PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Wybrałem te dwa powody, bo nie chcę dyskutować o wszystkim i o niczym. Nie twierdzę, że nie ma innych. Dla mnie te dwa są najważniejsze i rzeczywiste.

Powód pierwszy, na który Pasikowski nie miał wpływu, ale z którego powinien sobie zdawać sprawę, to kwestia kontekstu.

Jest kryzys, ogólnie nastroje ludziom dołują, ani w kinach ani w literaturze dawno nie było dzieła pozytywnego, o dobrych stronach naszej historii, z wyraźnym pozytywnym wzorem i bohaterem. Zamiast tego są najwyżej gnioty w rodzaju "Bitwa warszawska" albo ten tragiczny bubel o Wiedniu. Obchody Dnia Niepodległości to już od paru lat bijatyki Polaków z Polakami. W sumie rozpacz.

I na tym tle pojawia się niewątpliwie dobrze zrobiony film, po którym jeśli go przyjąć poważnie, można się tylko jeszcze bardziej zdołować. Rozumiem więc tych ludzi, którzy takiego samobiczowania się po prostu nie wytrzymują.

Powód drugi jest już zawiniony przez samego Pasikowskiego. A mianowicie skrajne przegięcie, którego wyrazem jest to słynne ukrzyżowanie na drzwiach...

Takie przegięcie byłoby dobre może w filmie typowo rozrywkowym, ale nie tutaj. Wprawdzie Pokłosie" nie jest reklamowane jako film historyczny, ale jednak wszyscy wiedzą, że ma to być jakieś rozliczenie z "demonami polskiego antysemityzmu".

Polski antysemityzm niewątpliwie istnieje, ale prawda jest taka, że w 99% wyżywa się on w gadaniu, gestach, napisach na ścianach.

Mało kto wie, że w monitoringu izraelskiego Jerusalem Center for Public Affairs Polska od wielu lat uważana jest za kraj bez realnych zagrożeń dla bezpieczeństwa Żydów i zajmuje lepsze miejsce od większości krajów Europy Zachodniej.

W ciągu ostatniego pół wieku nikt w Polsce nie zabił Żyda z powodów antysemickich! Nawet w marcu 1968 roku, kiedy nagonka na Żydów była powszechna i popierana przez władze nikt nie został zabity!

Antysemickie incydenty u nas to w większości gadanie, jakieś napisy, rysunki. Najgroźniejszy incydent to było chyba obrzucenie paroma kamieniami jakiejś wycieczki chasydów.

Dlatego właśnie pokazanie polskich antysemitów tak "krwiożerczo" jak zrobił to Pasikowski, jest oburzającym przegięciem. W realnej Polsce w takiej sytuacji wieś pewnie odwróciłaby się od braci, coś by im tam przygadywano, może obrzucono chałupę krowimi plackami.

No ale przecież na film w tonacji horroru krowi placek to byłoby stanowczo za mało. Ktoś na sali kinowej mógłby jeszcze wybuchnąć śmiechem. Pasikowski więc z premedytacją przegiął i teraz słusznie za to mu się dostaje.

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Hahahaha, proszę cię nie pisz o antysemityzmie. Co to ma być ten antysemityzm? Czy tylko Żydzi ginęli i cierpieli podczas wojny? Nie! My, Polacy powinniśmy płakać nad tym, że byliśmy pod zaborami tak długo i przez to nie mogliśmy się w pełni rozwinąć i każda nieprzychylna nam wypowiedź ze strony Ruskich, Niemców czy Austriaków powinna być określana mianem antypolskiej. A nie, nie ma czegoś takiego jak wypowiedzi antypolskie, są za to wypowiedzi antysemickie... a słyszałeś o innym holocauście? Tak, tak to nie Żydzi pierwsi go 'doświadczyli'. Podczas I wojny światowej wybitych zostało 1,5 mln Ormian, ale oni też się nie upominają o swoje. Pewnie by chcieli, ale niestety nie mają ludzi na stanowiskach jak Żydzi (np. media, kreujące światopogląd ;)) Cóż, możesz się nie zgodzić z moją wypowiedzią, jednak zaznaczam, że odbiorę to jako przejaw antygooner92izmu :D

