PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=468198}

Piła VI

Saw VI
2009
6,1 49 tys. ocen
6,1 10 1 49296
4,6 18 krytyków
Piła VI
powrót do forum filmu Piła VI

Dawno już nie widziałem, nie mówię filmu, ale właściwie czegokolwiek tak obrzydliwego:/. Piła to sadystyczny, okrutny, ociekający krwią serial, któego nie da się oglądać.No bo co może się podobać w tym jak grubas tasakiem obcina sobie brzuch, a w odpowiedzi na to(aby nie przegrać w psychopatyczną grę kozła) w akcie desperacji, młoda kobieta tym samym narzędziem, obcina sobie rękę. Jaki może wypływać morał...? Dawaj ludziom ubezpieczenia, bo jak nie to będziesz musiał zabić wile bliskich Ci osób, a potem twoje ciało zostanie zmasakrowane przez wielką dechę z gigantycznymi kolcami, a na dodatek zostaniesz potraktowany substancją żrącą. Chyba, że inny: nie pal ani nie korzystaj z innych używek, bo inaczej w śruby wykręcą Ci dziury w skroniach...No ludzie-paranoja.

ocenił(a) film na 9
Vanavisis

przepraszam ze wzielam to do siebie :D
hyhy xD

ocenił(a) film na 9
Vanavisis

Odnośnie nowej matury - to nie jest miernik. Każdy wie, że ona pozbawia szans na dobry wynik ludzi kreatywnych. Poza tym skoro przytoczony został ten przykład....to tylko potwierdza w sumię tezę, że błędnie został zinterpretowany przez twórców matury jej wiersz.

Wiadomo, że każdy może interpretować inaczej, każdy zauważy cos innego, amy różne gusta i wyobrażenia i to czyni świat ciekawym. Ale intencja autora jakby nie patrzeć jest tylko jedna.

Posłużę się kolejny prostym przykładem. Na kartce papieru narysuje misia jedzącego banana. Moim jako autora celem jest pokazanie jak miś je banana. Więc nie powiesz mi że SŁUSZNE i trafne jest powiedzenie, że powiedzmy to złowieszczy banan, który chce mu zjeść bebechy od środka.
To na prawde może i ciekawy punkt widzenia, może słuszny... ale nie błędny co do intencji autora.

Tak samo jest z serią Saw'a. Ja jestem fanem serii i mówię szczerze, że od tego przesłania "ceń życie" sie juz baaaaardzoo mocno odsuneli. Głównie skupia się na fabule i wyjasnianiu skąd i po co to wszystko. Ale wiecie co mnie fascynuje? Że jesli sie okaże, że taki np. Dr. Gordon żyje to czapki z głów, za to, że ktoś potafił już przy pierwszej części mieć przynajmniej jakąkolwiek wizje na kolejnych kilka. A wskazówki co do tego, że zyć może znajdziemy w każdej z 6 dotychczasowych części.

Również to w jaki sposób film jest budowany, i sposoby w jakie zostawiają sobie wolne furtki jest imponujący. DETALe, których nie zauwazysz oglądając film raz czasem aż mnie szokują. Jak chociażby fakt, że Dr. Lynn po przebudzeniu się siedziała na .. wóżku że szpitala(napis na wóżku) w którym leczyła....wraz z Gordonem! Ja osobicie jestem pełen podziwu za dziesiątki takich wskazówek...które znajduje dopiero po czasie.

ocenił(a) film na 9
Van_Zax

poprawka - "...może słuszny... ale błędny co do intencji autora. "

ocenił(a) film na 9
Van_Zax

noooo, ja lubie Pile ale nie doszukuje sie w niej az tak gleboko ukrytych szczegolikow bo nie mam na to czasu...musialabym chyba zarywac noce. A Ty przeszukujesz tak kazda czesc Pily aby odkryc cos nowego ? x)

ocenił(a) film na 9
my_bloody_coffin

aż tak to nie, ale lubię wracać do tego filmu. Jak kolejny raz oglądasz i już nie zwracasz uwagi na sceny mordów to zaczynasz dostrzegać treść i te takie drobiazgi :)

ocenił(a) film na 9
Van_Zax

to wiem, bo za kazdym kolejnym razem gdy ogladasz jakis film to skupiasz sie na tych szczegolach...ale myslalam, ze Ty z ta Pila to tak nalogowo x)

ocenił(a) film na 9
Before

teoretycznie kasa, bo ludzie bd chodzic do kina na kolejne czesci Pily tylko z czystej ciekawosci i bez zbednych emocji. ale wszystko kiedys sie nudzi, wiec tworzenie kolejnych czesci nie bd juz takie oplacalne :)

