PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200370}

Plaga

The Reaping
2007
6,1 31 tys. ocen
6,1 10 1 30792
4,3 7 krytyków
Plaga
powrót do forum filmu Plaga

Należy do tego gatunku horrorów, które mają jakąś ciekawą fabułę i w których wciaga akcja i odpowiednio skonstruowana groza, a nie który skupia się na wyrywaniu krwistych kawałków mięsa i wywoływaniu jak największego obrzydzenia u widzów. Jedyny maluteńki minusik za typową postac dziewczynki-opętanej złem, ale całokształcie to naprawde świetny film godny polecenia! Plus za zakończenie, pioseneczka w tle i reszta wprowadziły mnie w błąd :)

ocenił(a) film na 9
semmi89

Film także mnie się podoba [9/10] ze względu na charakterystykę zła: /broń/którą mieli się posłużyć ala partyzanci z miasteczka jest zła sama w sobie - jest złem dla zła, nie ma znaczenia w rozgrywce ze złem, a posługują się nią wyłącznie zli intelektualnie mutanci, jacyś adepci zła, którzy nie umieją posługiwac się dobrem, a motyw podniesienia jej do akcji w roli rozwiązania problemu sprowadza zagłade bardzo rychłą na używających ją. Także środowisko pozornie emanuujące spokojem, czy też własnym życiem skażonym schizą wydaje się przestrzegać przed zawierzaniem mu /środowisku/ w cokolwiek. Plagi są świetnie skonstruowane.. one są i to powinno dziwić widzów. Zabicie księdza też w ramach poprawności polityki zła: zabity bez świadków i w iście piekielny sposób; natomiast rola jego w dobre imię sprawy daje obraz beznadziejności jakim świat jest okropnie słaby i nieliczny i niedoinformowany w dziedzinie zwalczania zła.. jakkolwiek droga preferowana przez kościół jest pozornie dobra bo złem chce pokonać zło.. w realu też tak się dzieje. Myślę, ż powinienem zajrzeć do tego filmu, żeby zobaczyć więcej szczegółow.. świewtne są obrazki podczas wstępu i zakończenia filmu.

użytkownik usunięty
di_em

film spoko , fajny itp:D
Ale raczej dałabym mu miano triller a nie Horror.

ocenił(a) film na 5
di_em

film nie specjalny, taki typowy horror (broń Boże thriller :|) z elementem dziecka-szatana i pani wyświęconej, co traci swoją wiarę na skutek traumatycznego wydarzenia. Od tej pory główna bohaterka wszystko stara się logicznie tłumaczyć. Czego widz się może więc spodziewać? Tego, że trafi na cos czego nie będzie mogła wyjaśnić. Zakończenie? chyba nikt nie spodziewał się, że wszystko skończy się tak mdło, jak mogło się wydawać. Dostaliśmy więc, to czego można było się domyśleć, choć przyznam, że w dość sprawny i łopatologiczny sposób wyjaśniony. Szkoda tylko, że przez wiekszość filmu nic szczególnego się nie dzieje, a akacja sie toczy wokół nieciekawej bohaterki, która pod koniec filmu dostaje nie wiadomo skąd oświecenia, że Bóg jednak nie jest taki zły... naiwne bardzo to, choć przesłanie przednie. Efekty są niestety marne i nieciekawe, co jest wielkim minusem tej produkcji, bo choć tyle można było od niej oczekiwać, że za ten element się weźmie porządnie. Po za tym akcja powolna, schematyczne, bez napięcia. Spodziewałem się więcej od tego filmu, ale dość klarowna i ciekawie wytłumaczona fabuła zawyży mi ocenę do 5

użytkownik usunięty
Newelowsky

W dlugich wypowiedziach najlepsze jest to, ze nie chce sie ich nigdy czytac ;).

ocenił(a) film na 5

mój Boże ona nie jest długa, a tym, że się nie chce takich czytać, to bym się nie chwalił ;p

użytkownik usunięty
Newelowsky

Pisalem to jak to się mówi, z przymróżeniem oka. Napewno byłoby łatwo i lepiej się czytało jakby filmweb zadbał o lepszą czcionke i jakąś lepszą przejżystość czytanego tekstu :).