Obejrzałem film "Pokłosie" i co... i uważam że Pasikowski zrobił kawał dobrej roboty, i pomijając
genialną grę aktorów, świetną muzykę, film porusza prawdę za którą dążę w życiu...że w każdym,
ale to w każdym środowisku są ludzie dobrzy i źli...i nigdy, prze nigdy nie należy ludzi oceniać bo
są Polakami... Niemcami, Żydami czy kim kolwiek... bo każdy jest indywidualnością...a jeżeli
człowiek jest głupi, nietolerancyjny i zacofany to będzie będzie do końca życia! Polecam Pokłosie
każdemu, mnie ten film wzruszył do łez.
Zgadzam się, że nie można szufladkować, i dobrych i złych ludzi znajdzie się wszędzie. Tak samo jak dobre i złe uczynki, bo każdy z nas jest zdolny do takowych. Cieszę się, że Pasikowski nakręcił film, na który można spojrzeć właśnie w taki uniwersalny sposób
Prawdę? PO-grossie ma tyle z prawdą wspólnego co koń z koniakiem! TU JEST PRAWDA, czytaj, ludu wynarodowiony: http://myslnarodowa.wordpress.com/2012/07/05/pogrom-jedwabne-prawda-zbrodnia-mor d-niemiecki-niemcy/
Dokladnie. I wlasnie dlatego ja nie odbieram tego filmu jako takiego, ktory potepia. Zmiana postaw bohaterow pokazuje, ze nie wszystko jest czarne i biale... W roznych okolicznosciach roznie sie zachowujemy, a wojna to juz calkiem ekstremalne warunki.
Ja też się zgadzam. Sama nie wiem, jak bym się zachowała w takiej sytuacji. Gdyby cała wieś wywierała na mnie presję, groziła mi? To tylko pokazuje, że oceniać jest łatwo, ale nikt nie wie, jak by postąpił w takim przypadku, dopóki sam nie znajdzie się w takich okolicznościach. Poza tym, nie można uogólniać "Niemcy zrobili to, a Polacy są tacy", każdy ma swój rozum i moralność i według nich postępuje.
Prawdę???????????????????????????? No rzesz ku...wa ja pie...le powiedział stary marynarz po czym szpetnie przeklął. No tak na facezbooku tego nie przeczytacie.
w tym filmie nie była ukazana prawda tylko "propaganda" na użytek lewackich środowisk mających za cel skłócić polskie społeczeństwo i przygotować grunt pod zwrot od Polski przez amerykańskich Zydów 60mld dolarów za pozostawiony podczas wojny majątek.
Tak prawdę, i nie mam tu na myśli co się wtedy wydarzyło, czy to Polacy spalili tych Żydów czy Niemcy...nie to miałem na myśli, tylko to jacy ludzię sa chciwi i dwulicowi, tzn część ludzi bo nie wszyscy! I co potrafią teraz zrobić dla własnej korzyści... Chrześcijanie którzy w niedziele idą do kościoła a w poniedziałek drą mordy i tu cytuje jeden tekst z filmu: "wypierd... skur... z mojej ziemi" czy tak nie jest?