PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156996
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

że nasz naród był "kryształowy" w czasie międzywojennym, wojennym i powojennym! Swoje wymordowaliśmy - swoje złe zrobiliśmy. Musimy nauczyć się z tego "spowiadać" i unikać kłamstwa.
Co do filmu - jest rewelacyjny, chyba najlepszy film Polski po roku 2000 jaki obejrzałem..

ocenił(a) film na 8
therion16_2

Ja się nie będę rozwodził nad historią stosunków polsko-żydowskich i faktów ukazanych w filmie - jak widzę po forum filmu istnieje taka świadomość i to w stosunkowo szerokiej grupie.
Napiszę tylko to - film jest bardzo dobrym thrillerem, spodziewałem się kiczu - dostałem sensowną historię z porządną nieprzyjazną atmosferą i bohaterami z krwi i kości. Film się ni jak nie dłuży - szkoda iż nie jest dłuższy. Muzyka i klisza buduje klimat, aktorstwo też przyzwoite. Warto obejrzeć i przekonać się iż od czasu do czasu uda się w tym kraju zrobić ciekawy film.

ocenił(a) film na 7
Martin von Carstein

dokładnie Pasikowski w starym dobrym stylu...

ocenił(a) film na 2
therion16_2

a szczegóły, bo pomówienia same piszesz a nic konkretnego. Może coś szczegółowiej?? O co pijesz do narodu co zdał świetnie zadanie w II wojnie światowej??

ocenił(a) film na 8
mlodszylele

Ja osobiście znam dwa przykłady z "drugiej ręki" wydania żydów Niemcom przez polaków (jeden chyba to nawet mord był na własną rękę), słyszałem relacje ludzi ówcześnie żyjących przepełnione "czarną legendą". Nie zgłębiałem tematu bo też nie czułem potrzeby, pewnie można by było wywlec sporo tego. Aczkolwiek wszystko ma tutaj swe proporcje (tak jak są ludzie, którzy ratowali tak też są mordercy i zawistni), o większych pogromach oprócz Jedwabnego nie słyszałem lecz raczej o wybrykach jednostek.

ocenił(a) film na 2
Martin von Carstein

z drugiej ręki to świadkowie w Jedwabnem składali zeznania i mamy zakłamany "mord niby polski"

ocenił(a) film na 8
mlodszylele

Z drugiej ręki w sensie nagranego wywiadu ze świadkiem wydarzeń i bezpośredniej rozmowy z innym takim świadkiem. Może nie idealne ale też jak pisałem nie wnikałem w temat.
Biorąc pod uwagę różną naturę polaków jakoś mnie te przypadki nie dziwią.

ocenił(a) film na 4
Martin von Carstein

"Aczkolwiek wszystko ma tutaj swe proporcje (tak jak są ludzie, którzy ratowali tak też są mordercy i zawistni), o większych pogromach oprócz Jedwabnego nie słyszałem lecz raczej o wybrykach jednostek."

To - to skoro wiadomo że w Jedwabnem w co najmniej 90 % mordowali Niemcy co jest faktem wbrew łgarstwom Grossa to sam przyznajesz że to były co najwyżej pojedyńcze wybryki:).

W 1941 roku mordów na Żydach na drodze pochodu Wehrmachtu na wschód dokonywały wyłącznie cztery duże grupy specjalne podlegające służbom SS - wszędzie nawet w Polsce nie wyręczali się miejscową ludnością i sami dokonywali rzezi - co najwyżej podsycali antagonizmy i część ludności dołączała, czasem wręcz przymusowo. W ciałach zabitych ludzi w Jedwabnem były z przede wszystkim Mauserów i z pistoletów maszynowych (coś pomiędzy MP-35 a MP-40). Niemcy nie wręczal by swojej broni Polakom - po prostu polakożerca Gross zakłamał fakty i relacje opisujące niemiecki mord i wytarł sobie mordę Żydami zamordowanymi przez tych właśnie.

ocenił(a) film na 8
tc1987

Jak pisałem nie zgłębiałem się w tematykę (historią XX wieku przestałem interesować się żywiej kilka lat temu, wolę starożytną do której ludzie podchodzą obecnie z chłodną głową i bez ideologii raczej) więc raczej niczego nie przyznaję.
Napisałem iż choć się o to nie staram, a ten temat nie jest u nas rozdmuchiwany i ludzie nie lubią o nich mówić to dowiedziałem się niechcący o dwóch takich sytuacjach. Mogę jednak przyznać iż miały one charakter niezorganizowany przeprowadzony przez jednostki, pojedyncze osobniki, a nie przez cała wieś jak to było na terenach ZSRR.

ocenił(a) film na 4
Martin von Carstein

O to chodziło - lubię cywilizowaną rozmowę o którą nieraz trudno na FW. Tym nie mniej dalej na podstawie przeczytanych racji obu stron że jednak Jedwabne to zorganizowana robota jednego z pododdziałów dziłającej tam Einzetgruppen.

