PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271498}

Piła III

Saw III
2006
6,2 84 tys. ocen
6,2 10 1 83659
5,0 29 krytyków
Piła III
powrót do forum filmu Piła III

Tak sie zastanawiam co się stało z Gordonem. wiele sie wyjaśniło po obejrzeniu drugiej części, ale kwestia Gordona dalej jest niejasna. Czy Jigsaw pozwolił mu żyć, czy też poszedł go dobić, ale co tam jeszcze??. Nie zdziwie się jeżeli w 3 części wielki opad szczeny będzie spowodowany pojawieniem sie doktorka.

ocenił(a) film na 8
scheen

A moze on mial wczesniej biala koszule tylko swiatlo w lazience bylo mocne i wszystko wydawalo sie blekitne, albo mu wyblakla po takim czasie :)

ocenił(a) film na 7
YOUR_FAVOURITE_UNCLE

Ej, co wy se jaja robice??? Przecież to jest ta dziewczyna, która cały czas rzymała się z Danielem. Powtarzam po raz enty, Eric Matthews nie widział nigdzie w pobliżu ciała gordona, a skoro szedł drogą którą właściwie doktor powinnien wyjśc z domu, znaczyć to może tylko tyle, że Gordona nie było w domu, ktoś go musiał by stamtąd zabrać, ponieważ zanim by się dostał do wyjścia spokojnie by się wykrwawił i po za tym po drodze byly jeszcze schody (te pod sejfem, którymi zeszli na początku Daniel i Amanda, potem Xavier, a na końcu Eric ) a w jego stanie cieżko by było się po nich wdrapać, obok sejfu leżało ciało tego murzyna zabitego przez Xaviera (też często mylony z Gordonem).

użytkownik usunięty
MlodY

Skoro tyle opini już tu jest na temat Dr.Gordona to ja też wtrące swoje trzy grosze.Otóż uważam,że nie będzie Gordona w trzeciej części a tym bardziej,że miałby przejsc na strone Jigsawa.Poprostu zginął w jedynce tak jak Adam i tyle.

Obejrzcie jeszcze raz dwójkę... W drodze do pomieszczenia (tego znanego nam z jedynki) napotykają leżące ciało może one należeć do Gordona albo Policemana (Danny Glover) ...

ocenił(a) film na 7
ultimate

Poddaje się. Już mi się nie chce tłumaczyć każdemu z osobna kto leżał na korytarzach. Naprawde tak ciężko poczytać wcześniejsze posty :/

MlodY

to jest mozliwe ale doktorka nie ma w obsadzie

MlodY

to jest mozliwe ale doktorka nie ma w obsadzie

ocenił(a) film na 7
matias_90_2

A czy Kevin Spacey był w obsadzie "Se7en"?

MlodY

no i znow sie zaczelo, ktos rzucil haslo i po raz kolejny ta sama spiewka o doktorze, przeciez juz gdzies byl poruszany ten temat, poczekajcie to zobaczycie nie ma co sie glowic nad tym, domysly moga byc ale i tak nikt wam tego nie wyjasni, trzeba czekac do premiery i tyle.

ocenił(a) film na 9
scheen

Oczywiście, że miał niebieską koszulę... Jest tylko jedno małe ale... Przed tym jak Gordon odciął sobie nogę, zdjął z siebie niebieską koszule i obwiązał nią tę nogę. Został w BIAŁEJ podkoszulce... LOL

pawlog89

Chciałbym dodać do dyskusji jeszcze jeden argument przemawiający za dołączeniem w Pile III dr. Gordona do Jigsawa. Nie wiem czy ten argument już padł ponieważ nie śledze dyskusji na bieżąco, ale może to być dość ciekawa poszlaka.

W Pile I zaraz po tym jak Adam i Doktor odkryli że są obserwowani przez kamere Adam w napadzie wściekłości próbuje kawałkami kafelków rozwalić szybe, za którą znajduje się owa kamera. Doktor mówi mu że nie rozbije tej szyby, tak samo jak nie przetnie piłą łańcucha. "Wszystko przewidział" - podsumowuje. Adam wtedy ze ździwieniem pyta go "Podziwiasz Go?" a on daje mu wymijającą odpowiedz (typu "musimy się stąd wydostać", czy coś takiego). W sumie szczegół, ale jest to dość sugestywne, w końcu w scenariuszu żaden dialog nie pojawia się bez przyczyny.

