PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=812540}
5,4 17 tys. ocen
5,4 10 1 17164
4,1 32 krytyków
Piłsudski
powrót do forum filmu Piłsudski

Szyc w roli marszałka to nieporozumienie i profanacja.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
fish1

Całkiem niedawno pojawił się ciekawy wywiad z Borysem Szycem, który mówi własnie o charakteryzacji i o tym jak czuł tę rolę. Na mnie ta rozmowa zrobiła bardzo pozytywne wrażenie i muszę przyznać, że nie spodziewałam się takiego zaangażowania ze strony tego aktora. Czekam na to widowisko m.in. dlatego żeby zobaczyć jak poradził sobie Borys Szyc, a wiem, iż aktorem jest dobrym.

ocenił(a) film na 7
gabikot

Dał radę.

gabikot

Czytalam, że poradził sobie dobrze.

fish1

Gorzej byłoby tylko w wersji z Karolakiem.

ocenił(a) film na 5
Westfield

Oj tak! Doszłam do tego samego wniosku po obejrzeniu filmu :)

ocenił(a) film na 3
fish1

Zgadzam się całkowicie. Nie ten aktor do tej roli!!!

fish1

Ze względu na niego, nie pójdę na ten film. To jest aktor, który pasuje do pewnego rodzaju ról, ale wciskanie go na siłę wszędzie, to już przesada i nawet charakteryzacja tu nie pomoże. Piłsudskiego powinien zagrać ktoś o aparycji Mariusza Bonaszewskiego, który był marszałkiem w serialu kilkanaście lat temu. Poza tym może w końcu pasowałoby dać szansę innym aktorom.

ocenił(a) film na 7
Martin_Eden

To żałuj. Też niezbyt spodobało mi się obsadzenie Szyca w roli Piłsudskiego, ale po powrocie z kina okazało się, że była to dobra decyzja. Pozytywne zaskoczenie.

ocenił(a) film na 9
fish1

Wróciłem z kina Szyc zagrał na piątkę może byłeś na innym filmie.

fish1

Jeszcze nie obejrzałem i niestety do kina się nie wybiorę właśnie z powodu tego aktora. Kraj niemały 38mln ludzi a Szyc z Adamczykiem w 9 na 10 filmach ! Noż k...

ocenił(a) film na 6
fish1

Gdyby nie Borys Szyc, nie byłoby co oglądać ani czym sie wzruszać.

fish1

trzeba być totalnym dzbanem żeby jechać po filmie i aktorze gdy się go jeszcze nie widzialo - to do ciebie i tych co ci tak ochoczo przyklaskują - ogarnijcie te puste łby

ocenił(a) film na 7
fish1

Nie ma to jak założyć temat/wątek obrażający aktora w danej roli jeszcze przed premierą samego filmu. Pokazuje Twój obiektywizm, a raczej jego kompletny brak. A Borys jest wg Mnie genialny w roli Piłsudskiego :) .

fish1

że co? przecież to jeden z lepszych elementów tego filmu!

ocenił(a) film na 6
jonakboch

dokładnie! cała ta charakteryzacja i on w nowej odsłonie to przecież naprawdę wspaniałe połączenie

ocenił(a) film na 1
fish1

Reszta aktorów też lewacka z TVN, ten cały film to profanacja i skandal.

fish1

Szyc w roli patrioty Piłsudskiego to porażka ale mogło być gorzej, mógł być Maciej Stuhr. Miałem ochotę przestać oglądać jak tylko usłyszałem jego mlaskanie ale postanowiłem się przemóc, bo tematyka mnie interesuje.

fish1

Profanacja? Piłsudski to święty czy półbóg?

per333

A co? W Kielcach jest nawet jego sanktuarium, ludzie się tam do niego modlą. Są tacy, co muszą mieć półbogów, żeby móc oddawać im cześć, zatem i jego kanonizowali. Jest nawet przez niektórych kanonizowany razem ze swoją Kasztanką z którą stanowi jeden organizm niczym jakiś centaur. Ja mam dzieci i w tamtym roku szkoła, do której chodzą, cała była wytapetowana Piłsudskim od podłóg po sufity, była w głównym holu nawet taka tablica czy gazetka z olbrzymim napisem: Szkoła Młodych Piłsudczyków. Jak się ludzi w taki sposób indoktrynuje, to potem czczą takich półbogów, nie dziwi nic