Oczywiście też lubię starożytność z naciskiem na historię wojskowości Rzymu i jego wrogów. podobnie jak np. epokę napoleońską i parę pomniejszych. Tym nie mniej dla takich jak ja siłą rzeczy obie wojny światowe są najbardziej interesujące. A niestety - oprócz znajomości tych tematów siłą rzceczy się poznaję cięższe tematy jak Shoah, walki z UPA i td. - tak bywa:).

W sumie zabawny fakt - nikt nikomu nie wytoczy wojny w sądzie jeśli jakiś historyk będzie twierdził że np. Mongołowie wymordowali 10 razy mniej mieszkańców Samarkandy a np. maskary dokonywane przez legiony Cezara w Galii były fikcją i td:P.

ocenił(a) film na 8
tc1987

Dziękuję. Jako "zawodowy" historyk podchodzę do niej właśnie w cywilizowany, racjonalny sposób i takie toczę o niej dysputy.
Tak to już jest iż czas robi swoje, nabieramy zdrowego dystansu do pewnych rzeczy i nikt nam nie rozbija o pewne rzeczy głowy (bo też mniej osób się nią interesuje)... co najwyżej nas wyśmieją inni historycy za teorie niepodparte dowodami.

ocenił(a) film na 8
mlodszylele

Nie chodziło mi tylko o kwestię żydowskie, chodzi mi ogólnie o nie ukrywanie faktów historycznych np. Zaolzie czy Błękitna Armia Hellera (też nie była taka "błękitna" - chodź całości zasług w żaden sposób jej nie odbieram).

ocenił(a) film na 9
therion16_2

Ten film tak naprawde nie jest ani antysemicki ani antypolski jest po prostu i w miare mozliwości ..OBIEKTYWNY

w żaden sposób nie zakłamuje historii ponieważ takie ekscesy sie zdarzały , wśród Polaków tak jak i wśród Niemców , Francuzów czy pewnie kazdego innego narodu byli ,są i będą antysemici . Antysemityzm jest zjawiskiem tak starym i powszechnym w dziejach europy że nie jednokrotnie sie zastanawiam dlaczego poruszanie tego tematu dalej wzbudza takie kontrowersje ??? ( według mnie to jakas celowa polityka zydowskich lobby ) pogromów żydowskich na przełomie wiekow było tyle że nie wystarczyło by" encyklopedii " zeby je wszystkie opisać ...więc co w tym dziwnego ze zdarzały sie one również w Polsce ? , podobnie jak przeswiadczenie ze Antysemityzm jest " wynalazkiem " Hitlerowskich Niemiec , Goebbels nie wymyslil nic nowego ...on po prostu jeszcze bardziej spotegował propagande antyżydowską podsycaną przez wieki chociażby przez kościół katolicki ( Inkwizycja Tourqamedy w Hiszpanii itd ) czego efektem stał sie holocaust . Bardziej zastanawia mnie to co naród żydowski ma w sobie że przez wieki wzbudza taką " niechęć" a w zasadzie nienawiść ??? i mysle ze to jest tutaj podstawowy problem ...oczywiście w obecnych czsach mamy do czynienia z propagandą nazwałbym to wręcz pro żydowską , bo krytyka chociażby najmniejsza w strone państwa Izrael wiążę sie natychmiastowym oskarżeniem o antysemityzm ( ciekawe dlaczego oni sie nie tłumacza z ofiar palestynskich ? ) , temat holocaustu jest tak szeroko rozpatrywany i poruszany przez amerykańskie filmy że robi sie to aż mdłe , Żydzi sa na każdym kroku pokazywani jako Ci biedni, przesladowani i pokrzywdzenie ale jeszcze nikt nigdy nie zadał otwartego pytania ...dlaczego włąsnie oni ? a w tym filmie przynajmniej według mnie żydzi wcale nie sa przedstawieni pozytywnie ( głowny bohater kilkakrotnie wypowiada sie o nich raczej negatywnie, mowi ze nie zapominaja itd itd " wiec naprawde uważam ten film za dobre i obiektywne kino , w końcu mamy dobry film !