Poza tym Pasikowski nie pokazał, że obecnie jesteśmy antykosmitami. Po prostu ten film sprawia, że powinniśmy jako naród czuć się winni krzywdy Żydów. Zgoda, Polacy świętoszkami nie są, zgoda. Przyznajmy się do takich czynów, ale niech ci, wiecznie poszkodowani, potępiani Żydzi też się przyznają do swoich win :) poza tym, że każdy naród ma coś za uszami to czego ciągle my mamy się biczować, kajać, przepraszać? Świat, w którym żyjemy jest zakłamany i nie oszukujmy się, ludzie (w większości) w nim żyjący reagują na proste 'bodźce', takie jak filmy. Tak więc po obejrzeniu takiego filmu przeciętny Europejczyk stwierdzi, że to jednak Polacy tępili biednych Żydów i to myśmy im wyrządzili ogromną krzywdę mordując ich. Racja, tak w rzeczywistości było, ale po cholerę się do tego przyznawać skoro wszyscy, WSZYSCY (żeby było śmieszniej z Żydami na czele) na świecie takie sprawy starają się maksymalnie wyciszyć? Czy Żydzi kręcą filmy o tym ilu żydowskich kolaborantów wydało Niemcom Polaków czy Żydów? Czy kręcone są filmy o tym ilu żydów było w oddziałach SS? Czy kręcone są filmy pokazujące zezwierzęcenie oddziałów SS? Czy Ruscy pokazują jak ich bydlaccy żołnierze traktowali Polaków czy jak UPA robiło wianuszki z naszych dzieci? NIE! To po kiego grzyba my się mamy kajać? Zgoda, bądźmy świadomi, że nasza historia nie jest superczysta i supernieskazitelna, że być może dziadek żyjący obok nas na wojnie mordował, ale co z tego?! Tacy ludzie, a nawet gorsi, z gorszymi czynami na sumieniu są wszędzie, tylko, że np. w Niemczech się o nich nie mówi, utrwala się zakłamany mit o danym kraju, tylko my, kur** chcemy być zawsze uczciwi...

gooner92

"Co to ma być ten antysemityzm?"

Nie wiesz? Wrogie lub niechętne nastawienie do Żydów jako takich.

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

To było pytanie retoryczne... a liczyłem na poważną dyskusję ;)

gooner92

No ale z czym mam dyskutować? Z "Hahahaha, proszę cię nie pisz o antysemityzmie"?

Postaw jakąś tezę. Napisz konkretnie. Na przykład "Nie zgadzam się z twoim twierdzeniem, że jest tak..., bo jest tak...., na co dowodem jest to i to...."

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Pewnie, nie ma to jak cytować pierwsze zdanie wypowiedzi, która zawiera też inne. Napisałem pierwsze zdanie w ten sposób, bo bawi mnie sposób w jaki mówi się o Żydach w mediach, szkołach, w społeczeństwie, stąd "Hahahaha, proszę cię nie pisz o antysemityzmie" :)

gooner92

No to czym w moim poście się nie zgadzasz? Tak konkretnie.

gooner92

Chciałeś poważnej dyskusji, a teraz co? Ja też liczyłem na poważną dyskusję ;)

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Wybacz, zajęty jestem, mam sporo nauki. Tak w skrócie i konkretnie to nie zgadzałem się z twoim stwierdzeniem, że 'polski antysemityzm istnieje'. Chodziło mi o to, że samo stwierdzenie antysemityzm jest śmieszne i tak często nadużywane przez Żydów w celu osiągnięcia konkretnych korzyści. Zgoda, u nas występuje niechęć do Żydów (nie jest ona bezpodstawna, ale o tym niewielu wie), ale też mamy uprzedzenia do innych nacji, ale nikt nie pisze np. o antyukrainizmie czy antyniemieckości (nie wiem jak to określenie stworzyć, więc może nie brzmieć to ładnie). Tylko o to mi chodziło - o samo sformułowanie 'antysemityzm', które jest wg mnie po prostu śmieszne. To tak jak w przedszkolu ktoś (dane państwo, np. Polska) ciebie (Żyda) przezwał i ty (Żyd) szedłeś do pani przedszkolanki (jakaś wyższa instancja, np. jakiś trybunał praw człowieka czy coś w tym stylu) i skarżyłeś (Żyd oskarża Polskę o antysemityzm). Potem przedszkolanka wymierza odpowiednią karę przezywającemu, a przezywany się śmieje. Tylko o to mi chodziło

gooner92

"Chodziło mi o to, że samo stwierdzenie antysemityzm jest śmieszne"

A czy stwierdzenie antypolonizm wobec ludzi, którzy pogardzają Polakami też jest śmieszne?

