PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

130 000 widzów to malutko, "dzieło" na siebie nie zarobi z racji ,że kosztował te 10 000 000 i było przeznaczony na rynek zagraniczny a za granicą mają go głęboko w czterech literach i to już od ładnych 5 miesięcy. Dla porównania powiem ,że na "Hotel Transylwania" - mającą premierę tego samego dnia co "Pokłosie" i znacznie słabiej reklamowaną bajeczkę animowaną poszło 221 000 osób. Ba - "Mój Rower" film w ogóle nie reklamowany, dystrybuowany w dwa razy mniejszej ilości kopii, otwarciem zdołał przebić to badziewne filmidło.
Film większość osób zdecydowanie potępia wystarczy spojrzeć - Pasikowski i Zamachowski siedzą cichutko jak myszki i tylko czekają aż nagonka na film ucichnie żeby nie zostać zbyt mocno obrzuceni błotem. Stuhr, który chyba pierwszy raz w swojej karierze miał do czynienia z tak krytyczną opinią o sobie próbował jakoś polemizować. Skończyło się słynną już "Cedynią" i też teraz siedzi cicho. A już padałem ze śmiechu gdy "box office" filmu próbowano ratować dziećmi ze szkół, łasząc darmowymi biletami dla nauczycieli a skończyło się tak, że jedna z dyrektorek w wywiadzie stwierdziła "rodzice by nas chyba zjedli".

Xavras

Pokłosie odniosło sukces. Zadaniem tego wytworu było rozdrapywanie ran, niejasnych spraw, które bolą Żydów oraz jednoczesne zasianie kłamstwa w taki sposób, by poróżnić Polaków. I tak przez niejasną historię tej miejscowości ubarwioną jadem grossa kłóci się Polak z Polakiem o ...no własnie :P

ocenił(a) film na 1
barte27

Moim zdaniem mylisz się. Rozdrapywanie ran, zasianie kłamstwa - to były środki prowadzące do celu. Celem było łatwe zarobienie pieniędzy i powszechnego artystycznego uznania dla twórców za granicą. Kasy nie zarobiło, za granicą film mają w dupie więc uznania też nie, a po medialnej nagonce na Stuhra, wszyscy polscy celebryci będą szerokim łukiem omijali kolejne takie zakłamane paszkwile.
Więc może w sumie nie jest tak źle?

ocenił(a) film na 1
Xavras

Nie zgodzę się. Tak haniebne filmy powstają nie tylko dla kasy. Polakożercze "Pokłosie" ma przede wszystkim jątrzyć rany, dzielić naród, napuszczać Polaków na Polaków i wreszcie wzbudzać poczucie winy i kompleksy. A jeszcze jak zarobi to w ogóle poezja!

ocenił(a) film na 1
rustysword

Właśnie nie zarobi. 10 000 000 złotych kosztów kontra 130 000 widzów po 20 złotych za bilet od każdego (w mocnym uproszczeniu)? - To nawet na "pieprz do gówna" nie starczy. Za to za Pasikowskim i Stuhrem opinia będzie się ciągnąć jak smród. Cała ta sprawa tylko odstraszy kolejnych cwaniaków chcących kręcić takie filmy.

A przynajmniej mam taką nadzieję.

Xavras

Jak to się ma do wizji wycieczek szkolnych musowo ciągniętych na "Pokłosie" przez skwapliwych urzędasów reżimu?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Ano film za mało ludzi chciało oglądać, to wrócono do złotej zasady Andrzeja Wajdy "Spoko, szkoły przyjdą" celem nadrobienia strat finansowych. Ale kiepsko im wyszło, szkoły na ten syf nie chodzą.

Xavras

Siepacze reżimu nie potrafią zapędzić młodzieży do kin? E, nie wierzę. Tu szpicruta, tam cukierek i frekwencja się zrobi.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Nauczyciele nie zaciągnęli bo jak to się jakaś tam dyrektorka wyraziła w wywiadzie "rodzice by nas zjedli".

Xavras

Jedna dyrektorka wiosny nie czyni. Trzeba zacisnąć zęby i alleluja.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Szczerze to nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.

ocenił(a) film na 1
Xavras

W przypadku tego filmu sprawdza się świetnie powiedzenie z czasów okupacji: "tylko świnie siedzą w kinie!" :)

ocenił(a) film na 9
Xavras

Patrioci... buahaha sprzątać kupy po pieskach koledzy. Trzeba mieć trochę odwagi cywilnej aby być patriotą. To przez was od lat wstyd mi, że jestem Polakiem w takie dni jak 11 listopada. Wasz patriotyzm to tylko nienawiść. I to wszystko co mam wam do powiedzenia.

