PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jak można zagrać w czymś takim będąc jednocześnie osobą myślącą i znającą historię?

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Może rozwiniesz swoją wypowiedź o własne przemyślenia po seansie.

Mr_MarQx

Wydarzenia przedstawione w filmie nigdy nie miały miejsca. Żydowskich morderców takich jak Morel przedstawiono w tym filmie jako ofiary Polaków. Ten film to szyta grubymi nićmi obleśna propaganda, przy której radzieckie gadzinówki to filmy dokumentalne.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Ale chodzi mi o walory artystyczne. Historia to dla mnie sprawa drugorzędowa.

Mr_MarQx

Nawet walorów artystycznych ten paszkwil nie ma. Tania sensacyjna propaganda dla motłochu.

_mosquito_

Gniot nie mający nic wspólnego z realiami historycznymi. Dzięki temu filmowi Polacy w świecie jeszcze bardziej będą utożsamiani z Holocaustem, i tym bardziej Oświęcim będzie mógł być nazywany "polskim" obozem koncentracyjnym.

xatt1975

Czemu antypolski????? Udowadnia, że nie dzielimy się na narody. Tylko na ludzi dobrych i złych. Co każdy Polaczek jest świety???????? W Polsce też żyją czy żyli ludzie bardzo źli i już koniec kropka. Żaden Antypolski film.

SZTONDI

Film przedstawia oczywistą nieprawdę, a o rzeczy które nie miały miejsca oskarża Polaków. Jak tu nie nazwać go antypolskim? Może niech pan Pasikonik nakręci też kolejny kłamliwy paszkwil o polskim obozie śmierci w Oświęcimiu i o Polsce wywołującej wojnę.

_mosquito_

Ale nawet jak przedstawia nieprawdę. To nie było podobnej historii w wykonaniu Polaków????? Było ich tysiące. Ludzie skończcie z przedstawianiem Polaków jako narodu wybranego. Tu żyją również bardzo źli ludzie, rasiści, zawistni i tak dalej. MÓWIĘ SĄ LUDZIE DOBRZY I ŹLI. Bardzo dobry film!!!

SZTONDI

Szkopuł w tym, że nie było. Inaczej bym się nie czepiał. Ten film to zwykły paszkwil i z prawdą ma tyle wspólnego co atak Polski na III Rzeszę. Zwykła prowokacja i paszkwil tym razem nie-gliwicki.

_mosquito_

Uwierz, ze było ;) No z tym atakiem to przesadziłeś. Może nie było mordów na wielką skale. Ale wybryki były. Skończmy z kompleksami tu też żyją ŹLI Ludzie!!!!!!!!! Ja paru znam hm.............

SZTONDI

No jasne. Wojnę wywołała Polska, a KL Auschwitz to polski obóz.
Masz Polaków za za idiotów?
Zdaje się, że tak.

"Pokłosie" przedstawia oczywistą nieprawdę, a o rzeczy które nie miały miejsca oskarża Polaków. Jak tu nie nazwać go antypolskim? Ten film to szyta grubymi nićmi obleśna propaganda, przy której radzieckie gadzinówki to filmy dokumentalne. Może niech pan Pasikonik nakręci też kolejny kłamliwy paszkwil o polskim obozie śmierci w Oświęcimiu i o Polsce wywołującej wojnę. Nawet walorów artystycznych ten paszkwil nie ma. Tania sensacyjna propaganda dla motłochu. Zakłamuje się historię plując na Polaków. To nie ma nic wspólnego z odwagą. W tym kraju nie ma odważnych reżyserów. Do tej pory nikt nie pokazał na ekranie prawdy o żydowskich mordercach i zbrodniarzach takich jak Salomon Morel i dziesiątkach tysięcy ubeckich żydków.

_mosquito_

jesteście poj**ani. Powstał film, kuźwa jak powstają tysiące innych filmów, to ktoś sprawdza autentyczność? Powstał film i tyle, jest jakaś historia, przecież nikt nie pisze, że oparty na 100% faktach. W ameryce powstał film o Linkolnie zabijającym wampiry. Jakby powstał film o którymś z polskich prezydentów, to też byście się burzyli i chcieli głów wszystkich tam grających? "bo to nie prawda" " nie mogło tak być" itp itd

to jest film, reżyser może pokazać praktycznie wszystko co chce.

Aftar2

Proponuję więc zrobić film o Żydach - szczurach psujących powietrze innym narodom swoim smrodem. Coś na wzór "Der ewige Jude", zobaczymy czy Żydom się spodoba. Jak się nie spodoba, wyciągnę podobny argument i stwierdzę, że taka jest koncepcja reżysera i niech poluzują zwieracze.

SZTONDI

oczywiście że anty-polski. I pro-żydowski. i jednostronny, bo pokazujący, że tylko Polacy byli "be"...a Żydki - święte, nie?

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

A widziałeś w ogóle ten film?

Mr_MarQx

Widziałem. Zasłużone 1.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

To czemu nie wystawiłeś oceny na filmwebie? Obniżenie oceny temu filmowi byłoby chyba dobrą karą za antypolskość.

Mr_MarQx

Bo gdybym miał wystawić ocenę nie byłoby takiej skali na minusie.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Czyli w tym filmie Polacy mordują żydowskich morderców, czyli jest to coś w rodzaju zemsty?

Mr_MarQx

Nie. Film jest po prostu stekiem kłamstw. Żydowskich szpicli i partyzantów (morderców) w nim nie pokazano. Tu Polak jest złem wcielonym, a Żyd świętoszkiem, chociaż tak naprawdę było dokładnie odwrotnie.

ocenił(a) film na 5
_mosquito_

Film nawiązuje, z tego co mi się wydaje, do pogromu w Jedwabnem, więc normalne, że Polacy są w nim tą złą stroną.

Mr_MarQx

Jedwabne to nieprawda. Znaczy się taka prawda jak niemiecki Katyń. Nigdy do takiego czegoś nie doszło. Zginęło tam 150 Żydów, ale nie z polskiej ręki. Zbrodnię wciśnięto Polakom na podstawie jednego zeznania osoby, która urodziła się w 1954 roku! po wojnie! Odrzucono za to zeznania naocznych świadków, którzy mówili, że dokonali tego Niemcy wraz z przywiezionymi przez nich ludźmi różnej narodowości. Niestety nie ma ani jednego dowodu, aby Polacy byli kiedykolwiek złą stroną. Raczej dawali ciała i Niemcom i Żydom mordowani przez jednych i drugich. Lepiej się zapoznaj z żydowskimi zbrodniami w Koniuchach, Nalibokach, Sielcach i dziesiątkach innych miejscowości. Nawet Ukraińcy z UPA nie byli tak bestialscy jak Żydzi (partyzanci żydowscy) masakrujący Polaków, a hitlerowcy to przy nich ludzie z klasą. Polecam też zapoznanie się z strukturami UB, z postacią Salomona Morela - zbrodniarza żydowskiego, który jak tysiące jego żydowskich kolegów wydał komunistom osoby, które go ukrywały. Ponadto ten pan miał na sumieniu ludobójstwo. Uciekł do Izraela (który ponoć ściga takie osoby, ale jeśli maja pochodzenie inne niż żydowskie) i uniknął kary. Mój antysemityzm nie wynika z niczego. Żydzi zabili kilku członków mojej rodziny w tym jeden z nich wydał jedną osobę, która go ukrywała ryzykując życiem, co przypłaciła śmiercią w komunistycznym więzieniu. Taka ich wdzięczność.