A jeśli chodzi o nadużycia, to wszystkiego można nadużywać.

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Nie przypominam sobie, żebym spotkał się z takim określeniem wobec postawy wrogiej w stosunku do Polaków, a na pewno nie widziałem jej w mediach, co innego antysemityzm ;)

Antysemityzm, jako stwierdzenie, jest według mnie śmieszne, bo co byś nie zrobił sprzecznego z wolą Żydów to zostaniesz nazwany antysemitą. To właśnie według mnie jest śmieszne.

Zgoda, wszystkiego można nadużywać, ale nie wszystkiego się nadużywa, a to spora różnica. W ogóle nie rozumiem co zdanie "A jeśli chodzi o nadużycia, to wszystkiego można nadużywać." może wnieść do tej dyskusji?

gooner92

"Nie przypominam sobie, żebym spotkał się z takim określeniem wobec postawy wrogiej w stosunku do Polaków"

Wpisuję w Google "antypolonizm" i wyskakuje mi 1 630 000 wyników (ponad półtora miliona). Na pierwszym miejscu hasło z Wikipedii.

http://www.google.pl/search?q=%22antypolonizm%22&hl=pl&safe=active&tbo=1&prmd=iv ns&source=lnt&tbs=li:1&sa=X&ei=lxvJUMfSE8fZ4QSu4oCQBg&ved=0CBcQpwUoAQ

Więc antypolonizm jako stwierdzenie jest śmieszne czy nie?

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Widzę, że jesteś bardzo szczegółowy albo się po prostu ze mną droczysz udając, że nie rozumiesz co mam na myśli. Chodziło mi o to, że nie spotkałem się z tym określeniem w mediach, wśród ludzi, żaden polityk tego określenia nie używa, gdy ktoś Polskę obraża.

Antysemityzm mnie śmieszy, co już wielokrotnie podkreślałem z powodu nadużywania tego określenia do najbardziej błahych problemów (przykład ze skarżeniem do przedszkolanki ;)) Jeśli Polacy, gdy ktoś nas obrazi krzyczeli, że jest to postawa antypolska, to owszem, bawiłoby mnie to i uznałbym to za ogromnie żałosne.

gooner92

Nie droczę się, tylko konkretnie ci pokazuję, że antypolonizm to nie jest dziwne określenie, które zna 10 ludzi na krzyż, tylko pojęcie bardzo rozpowszechnione. Naprawdę trudno mi uwierzyć, że go nigdy nie słyszałeś

Gdybyś przeczytał hasło z Wikipedii, to byś się dowiedział, że funkcjonuje też w innych mediach (bo Internet to też medium) i że pojawia się także w dokumentach sejmowych oraz dokumentach Episkopatu.

OK. Masz prawo uważać posługiwanie się pojęciami w rodzaju antypolonizm, antysemityzm i w ogóle wszelkie "skarżenie się" za żałosne. Ale z tym raczej nie da się dyskutować. Jak rozumiem uważasz też za żałosne wszelkie skargi tu na forum, że film "Pokłosie" jest antypolski, zakłamany, obraźliwy itp. W porządku. Można i tak.

użytkownik usunięty
gooner92

Czyli jak ktoś nas przezywa to nie należy się skarżyć, bo to śmieszne, tylko....

No i właśnie tylko co? Nie reagować? Walić w mordę? Powiedzieć "kto się przezywa sam się tak nazywa"?

No właśnie co?

Poprawiacz_napisowy

Palestyńczycy też są Semitami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludy_semickie

Przeczytaj to
http://upadeknarodu.cba.pl/gaza-pales.html
na dole są zdjęcia. Wychodzi na to, że żydzi to najwięksi antysemici.

el4dupa

"Palestyńczycy też są Semitami."