Kuba_16

A teraz przeczytaj swój post jeszcze raz na spokojnie.Weź głeboki oddech, napij się meliski:P. Po co ta agresja. Szczuka też prawi jaka to ona ""kultuhalna'' i nowocześna przy okazji wyzywając zdrowo myslacych ludzi od faszystów, tylko szkoda, że przy okazji pluje jadem na prawo i prawo:).

barte27

Dobre pytanie: po co ta agresja? Teraz łyk meliski i może kolejne: czy na pewno obserwujesz ją wyłącznie po stronie tych, którzy filmu bronią?

zweistein

Dałem tylko przykład hipokryzji jaką szerzą osoby uważające sie za tolerancyjne, super nowoczesne, o poglądach moim zdaniem chorych. Czy osoba której głównym i jedynym kontrargumentem jest wrzucenie całego nacjonalizmu do jednego wora z napisem NIENAWIŚĆ.... jest warta na tyle, by prowadzić z nią dialog? Agresja jest bronią ludzi słabych, czy to ''obronców filmu'' czy ''atakujących''. Problem w tym, że jedni sie kłócą o film, a drudzy o historię.

barte27

Jeśli agresja jest bronią słabych, jak słabi są ci, którzy szukają Żydów i antypolskiego spisku na forum Pokłosia?

zweistein

Tak jak napisałem, po obu stronach barykady są osoby, które potrafią jedynie zarzucić wulgaryzmem. Dawanie opinii na temat danej grupy na podstawie kilku skrajności jest pochopnym osądem.

Wracając do Twojego pytania odpowiem krótko i konkretnie: Dążenie do prawdy jaka ona by nie była jest potrzebne(szczególnie wtedy, gdy jest dużo nieścisłości i ogromne parcie tej drugiej strony).

Btw. Jak słabi są ci, którzy nawet nie próbują dostrzec tego, że odcieni szarości jest bardzo dużo?

ocenił(a) film na 9
barte27

Nie mam ochoty prowadzić dyskusji z nacjonalistą ponieważ jego założenia są z góry błędne przez sam fakt jego przekonania o nieomylności. Jedyną osobą wartą dyskusji jest człowiek z otwartym umysłem który jest w stanie uznać słuszność rozumowania drugiego człowieka co w konsekwencji prowadzi do wymiany argumentów i postępu. Konserwatysta nie uznaje zdania które różni się od jego własnych dogmatów. Odcienie szarości, taaa. Wypowiedź "patrioty" i "obrońcy polskości" ma z góry skonstruowany podtekst - kto nie jest z nami - jest przeciwko nam.

ocenił(a) film na 1
Kuba_16

Zrozum - albo walczysz o Wolną Polskę albo stoisz tam, gdzie stało ZOMO. Przecież to takie proste. 11 listopada całe rodziny z małymi dziećmi, 100 tysięcy luda, przyszło zamanifestować swój patriotyzm. Przyszli z biało-czerwonymi flagami. Przemaszerowali i rozeszli się. Co jest złego w Marszu Niepodległości? Martwisz się, że policyjna prowokacja się nie udała? Że przyszło 100x więcej ludzi niż na Pochód Gajowego? No przyszło. I mam nadzieję, że to wyjdzie w wyborach, oby tylko głosy liczono na polskich, nie na ruskich serwerach.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Aż zobaczyli ilu ich, poczuli siłę i czas!
I z pieśnią, że już blisko świt szli ulicami miast.
Zwalali pomniki, rwali bruk, ten z nami, ten przeciw nam!
Kto sam, ten nasz największy wróg - a śpiewak także był sam...

Patrzył na równy tłumów marsz, milczał wsłuchany w kroków huk
a mury rosły, rosły, rosły, łańcuch kołysał się u nóg...

ocenił(a) film na 1
Kuba_16

Tiaaaaaaaaaa... tylko że tego pana już nie ma. A problem zniewolonej Polski pozostał.
Polecam wypowiedź znakomitego polskiego filozofa prof. Wolniewicza na temat prześladowania wolnych mediów w Polsce.
http://www.youtube.com/watch?v=dc6RywYYKwU

ocenił(a) film na 1
Kuba_16

Zostawiamy do ważne zadanie dla Palikota i jego trzody chlewnej.

ocenił(a) film na 1
Xavras

Klęska frekwencyjna tego "dzieła sztuki filmowej" bardzo mnie cieszy. To dowód że Polacy nie dali się omamić, oszukać i oszwabić. Nie wolno wspomagać tego antypolskiego interesu przy pomocy własnych ciężko zapracowanych pieniędzy.

ocenił(a) film na 1
ElRio

Przede wszystkim nie wolno dać się PODJUDZAĆ.

ocenił(a) film na 9
ElRio

Straszny bełkot z tego postu. Jarek byłby dumny.

