Podobała mi się gra aktorska, do tego muzyka i sceneria. Polskim filmom takim jak Pokłosie daje automatycznie troche wyższą ocenę niż zagranicznym ze względu na to że mało jest filmów wartych uwagi.
Jeżeli chodzi o fabułę to tak jest to film antypolski co bardzo mi się nie podobało. Zaraz zaczęły się głosy że Polacy tacy byli bla bla bla. Czy nasz naród taki był? Nie. Ale wiadomo że zdarzali się ludzie którzy robili złe rzeczy. Komentujący którym podobał się ten film piszą "tacy właśnie byli Polacy" co po prostu jest żałosne. "Nareszcie ktoś odważył się pokazać prawdziwe oblicze Polaków" pierwszy komentarz który rzuca się w oczy jak wchodze na filmweb. Co za półmózg go pisał? Film powinien być odebrany z odpowiednim dystansem a nie jako nawiązanie do historii. Bo dużo takich półmózgów jak tamtem co żyje w świecie onetu i wp zacznie myśleć w końcu że to Polska zaczęła wojnę. Proszę o komenatrze
Moim zdaniem dla kontry co do tego filmu kazdy kto obejrzal Poklosie powinien obejrzec to
http://www.youtube.com/watch?v=_VoPkOSDN2M
a wlasciwie to ten material powinien byc wyswietlany zaraz po koncowych napisach jako postscriptum.Niestety tak nie jest ,nie ocenilem tego filmu bo nie ma skali ujemnej.Gdyby byla -10/10/
Nie zgodzę się że film jest antypolski, antypolskie jest to jak go odbierają niektórzy tutaj. Ci którzy Pasikowskiego najchetniej widzieli by w wiezieniu. Wielu niestety nie potrafi myśleć samodzielnie, myślą tak jak ich wielkie autorytety m.in przywoływany tu Ziemkiewicz. Jeśli ktoś nie potrafi rozróżnić tego że tacy Polacy też się zdarzali od tego że tacy byli wszyscy Polacy to już nie jest problem filmu czy jego twórców a raczej osoby która tego nie potrafi. Te osoby też najczęściej nie potrafią zrozumieć że to forum filmowe, a nie historyczne, polityczne czy światopoglądowe, zarazem nie rozróżniają zdrowego patriotyzmu od niezdrowego nacjonalizmu i antysemityzmu.
Zgadzam się z pełni z Twoją wypowiedzią chociaż uważam że jest to film antypolski jednak trzeba go inaczej odbierać
bdk1985 ma oczywiscie racje ,film jest reklama Polski na caly swiat ,teraz Polska zyska dodatkowa renome i wyrobi sobie pozytywna marke.SIC! bdk1985 jak mozesz takie bzdury pisac,i czy robisz to swiadomie czy z premedytacja.
W innym temacie pochwaliłem twoją inteligencję, teraz widzę że ciut za szybko. Film nie jest ani reklamą ani antyreklamą. Jeśli nie możesz znieść tego że ludzie w Polsce i za granicą poznają prawdę, że w Polsce w czasie wojny żyli nie tylko bohaterowie ratujący Żydów poświęcając własne życie, żyli nie tylko ludzie których wojna strasznie skrzywdziła, ale żyli też tacy który dopuścili się bestialstwa to już naprawdę nie mój problem. Pisze tak bo tak myślę, a postrzeganie Polski jako Mesjasza narodów i nie dostrzeganie wśród nas czarnych owiec nie jest zdrowe, naprawdę. Myślę że Polska wyrabia sobie gorszą markę nie przez taki film a przez osoby dla których każdy obcy to wróg, dla których cały świat chce zniszczyć Polskę i Polaków. Wybacz ale przez takie zachowanie wyrabiamy sobie "markę" .
Jaka znowu prawde to jest Thriller ,film fabularny uswiadom sobie to w koncu czlowieku.A mojej inteligencji sie nie czepiaj bo ja sie Twojej tez nie czepiam.
NO TO TY SIĘ W KOŃCU ZDECYDUJ. Jeśli film fabularny to czego Ty się czepiasz? Jeśli to fikcja to o co ci dzisiaj cały dzień chodzi? Sam zjadasz własny ogon!
No czepiam sie tego ze juz tyle razy pisalem ze jest to film fabularny ,a nie dokument ,nie film autentyczny ... ze myslalem ze chociarz taki Einstein jak ty to zrozumie.Ale widac brniesz dalej z ta swoja "prawda".jasne prawda ... 3 rodzaje prawdy: cała prawda, prawda i gówno prawda :) skoro ten film nie jest "cala prawda" to musi byc "gowno prawda".Inteligencie zacznij w koncu myslec.
Chodzi mi o to co Ciebie tak bardzo uwiera w tym filmie skoro to tylko thriller i nie ma przedstawiać prawdy, bo to nie film dokumentalny a fabuła. Piszesz że dałbyś -10/10 nie odnosząc sie ani do reżyserii, ani do aktorstwa, ani do muzyki,ani do zdjęć ani do jakości scenariusza, tylko do tego że szkaluje Polskę. Inteligencie sam się zastanów, jeśli to tylko thriller, to o co Ci chodzi?
Uwiera mnie to ze ludzie maja pamiec bardzo krotkotrwala,jak rownierz ze logika jest im obca.Skoro film nie jest dokumentem ... no to no to ... tak wlasnie ,jak pomyslisz 5 min to wymyslisz ... no tzn ze przedstawia sytuacje artystyczne pojawiajace sie w glowie scenarzysty przy kielichu.Do prawdy to lata swietlne,wiec uwiera mnie ta cala wymyslona "prawda" a wlasciwie sposob produkowania prawdy i konsumowania jej przez ludzi majacych sie za jakas inteligencje czy cos.
Przepraszam nie zrozumiałem twojej wypowiedzi i nie rozumiem już zupełnie twojego nastawienia do tego filmu. I chyba nawet już nie chcę próbować zrozumieć. Pozdrawiam mimo wszystko.
PS. również przez ż a nie rz