PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157035
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Film wykonany od strony warsztatowej dobrze, gra aktorów dostateczna - chociaż mi młody Sztur się już opatrzył i nie da się ukryć ,że nazwisko mu bardzo pomogło w karierze. Film momentami trzyma w napięciu i to tyle dobrego.

Fabuła pretensjonalna, oklepana i fałszująca rzeczywistość. Filar filmu to kłamstwo o Polakach i taki pryzmat trzeba przyjąć oglądając tę farsę Pasikowskiego. Wychodząc z kina miałem wrażenie jakbym zapłacił komuś za to ,żeby mnie opluł i nakłamał na temat moich bliskich - bo tak postrzegam innych Polaków z którymi współtworzę państwo.

Jak dla mnie jest to jeden z kanałów propagandy pewnej grupy interesów która stara się sfałszować historię Polski i wpędzić Polaków w poczucie winy. Jaki jest cel takich działań można się tylko domyślać i oczekiwać na roszczenia z nowojorskich kancelarii...

W psychologii i socjotechnice istnieje model poczucia winy oraz sposoby wywołania tego stanu u osoby czy grupy osób poddawanej manipulacji. Z najprostszym przykładem można spotkać się w szkole.
Nauczyciel mówi w szkole podczas lekcji: Blumsztajn z Kloakowskim nie rozmawiaj bo przez was cała klasa będzie miała zaraz klasówkę.
W tym momencie Blumsztajn i Kloakowski wiedzą ,że jak będą nadal przeszkadzać to całą klasę spotka kara. Natomiast sprawca całej sytuacji czyli nauczyciel przenosi związek przyczynowo-skutkowy (czyli decyzję o pisaniu klasówki) na Blumsztajna i Kloakowskiego.
Tak właśnie działa najprostszy model wywołania stanu poczucia winy. Właśnie ten prymitywny scenariusz realizuje taki cel. Wychodząc z kina mamy czuć się winni za "innych Polaków" ale takich gorszych nie nas lepszych europejczyków, antyklerykałów. Jednocześnie też możemy się dowartościować bo my tacy nie jesteśmy, my jesteśmy "prawi i sprawiedliwi" - bo wzrusza nas ta historia. Większość widzów nie będzie dochodzić do prawdy czy analizować tej opowieści w faktach historycznych, jeśli przyjdzie ktoś z informacją ,że trzeba zapłacić miliardy dolarów mają sięgnąć do pamięci i przywołać ten obraz...

Prawda o Polsce i Polakach jest inna i wystarczy spojrzeć na listę sprawiedliwych wśród narodów świata i dokonać porównania z innymi narodami aby odpowiedzieć sobie na pytanie - jacy są Polacy. Nie jest tajemnicą ,że na liście jest najwięcej Polaków.

Nie polecam filmu, chyba ,że masochistom lub syjonistom, ale im przecież nie trzeba polecać.