"dziejowi" ? chodzilo Ci o "dziewoji" czy jestem glupia i nie rozumiem o co chodzilo ? ;]

my_bloody_coffin

zjadłem literę, mój błąd, ale to nie powód aby się migać od dyskusji!

ocenił(a) film na 9
Before

nie no tak tylko grzecznie zapytalam :)

i wcale sie nie migam :D chcesz gadac to zacznij ten temat ;p

ocenił(a) film na 3
my_bloody_coffin

Trochę męczące jest tłumaczenie obłąkanym fanatykom, że w tym filmie nie ma większego przesłania. Jeżeli w jedynce przedstawili ten cały motyw katharsis, gdzie poprzez mękę ludzie zaczęli rozumieć swoje błędy...tak teraz nie rozumiem i nie widzę sensu robić kolejnych części. Temat stricte dotyczący "naprawy człowieka" został wyczerpany wraz z jedynką...teraz tematem numer jeden jest pokazanie nowych killer-maszynek i rzezi jaką dokonują kolejni spadkobiercy.
Nawiązując do wypowiedzi osoby "z ładną buzią w avatarze", że siódma część ma być w 3D...no to kurde teraz nikt mi nie powie, że przez ten efekt trójwymiaru chcą jeszcze bardziej, wiarygodniej pokazać ten motyw "naprawy człowieka". Jak nic pójście za trendem i kasą.
koniec kropka.

ocenił(a) film na 9
Putana

Ja nie jestem fanatyczką :) lubie Pile i tyle. I wg mnie to przeslanie jest, tak jak w kazdym filmie. Zgadzam sie z tym ze jedynka byla jedyna i niepowtarzalna, bo byla to wlasnie TA Pila na ktora wszyscy czekali. Kolejne czesci bazuja juz bardziej na efektach i "rzezi", no bo co niby innego maja pokazac ? A poza tym, te ich pomysly na coraz to nowe maszyny śmierci sa dosc imponujace...
No tak słyszalam, ze ma to byc w 3D no bo z drugiej strony juz naprawde nie maja czego pokazywac. Przez efekt trójwymiaru chcą ściagnac mase widzow do kin i tyle....no i poznecac sie troche nad ludzka psychika xD

Putana

no tak fanów piły nazywa sie fanatykami, a ciekawe czy do encyklopedii sie zajrzało."Nawiązując do wypowiedzi osoby "z ładną buzią w avatarze", że siódma część ma być w 3D" dzięki za komplement, ale raczej chcą wzmocnić efekt.

michalzawiski

no tak fanów piły nazywa sie fanatykami, a ciekawe czy do encyklopedii sie zajrzało.// fanatyk to chyba za mocne słowno, no chyba, że w pokoju na ścianie masz powieszonego Dżigsawa :)
raczej na to określenie zapracowuje się postawami typu: "ja wiem że to cudowny film, a jeśli tego nie widzisz to najwyraźniej się nie znasz"

W nawiązaniu chciałbym wrócić do pierwszej strony tematu. Więc na samym początku tej ciągnącej się, jakże sensownej dyskusji stwierdziłem, że ten film nie ma przesłania, ale rozumiem, ze może się tobie podobać ze względu na gore(w końcu cały czas podkreślasz ważną rolę tych efektów w filmie), okej zgoda, ty zaś zacząłeś wpierać, że film ma "fantastyczne" przesłanie, podałem jakieś tam swoje argumenty, ze się nie zgodzę, ty swoje i okej, ale ty w dalszym ciągu na siłę próbowałeś przeforsować swoje argumenty na siłę i koniecznie udowodnić że się mylę. Poza tym chyba zbyt poważnie traktujesz ten film.

Before

"no tak fanów piły nazywa sie fanatykami, a ciekawe czy do encyklopedii sie zajrzało.// fanatyk to chyba za mocne słowno, no chyba, że w pokoju na ścianie masz powieszonego Dżigsawa :) "no nie, aż tak to nie. a przesłanie wbrew pozorom jest banalne, albo głowny bohater docenia życie i za wszelką cene walczy,albo nie ( tu moge powiedziec, że ludzie zdolni są do wszystkiego, żeby ocalic swoje życie).pozdr.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Człowieku,bronisz tego filmu jak poj*****,płacą ci za to??? obejrzałem 3 tematy na forum z tym filmem i w każdym znalazłem wpisy w którym starasz się dowieść że jest to arcydzieło kinematografii i negujesz wszystkie wypowiedzi które stawiają ten film w złym świetle.

mendey

chłopie neguje tylko te, ktore są nieprawdą czytaj uważnie.

