Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 42223
4,2 12 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

jaki oni mieli zysk z pomocy mu? nie pamiętam już wszystkiego z poprzednich części i zastanawiam się po co mu pomagali? Sam Jigsaw uważał, że przez to co robi pomaga innym. Jednak w chyba trzeciej części pierwsza płuapka, gościu chyba miał powyrywać kolczyki. po jego śmierci policja stwierdziła, że i tak nie miał szans bo drzwi były zamknięte. Więc po co Jigsaw (czy ktoś inny) je zamykał? Następnie Amanda. Ona była ćpunką i po uwolnieniu się z pułapki była wdzieczna Jigsawowi, dlatego mu pomagała, tak? A jaki cel miał Hoffman? Jego pułapki nie pomagały już innym w :odrodzeniu" bo zabijał ich także bez żadnych szans: np. Jill, czy policjantów. Sama Jill dlaczego pomagała mężowi? Bo nie pamiętam już. Co było w rzeczach, które dostała od męża? A już najbardziej nie rozumiem jaki cel miał Gordon w pomaganiu Johnowi. Ostatie sceny piły 7 - John mówi Gordonowi, że w zamian za opiekę nad Jill, zdradzi mu wszystkie sekrtety. o jakie tu sekrety chodzi?

ocenił(a) film na 6
PawelM

Pewnie dlaczego pomagał bo bał się że piła ujawni że to on zabił Setha (w IV części było pokazane),Gordon, tu wersja naciągana bo piła pomógł mu po zakończeniu gry ale nie wierze że od tak doktorek zaczął pomagać,a te sekrety pewnie dowiemy się w 8 części :))(może sekretem była ta łazienka albo ja coś przeoczyłem )
myślę że pomogłem

ocenił(a) film na 6
MCSkinhead

Jill dostała Reverse Bear Trap koperty osób które grały w 6 części i kasetę dla Dr gordona (ale nie jestem pewny co do tej kasety )

użytkownik usunięty
PawelM

Hmm no to może po kolei..

1) Hoffman - uważam, że nie uległ szantażowi Jigsawa, a raczej jego wewnętrzne przeżycia po stracie siostry i fakt, że spodobało mu się to co zrobił z Sethem, a także możliwość kontynuowania takiej działalności (tym bardziej pod skrzydłami Jigsawa) była mu bardzo na rękę. Nie oszukujmy się.. Hoffman był dobry gliną, ale też bezwzględnym mordercą i to drugie swoje ego wyszło z niego. Na dodatek był bardzo sprytny, potrafił dobrze manipulować (Strahm, Amanda, Jill), zachować zimną krew w trudnych sytuacjach (wątek z FBI) i umiejętnie wyjść z Reverse Bear Trapa. Nie zdziwię się jak jakimś to pięknym cudem z tej łazienki wyjdzie, nie tracąc przy tym kończyny.

Jeśli chodzi zaś o pułapki, które była za czasów "ery" Hoffmana uważam, że są tworem Jigsawa, a Mark tylko ich używał, samemu mając niewielkie pojęcie o inżynierii (o czym świadczy scena z 6 przy pułapce czarnucha) - więc tutaj uważam argument, że on nie dawał szans za bezzasadny. Dopiero w 7 części jak już dostał szału robił rzeź aby tylko osiągnąć cel - zabić Jill.

2) Amanda - tutaj mamy przypadek, że nie pozostawiała szans na przeżycie korzystając z pułapek Johna (pułapka Troya czy Kerry), nawrócona narkomanka po prostu nie dała sobie z tym rady i tyle. Aczkolwiek ona i Hoffman to dwie najbarwniejsze postacie w serii wg mnie, na pewno wyżej niż John.

3) Jill - nie uważam ją za osobę współpracująca - ona miała tylko wypełnić ostatnią wolę męża, tj. dostarczyć 5 kopert Hoffmanowi, kasetę Gordonowi i przetestować Hoffmana przy użyciu RBT. Dowiadując się jednak, że wiedział on w jaki sposób zginęło jej dziecko (+szantaż Amandy) postanowiła go zabić, a nie przetestować, co w efekcie doprowadziło do kolejnej fali wydarzeń.

4) dr Gordon - tutaj już nie chce mi się nawet pisać, najbardziej debilny wg mnie pomysł scenarzystów, którzy poszli zupełnie na łatwiznę podczas gdy fani w sieci począwszy od 2 do 6 części snuli teorie i jego możliwej współpracy z Jigsawem - polecam zajrzeć na YT i zobaczyć takowe filmiki amatorskie i zerknąć na ich datę. Scenarzyści przyjęli taką właśnie wersję stworzoną przez fanów.
Co prawda gdyby Saw3d ukazało się w wersji takiej jakiej miała być pierwotnie - bez licznych zmian w scenariuszu (tam motyw współpracy Gordona i Kramera jest trochę inaczej skonstruowany i bardziej zgłębiony niż to co widzimy w wersji kinowej) to wówczas miało by to ręce i nogi i nie podchodziłbym do tego tak negatywnie.

ocenił(a) film na 6

A co się stało z Rigg'em ?? IV było tylko jak Hoffman wychodzi i tyle a później nie poruszyli wątku Rigg'a tylko na początku piątej części Hoffman mówi nikt nie żyje (czyli to oznacza że dobił Rigga ?)

użytkownik usunięty
MCSkinhead

On dostał kulkę od Matthewsa w klatkę piersiową (przechodząc przez drzwi w 4, których miał nie otwierać) i już podczas finałowego twistu, jak słuchał taśmy Jigsawa i jak Hoffman wychodził z pomieszczenia ledwo zipał. Pewnie po prostu się wykrwawił. Na dowód jego śmierci jest jego zdjęcie wraz z innymi poległymi policjantami podczas konferencji prasowej, na której Hoffman dostaje awans (Saw5).