Joey15

A cóż ma do tego Jarek-on przeminie jak każdy, a talmudyczno-bolszewickie kłamstwa zostaną.

Xavras

Co do frekwencji widzów idących na "dzieło" pt: Pokłosie to wygląda na to, że wynik jest rzeczywiście bardzo słaby. A to daje nadzieję, że Polacy pewne sprawy zaczynają w naszym kraju rozumieć. Film obejrzało przy 139 kopiach nieco ponad 134 tyś ludzi w skali kraju...To bardzo niewiele. Nachalna reklama i marketing nie pomagają już w "nagonieniu" ludzi do kina. Mieszkańcy Podlasia zbojkotowali film, a w niektórych miastach nawet zdecydowano się na nie emitowanie filmu w ogóle. Skoro ten paszkwil wprost nawiązuje do kłamstw Tomasz Grossa, a niejaki Pasikowski czerpie pełnymi garściami z jego radosnej "twórczości" to ja się nie dziwię, że Polacy dali sobie spokój. Mają przynajmniej obraz tego jakie dzieła zaczynają powstawać ze względów POlitycznych za Polaków pieniądze w naszym kraju. Martwi mnie i smuci, że nie można się doczekać filmów o Rotmistrzu Pileckim, Zawiszy Czarnym czy nowej wersji Bitwy pod Grunwaldem. Ale może to i lepiej, bo jeżeli za te tematy zajęli by się tacy "mistrzowie kina historycznego" jak Hoffman (jego wczesna twórczość jest świetna) to rezultat byłby znów tragiczny.

http://wpolityce.pl/wydarzenia/41172-klapa-poklosia-pomimo-poteznej-kampanii-rek lamowej-film-notuje-zenujace-wyniki-frekwencyjne-to-gniot-film-klamliwy-bojkotuj emy-go

Xavras

Jesteś głupi powiem CI Tyle porównując Polskie kino do Amerykańskiego, Ta bajka którą podajesz miała akurat bardzo mocną reklamę w TV na kanach dla dzieci a Pokłosie miało tylko reklamę w internecie i po za tym film finansowali jeszcze Rosjanie Austryjacy i Holendrzy się dokładali tylko Filmweb o tym nie piszę i film miał premię od razu też w tamtych krajach więc zarobek jest większy, Mój Rower ma systematyczną reklamę na TVN bo w końcu do niego się dorzuciło,
Po za tym nie od dzisiaj wiadomo że Polacy nie wiedzą czego chcą bo narzekają na poziom Polskich " komedii " ale na nie chodzą
Też Wielcy zas***** pseudo Patrioci zrobili dym wokół filmu i anty reklamę - oczywiście nikt z nich filmu nie widział ale 1 na filmwebie postawił - szczyt debilizmu totalnego

pointer_damian323

Zazwyczaj nie próbuje się g..wna, wiedząc, że jest po prostu kupą. Takie rzeczy wie się przed a nie po :)

ocenił(a) film na 9
Xavras

Dla wszystkich, którzy próbują zniechęcić do oglądania tego filmu, specjalna dedykacja:
http://www.youtube.com/watch?v=997LAlrKnjY

ocenił(a) film na 1
Kuba_16

Pisz pisz, tylko pomagasz tym, którzy starają się zachęcić do tego filmu. Stuhr musi być nieźle wkurzony ,że ten film podoba się głównie internetowym trollom.

ocenił(a) film na 1
Kuba_16

A to do Ciebie żebyś zobaczył jak łatwo dajesz się manipulować i wierzysz w film a nie historie. http://www.youtube.com/watch?v=u35odXNQgbQ&feature=g-u-u Przez to, że Wojewódzkiemy i paru innym film wię podobał a Ty będąc tej samej opinni wyjdziesz na podobnego do nich (czt. inteligent) - chcesz być za takiego uwazany to się zainteresuj tematem żebyś miał jakieś pojęcie o tym jak było naprawde a nie polegasz na zdaniu tych którzy zarabiają na tym ze głoszą takie a nie inne opinie. PS w ogóle co to za argument w tym linku? Zero merytorycznej dyskusji tylko jakies wulgarne bzdury których się nie za słuchać. Jak zagłebisz się w temat i bedziesz mieć jakieś logiczne kontrargumenty to zapraszam do dyskusji a dzień dzisiejszy żegnam. FILM ODRADZAM