ocenił(a) film na 3
michalzawiski

Nie o twoim avatarze mówiłem ;/

ocenił(a) film na 9
Putana

Michal chyba uznal to jako sarkazm ;)
a ja odpowiedzialam na to co mowiles x)chociaz smieszy mnie ten zwrot " ladna buzia w avatarze" ha ha ha ;)

ocenił(a) film na 4
Vanavisis

Ja w połowie roku 2009 oglądałem w kinie Piłe V i to był jedyny film z serii Piła który oglądałem i powiem szczerz, że jak dla mnie to ten film jest nie do zniesienia. Nigdy nie pojmowałem po co się robi filmu z gatunku 'gore' ale ilość tej krwi w tego typu filmach to już jest dla na prawdę psychofanów tego gatunku. Nie rozumiem Twojej złości panie "michalzawiski".Skąd takie Twoje bezsensowne oburzenie. Człowiek wyluzuj! Każdy ma prawo się wypowiedzieć na temat filmu, nie każdy jest takim wiernym widzem serii Piła. Jeden lubi filmy gore drugi romantyczne. Ja apeluję do Ciebie uspokój się bo nie tędy droga. Na razie to tyle.

ocenił(a) film na 4
kenai

Sądzę że jednak twórcy serii Piły robiąc takie filmy ociekające litrami krwi są w stanie ściągnąć do kina wielu młodych ludzi bo tylko tacy przychodzą na takie filmy ale co ma Piła wspólnego z ambitnym filmem? to że koleś psychopata porywa ludzi którzy w jakiś sposób krzywdzą innych albo mają na swoim koncie złe czyny albo prowadzą zły tryb życia nie znaczy że ten film jest filmem ambitnym i wartym obejrzenia. Owszem młode społeczeństwo w większości lubi takie filmy. Tylko czemu nikt nie zainteresuje się takim filmem jak Juno który zdecydowanie jest filmem bardziej ciekawym czy nawet się skusze napisać ambitnym niż seria Piła. Tego typu filmy nie wnoszą nic NOWEGO do kinematografii. Producent stara się za wszelką cenę stworzyć coś nowego bo niby co ma pokazać. To wszystko już było a ludzie się wciąż zachwycają naiwnością głównych bohaterów

kenai

proponuje obejrzec całą serie jako , że wszystkie części są ze soba powiązane, a nie zaczynać za przeproszeniem, od dupy strony, wtedy zrozumiesz o co chodzi. ja spokojny i sie nie oburzam

Vanavisis

Z wierszami jest tak ze czesto autor pisze je pod wpływem impulsu nagłych poważnych przemyśleń. Pozniejsza interpretacja przez autora jest kiepskim pomysłem choc z grubsza wie o czym pisał... A najgłubszym pytaniem maturalnym zawsze było Co autor miał na mysli... a jesli chodzi o ten film (Piła VI tak dla przypomnienia:) ) to temat powinien sie wyczerpac przedwczoraj... A Wy jeszcze gnicieciwe ten wątek... Proponuje poczekać aż zakończy sie ten cykl sadyzmu czyli za jakieś 10 lat i wtedy przyjdzie czas na podsumowanie całości... Po co teraz żółć wylewać? Szkoda czasu...

ocenił(a) film na 5
osa1

juz dawno nie komentowałem nic, ale dziś przyszedł czas znów coś napisac.
jestem fanem tak, jestem, ale nie będe pisal dlaczego ,z jakiego powodu itp. czemu ? bo rozliczam sie z tego co lubie a co nie przed samym sobą.
moja wypowiedź nie jest apelem, to raczej przemyślenia.
a wiec - filmy = rozrywka, ludzie są rózni, jak płatki sniegu. dążać tym tropem myśle ze nie można szukać przesłania "zbiorowego" jakiegokolwiek filmu, czy tam okreslać go jako ambitnego bo nie. dlaczego? bo dla jednych scenarzystów,rezyserów czy tam zwykłych widzów szczytem amibicji będzie jedno, dla drugich całkiem co innego.
wiem ,wiem forum jest po to by sie wypowiadać , odsłaniac swoje zdanie przed innymi, ale należy zachować jakieś granice (minimalne chocby), może nie zrozumienia, ale ujrzenia że nie jesteśmy sami na tym forum.
ludzie są rózni - tak jak filmy.
pozdrawiam

fish_dick14

ja jeszcze chciałem się odnieść do tego co powiedział kenai...stary, trochę nie rozumiem Twojego podejścia, nie zrozum mnie źle, absolutnie nie chce Cię urazić, ale żygać mi się chce jak słyszę kolejne teksty o "ambitnych filmach"...film Piła, nigdy NIE był, NIE jest i NIE będzie ambitnym filmem, a teksty typu "ten film jest beznadziejny, obejrzyjcie sobie coś ambitnego" jest chyba najbardziej oklepanym zwrotem na całym portalu...jakbym chciał obejrzeć "ambitny film", to bym sobie zarzucił niskobudżetowy norweski dramat polityczny, a jak chce obejrzeć siekankę to oglądam Piłę. tyle

ocenił(a) film na 4
m_szymon

Stary, czy ja pisałem że Piła to ambitne kino?

