PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157035
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Film ogląda sie świetnie. Jeśli jesteśmy w stanie odciąć sie ideologicznie (czy mordowanie Żydów w czasie wojny przez rdzenną ludność było prawdą czy nie - to inna sprawa), to sama akcja jest bardzo jest bardzo sprawnie prowadzona - jest narastające napięcie, poczucie, że zaraz bedzie ostro i rzeczywiście jest. Sprawnie nakręcone (brak typowych dla polskiego kina dłużyzn i rozmycia watków, wpadania w nudną psedo autoanalizę), akcja jest cały czas bardzo logiczna i wciągająca, z różnymi nagłymi zwrotami. Film świetny, szkoda, że w złym świetle pokazuje Polaków - myślę, że w tej kwestii zdecydowanie przesadza, nie mówiąc jednocześnie skąd nienawiść do Żydów sie brała i że często była uzasadniona. Pozdrawiam

majorrak

nieśmiało przypomnę, że ogromna większość żydowskiej diaspory we Lwowie i innych miastach, które padły łupem Stalina po 17 września, opowiedziała się po stronie okupanta, a przeciwko Polsce.

grezyl

Oczywiście - to prawda, że spora część Zydów zachowała się po 17 września obrzydliwie (jak również od 1944 zasilając szeregi antypolskiej władzy PRL i UB), ale przy mojej ocenie filmu starałem się nie poruszać kwestii światopoglądowych i skupić sie na stronie 'niepolitycznej' filmu (gra aktorów, zdjecia, scenografia, stopniowanie napięcia, aura tajemniczości, watek kryminalny) i chociaz nie zgadzam się z przesłaniem, uważam, że film jest zrobiony dobrze i dobrze sie ogląda, choć na pewno nie bez licznych wątpliwości moralno-historycznych.