PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157035
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Ludzie, zanim idziecie na tego rodzaju film, to dowiedzcie się czegoś o wydarzeniach w Jedwabnem. Polski udział w zbrodni w Jedwabnem to zwykła mistyfikacja. Żydzi (przemysł roszczeniowy) nie mogąc znaleźć w historiografii choćby jednego pogromu dokonanego przez Polaków, musieli go wymyślić (sic!). Wynajęli swego pobratymca, JT Grossa do napisania książki ("Sąsiedzi"), a mając gigantyczne wpływy medialne za całym Zachodzie i niestety również w Polsce, nagłośnili tę książkę do niebotycznych rozmiarów, a na końcu Pasikowski jeszcze zrobił o tym film z pieniędzy polskiego podatnika. Jak kiedyś stwierdził Goebbels - kłamstwa powtarzane wielokrotnie stają się w świadomości odbiorców prawdą - i tak jest w przypadku kłamstwa o współodpowiedzialności polskich chłopów za mord w Jedwabnem. Zamiast się tu kajać, zacznijcie drążyć sprawę. Zamiast brać wiedzę historyczną z filmów, bierzcie ją z książek naukowych, a proponuję zacząć od przeczytania książki Jerzego Roberta Nowaka "100 kłamstw J. T. Grossa", w której w sposób naukowy obala bełkot Grossa, od którego zaczęła się ta cała awantura z rzekomym polskim współsprawstwem za zbrodnię na Żydach w Jedwabnem. Gwarantuję Wam, że po przeczytaniu tej książki niejeden z Was, który po obejrzeniu filmu Pasikowskiego zdążył się już na tym forum pokajać, wróci tu, żeby odwołać napisane słowa.

miotacz plomieni

Ja czytałem "Nowe kłamstwa Grossa" i "Fałsze i przemilczenia Grossa". Proponuję też dowiedzieć się co mają do powiedzenia na ten temat panowie Gontarczyk i Chodakiewicz.

Robson

Dokładnie. Już myślałem, że w dyskusjach w dziale o "Pokłosiu" jestem ostatnim sprawiedliwym :)

miotacz plomieni

Jest nas więcej tylko giniemy w lawinie postów.

ocenił(a) film na 2
miotacz plomieni

Żydzi chcą teraz od nas 60mld dolarów odszkodowania za niby zagarnięte mienie przez Polaków. Teraz trzeba zrobić podkładkę pod to i spokojnie można lobbować na odszkodowania wyssane z palca. To ja proponuje odszkodowania dla Polaków, którzy pomagali, ukrywali i często narażali siebie i swoje rodziny. Ginęli broniąc Żydów mieszkających w Polsce. Proponuje 600mld dolarów. Jak nam oddadzą to im oddamy te ich niby 60mld USD
http://www.wykop.pl/ramka/91611/zydzi-z-usa-zadaja-co-najmniej-60-miliardow-odsz kodowania-od-polski/