kenai

oj, chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi...przeczytaj jeszcze raz swój post z 8:14, a później mój komentarz...

ocenił(a) film na 5
Vanavisis

Zgadzam sie z autorm tematu,nie do konca ale sie zgadzam. Denerwuje mnie spoleczenstwo ktore podnieca sie takimi filmami, do tego dochodzi muzyka typu Feel,doda itp wszystko schodzi na psy. Kiedys filmy byly bardziej ambitne,tak samo jak i muzyka. Jednak teraz sa czasy ze powstaje moda na tworzenie filmow ktore z gory maja zalozone 3 czesci,kiedys jak powstala 2 czesc filmu to bylo cos,ale jak juz powstala top byl na wysokim poziomie i nie na siłę..cos soba prezentowala. A ten film to jakis zart,ani nie moze sie pochwalic jakas super grą aktorska,ani nawet fabula...bo co mozna powiedziec o filmie ktory co roku ma nową częśc. Ktos powie bo tak mialo byc ,bo jest wiele do opowiedzienia...gowno prawda,naciaganie ludzi na kase ktorzy lubia patrzec na sadystyczne gierki-jakby nie mozna bylo zrobic serialu i puscic w tv. Kiedys horrory itp to byly filmy na poziomie,a teraz jaki film bym nieobejrzal to tylko krew,flaki itp.Obejrzalem 1 czesc pily-mowie spoko,cos nowego...potem 2 ,podobalo mi sie ,czekalem na 3 czesc,i na tym koniec chłam bo inaczej nie da sie tego okreslic,naciagany film ktory juz dawno mozna bylo zakonczyc i przeszedl by do histori,zapamietany jako cos nowego,innego a zrobile sie z tego 6czesciowe niewiadomo co, a i tak nikt nie wie na ilu czesciach sie skonczy(pewnie dojada do 10 a potem po 3 latach ktos wroci do serii,nabic kase na dzieciakach). Kolega michal broni tego filmu ale zadnych specjalnych plusow nie wymienil..wspomniales cos o przekazie,tak moze i ma przekaz,wyroznia sie od innych filmow bo nielatwo o takie filmy...tylko ze 3 czesci by wystarczyly maxymalnie,zreszta czego mozna sie spodziewac po fanie serialu Pierwsza Miłośc.

todi_88

no muzyka akurat współgra z filmem. No jak nie wymieniłem? no chyba, że życie nie nazywasz plusem, to raz a po dugie odpierdol sie od raz zasłyszanych plotek, juz raz wyraziłem się na ten temat, więc czytaj uważnie, a poza tym co cie to obchodzi, czy jestem fanem pierwszej miłości, czy ostatniej? nie oceniaj kogoś kogo nie znasz.

ocenił(a) film na 5
michalzawiski

Jak mozna zycie uznac za plus filmu. Co to ma do oceny filmu,tylko tyle mozna o nim powiedziec...ze zycie jest plusem. Troche to zreszta sie kupy nie trzyma...czlowiek ktory zabija ludzi ,tylko dlatego ze oni zle traktowali innych czy swoje zycie,no prosze cie, a on to swiety jest?zabija ludzi i to jest fakt,nawet nie piszcie ze "nie zabija" tylko daje ludziom wybor itp itd-zabija i tyle...jest taki sam jak wiekszosc katolikow "nie bedziesz mial Bogów cudzych przedemna" a i tak modlą sie do świetych-ot takie moje wtracenie,male porownanie. A poza tym pisze o pierwszej milosci bo juz nie raz trafilem tutaj takiego mondralinskiego ktory niepotrafil powiedziec dlaczego jego film jest doskonały(poprostu jest i koniec) a jak sie pozniej okazywalo to byli fanami seriali lub innego chłamu,a jesli uwazasz to za plotke to aktorow jakich masz ulubionych tez niemozna nazwac"aktorami"(a dziwnym trafem wszyscy z jednego serialu-bo w filmach nijako ich widac). A po doswiadczeniach juz ciezko mi czytac komentarze ludzi ktorzy oglądaja takie gowna.

