PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Ludzie i o co wy macie pretensje do tego człowieka, że zagrał ( z resztą b. dobrze) w kontrowersyjnym filmie, który pokazał Polaków z innej strony niż zawsze? to, że zagrał mężczyznę, który chciał odkryć tajemnicę z zamordowaniem Żydów nie oznacza, iż nie jest Polakiem czy jest Żydem. Ok miał jedną niefortunną wypowiedź za którą przeprosił, ale kto takiej nie miał? Tak wszyscy go kochali, gdy grał w przygłupich komediach, a jak zagrał w końcu w poważnym filmie, to już jest be. Zastanówcie się czasem a potem się wypowiadajcie.
Peace.

kingjames7

Moherki tak często mówią o prawdzie,a są przeciwko filmowi o prawdzie.Nie bójcie się prawdy,ona was wyzwoli !

ocenił(a) film na 1
kingjames7

A nie przyszło Ci do głowy, że ten gość był zwykłym błaznem (pozytwnie - żebyś się nie przyp_______ł) i do tej pory takich błaznów grał, a teraz zapragnął być wielkim aktorem, a do tego sumieniem narodu polskiego. Ok. Ja nie oceniam jego gry, bo zwyczajnie jej nie widziałem :)

Oceniam za to te brednie, które wypowiada i którymi próbuje umoralniać ludzi, a nie ma podstawowej wiedzy na te tematy. Być może dla takich niedouków jak on i widzę, że również wy to jest fajne ale w nas zwyczjanie to wzbudza śmiech i politowanie z głupków.

Wytarczy, czy jeszcze ci coś wyjaśnić?

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Wesołych Świąt idioto jak nie oglądałeś filmu to się nie wypowiadaj o czym ja mam z tobą rozmawiać? Hejtuj dalej wszechwiedzący. Jesteś po prostu żałosny.

ocenił(a) film na 1
kingjames7

Czy ja człowieku piszę o jego grze aktorskiej? Przecież ci wyjaśniłem, że go nie oceniam pod tym względem. Piszę o jego głupocie i braku elementarnej wiedzy o naszej historii i jego przy tym kompromitowaniu się. Więc zluzuj trochę ......

Mimo wszystko ja ci życzę na serio Wesołych Świąt.

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

No, ale jednak film ukazuję prawdziwą historię, a nie którzy nie mogą zrozumieć tego, że Polacy nie zawsze byli święci i że popełnili masowe morderstwo jakie było ukazane w filmie. Obecnie dla ludzie Sturh jest nieukiem, Żydem itp dlatego, że zagrał w filmie i broni tego filmu.

ocenił(a) film na 1
kingjames7

Ja jednak widzę, że niektórzy mają klapki fascynacji na oczach i nie są w stanie pojąć tego, że Stuhr zwyczajnie pier______li głupoty i jest NIEUKIEM historycznym, a biorąc WYŁĄCZNIE to pod uwagę należy stwierdzić, że robi SAM z siebie BŁAZNA. A to, że zagrał taką czy inną rolę nie ma dla mnie nic do rzeczy i nie oceniam go pod tym względem. Oceniam go po tym, co ma do powiedzenia, a "za dużo" mądrości ten NIEUK do przekazania nie ma:).

Za bardzo utożsamacie aktora z rolami, które gra. Kiedyś byłem i dalej jestem zafascynowany Olbrychskim (jego grą aktorską - dla mnie BARDZO dobry aktor). Nie zmienia to jednak faktu, że to nie te same postacie, które kiedyś tam zagrał. W realu on zwyczajnie bredzi jak stary potłuczony komuch.

Co zaś się tyczy tej "prawdziwej historii". O czym ty mówisz gościu, o jakiej prawdziwej historii? Hmmmmmm ......

