Zawsze gdy czytałem tematy o filmach z serii Piła w których wszyscy twierdzili że robi się z tego serial myślałem sobie "Mnie to nie obchodzi bo każdą część cenię. W każdej coś się wyjaśniło i można powiedzieć że każda jest częścią układanki." Teraz gdy widzę że będzie siódma część i ma to być ostatnia to wiem jak bardzo się myliłem. Żeby była to ostatnia część to wszystko musi się rostrzygnąć, a to oznacza, że aby zrozumieć cały plan Jigsawa muszę pamiętać większość wątków z poprzednich częśći a jest ich sporo. W Pile 4 został wykorzystany ten policjant, który szukał syna w Pile 2. W Pile 5 na początku jak Hoffman wychodzi z tego budynku to ma na rękach dziewczynkęm która była córką tego typa z Piły 3 który miał wybaczać i ratować ludzi w pułapkach. Chodzi mi o to, że nie od razu załapałem związek między nimi. Wszystkie części są ze sobą powiązane a ja nie do końca kojarze co i w której się działo. Nie mogę się doczekać tej siódmej części, ale jeśli w tej godzinie z czymś (zależy ile będzie trwała ta część) ma się wszystko wyjaśnić (np. jaki element w układance spełniały pułapki dla ludzi z części 5 i 6) to obawiam się, że jestem zmuszony wrócić do poprzednich części a jest ich sporo i nie mam ochoty. Wniosek: Jeśli dawno oglądałeś\aś wcześniejsze Piły to trza chyba będzie obejrzeć jeszcze raz. Myślę że lepiej byłoby jednak gdyby twórcy nie kierowali się tylko kręceniem dla kasy, ale gdyby nagrali gdzieś tak 4 części i zrobili to krótko i zwięźle. Wiem, że ze względu na skomplikowaną fabułę byłoby to niemożliwe ale i tak twięrdzę, że 7 filmów trochę zbyt dużo jak na zapamiętanie większości każdego z nich. Ja mam nawet problem z zapamiętaniem jak nazywali się poszczególni bohaterowie którzy pojawiają się potem w kolejnej części. Od razu zaznaczam że nie mówię tutaj że nie podoba mi się seria Piła, tylko niech naprawde na tej szczęśliwej siódemce się to zakończy. Mam nadzieje, że twórcy nie powiedzą "Żartowaliśmy!!" i że nie zrobią Piły VIII. To jest moje zdanie :)
Tak, to prawda. Trzeba idealnie znać poprzednie części aby zrozumieć kolejne. Myślisz że dlaczego dużo osób mówi że piła to dno? Bo oglądają nie po kolei, bądź z baaardzo długimi przerwami i praktycznie zapominając wszystko, i wtedy wydaje się że to dno bo gdyby mając się skupiać tylko na krwi i brutalności- było by to dno. Ale ludzie! Film ma fabułę! Ja rozumiem z niej wszystko, każdy wątek kojarzę, czekam na 7 część niecierpliwie. Tylko szczerze mówiąc to faktycznie wygląda tak jakby reżyserowie myśleli, że każdy ogląda piłę codziennie, praktycznie piła jest zrozumiała tylko dla prawdziwych fanów/fanatyków, którzy są idealnie zapoznani z całą fabułą. zgadzam się z Tobą, że mogli by poprzestać na 4 częściach i złożyć to dobrze, mogło by być zagmatwane, ale byłoby mniej części do spamiętania, wtedy też byłoby mniej krytyków piły.
Niemniej "Piła" jest odbierana jako makabryczny film, po to by nastolatki mogły sobie coś obejrzeć i się bać w nocy. Film jest trudny do zrozumienia i nie polega tylko na brutalności. Jest bardzo zawiła chronologia (retrospekcje w każdej części) i ona też wiele rzeczy utrudnia.
Jeżeli chcesz zrozumieć cały plan Jigsawa w 7 części to radzę obejrzeć jeszcze raz poprzednie, bądź bardziej zapoznać się z wątkami :) Tu masz całą chronologię SAW do 6 części - gdyby Cię to interesowało http://sawproject.vizz.pl/film/chronology.htm
pozdrawiam gorąco ;D
"piła jest zrozumiała tylko dla prawdziwych fanów/fanatyków, którzy są idealnie zapoznani z całą fabułą." - dokładnie olaolaola1. ;)
Dzięki olaolaola1 za link z tą chronologią. Dopiero dzięki niej skapnąłem się, że w piątej części John ukarał ludzi od tego pożaru w którym zginęło 8 ludzi, a w pierwszej części ten Tapp z tym chinolem odkrywają kryjówkę Johna dzięki syrenie straży pożarnej która gasiła pożar tego samego budynku. Ja bym na to nie wpadł (lub po prostu nie zwrócił uwagi na to).