Galę rozdania nagród na tegorocznej edycji festiwalu nie uznaję za najlepszą. Było wiele nieporozumień, niesprawiedliwości, kontrowersji. Ale cóż, tak już na tych festiwalach jest.
To co mnie bardzo ucieszyło to nagroda dla Magdaleny Boczarskiej za pierwszoplanową rolę damską - Marii Piłsudskiej. Jest to rola nietuzinkowa, trudna i bardzo odważna. Zasłużenie dostała nagrodę. Świetnie zaprezentował się w roli kobiety żyjącej w tak ciężkich dla kobiety czasach. Szczególnie teraz - kiedy my kobiety walczymy w końcu o swoje prawa, wiele możliwości aby tę równość wywalczyć, takie role są bardzo ważne.
Konkurs był niesamowicie niesprawiedliwy, parytet w żaden sposób nie był zachowany. Dobrze, że chociaż tak dobre aktorki, jak Magdalena Boczarska otrzymują nagrody w swojej kategorii.
Dwie role damskie - Boczarska i Dębska - bardzo dobre. Panie rywalizują w filmie, ale myślę, że w środowisku filmowym nie powinno być miejsca na rywalizację. Gala pokazała jak Polska jest zacofana w walce o prawa kobiet i równouprawnienie w środowisku filmowym, aż przykro było patrzeć.
Co do Boczarskiej to nagroda jak najbardziej zasłużona. Jest to aktorka z klasą i ze stażem. Idealna osoba do tej roli. Mam wrażenie, że świetnie się w niej odnalazła. Proszę o więcej takich ról dla niej! ;)
Dla mnie to skandal nagroda dla Boczarskiej - nic poza poprawność aktorską. Nagrodę powinna bezapelacyjnie dostać Janda za Słodki koniec dnia. Rola wybitna.
Boczarska pokazuje kunszt przede wszystkim w dwóch scenach - jak Ziuk wraca do domu na pogrzeb pasierbicy i jak dyskutują o rozwodzie, a Maria uczy dziewczynkę angielskiego. Poza tym w pierwszych scenach filmu widać namiętność między bohaterami, a potem jak "sprawa" oddala ich od siebie. Naprawdę dobrze zagrane.
"Świetnie zaprezentował się w roli kobiety żyjącej w tak ciężkich dla kobiety czasach. Szczególnie teraz - kiedy my kobiety walczymy w końcu o swoje prawa, wiele możliwości aby tę równość wywalczyć, takie role są bardzo ważne.
Konkurs był niesamowicie niesprawiedliwy, parytet w żaden sposób nie był zachowany. Dobrze, że chociaż tak dobre aktorki, jak Magdalena Boczarska otrzymują nagrody w swojej kategorii"
Dawno się tak nie uśmiałem. Jeśli możesz to dawaj więcej :) Parytet xD