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/artyku%C5%82y+na +temat+pogrom%C3%B3w+z+3+r%C3%B3%C5%BCnych+gazet%C2%A0,2088235#post_8974215

O tej prawdziwej historii zaślepiony nieuku.

ocenił(a) film na 9
breslove

Dopuszczasz tę prawdę do siebie?
Czy klapeczki na oczach i przyciasny moherowy berecik nie pozwala?

ocenił(a) film na 1
breslove

Nie bądź śmieszny. Gazeta W. + inne gazety i prawda ...... Aleś mnie rozbawił. Z czym do ludzi i komu chcesz to wciskać?

A ty nieuku, co powiesz na to? Wpisz w youtube "Leszek Żebrowski o Pokłosiu" i podważ Jego argumenty. Jestem ciekaw, co wymyślisz. Pewnie coś o antysemitach.

ocenił(a) film na 9
ulisses_prime

Zwróć uwagę jakie gazety: lewicowo-liberalna "Gazeta Wyborcza", katolicki "Tygodnik Powszechny" i prawicowa "Rzeczpospolita".
Dziennikarze tych gazet, na podstawie śledztwa IPNu (zachęcam do lektury jego opracowań) oraz własnych dziennikarskich śledztw, jednoznacznie opisują, że do pogromów na ziemiach polskich dochodziło i że Polacy brali w nich czynny udział.
Do Ciebie oczywiście to nie dociera, bo ty, o wszechwiedzący wiesz wszystko najlepiej.
A Panem Leszkiem Żebrowskim to się nie ośmieszaj. Ten koleś skompromitował się pisząc do szmatławców plujących nienawiścią jak "Nasz Dziennik", "Nasza Polska" czy też "Gazeta Polska".
Wybacz, ale zdecydowanie wiarygodniejszym źródłem są dla mnie historycy IPNu niż ten żałosny Leszek Ż. mówiący o Żydach per "żydki".

użytkownik usunięty
breslove

Jak się u nas robi historię można przeczytać tutaj

http://kompromitacje.blogspot.com/2012/05/krzysztof-persak-cytuje-christophera-r .html

Jest to bardzo bardzo dokładna analiza jednego konkretnego fałszerstwa, z jakich potem powstają legendy o 100 tysiącach Żydów zamordowanych przez Polaków.

Lubisz dużo czytać (co się chwali), więc przeczytaj. Jestem ciekaw Twojej opinii.

Oczywiście nikt rozsądny nie neguje, że w czasie wojny były pogromy i morderstwa - w końcu Żydzi zostali przez Niemców wyjęci spod prawa. Ale istotna jest skala zjawiska oraz to, kto był jego inspiratorem i organizatorem.

ocenił(a) film na 9

Za artykuł zaraz się wezmę. Thnx.

A propos jak piszesz "skali zjawiska", wytłumacz mi tylko jedną kwestię: powstał jeden film (słownie: jeden), w którym nie ma absolutnie żadnej informacji o tym, że ta skala była jakoś niewyobrażalnie duża, odnosi się tylko do jednej wsi... Skąd zatem ten antysemityzm na forum, skąd te wypieranie historii ("której nikt rozsądny nie neguje") i skąd ta wielka obraza "prawdziwych polaków"?

użytkownik usunięty
breslove

Tu kolega na ten temat założył wątek i moim zdaniem ma sporo racji, że nie wszystkie odruchy niechęci w stosunku do "Pokłosia" są od czapy. To się da całkiem racjonalnie wyjaśnić.

http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Dwa+powody%2C+dl a+kt%C3%B3rych+%22Pok%C5%82osie%22+s%C5%82usznie+wywo%C5%82uje+oburzenie.%C2%A0, 2076891

ocenił(a) film na 9

Wybacz, ale dla mnie ten wątek niestety nie do końca tłumaczy aż takiej agresji. Fakt ukrzyżowania głównego bohatera plus fakt, że jest kryzys nie uzasadniają jadu, który przelewa się przez to forum w stosunku do Żydów ani wypierania ciemnych kart naszej trudnej historii.
Z przykrością muszę stwierdzić, że niektóre wpisy utwierdzają mnie tylko w przekonaniu, iż część z nas była i jest antysemitami...