todi_88

"Jak mozna zycie uznac za plus filmu. Co to ma do oceny filmu,tylko tyle mozna o nim powiedziec...ze zycie jest plusem. Troche to zreszta sie kupy nie trzyma...czlowiek ktory zabija ludzi ,tylko dlatego ze oni zle traktowali innych czy swoje zycie,no prosze cie, a on to swiety jest?" jeżeli widziałes film to powinienes wiedzieć, że nie zabija."zabija ludzi i to jest fakt,nawet nie piszcie ze "nie zabija" tylko daje ludziom wybor itp itd-zabija i tyle...jest taki sam jak wiekszosc katolikow "nie bedziesz mial Bogów cudzych przedemna" a i tak modlą sie do świetych-ot takie moje wtracenie,male porownanie." bo to jest prawda daje wybór, nie mieszaj do tego przykazań bozych, bo one nie mają nic z tym wspólnego."A poza tym pisze o pierwszej milosci bo juz nie raz trafilem tutaj takiego mondralinskiego ktory niepotrafil powiedziec dlaczego jego film jest doskonały(poprostu jest i koniec) a jak sie pozniej okazywalo to byli fanami seriali lub innego chłamu,a jesli uwazasz to za plotke to aktorow jakich masz ulubionych tez niemozna nazwac"aktorami"(a dziwnym trafem wszyscy z jednego serialu-bo w filmach nijako ich widac)." pierwsza miłośc nie ma nic wspólnego z tym jak oceniam piłe, a poza tym po raz kolejny powtarzam co to cie gówno obchodzi czy lubie pierwszą miłość czy nie, każdy ma inny gust, wiec raz na zawsze odwal się od pierwszej miłości, a " mondralinskiego", chyba " mądralińskiego","to za plotke to aktorow jakich masz ulubionych tez niemozna nazwac"aktorami"" czy ty umiesz czytać uważnie czy nie? a największym plusem tego filmu jest pomysł

ocenił(a) film na 5
michalzawiski

"...a największym plusem tego filmu jest pomysł"-pomysł na 6 kolejnych i nie wszystkich częsci(pewnie jeszcze powstana kolejne) ktorych celem bylo zarobienie kasy,takie naciaganie widza...obejrzyj pierwsze czesci-fajnie,ogladaj dalej-fajnie ale kiedy to sie skonczy,kazda czesc konczy sie tak ze jeszcze nic nsie nie wyjasnilo,wszystko sie pogłębia a jak juz w cos wlazles to skoncz to-ogladaj piłe. Takie samo naciąganie widza jak to zrobiono z "Transformers 2" na siłe,aby kasa była(na szczescie rezyser sam przyznał sie do bledu ze przesadził). Po prostu wszystko idzie ku zatraceniu,teraz mamy takie czasy ze wiecej powtorek i kolejnych czesci filmow mozemy ujrzec w kinie ,niz cos nowego, innego,co zostanie nam w pamięci. Film pila moglbym uznac za dobry,nawet i za bardzo dobry,dlaczego? jak juz wspomnialem wczesniej pierwsza czesc to cos nowego,czlowiek byl ciekaw co sie stanie,chcial wiecej zagadek i pułapek(jesli tak to mozna nazwac),no i powstala druga czesc..wszystko fajnie,po zakonczeniu filmu chcialem zobaczyc co dalej,co sie stalo i koniec. Jak ktos ginął to w taki sposob ze nie bralo na wymioty,byly mocne sceny(studnia ze strzykawkami) ale to budzilo swojego rodzaju emocje ktorych teraz juz w tym filmie nie ma i nie wiem co rezyser chce w ten sposob osiagnac. Nie moge filmu pily uznac za dobry, bo pierwsza czesc jest fajna i druga ...bo jak widze reszte to mi zal tego filmu,gdyz niestety jest tak skonstruowany iz wszystkie czesci tworza całośc,nie mozna potraktowac pojedynczych czesci za dobre bo zalezne sa od pozostałych,wiec piła z filmu o duzych mozliwosciach przeistoczyla sie w pseudo-film ktory wraz z koncem serii odejdzie w niepamięc jako sadystyczny chłam ktorego ostatnio duzo pojawia się w kinie.Takie moje zdanie. Nie neguje tego filmu tylko dlatego uznalem go za zly,nie lubie i koniec...po prostu,nie ma w nim nic co moglo by wzbudzic checi do polubienia go.

Ps.Z tymi katolikami to taki paradoks.A za kogo uwaza sie czlowiek,ktory pozwala sobie na manipulacje nad czyims zyciem?Oczywiscie mozna powiedziec ze to jest film,tu wszystko jest mozliwe,tylko ze ty go bronisz jakby byl nauczyciele(tak po prostu) i nic wiecej,a to co robi to nic zlego,ratuje ludzi jak lekarz tylko troche inaczej i z innych chorób...dlatego co do tego faktu zgadzam sie z przedmowcami,i jezeli dlaciebie to normalne to moze masz cos nie tak z uczuciami i emocjami jakie powinien miec czlowiek zachowujacy sie moralnie,jako czlowiek z sumieniem.