No i co z tego? Jak u nas stacjonowała Armia Czerwona, to się mówiło, że Ruscy stacjonują, chociaż w tej armii prócz Rosjan byli Litwini, Estończycy, Kazachowie, Uzbecy, Ukraińcy, Białorusini i diabli jeszcze wiedzą kto.

Czy wszystkimi słowami posługujesz się jak terminami naukowymi? Czasem konwencja ustala inne znaczenie słowa niż wynikałoby to ze ściśle naukowych względów.

ocenił(a) film na 6
gooner92

Nie chce się za bardzo wtrącać do Twojej dyskusji z Kolegą/Koleżanką (nie czytałam uważnie) ale w Twoim poście zaciekawiły, czyt. rozśmieszyły 2 rzeczy. a mianowicie piszesz lekceważąco o pewnych narodach (np.ruscy) a posługujesz się dużą literą, po jakiego grzyba się pytam, skoro ich nie szanujesz.
A drugie, posłużę się cytatem "...ludzie (w większości) w nim żyjący reagują na proste 'bodźce', takie jak filmy." czyli uważasz że większość Polaków to prostacy? Że można nimi manipulować np. przez film? Jeśli tak, to Twoja cała wypowiedz nie ma za bardzo sensu- przynajmniej w moim odczuciu.

ocenił(a) film na 6
poplatanie

No dobra, dopiero teraz przeczytałam do końca Twoja wypowiedz. Reszta trzyma się kupy.

ocenił(a) film na 6
poplatanie

Napisałem 'Ruscy', bo to potoczne sformułowanie. Może w ten sposób chciałem nadać mojej wypowiedzi luźniejszy ton może ich lekceważę, nie ma to znaczenia, na pewno nie zmienia to w żaden sposób sensu mojej wypowiedzi :)

Nie, nie większość Polaków to prostacy. Napisałem tylko jak można sterować ogółem. W tym przypadku był to film, w innym są to rzucane hasła, nastrojowa muzyka towarzysząca przemówieniom, manipulacja poprzez strach i inne socjotechniki, o których nie wiem, bo to nie moja 'branża'. Nie, Polacy są prostakami, ale nie jesteśmy na tle innych narodów mniej prości. Te metody odnoszą się do sterowania ludźmi niezależnie od ich pochodzenia, chociaż pewnie niektórymi ludami łatwiej jest manipulować, bo ludzie ci są mniej krytycznie nastawieni do wszelkich informacji, które otrzymują.

ocenił(a) film na 6
gooner92

Miało być "(...)o których nie wiem, bo to nie moja 'branża'. Nie, Polacy nie są prostakami (...)", mój błąd ;)

gooner92

"My, Polacy powinniśmy płakać nad tym, że byliśmy pod zaborami tak długo i przez to nie mogliśmy się w pełni rozwinąć i każda nieprzychylna nam wypowiedź ze strony Ruskich, Niemców czy Austriaków powinna być określana mianem antypolskiej."

NIE! nie nie nie. Proszę Cię nie. Ja się tego nauczyłem na historii już w podstawówce, powtórzono w liceum, umiem wiem pamiętam. Ale nie chcę już płakać. Poprzednie pokolenia wciąż płakały my znowu płaczemy na wszelkich rocznicach. Dajcież spokój. Żyć trzeba. Pamiętać o tragediach tak, ale nie je rozpamiętywać.
pozdrawiam
(chwaląc jednocześnie dyskusję co to nie zamieniła się w jazgot i powszechne mieszanie z błotem dyskutantów jak pod wieloma innymi tematami)

fkrawczyk

"Pamiętać o tragediach tak, ale nie je rozpamiętywać."

