PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

ale się chyba nie doczekam.

Aż trudno uwierzyć, że młodzi, wykształceni, z większych miast tak zachwycają się tym paszkwilem. Znaczy to, że znają historię własnego kraju jak socjaliści ekonomię.

użytkownik usunięty
squeeze2

Luna Brystygierowa byłaby lepsza. To dopiero jest biografia na film. Cholernie zdolna i inteligentna żydowska dziewczyna, która przed wojną w wieku dwudziestu paru lat zrobiła doktorat z filozofii, potem została komunistką, a po wojnie jedną z najważniejszych osób w aparacie bezpieczeństwa. I jedną z największych zbrodniarek. Podobno do jej ulubionych tortur należało przytrzaskiwanie szufladą męskich genitaliów. A pod koniec życia nawróciła się i umarła jako wierząca katoliczka.

Czy to nie jest samograj na przebój filmowy?

Tak ale jej rozprawa doktorska nosiła nazwę "Aborcja w polskim prawie karnym". Wiem to bo miałem zajęcia z prof. zw. dr hab. Adamem Lityńskim na WPiA UŚ - Prawo wojskowe w latach.... coś tam coś tam.

użytkownik usunięty
Atoirtap

Mylisz się. Brystygierowa (wtedy Julia Prajs) nie studiowała prawa, ale historię.

A nie było tak że, ona była Prokuratorem?

użytkownik usunięty
Atoirtap

Nie. Była dyrektorem departamentu MBP.

W Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego 50% stanowisk kierowniczych dzierżyli żydzi. Proszę wziąć poprawkę, że stanowili wtedy 1% polskiego społeczeństwa (tfu, nienawidzę tego słowa).

użytkownik usunięty
squeeze2

To nie może być prawda. Przecież znany reżyser Kuc nakręcił film "Pułkownik Kwiatkowski", który cały dzieje się wśród towarzyszy z bezpieczeństwa i nie ma tam ani jednego Żyda. Ani jednego! Tak więc zmyślasz okropnie i bezwstydnie. Nigdzie nie było żadnych Żydów poza tymi, których wymordowali Polacy w Jedwabnem, by przejąć ich gospodarstwa, gdyż jak wiadomo ludność żydowska w Polsce z upodobaniem trudniła się pracą na roli.

A tu mój wątasek o filmie Kutza, Kuca czy też Kucyka jak go podobno nazywali koledzy.

http://www.filmweb.pl/film/Pu%C5%82kownik+Kwiatkowski-1995-1196/discussion/Urz%C 4%99dy+Bezpiecze%C5%84stwa%2C+warszawskie%2C+%C5%82%C3%B3dzkie%2C+prowincjonalne %2C+a+w+ca%C5%82ym+filmie%2C,1958491