todi_88

" Takie moje zdanie. Nie neguje tego filmu tylko dlatego uznalem go za zly,nie lubie i koniec...po prostu,nie ma w nim nic co moglo by wzbudzic checi do polubienia go. " dobrze powiedziane, to twoje zdanie."ale to budzilo swojego rodzaju emocje ktorych teraz juz" nikt mi nie wmówi, ze chociażby na końcówce V części nie ma emocji."Oczywiscie mozna powiedziec ze to jest film,tu wszystko jest mozliwe,tylko ze ty go bronisz jakby byl nauczyciele(tak po prostu) i nic wiecej,a to co robi to nic zlego,ratuje ludzi jak lekarz tylko troche inaczej i z innych chorób...dlatego co do tego faktu zgadzam sie z przedmowcami,i jezeli dlaciebie to normalne to moze masz cos nie tak z uczuciami i emocjami jakie powinien miec czlowiek zachowujacy sie moralnie,jako czlowiek z sumieniem. " bo to jest swojego rodzaju nauczyciel to raz, dwa nie gadaj mi że ze mną jest coś nie tak, ja poprostu uważam, że zawsze najskuteczniejsza jest terapia szokowa. a co do wczesniejszego fragmentu twojej wypowiedzi, to będzie kolejna częsc o czym zresztą juz była mowa na tym wątku

ocenił(a) film na 5
michalzawiski

Ja juz sie wypowiedzialem na temat filmu i zdania nie zmienie. Podsumowujac wystawilem ocene 5/10,nie jest to hit ani film oczekiwany(chyba dlatego ze za czesto sie pojawiaja kolejne czesci),ale nie jest to tez film ktory nalezy oceniac na 1/10 i w tych granicach,bo na szczecie nie przypomina to JESZCZE produkcji na poziomie tych Uwe Boll'a.

todi_88

"nie jest to hit ani film oczekiwany " i tu sie mylisz, bo wbrew pozorom duzo ludzi czeka na kolejne części.

todi_88

"nie jest to hit ani film oczekiwany" i tu sie mylisz, bo wbrew pozorom duzo ludzi czeka na kolejne części

ocenił(a) film na 5
michalzawiski

Ja pier**le ty nigdy nie skonczysz. Przestan srac ogniem na kazda krytyke tego filmu. Bo sam trzymasz sie tylko argumentu "on jest nauczycielem", "zycie jest najweazniejsze,terapia szokowa jest najlepsza" a kogo to obchodzi?! sęk w tym ze gra aktorska jest znikoma w tym filmie,jak i fabula naciagana. To ze film zekomo daje przekaz ludziom zeby zastanowili sie nad swoim zyciem,inaczej na nie spojrzeli nijak sie ma do tego filmu,bo nie mozna go ocenic na podstawie tego przekazu.

todi_88

"Ja pier**le ty nigdy nie skonczysz. Przestan srac ogniem na kazda krytyke tego filmu. Bo sam trzymasz sie tylko argumentu "on jest nauczycielem", "zycie jest najweazniejsze,terapia szokowa jest najlepsza" a kogo to obchodzi?!" Po pierwsze to nie tym tonem.Po dugie co do argumentów to trzeba czytac uważniej moje posty. Po trzecie powinno obchodzić, bo wielu ludzi nie docenia tego co ma i zatruwa jeszcze innych."To ze film zekomo daje przekaz ludziom zeby zastanowili sie nad swoim zyciem,inaczej na nie spojrzeli nijak sie ma do tego filmu,bo nie mozna go ocenic na podstawie tego przekazu" Przekaz nie jest rzekomy jest oczywisty.

ocenił(a) film na 3
michalzawiski

I powiedz mi jeszcze raz, że nie jesteś fanatykiem...

Putana

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fanatyzmmasz poczytaj sobie i przestań mnie nazywac fanatykiem.

ocenił(a) film na 3
michalzawiski

A wiesz zaciekawiony tym Twoim linkiem(który i tak się nie otwiera...) wlazłem na wikipedię i wpisałem "Fanatyzm.
"Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów." Jest tam też wzmianka o ślepej i bezkrytycznej wierze w słuszność jakiś poglądów...
yyy...nadal uważam, że jesteś fanatykiem?...
*połowę dnia spędzasz na filmwebie
*wypisujesz chyba średnio co 5 minut kolejny post broniący Piły
*i najważniejsze...jakakolwiek ocena niższa niż 10 wystawiona tej miernocie powoduje, że dostajesz jakiegoś napadu ;/ Człowieku wierzysz, ślepo to mało powiedziane, w ten film, że niesie jakieś prawdy i przesłania bardziej niż inni ludzie są oddani swojemu bogu.

P.S.:Z resztą jakby wszystko co się czyta/słyszy brać na poważnie to po każdej wypowiedzi można zarzucić nieznajomość jakiegoś słowa. "Pół-mózg" usłyszysz i też zaczniesz odsyłać do słownika?

