PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=812540}
5,4 17 tys. ocen
5,4 10 1 17146
4,1 32 krytyków
Piłsudski
powrót do forum filmu Piłsudski

Mam pytanie do osób, które film widziały. Czy film opisuje bohatera jako lewicowego działacza, doprowadzającego do zamachu stanu, kolaborującego z Hitlerem? Czy jest też trochę o sytuacji po jego śmierci, np. jak gestapo pełniło wartę przy jego grobie? Te wątki są bardzo interesujące, zwłaszcza przy obecnej narracji naszych władz na jego temat.

ocenił(a) film na 8
DA_rec

Bardziej opisuje jego postac,ale nie wszystko.Zobaczyc warto,lecz dla mnie nie byl bohaterem,lecz Dyktatorem,tak jego postac odebralem o watpliwej jakosci stanu umyslowego....poddalbym pod watpliwosc jego pochodzenie.Rodowitym polakiem to on nie byl......tak to odebralem w czasie seansu

DEWASTATOR_TM

Polski szlachecki rodowód, przodkowie czynnie działający na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości - co jeszcze powinien mieć w CV, żebyś go uznał za "rodowitego Polaka"? :D :D :D

ocenił(a) film na 8
ACCb

To ze sie utozsamial z tatarami,a w swoich strukturach mial wielu zydow.I byl socjalista.Na dodatek autorytarnym dyktatorem wyznawca luteranizmu(katolik,chrzescijanin),ze wzgledu na zone.Nie moj typ.Dla mnie nie byl bohatere.Dokonywal przestepstw,mial ludzi w pogardzie.I jego zdrowie psychiczne,tez mialo wplyw na osobowosc tej postaci

DEWASTATOR_TM

Przeczytaj, co napisałeś. Czy według Ciebie "rodowity Polak" nie może współpracować z przedstawicielami innych narodowości i wyznań? Nie może być luteraninem? A przede wszystkim: nie może być socjalistą?
Rozumiem, że nie podoba Ci się jego postępowanie czy charakter, ale to nie ma nic wspólnego z narodowością.

DA_rec

Opowiedz bliżej, na czym polegała według Ciebie KOLABORACJA Piłsudskiego z Hitlerem, dlaczego GESTAPO miałoby stać w warcie honorowej oraz KIEDY i DLACZEGO taka warta została ustawiona?
Masz rację, te wątki są niezmiernie interesujące, choć zapewne w inny sposób, niż większość użytkowników filmwebu (podejrzewam, że z Tobą na czele) sobie wyobraża.

ACCb

Piłsudski popierał działania Niemieckie po I wojnie. A czemu Niemcy wystawili wartę przy jego grobie to możesz się dowiedzieć korzystając z google: https://naszahistoria.pl/adolf-przesyla-kwiaty-czy-fuhrer-szczerze-podziwial-pil sudskiego/ar/10553912

DA_rec

Nie rozśmieszaj mnie. Jakie działania niemieckie po wojnie popierał Piłsudski? I jak ma się to stwierdzenie chociażby do opinii Piłsudskiego wobec traktatu w Locarno / działań polskiego wywiadu w Niemczech /demonstracji "Wichra" w 1932 roku / ultimatum Wysockiego z 1933 roku / wzmocnienia załogi Westerplatte w tym samym roku / a przede wszystkim: koncepcji wojny prewencyjnej z Niemcami?
Natomiast co do linka: zapłaciłeś 6,20, żeby dowiedzieć się, DLACZEGO ta warta stanęła i jaki właściwie miało to związek z polityką Piłsudskiego wobec Niemiec? Polecam.

ACCb

Nie musiałem za nic płacić. Jest mnóstwo zdjęć z pogrzebu, oraz późniejszych, pokazujących Hitlera przy trumnie, wartę, artykułów oraz dokumenty o wprowadzeniu żałoby narodowej w III Rzeszy. Jaka była przyczyna, nie istotne! Pytam, czy film pokazuje takie sprawy czy jest pomnikiem?!

DA_rec

Kolejne bzdury. Hitler NIE BYŁ na pogrzebie Piłsudskiego. Zdjęcie, o którym mówisz, pochodzi z katolickiej katedry W BERLINIE. Wódz III Rzeszy miał ochotę wziąć udział w uroczystościach żałobnych zorganizowanych w Niemczech i kto mógł mu zabronić?
I wiesz co, to dopiero jest POMNIK DLA PIŁSUDSKIEGO. Hitler, z którym starł się wielokrotnie (poczytaj wyżej), złożył mu hołd. Tryumf po śmierci, tak to można nazwać.
A film kończy się w 1918 roku. Czy masz na tyle wiedzy historycznej, żeby pamiętać, ile to jeszcze lat minęło do pogrzebu Piłsudskiego?

ACCb

Skoro nadal ciągniesz wątek, to śpieszę z wyjaśnieniami, że filmu nie widziałem, a zadane pytanie miało wyjaśnić w jakim okresie życia Piłsudskiego ukazał go autor filmu i jakie wątki poruszył. Skoro strugasz historyka i autorytet w dziedzinie tytułowego bohatera to pomyliłeś fora! Pisałem wyżej, że istotą pytania jest budowa filmu, ale TY musisz wylewać wiadomości z googla w ilościach hurtowych, więc zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=z1TMYlWHDvY. Możesz pod filmem wylewać swoje gorzkie żale, a to forum sobie odpuść waści. Bez odbioru.

DA_rec

Jasne, bo naubliżać możesz, ale dowiedzieć się wprost, że naubliżałeś bez sensu - broń Boże. Gratuluję cudownego charakteru i jasnego wyrażania myśli. Bez odbioru.

ACCb

A komu i gdzie ubliżałem?

ocenił(a) film na 8
DA_rec

Film zaczyna się w 1901 fabularnie ciągnie się do 1914, z krótkim fragmentem z 1918. Czyli opisuje go na początku jako działacza PPS który walczy o niepodległość Polski, następnie zostaje z niej wyrzucony i kontynuuję walkę na własną rękę tworząc organizację wojskową na terenie zaboru austriackiego, współpracując z wywiadem austriackim. Film jest wierny prawdzie historycznej. Pewne elementy są pomijane ale nie przekłamywane.