A kiedy zaczyna się niepotrzebne rozpamiętywanie?

ocenił(a) film na 6
Poprawiacz_napisowy

Zaczyna się choćby wtedy, gdy za niezgodzenie się z interesami Izraela jesteś nazywany antysemitą i grożą ci poważne konsekwencje :)

ocenił(a) film na 6
fkrawczyk

Zdanie, które zacytowałeś było ironią. Oczywistym jest, że rozpamiętywanie niczego tu nie zmieni, ale z drugiej strony skoro np. Żydzi robią z siebie takie ofiary wojny to czego my nie możemy, idąc za ich przykładem lamentować jak to zostaliśmy oskubani przez zaborców i jeszcze podczas II WŚ i w ten sposób zyskiwać kasę? Poczytajcie o tym jak po wojnie widzieli nas ludzie na Zachodzie (a może i dalej tak jest), co przekłada się w konsekwencji na bardzo złą opinię w świecie i stereotypy o Polakach.

użytkownik usunięty
Poprawiacz_napisowy

Podbiję ci to, antysemito :-)

Dzięki!

użytkownik usunięty
Poprawiacz_napisowy

Nie ma za co : - )

Ależ jest!

Poprawiacz_napisowy

Autopromocja

ocenił(a) film na 3
Poprawiacz_napisowy

Zgoda. Jest jeszcze jedna ważna rzecz. Ten film zwyczajnie nie przedstawia prawdy. W Jedwabnem mieszkało ponad 1000 Polaków a w pogromie wzięło udział 40, z czego wiadomo, że część przybyła spoza Jedwabnego. Ten film jest krzywdzący dla Polaków bo wiadomo, że Żydom pomagało czynnie setki tysiące naszych rodaków a wiele tysięcy zapłaciło za to życiem swoim i swoich rodzin. Tak więc nie może ten film być traktowany jako film historyczny. Nie mówiąc już o tym, że pierwowzór głownego bohatera nie tylko nie zostal ukrzyżowany ale został wybrany radnym. Tak więc kpina po prostu, która niestety przez wielu jest odbierana jak prawda objawiona.

dejker

"Nie mówiąc już o tym, że pierwowzór głownego bohatera nie tylko nie zostal ukrzyżowany ale został wybrany radnym."

A kto był tym pierwowzorem?

ocenił(a) film na 3
Poprawiacz_napisowy

Pan Zbigniew Romaniuk. To on wydobywał poniszczone macewy. Zdobył tym szacunek lokalnej społeczności. Został wybrany przewodniczącym Rady Miasta.

ocenił(a) film na 8
Poprawiacz_napisowy

z tego całego bełkotu i mowy nienawiści na forum tego filmu Twój temat wydaje mi sie najbardziej tzrymający sie kupy. Filmu nie widziałem ale na pewno chętnie zobacze. Tak jak ktoś już zauważył, filmy są przede wszystkich źródłem rozrywki i nie należy ich traktować jako prawdę. Dodam jeszcze, że nie widzę nigdzie informacji by ten film był filmem historycznym, a oburzenie społeczne, mu towarzyszące, jest takie jakby była to biografia Tuska.

Flav

No więc właśnie jest tu takie rozdwojenie. Film oficjalnie historyczny nie jest, ale z drugiej strony Pasikowski sam opowiadał, że zainspirowało go Jedwabne, że chciał się zmierzyć z polskim antysemityzmem itp.

Trudno też ten film potraktować jako czystą konwencjonalną rozrywkę. Taki nowy pomysł na horror, w którym za stado zombie robią polscy chłopi.

ocenił(a) film na 3
Flav

Myślę, że to jest takie trochę myślenie życzeniowe z Twojej strony. Ty możesz traktować ten film jako czystą rozrywkę ale 99% widzów traktuje ten film jako źródło wiedzy historycznej. Twórcy przecież zdawali sobie sprawę, że tak będzie. I o to są pretensje.

ocenił(a) film na 8
Poprawiacz_napisowy

"Powód pierwszy, na który Pasikowski nie miał wpływu, ale z którego powinien sobie zdawać sprawę, to kwestia kontekstu.

Jest kryzys, ogólnie nastroje ludziom dołują, ani w kinach ani w literaturze dawno nie było dzieła pozytywnego, o dobrych stronach naszej historii, z wyraźnym pozytywnym wzorem i bohaterem. Zamiast tego są najwyżej gnioty w rodzaju "Bitwa warszawska" albo ten tragiczny bubel o Wiedniu. Obchody Dnia Niepodległości to już od paru lat bijatyki Polaków z Polakami. W sumie rozpacz.

I na tym tle pojawia się niewątpliwie dobrze zrobiony film, po którym jeśli go przyjąć poważnie, można się tylko jeszcze bardziej zdołować. Rozumiem więc tych ludzi, którzy takiego samobiczowania się po prostu nie wytrzymują."