Putana

""Przejawem fanatyzmu jest skrajna nietolerancja wobec przedstawicieli odmiennych poglądów." now łasnie, a wktórym momencie ja nie toleruje odmiennych pogladów? odpowiedz brzmi w zadnym ,po raz kolejny powtarzam, ze tłumacze tylko pewne kwestie i nie jestem fanatykiem, ciekawe ile jeszcze bedę to powtarzać." *połowę dnia spędzasz na filmwebie
*wypisujesz chyba średnio co 5 minut kolejny post broniący Piły " tu sie mylisz, a do słownika odsyłam tylko tych, którzy uzywaja słowa, nie znając jego znaczenia.

michalzawiski

Poczytaj trochę książek zamiast oglądać kolejne piły, to dowiesz się, że terapia szokowa rzadko przynosi dobre skutki. Poza tym, parę postów niżej piszesz, że wielu ludzi oczekuje na te części. Ile to jest wielu? Prowadzisz jakieś szeroko zakrojone badania by tak twierdzić.

Niestety muszę się przychylić do tego co pisza inni - jesteś fanatykiem tego serialu. Krytykujesz KAŻDE, nawet w najmniejszym stopniu, negatywne stwierdzenie na temat filmu. Każde. Poza tym, podobnie jak zatraceni fani np. Tarantina o jego filmy, tak ty walczysz o każdą część piły jak o własne życie, nie patrząc jednocześnie obiektywnie na ich wartość. Można sobie obejrzeć parę filmów różnych znanych reżyserów, typu właśnie Tarantino, tych które są po prostu kiepskie, kiepciuteńkie (bo tak, mają takie w dorobku, obok tych świetnych) a oni widzą w nich niesamowite rzeczy i wychwalają je pod niebiosa. Niestety gdyby były stworzone przez reżysera bez nazwiska - nikt by ich pewnie nie wydał, a na pewno przeszłyby bez echa.
To jest w pewnym sensie fanatyzm - nieumiejętność spojrzenia obiektywnego.

ageusz

"Poczytaj trochę książek zamiast oglądać kolejne piły, to dowiesz się, że terapia szokowa rzadko przynosi dobre skutki. Poza tym, parę postów niżej piszesz, że wielu ludzi oczekuje na te części." nie musze czytać książek, żeby wiedzieć, ze każdego mozna wyleczyc terapią szokową, nie prowadze żadnych badań, tylko poprostu czytam wiele postów i wiem, że ludzie czekaja na kolejne Piły."Niestety muszę się przychylić do tego co pisza inni - jesteś fanatykiem tego serialu. " przestańcie mnie naywać fanatykiem."Krytykujesz KAŻDE, nawet w najmniejszym stopniu, negatywne stwierdzenie na temat filmu. Każde. Poza tym, podobnie jak zatraceni fani np. Tarantina o jego filmy, tak ty walczysz o każdą część piły jak o własne życie, nie patrząc jednocześnie obiektywnie na ich wartość" nie krytykuje, tylko wyjasniam, pewne sprawy, bo jak na razie, żaden z antyfanów nie podał zadnych konkretnych argumentów.

michalzawiski

Mnie się jednak wydaje, że sporo argumentów zostało podanych. Spróbuj zauważyć, że może trochę jednak sam z założenia je krytykujesz i stwierdzasz, że nie są prawdziwe.
Zresztą mówisz o argumentach a piszesz, że "nie musisz czytać książek żeby wiedzieć, że każdego można wyleczyć terapią szokową". Jak to się ma do tych argumentów? Chcesz przykład? Spróbuj wyleczyć arachnofoba czy chorego na lęk wysokości terapią szokową. Skutki będą odwrotne i katastrofalne. To tylko proste przykłady. Potwierdzona niejednokrotnie hipoteza odnosi się do wielu innych aspektów życia. Więc kolego, argumenty a nie "wiem i już".
Wyjaśniasz pewne sprawy. Fani Tarantina też tak twierdzą. Szkoda, że te wyjaśnienia są oparte właśnie na "wiem i już" albo kuriozalnych stwierdzeniach, że Jigsaw nie jest mordercą (do czego odniosłem się parę postów wyżej, odpowiedzi niet). To ostatnie świadczy o zupełnym zatraceniu przez ciebie obiektywnego postrzegania tej postaci.