ocenił(a) film na 5
fish1

Zgadzam się. Obejrzałam i stwierdzam, że angażowanie aktora, który wyskakuje teraz z każdej przysłowiowej "lodówki"jest wielkim błędem. Inna sprawa, że ja, po prostu tego aktora nie jestem w stanie zdzierżyć - chyba właśnie przez to, że widzę go w co drugiej, polskiej produkcji.
Co do tego, jak poradził sobie z rolą Ziuka - sztywny, bełkoczący. Kwestie w których miał szansę się wykazać jako choleryk (na przykład podnosząc głos na zebraniu, gdy wyciągnął rewolwer), po prostu schrzanił. Strasznie sztuczny ton głosu, bez naturalności. I zgadzam się też w kwestii charakteryzacji - położona totalnie. Jego okrągłe oczka i okrąglutkie policzki nienaturalnie wybijały się z chmary sztucznego zarostu - bardzo mnie to raziło.
I kolejna kwestia - w wielu scenach na ujęciach jest nałożony niebieski filtr, który też strasznie mnie raził. Wiem, że filtry to normalka w filmach, ale tutaj przesadzili.
Ogólnie bardzo pocięta akcja, słabe dialogi, niezgrabnie dobrane wątki historyczne. Nie. Po prostu nie.

fish1

Skoro tak stawiamy sprawę, że to profanacja, to w takim razie żaden śmiertelnik nie jest godny zagrać marszałka.

ocenił(a) film na 5
Pawcio_filmaniak

Marszałek nie mógłby zagrać marszałka. Miał śmieszny akcent, seplenił bo nie miał jedynek, miał idiotyczne wąsy którymi zasłaniał braki w uzębieniu, garbił się, miał brzydką cerę, notorycznie kasłał, rzucał mięsem itp.

Ładny to był tylko na pomnikach i obrazach Kossaka.

Inga__filmweb

A nie widzisz sarkazmu w moim wpisie? Co do Twego ostatniego zdania - no cóż - jedni gloryfikują Piłsudskiego drudzy demonizują, a trzeci gloryfikują i demonizują zarazem, bo ten jego domniemany demonizm ich fascynuje. A co my możemy o nim wiedzieć tak naprawdę, skoro zmarł w 1935 roku?

ocenił(a) film na 5
Pawcio_filmaniak

A nie widzisz sarkazmu w moim wpisie?

Inga__filmweb

Czyli cały ten jego opis z wyliczeniem wad i defektów to sarkazm? Nic już z tego nie rozumiem...

ocenił(a) film na 5
Pawcio_filmaniak

Był zupełnie nie taki jakim go chcemy widzieć. Nie trzeba być ideałem aby zostać wielkim. Uwielbiamy idealizować historie i jej twórców. Piłsudski w filmie ma być piękny jak na pomniku, a takim absolutnie nie był.

Inga__filmweb

Idealizowanie historii i polityków własnego kraju przy jednoczesnym przedstawianiu innych nacji (sąsiadów czy Żydów) w złym świetle jest elementem nacjonalizmu. Niestety od paru lat jest on mocno widoczny w polskich filmach historycznych.

ocenił(a) film na 5
Pawcio_filmaniak

I tu się z Tobą zgodzę. Nawet stare PRLowskie filmy o II wojnie światowej, realizowane przez ludzi przez tę wojnę osobiście doświadczonych, były bardziej wyważone niż obecne produkcje.

Inga__filmweb

Przecież od początku zgadzamy się w całej naszej dyskusji w tym wątku :-) Ciekawostka (co prawda dot. zupełnie innego filmu): W Stuleciu Winnych pojawiły się dosłownie na kilka sekund dialogi, które postawiły Piłsudskiego w niezbyt korzystnym świetle i zaraz posypała się fala hejtu, że film antypolski i lewacki i do TVNu24. Ludzie chyba lubią gloryfikowanie własnego narodu i wodzów w filmach

fish1

jeb...y ped...l gra Piłsudskiego, co za draństwo losu.

fish1

Tragedia. Głos Szyca jest denerwujący. Ciężko myśleć o nim jak o Piłsudskim. Żaden z niego mąż stanu. Brak charyzmy. No i nie jest męski. Oglądając marszałka na archiwalnych filmach czy zdjęciach, mam ciarki. Człowiek od razu staje na baczność i oddaje cześć.

fish1

Właśnie chciałam obejrzeć, ale jak zobaczyłam Szyca, to podziękowałam...

fish1

Taa... Kogoś kogo ludzie od kilku pokoleń wynoszą do rangi Boga, powinien zagrać macho o zniewalającej ilości testosteronu i pięknej twarzy np Zakościelny albo Żurawski

fish1

Tak sobie właśnie pomyślałam, to znaczy bardziej "chyba sobie kur*a kpicie, że Szyc z tą mordą ma być Marszałkiem". Nie przepraszam za słownictwo i nigdy tego gniota nie obejrzę. Dajcie w końcu zabłysnąć nowym twarzom i lepiej dobranym charakterystycznie.