Mam pytanie do osób, które film widziały. Czy film opisuje bohatera jako lewicowego działacza, doprowadzającego do zamachu stanu, kolaborującego z Hitlerem? Czy jest też trochę o sytuacji po jego śmierci, np. jak gestapo pełniło wartę przy jego grobie? Te wątki są bardzo interesujące, zwłaszcza przy obecnej narracji naszych władz na jego temat.
Bardziej opisuje jego postac,ale nie wszystko.Zobaczyc warto,lecz dla mnie nie byl bohaterem,lecz Dyktatorem,tak jego postac odebralem o watpliwej jakosci stanu umyslowego....poddalbym pod watpliwosc jego pochodzenie.Rodowitym polakiem to on nie byl......tak to odebralem w czasie seansu
Polski szlachecki rodowód, przodkowie czynnie działający na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości - co jeszcze powinien mieć w CV, żebyś go uznał za "rodowitego Polaka"? :D :D :D
To ze sie utozsamial z tatarami,a w swoich strukturach mial wielu zydow.I byl socjalista.Na dodatek autorytarnym dyktatorem wyznawca luteranizmu(katolik,chrzescijanin),ze wzgledu na zone.Nie moj typ.Dla mnie nie byl bohatere.Dokonywal przestepstw,mial ludzi w pogardzie.I jego zdrowie psychiczne,tez mialo wplyw na osobowosc tej postaci
Przeczytaj, co napisałeś. Czy według Ciebie "rodowity Polak" nie może współpracować z przedstawicielami innych narodowości i wyznań? Nie może być luteraninem? A przede wszystkim: nie może być socjalistą?
Rozumiem, że nie podoba Ci się jego postępowanie czy charakter, ale to nie ma nic wspólnego z narodowością.
Opowiedz bliżej, na czym polegała według Ciebie KOLABORACJA Piłsudskiego z Hitlerem, dlaczego GESTAPO miałoby stać w warcie honorowej oraz KIEDY i DLACZEGO taka warta została ustawiona?
Masz rację, te wątki są niezmiernie interesujące, choć zapewne w inny sposób, niż większość użytkowników filmwebu (podejrzewam, że z Tobą na czele) sobie wyobraża.
Piłsudski popierał działania Niemieckie po I wojnie. A czemu Niemcy wystawili wartę przy jego grobie to możesz się dowiedzieć korzystając z google: https://naszahistoria.pl/adolf-przesyla-kwiaty-czy-fuhrer-szczerze-podziwial-pil sudskiego/ar/10553912
Nie rozśmieszaj mnie. Jakie działania niemieckie po wojnie popierał Piłsudski? I jak ma się to stwierdzenie chociażby do opinii Piłsudskiego wobec traktatu w Locarno / działań polskiego wywiadu w Niemczech /demonstracji "Wichra" w 1932 roku / ultimatum Wysockiego z 1933 roku / wzmocnienia załogi Westerplatte w tym samym roku / a przede wszystkim: koncepcji wojny prewencyjnej z Niemcami?
Natomiast co do linka: zapłaciłeś 6,20, żeby dowiedzieć się, DLACZEGO ta warta stanęła i jaki właściwie miało to związek z polityką Piłsudskiego wobec Niemiec? Polecam.
Nie musiałem za nic płacić. Jest mnóstwo zdjęć z pogrzebu, oraz późniejszych, pokazujących Hitlera przy trumnie, wartę, artykułów oraz dokumenty o wprowadzeniu żałoby narodowej w III Rzeszy. Jaka była przyczyna, nie istotne! Pytam, czy film pokazuje takie sprawy czy jest pomnikiem?!
Kolejne bzdury. Hitler NIE BYŁ na pogrzebie Piłsudskiego. Zdjęcie, o którym mówisz, pochodzi z katolickiej katedry W BERLINIE. Wódz III Rzeszy miał ochotę wziąć udział w uroczystościach żałobnych zorganizowanych w Niemczech i kto mógł mu zabronić?
I wiesz co, to dopiero jest POMNIK DLA PIŁSUDSKIEGO. Hitler, z którym starł się wielokrotnie (poczytaj wyżej), złożył mu hołd. Tryumf po śmierci, tak to można nazwać.
A film kończy się w 1918 roku. Czy masz na tyle wiedzy historycznej, żeby pamiętać, ile to jeszcze lat minęło do pogrzebu Piłsudskiego?
Skoro nadal ciągniesz wątek, to śpieszę z wyjaśnieniami, że filmu nie widziałem, a zadane pytanie miało wyjaśnić w jakim okresie życia Piłsudskiego ukazał go autor filmu i jakie wątki poruszył. Skoro strugasz historyka i autorytet w dziedzinie tytułowego bohatera to pomyliłeś fora! Pisałem wyżej, że istotą pytania jest budowa filmu, ale TY musisz wylewać wiadomości z googla w ilościach hurtowych, więc zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=z1TMYlWHDvY. Możesz pod filmem wylewać swoje gorzkie żale, a to forum sobie odpuść waści. Bez odbioru.
Jasne, bo naubliżać możesz, ale dowiedzieć się wprost, że naubliżałeś bez sensu - broń Boże. Gratuluję cudownego charakteru i jasnego wyrażania myśli. Bez odbioru.
Film zaczyna się w 1901 fabularnie ciągnie się do 1914, z krótkim fragmentem z 1918. Czyli opisuje go na początku jako działacza PPS który walczy o niepodległość Polski, następnie zostaje z niej wyrzucony i kontynuuję walkę na własną rękę tworząc organizację wojskową na terenie zaboru austriackiego, współpracując z wywiadem austriackim. Film jest wierny prawdzie historycznej. Pewne elementy są pomijane ale nie przekłamywane.