ageusz

"Jak to się ma do tych argumentów? Chcesz przykład? Spróbuj wyleczyć arachnofoba czy chorego na lęk wysokości terapią szokową." tak własnie sie tez leczy.poggladaj sobie filmy poczytaj fobiach. a co do argumentów, to jak narazie tylko todi podał" kiepska gra aktorska" i niestety na tym sie skończyło."Wyjaśniasz pewne sprawy. Fani Tarantina też tak twierdzą. Szkoda, że te wyjaśnienia są oparte właśnie na "wiem i już"" to nie jest oparte na" wiem i już" poczytaj sobie zreszta wcześniejsze posty,zanim zaczniesz wmawiać mi, że nie jestem obiektywny.Jigsaw nie jest mordercą, o czym zreszta takze swiadczy fakt seryjnego zabójcy http://pl.wikipedia.org/wiki/Seryjny_morderca

michalzawiski

Kilka spraw;
BŁAGAM! Jeżeli cytujesz rób jakąś przerwę między cytatem a tym co piszesz, bo czytać się odechciewa jak widzę taki zlew a muszę przyznać, że lubię czytać twoje komentarze, chociaż kompletnie się z nimi nie zgadzam ;D

znowu się zagalopowałeś, ale masz rację nie krytykujesz ty tylko nie uznajesz innych opinii, na samym początku naszej "zajebistej dyskusji" stwierdziłeś, ze skoro uważam inaczej niż ty to nie rozumiem tego filmu,
dostałeś full argumentów, ale powtarzasz się cały czas

Before

"strasznie ciężko temu filmowi dojść do tysiąca głosów, czyż nie? czyżby brak odbiorców? zmęczenie materiału? ale to w sumie lepiej, dopóki nie sięga magicznego progu może się poszczycić siódemką" jak zebrać wszystkie strony o filma to do tysiąca byśmy doszli. "znowu się zagalopowałeś, ale masz rację nie krytykujesz ty tylko nie uznajesz innych opinii, na samym początku naszej "zajebistej dyskusji" stwierdziłeś, ze skoro uważam inaczej niż ty to nie rozumiem tego filmu,
dostałeś full argumentów, ale powtarzasz się cały czas" w niczym sie nie zagalopowałem wyjasniam tylko pewne rzeczy, a w zamian dostałem tylko argument o kiepskiej grze aktorów, niestety nic poza tym. Dalej czekam na konkrety.

michalzawiski

Leczenie arachnofobii terapią szokową? hehe, no ciekawe, skąd to wiesz, jak ponoć książek nie czytasz. Chciałbym to widzieć, naprawdę. Nie będę cię przekonywał, że Jigsaw jest mordercą i to seryjnym, bo widzisz co chcesz widzieć. Jeśli twoim zdaniem Jigsaw nie dokonał przynajmniej trzech zabójstw, no to coś jest z tobą nie tak. Ach, zapomniałem - to "ofiary zabijają się same". Fakt...

ageusz

"Leczenie arachnofobii terapią szokową? hehe, no ciekawe, skąd to wiesz, jak ponoć książek nie czytasz." wystarczy właczyć chociażby discovery."Nie będę cię przekonywał, że Jigsaw jest mordercą i to seryjnym, bo widzisz co chcesz widzieć." zamiast wmawiac mi, ze cos jest ze mna nie tak to znajdz w encyklopedi znaczenie słowa "morderca"

michalzawiski

Seryjny morderca - wziąłem z tej definicji tekst do mojej poprzedniej odpowiedzi. Chyba motasz się w ilości swoich postów. Zresztą są sprzeczne, co poniektóre ze sobą.
Idąc za Wikipedią, którą chyba uważasz za doskonałe źródło informacji. Szukając hasła "morderca" zostaniesz automatycznie przeniesiony do hasła "Zabójstwo".

Otóż zabójstwo to: "świadome, zamierzone zachowanie skutkujące śmiercią innej osoby". Twierdzisz, że Jigsaw nic takiego nie zrobił, co by skutkowało śmiercią innej osoby? No tak, przecież to oni sami siebie zabijają, w końcu mają wybór (wyciągnięcie sobie zza gałki ocznej czegoś na przykład, no fakt, to jest wybór!). Czyli twoim zdaniem Jigsaw nie robi nic, co przyczynia się do ich śmierci?! Mordercą jak widzisz nie jest ten kto konkretnie wsadzi komuś nóż w serce, tylko ten, kto swoim zachowaniem świadomie przyczynił się do czyjejś śmierci. Jeśli zaprzeczysz, że Jigsaw przyczynił się do śmierci tych osób, oznacza to brak jakiegokolwiek sensu konwersacji. Gdyby nie jego zachowanie, jest pewne, że żadna z osób przez niego zabitych, nie zginęłaby (chyba, że w wypadku, etc., ale z oczywistych chyba względów się nie liczy).

Co do arachnofobii - nie bardzo chce mi się wierzyć, że widziałeś takie coś na discovery, bo ja czytałem trochę o tym ze źródeł naukowych. Poza tym na discovery to ja widziałem już sporo bzdur. To jest rozrywkowa telewizja, pseudonaukowa.