez całą serię i były niesamowicie skonstruowane a w dodatku (wiem że to cię zaskoczy) wiele z nich miało w sobie pewien ukryty przekaz pewien symboliczny związek z ofiarą (jak choćby wyrywanie łańcuchów oznaczające zrywanie więzów z mroczną przeszłością)
Co do samej 7 to krótko o jej zaletach
-pułapka publiczna która jest innowacją w serii
- odrzucenie piły przez Dr gordona (symbol zakończenie historii piły)
- Hoffman który wypaczył "dzieło" Jigsawa został ukarany
- genialny plan Hoffmana dzięki któremu dostał się na komisariat (jak go nie lubię tak to jak sprytny obmyślił plan robi wrażenie)
- Gordon jako pomocnik Jigsawa to dobry pomysł (szkoda tylko że pokazano go na początku filmu)
- świetna scena z grupy wsparcia która pokazuje wpływ gier Jigsawa na umysł
- arogancja Dr Gordona który wzbudził we mnie o wiele większy szacunek niż podczas pierwszej piły
i żeby nie było to krótko o wadach
-Spodziewałem się że żona samego Johna Kramera będzie trochę bardziej inteligentna niż blondynka z dowcipów
- Bobby Dagen jest idiotą
- Pułapka z czujnikiem dźwięku (rozumiem symbolikę ale wg mnie przesadnie trudna)
- Pułapka końcowa fajnie wygląda ale trochę zbyt epicka jak na serie SAW
A ja uwielbiam takich jak Ty :) z twoich ust słowo pisane na temat piły nie brzmi tak beznadziejnie jak wygląda na ekranie :)... chyba wszystko ująłem w tym jednym zdaniu. No ale dobra... Jesteś fanem serii i szanuje twoje zdanie bo wysiliłeś sie na kilka słow a nie jak nie którzy na "zajebiscie" tylko. Nie zmienia to faktu ze PIła jest robiona dla kasy jak 90% filmów w Stanach. Nie zmienia to także faktu że Piła od cześci pierwszej jest kalką innych świetnych filmów a pozostale części... dobra bez komentarza. Nie wysilaj sie na nadinterpretacje czegoś co jest oczywiste jak to że jutro wstanie słońce. A ukazanie jeszcze jednego uczestnika układanki czyli Gordona było tak beznadziejne że aż ręce mi opadły. Mniejsza o fabułe. Oprócz tego patrzy sie na wiele czynników czyli Reżyserie która jest marna a dlaczego? a dlatego że jakby to wsadzić w łapy takiego Finchera albo Snydera mielibysmy kultową serie a co za tym całkiem inne kino. Dalej beznadziejna muzyka która w momentach w których by sie przydała jej nie było przez co film tracił klimat. Po trzeciej cześci zdjecia stoją na bardzio niskim poziomie a na ekranie panuje coraz wiekszy chaos i zamęt najprawdopodobniej z powodu tak banalnego jak to aby nie ukazac braków w efektach specjalnych. Scenariusz były o niebo lepszy gdy by pozbyć sie z niego jednej dziury jaką jest żona Kramera... można powiedzieć ze jest tylko takim zapychaczem aby film trwał wiecej niż 60 minut. No i aktorstwo... tak drętwe,sztuczne własnie dlatego mam problemy z oglądaniem takich produkcji mimo że mnie ciekawią bo tak jestem nie normalny i lubie czasami pooglądac troche przemocy. Jak juz ktoś wspomniał lepszy był by z tego mini-serial no ale cóż... kasa kasa i jeszcze raz kasa.
Taki juz jest świat... wiele rzeczy nie powinno sie robić i wiele nie powinno zaistnieć ale zawsze znajdzie sie odbiorca dlatego zawsze gdzieś koło nas bedzie disco polo, słabe kino i nie zbyt rozgarnęcie ludzie bo dla nich to wszystko.
Piła przełamała pewną konwencjonalnośc na rynku horroru który lubi chodzic na skróty,powielając coś co juz dawno było,a do czego widz nie chce już wracac.A to że każda kolejna częsc piły jest pochodna wcześniejszej nie znaczy że powiela sama siebie ponieważ staje się ona kilku odcinkowym serialem gdzie poczatek jest koncem wczesniejszej .Tylko jest to serial w zupełnie innym znaczeniu niż jest to przyjecte jesli wiecie o co Mi chodzi
A ja też czekam na 8, w niczym mi ona nie zaszkodzi, chętnie oglądnę. Inni ludzie chętnie oglądną kolejną część innego filmu który lubią, jeszcze inni jeszcze innego. I tak powinno być. Więc po co się kłócić :). A nie rozumiem antyfanów, nie wiem w ogóle co to jest antyfan. Jeśli ktoś czegoś nie lubi, nie powinien oglądać, niech oglądnie to co lubi i będzie FANEM czegoś innego. Jak ktoś zrozumiał o co mi chodzi :D.
A jak rozpoznac czy sie czegos nie lubi, nie oglądając tego? Trzeba oglądać różne kino. Poza tym piła nie była zła, a kolejne części są zawsze zapowiadane jako niby lepsze od poprzedniej, dlaetego też sie je ogląda. Poza tym lubie jak sie krew leje na ekranie, tylko zeby jeszcze fabyła była jakaś dobra.