ocenił(a) film na 1
Xavras

"*Nasza rasa jest Rasą Panów. Jesteśmy świętymi bogami na tej
planecie. Różnimy się od niższych ras tak, jak one od insektów.
Faktycznie, porównując do naszej rasy, inne rasy to bestie i zwierzęta,
bydło w najlepszym wypadku. Inne rasy są uważane za ludzkie odchody.
Naszym przeznaczeniem jest sprawowanie władzy nad niższymi rasami. Nasze
ziemskie królestwo będzie rządzone przez naszego przywódcę za pomocą
żelaznej pięści. Masy będą lizać nasze stopy i służyć nam jako
nasi niewolnicy*."

Zacytowałam Menachema Begina premiera Izraela
laureata Pokojowej Nagrody Nobla z 1978 roku."

ocenił(a) film na 10
Xavras

A teraz usiądź chłoptasiu bo zapewne krew cię zaleje. http://boxofficemojo.com/intl/poland/?yr=2012&wk=47&p=.htm , sprawdź sobie statystykę, twoje bzdury, które napisałeś zostały właśnie obalone. Druga sprawa budżet filmu to ok. 6mln zł. I tu skończę, nie będę się już nad tobą znęcał...ale szczerze współczuję.

ocenił(a) film na 8
reefer25

Nie krzywdźmy naszych genetycznych patriotów. Tak szybko ich świat się rozpada

ocenił(a) film na 1
reefer25

Ach obaliłeś dane z 18 listopada za pomocą danych z 25 listopada? A na stronce którą podałeś nie ma podanej liczby widzów - czyli danej statystycznej podanej przeze mnie? A dane, które podałeś nie pokrywają się z tymi na polskich stronach (np. z danymi podawanymi przez Polski Instytut Sztuki Filmowej). A mimo to wszystko, na podanej przez ciebie stronce "Mój Rower" o 4 miejsca wyżej w statystyce nić "Pokłosie", "Hotel Transylwania" o jedno? I na podanej przez ciebie stronce "Mój Rower" w weekend zarobił prawie 2 (dwa!) razy tyle co "Pokłosie" mimo ,że puszczają go w kinach w o połowie mniejszej liczbie kopii, ze znacznie mniejszą akcją reklamową?
A "Pokłosie" jak do tej pory zarobiło trochę ponad milion baksów mimo ,że kosztowało bodajże 9 000 000 złotych

Nie ma co pięknie obaliłeś te moje bzdury. Myślałem ,że statystyki to tak jakoś w podstawówce na lekcjach przyrody uczą czytać.
No ale jak widać Pasikowski nie był zbyt wybredny jak wybierał "target" dla którego film miał być skierowany

ocenił(a) film na 10
Xavras

proponuję skonfrontować wynik "pokłosia" z "tytanikiem" wtedy na pewno przekonasz mnie do swojej fiksacji. widzę zresztą, że nie za bardzo orientujesz się w kwestiach okołobudżetowych filmu/ów i może z tego wynika twoje iluzoryczne poczucie porażki "pokłosia", ale po kimś tak ograniczonym nie powinno się zbyt wiele oczekiwać.

ocenił(a) film na 8
reefer25

Wiesz on myli Pokłosie z Epoką Lodowcową albo Zmierzchem gdzie chodzą całe rodziny. To tak jakby napisać, że irańskie Rozstanie jest beznadziejne bo miało mniej widzów niż nowy Bond. Facet ma swoje wizje i pod nie układa fakty. Jak coś się nie zgadza tym gorzej dla faktów.

ocenił(a) film na 1
reefer25

To może mnie oświeć, co do kwestii okołobudżetowych, jak ty je rozumiesz? Bo jak dla mnie lekko licząc 6 mln strat (puki co przynajmniej, końcowe pewnie będą trochę mniejsze), nie wróży dobrze "kwestiom budżetowym", a fakt ,że filmy znacznie słabiej reklamowane i dystrybuowane w dwa razy mniejszej ilości kopii zarabiają dwa razy więcej, sytuacji nie poprawiają.
Statystyka szczególnie niepocieszająca, skoro 2/3 kosztów filmu pokrył PISF, a więc pieniądze szły z abonamentów polskich obywateli.

No ale to tylko moje zdanie, jak widzę mam przed sobą człowieka obeznanego, który mógłby mi to lepiej wyjaśnić - Więc jak wyglądają wg ciebie "kwestie budżetowe"?