I co w związku z tym? Jak mamy pieniądze to jesteśmy dobrzy i oglądamy dobre kino a jak nie mamy to gnoimy wszystko co nas pokazuje inaczej niż jako samych bohaterów? W czasach kryzysu oglądamy tylko wesołe telenowele?
Dla mnie jest to bzdura. Chociaż nastroje społeczne są jakie są i tutaj jest nieco prawdy. Bez względu jednak na to czy mieszkam w willi czy na śmietniku uważam że takie filmy są potrzebne i chce je oglądać.
A jak ktoś sobie nie radzi z samym sobą powinien się wziąć w garść a nie wchodzić na filmweb i pisać bzdury o żydach.

"Powód drugi jest już zawiniony przez samego Pasikowskiego. A mianowicie skrajne przegięcie, którego wyrazem jest to słynne ukrzyżowanie na drzwiach...
Takie przegięcie byłoby dobre może w filmie typowo rozrywkowym, ale nie tutaj. Wprawdzie Pokłosie" nie jest reklamowane jako film historyczny, ale jednak wszyscy wiedzą, że ma to być jakieś rozliczenie z "demonami polskiego antysemityzmu"."

Pytanie tradycyjne. Jeżeli można kogoś ukrzyżować na drzwiach to można też np na kierownicy?
Tak szczerze to powinni młodego powiesić i obyłoby się bez tych ceregieli ale.... myślę że Pasikowski chciał użyć pewnej symboliki.

A ten film nie jest historyczny przecież w żadnym wypadku. To jest rozliczenie. Ale nie sam obraz jest rozliczeniem a reakcja niektórych ludzi. Pasikowski doskonale wiedział co robi.
Ten film pokazuje ile jeszcze w społeczeństwie jest głupków z klapkami na oczach żyjących w swoim ciemnogrodzie a na ile jesteśmy otwarci i potrafimy chłodno oceniać rzeczywistość.
Widać że antysemityzm jest ale z tego co zauważyłem jest raczej marginalny. Nawet na filwebie wdać że jest grupa głupków, którzy przenoszą się od filmu do filmu zaniżając jego ocenę i spamując bzdetnymi tematami. Ale to naprawdę margines, który jak szybko się pojawia tak szybko znika.

użytkownik usunięty
gacek776

To jest rozliczenie.

To jest tylko film, dorabianie do niego jakiejś śmiesznej ideologii nie ma sensu i powoli staje się absurdalne. Szkoda, że obrońcy zwierząt nie szkalowali Jurassic Park za to, że w filmie zabijano niewinne zwierzątka ;/

Film o tym jak Żyd dostał wpier%%l... End of story.

ocenił(a) film na 3
Elitarny_2

90% widzów, którym sie ten film podobał dorabia do niego ideologię. Że niby Polacy muszą się z tym rozliczyć, że "prawda historyczna" przedstawiona w filmie nas boli ale trzeba ją przyjąć, że z tego powodu taki film jest potrzebny a krytykanci są widocznie antysemitami itp rzeczy. Tak po prostu jest.
W przypadku jurassic tak nie było. Może jakiś nawiedzony zielony protestował ale 90% ludzi którym ten film się podobał na pewno tak nie myślało.

ocenił(a) film na 3
gacek776

Klapki na oczach to mają ci zo popierają pasikowskiego w jego dziele. Bo to dzieło jest po prostu kłamstwem. Jak wiesz naprawdę nikt nikogo nie krzyżował i nie wieszał a wybrał na przewodniczącego rady Miasta. Jest pewna różnica, prawda?

ocenił(a) film na 8
dejker

Wiem też że nie ma doliny muminków ani świętego mikołaja, nie da się chodzić po ścianach i cofać w czasie i co mam negować wszystkie filmy z tym związane?

"Jak wiesz naprawdę nikt nikogo nie krzyżował" właśnie poważnie się nad tym czasem zastanawiam, chociaż piszą w księgach że go ukrzyżowali. Ale Jezusa napewno nikt nie "wybrał na przewodniczącego rady Miasta", coś ci się pomyliło.