ocenił(a) film na 2
Elvis1110

znowu pomówienia. Jakie ekscesy Polaków. Słucham. tylko nie o Jedwabne bo to nie jest polska zbrodnia

ocenił(a) film na 9
mlodszylele

według Ciebie gdzie tutaj są pomówienia ??? nie jest Polska dlaczego ...??? bo jeżeli nie bo po prostu ...nie !!! to dalsza " konwersacja nie ma sensu . pozdrawiam

ocenił(a) film na 2
Elvis1110

Bohdan Poręba znasz takiego reżysera??

http://bohdan.poreba.nowyekran.pl/post/83335,wniosek-o-rewizje-wyroku-w-sprawie- jedwabnego

http://bohdan.poreba.nowyekran.pl/post/82835,list-do-redakcji-ne-w-sprawie-jedwa bnego

Tu też sobie poczytaj i pooglądaj
http://myslnarodowa.wordpress.com/2012/04/17/jedwabne-oszczerstwo-i-haniebne-prz eprosiny/

Nie mam czasu teraz szukać zeznań świadków z Jedwabnego, masz czas to poszukaj na google i sobie poszerz swoją wiedzę. Jak znajdę czas to jutro zapodam jak potrzeba będzie.

I jeszcze o błędzie Kaczyńskiego

http://nczas.com/publicystyka/sommer-ujawniamy-raport-koli/

I jeszcze w sprawie ekshumacji która została przerwana przez żydów. Dlaczego?? Prawdy się boją??

ocenił(a) film na 2
therion16_2

http://www.youtube.com/watch?v=r4AVPGinLi0

Przesłuchać i przejrzeć na oczy. Tu też jest o tym zarzucie pod adresem Błękitnej Armii Hellera. Tam profesor to ładnie pokazuje, jak żydzi kłamią i manipulują.

ocenił(a) film na 2
mlodszylele

O Armii Hellera i kłamstwach na jej temat zaczyna się w 9m50sek

Radzę przesłuchać pozostałe części

ocenił(a) film na 4
therion16_2

Zaolzie... odebrano po prostu ziemię którą Czesi brutalnie oderwali od Polski korzystając z naszego zaangażowania w Wielkopolsce, na Śląsku i na wschodzie. Dokonanie tego w październiku 1938 było polityczną głupotą ale to Czesi są winni rozbudzeniu nienawiści przeciw sobie we władzach w Warszawie.

A kogo zamordowali żołnierzy Hellera (chodzi ci chyba o założyciela starej zachodniej firmy modelarskiej)? No ciekawe co takiego strasznego dokonali żołnierze tej armii.

Film jest o fikcyjnym mordzie z 1941 a tymczasem zaraz będzie wyjeżdzanie że Przewrót Majowy albo Bereza Kartuska to wydarzenia na miarę "Nocy Długich Noży" i obozu w Dachau:).

ocenił(a) film na 4
therion16_2

A można się dowiedzieć się kogo ty lub ktoś z twoich krewnych zamordowaliście w latach 1939 - 1945 skoro już takim niczym osoba cierpiąca na chorobę filipińską mówisz za wszystkich?

Polakom można co najwyżej zarzucać zabicia co najwyżej pojedyńczych Żydów w różnych sytuacjach z nackiskiem na Kresy w czerwcu 1941 i to tylko wtedy jak dorywano się do gościa który sam pomagał zabijać naszych przodków przez ostatnie 1,5 roku. Zarzucić można dokonania części szmalcowników których AK zawzięcie prześladowała. Można zarzucić akcje odwetowe na Ukraińcach za mordy dokonywane przez nich w latach 1943-44. Można też zarzucić okazyjne rostrzeliwanie części poddających się żołnierzy niemieckich na wschodzie i zachodzie ale to robiła każda armia - zarówno po stronie Aliantów jak i Osi.

W porównaniu z Litwinami, Ukraińcami, Francuzami i większością innych nacji my tj. nasi przodkowie mają sobie raczej najmniej do zarzucenia w kwestii prześladowań ludności cywilnej podczas II wojny światowej.