PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=660451}
6,9 135 tys. ocen
6,9 10 1 135063
6,6 69 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Powiedzcie, czy zrozumieliście wszystkie kwestie wypowiedziane przez aktorów? Ja z około jedną trzecią miałem kłopot. I już głupieję. Czy mam coś ze słuchem, że musiałem przewijać kilka razy, żeby zrozumieć co aktor powiedział? Nie pijackie bełkoty, ale normalne wypowiedzi ;) To jak to się dzieje, że głosy w zagranicznych filmach są dla mnie wyraźne i zrozumiałe...

Też jesteście zdania, że część stosunkowo młodych polskich filmów ma fatalną ścieżkę dźwiękową? Szczególnie jeśli chodzi o głosy aktorów. Albo za ciche w porównaniu z otoczeniem, albo zbasowane, albo zwyczajnie niezrozumiałe.

ocenił(a) film na 7
Flanet

potwierdzam, dialogi są fatalnie słyszalne

ocenił(a) film na 8
Flanet

Dlatego też dostępne są niektóre wersje tego filmu z napisami :)

Flanet

Nie da się zrozumieć!!! Aktorzy po szkole teatralnej, w teatrach z piękną dykcją, a w filmach.... Telewizor prawie na maksa, moje ucho na maksa i nic! W polskich filmach bełkot nie tylko alkoholowy...

ocenił(a) film na 2
Flanet

Dlatego wszystkie filmy, zwłaszcza polskie, oglądam w słuchawkach - zrozumiałem wszystko, w przeciwieństwie do mojej żony, która oglądała film słuchając dźwięku z głośników i miała takie same problemy jak Ty.

W zagranicznych filmach dźwięk jest wyrównywany. Dziś może tego tak nie słychać, ale w czasach VHS było to bardzo zauważalne - gdy aktorzy nic nie mówili narastał dźwięk otoczenia, było słychać nawet ciszę.

tentego

Czyli słuchawki są rozwiązaniem? I nasi dźwiękowcy o tym nie pomyśleli. Albo pracują w słuchawkach i wtedy tym bardziej o tym nie pomyśleli ;)

Tylko czemu Sami Swoi, Jak rozpętałem, Kloss itd. itp. razy sto - są ok. A tylko te nowsze niewyraźne ;/

To świadczy o kinematografii? Podobno obrazy mamy dobre..

ocenił(a) film na 6
Flanet

Też miałem problem z usłyszeniem dialogów po prostu prawie w każdym filmie polskim mam takie problemy teraz siadając do polskiego filmu jestem przygotowany na kiepską słyszalność

Flanet

Zgadza się. Udźwiękowienie polskich filmów po 1989 roku to wielka porażka. Wiele razy zastanawiałem się dlaczego tak jest i wciąż nie wiem.

ocenił(a) film na 3
Flanet

Normalka... w polskich filmach.

Choć w zagranicznych to nie wiem bo czytam lub słyszę.

ocenił(a) film na 7
Flanet

Też ostatnio to rozkminiałam i aż poszłam do laryngologa zbadać słuch, ale okazuje się, że to jednak wina ścieżki dźwiękowej.

ocenił(a) film na 8
Flanet

Też to zauważyłem swego czasu. Niestety większość polskich filmów tak ma, z ostatnich pamiętam że nie usłyszałem wszystkiego w "Baby są jakieś inne", "Pokłosie" i właśnie ten film (wiem, we wszystkich gra Robert Więckiewicz, ale to nie jego wina;) ) w "Drogówce" wszystkie dialogi były słyszalne.

ocenił(a) film na 5
AduSc

I jeszcze "W ciemności"..Tam też gra Robert Więkiewicz (sic!), więc to może jednak jest jego wina :))

ocenił(a) film na 5
ynte

a może jednak nie...bo teraz widzę, że w "Pokłosiu" nie grał.Chyba pomyliłeś "W ciemności" z "Pokłosiem" :)

ocenił(a) film na 8
ynte

faktycznie się pomyliłem, miałem na myśli dokładnie "Dom zły" ;) co nie zmienia faktu że w "Pokłosiu" też nie wszystko dało się usłyszeć.

ocenił(a) film na 7
Flanet

to normalne w polskich filmach, ale najśmieszniejsze jest to, że jak leci w tv M jak Miłość, albo inne Na Wspólnej to wszystko pięknie i wyraźnie słychać, każdą kwestie można bez problemu zrozumieć

ocenił(a) film na 8
konrad888

może dlatego że w tych trelenowelach każdy musi usłyszeć wyraźnie jakiego produktu używają i czy akurat podłączają neostradę a nie inną usługę żeby subtelne jak uderzenie łopatą w twarz lokowanie produktu przyniosło efekty ;) ja obstawiałbym konkretne studio dźwiękowe jak napisał Flanet powyżej prawdopodobnie przy odsłuchu używają słuchawek a nie sprawdzają jak ścieżka dźwiękowa sprawdza się przy głośnikach lub coś w tym rodzaju

ocenił(a) film na 6
Flanet

Dokładnie... To typowe w polskich filmach - nie rozumiem, jak oni na montażu tego nie słyszą, że nie słychać?! :)

Flanet

W większości polskich produkcji nasuwa mi się: "Realizator dźwięku do odstrzału" :)