A tak poważnie to jesteś najlepszym dowodem na to, że temu filmowi każdy dorabia ideologię. Pomimo że to nie jest dokument ty mi wyszukujesz fakty i sypiesz jak z rękawa. Masz też dane co do tego na kim wzorowali się autorzy serialu M jak Miłość w scenie z kartonami?
Dla ciebie to antypolski paszkwil... bla bla bla bla....
Czy to nie jest takie same dorabianie ideologii jak nazywanie tego filmu prawdą?

A film jak film. Bardzo dobrze zrealizowany, dobrze zagrany i wciągający, guzik mnie interesuje co mają na jego temat do powiedzenia jacyś krzykacze lub bijący pianę ludzie, którzy ostatnio w kinie byli na bajce w podstawówce.
Sam obraz nikogo i niczego nie rozlicza.... sami się rozliczamy takimi martyrologicznymi wypowiedziami że nas wszędzie żydki biją albo co gorsza wygrażającymi Pasikowskiemu. Tu tkwi paradoks.

ocenił(a) film na 3
gacek776

Nawet pobieżna lektura tego forum pokazuje, że przez prawie wszystkich widzów, którym ten film się podobał, jest on traktowany jak lekcja historii. Sami twórcy, jak wiesz, oświadczyli, że nie jest to bynajmniej tylko kino sensacyjne. Trzeba mieć klapki na oczach żeby tego nie widzieć. Gdyby nikt tego filmu nie traktował poważnie to nie byłoby problemu.

dejker

I o to chodzi. Kiedy się umówimy, że jest to horror z jakimiś wieśniakami w roli zombie, to nie ma problemu

ocenił(a) film na 1
Poprawiacz_napisowy

Zgadzam się z tą opinią. Po drugie co jest złego w antysemityzmie? Ktoś narzeka na antypolonizm? To słowo jest używane w publice kilkadziesiąt razy rzadziej od słowa antysemityzm. Dlaczego Polska ma być darmowym adwokatem żydowskich interesów? Dla nas najważniejszym jest interes Polski i słowo antypolonizm powinno być natychmiastowym czynnikiem wykluczającym z życia publicznego, a nie słowo antysemityzm. Mamy też wielu rusofobów, germanofobów i jakoś nikt się z tego powodu nie oburza. Każdy ma prawo kogoś nie lubić. Jeden nie lubi Żydów inny murzynów i tacy mają przerąbane. Ale na każdym kroku słychać "polaczki". To objaw antypolonizmu, którego nikt nie zauważa, a który mnie obraża.
LUDZIE! NIE DAJCIE SOBIE ZAMKNĄĆ UST Z POWODU POPRAWNOŚCI POLITYCZNEJ!

ocenił(a) film na 1
Prince_Hector

Po drugie...
Niemcy, którzy wywołali II wojnę mają "Jeńca", "Listę Schindlera" (film zakłamany, a tak uwielbiany), "Walkirię". A Polska co ma? Pokłosie, Złote żniwa i Sąsiadów.
Erozja umysłowa trwa w najlepsze od lat i czyni małe, ale stałe postępy. Nasze wnuki, prawnuki itd. prawdopodobnie będą się uczyć, że Polacy mordowali Żydów, a Niemcy napadli na Polskę w ich obronie a co? Kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą jak powiedział wybitny niemiecki socjalista...

użytkownik usunięty
Prince_Hector

Niemcy, którzy wywołali II wojnę mają "Jeńca", "Listę Schindlera" (film zakłamany, a tak uwielbiany), "Walkirię". A Polska co ma? Pokłosie, Złote żniwa i Sąsiadów.
_________
Właśnie na to chyba kolega Poprawiacz chciał zwrócić uwagę. Inni prowadzą politykę historyczną, która ma ich mimo wszystko jakoś podtrzymać na duchu, a w Polsce robi się filmy w celu zdołowania już i tak zdołowanej publiczności.

Potem jak taki jeden z drugim uwierzy, że Polacy to beznadziejny naród, to łatwiej mu będzie zaakceptować, że pracuje na zmywaku.

użytkownik usunięty
Poprawiacz_napisowy

Zgadzam się. Przydałby się wreszcie jakiś porządny film, który nie dołowałby nas, Polaków.