Pozdrawiam fanów Piły ;)

MlodY

John (Jigsaw) bada granice ludzkich zachowań i wytrzymałości psychicznej. Nigdy nie możemy na 100% określić jak zachowamy się w sytuacji zagrożenia życia (swojego lub najbliższych). Niestety jeszcze nie widzałem jedynki, ale jeśli jest lepsza od Saw2 to kolejność mam prawidłową (bo ominie mnie rozczarowanie "że dwójka gorsza").
Sądzę że jeśli Jigsaw uznał że doktorek przeszedł test to na pewno przeżył i jest wielce prawdopodobne ze się przyłączył. Sądze również że nie to będzie największym zaskoczeniem w Saw III.
Pozdro dla wszystkich piłomaniaków

MlodY

Jako chirurg powiem jedno-spory błąd realizatorów filmu,zwłaszcza,gdy okaże się w 3,że Gordon przeżyje.Jedna z podstawowych zasad chirurgii i medycyny urazowej mówi że opaskę uciskową aby była skuteczna i tamowała krwawienie należy założyć tam ,gdzie jest jedna kość i jeden duży pień tętniczy- a więc na kończynie górnej na ramieniu ,a na kończynie dolnej NA UDZIE!!!Gordon założył ją na podudziu(2 ważne pnie naczyniowe,2 kości nie zapewniają poprawnego ucisku).Pomijam fakt ,że koszula jako materiał uciskowy też nie zagwarantuje sukcesu.Rodzi się tylko pytanie czy Gordon był tak słabym chirurgiem i lekarzem,czy twórcy filmu tak mało profesjonalni.A nie trzeba o to pytać Bóg wie jakiego fachowca.W Polsce wie o tym każdy lekarz w karetce i oddziale chirurgicznym(oczywiście,gdy tylko choć trochę poważnie traktuje swój zawód).Gordon po amputacji był we wstrząsie-z bólu,stresu i ubytku krwi(i to trzeba przyznać dobrze oddali- blady,spocony,sine usta)-będąc we wstrząsie z tak założoną opaską ,z takiego materiału nie mógł przeżyć nawet gdyby miał mu pomóc SAM JIGSAW Z HANNIBALEM LECTEREM,FORRESTEM GUMPEM i BATMANEM ŁĄCZNIE!!!A więc jeśli zrobią ,że przeżył to powiedzmy szczerze-dadzą d...!!!A tak na marginesie zawsze wiedziałem ,że te amerykańskie kadry medyczne są przereklamowane.

pionov

Oczywiscie ze doktorka nie bedzie w trzeciej czesci, chodzby nie wiem jak bardzo filmy amerykanskie byly naciagane to sa pewne granice glupoty. Ktos sie spodziewal amandy ze bedzie ta zlo? coz jedynka na to wskazywala, byla narkomanka, zabila goscia by zdobyc klucz, jako jedyna przezyla "probe" a raczej w dobrym stanie psychicznym nie byla, w przypadku doktorka jest zupelnie inaczej obraz psychologiczny tej postaci w 1 kreauje sie nadzwyczaj jasno i klarownie, nie widze tam miejsca na wielki powrot w 3 czesci jako socjopata.

Przyzna tylko jedno, cos zapewne wymysla, wszak kazda czesc konczy sie w sposob zaskakujacy, nieradze tylko dochodzic jak bo na dobra sprawe nie macie zielonego pojecia co moze byc w trzeciej czesci.

Katsper

I jeszcze jedno, jesli juz ktos o tym mowil to przepraszam

"Doktorek" ktory kuleje w 2 czesci jest Saw: 1. Wystepowal juz w plaszczu i kapturze (ten w tym fragmencie na poczatku filmu nie ma najprawdopodobniej czerwonych paskow jest caly czarny ale to i tak dalej jest nieistotne) 2. W trailerze 3 czesci Saw ma identyczny ciuch jak na tym fragmencie z kulejacym doktorkiem.

ocenił(a) film na 7
Katsper

Film już jest więc może ci co go oglądali to się wypowiedzą (spoiler)

chudy_12

W zwiazku z Gordonem nic sie nie wyjasnilo ;-PPP

ocenił(a) film na 6
MlodY

No i doktorek się nie pojawił, nie było nawet o nim wzmianki w Saw 3 :) Czyżby rozwiązanie zagadki miało przyjść w części czwartej?

ocenił(a) film na 7
Druggist

Nie wiem już sam. Przyznam, że miałem nadzieje na jakiś come back doktorka. A teraz, hmm. Chociaż z drugiej strony Saw III również zostawiło pewne niedomówienia tj: (SPOJLER) co się stało z Jeffem i jego corką oraz po co były te całe migawki u Jigsawa z tą kobietą. Jeżeli będą ciągnąć historię dalej już bez Amandy i Johna - no to kto wie, może Gordon się pojawi i on będzie kontynuował historię pana zagadki (naciągane to strasznie :] ). 4 część może być równocześnie prequelem wszystkich części i opowiadać o tej tajemniczej kobiecie w migawkach Jigsawa.
Pozostało tylko powiedzieć: pożyjemy zobaczymy.

PS. Piła III zawiodła mnie troche. Klimat był, psychiczne gierki były, fajne nawiązania do poprzednich części (wiedziałem, że Amanda pomagała Johnowi już podczas pierwszej częsci filmu :) ) ale tego zaskoczenia pod koniec już takiego nie było. Nie mówie że jest jakoś źle, ale kurde to już nie to samo. 7/10

MlodY

dr.gordon jest w saw7!!!!!!!

goliszek5c

!do druggist! w saw 4 nie było doktorka

MlodY

Tak. Lawrence przeżył i jego familia chyba też. W każdym bądź razie Gordom przeżył. Obejrzałem wsystkie części, w Pile 7 jest Jigsaw który gada że wiele mu zawdzięcza. Potem doktorek pomagał Johnowi. Pozdrawiam :)