Jeśli chodzi o link do artykułu na blogu, który podałeś wcześniej.
Z niego rzeczywiście wynika, iż w książce "Zarys krajobrazu. Wieś polska wobec zagłady Żydów 1942-1945" mogło dojść do przekłamania jeśli chodzi o liczbę Żydów zabitych "polskimi rękami". Nie odrzucam tezy, że do niego nie doszło. Zwróć jednak uwagę, że sam bloger w swoim artykule wspomina, iż autorzy tego opracowania piszą o niepewności swoich szacunków i arbitralności wyjściowych danych. Aby wyrobić sobie dokładne zdanie na ten temat najlepiej by było obie książki przeczytać, bo trudno na podstawie jednego wpisu na blogu wydawać mi tak jednoznaczne sądy o "kolejnym fałszerstwie" jak robisz to Ty...
Na koniec chciałbym jeszcze tylko dodać, że mi nie chodzi o liczby, bo o tym rzeczywiście trzeba dyskutować (z upływem lat niestety będzie coraz trudniej dotrzeć do prawdy). Walczę tylko z ludźmi, którzy wypierają pogromy jakby ich nigdy nie było i wierzą w nasz polski mit "mesjanizmu wśród narodów "... Jak najbardziej należy być dumnym ze swej Ojczyzny - i ja dumny z niej jestem, ale należy też uczciwie się przyznać do popełnionych błędów i win.

użytkownik usunięty
breslove

część z nas była i jest antysemitami...
________
To chyba oczywiste. Są polscy złodzieje, są polskie prostytutki, więc czemu nie miałoby być polskich antysemitów. Problem powstaje, gdy ktoś robi uogólnienia i wychodzi mu, że wszyscy Polacy to złodzieje, a wszystkie Polki to k...

Poza tym ja nie twierdziłem, że całą agresję da się wyjaśnić racjonalnie - tylko część. Podobnie jak nie każde złodziejstwo i kures... da się racjonalnie wyjaśnić nędzą. Ale zgodzisz się, że chyba, że w źle rządzonym kraju szansa na pojawianie się złodziejstwa i kurest... jest większa.

Teraz tekst z bloga

Zwróć jednak uwagę, że sam bloger w swoim artykule wspomina, iż autorzy tego opracowania piszą o niepewności swoich szacunków i arbitralności wyjściowych danych. Aby wyrobić sobie dokładne zdanie na ten temat najlepiej by było obie książki przeczytać.
________
No tak, autorzy naukowej książki piszą o szacunkach, ale RÓWNOCZEŚNIE w świat idzie informacja, że WYLICZYLI 120 tys i że to już jest ustalone i właściwie pewne. A jeśli chodzi o czytanie, to jasne - trzeba czytać. Tam masz podane dokładne odniesienia, ze stronami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sprawdził, jeśli jesteś zainteresowany.

Walczę tylko z ludźmi, którzy wypierają pogromy jakby ich nigdy nie było
Pogromy były, ale zgodzisz się, że jeśli będzie dochodziło do oszustw, przekłamań propagandowych oraz do takich skandali jak brak prawdziwej ekshumacji w Jedwabnem to będzie to pożywka dla różnych dziwnych teorii i pretekst dla niektórych, żeby wypierać sprawę "po całości". To są sprawy trudne, bolesna, więc wskazana jest najwyższa staranność i ostrożność.

I na tym tle propagandowego zamętu, kiedy 95% ludzi (co najmniej) nie zna ustaleń IPN nawet w skrócie, film Pasikowskiego jest niestety obiektywnie jątrzący. Na "autorską wizję" z przegięciami to można sobie pozwolić wtedy, kiedy w obiegu społecznym krąży rzetelna wiedza, a nie propaganda. A tu są skrajności typu "żaden Polak nie przyłożył ręki do morderstw w Jedwabnem" albo "cale Jedwabne samo z siebie wzięło i wymordowało 1600 Żydów".

PS. Miło z kimś pogadać konkretnie na tym forum.

breslove

Hej, film w żaden sposób nie pokazuje tego co ustalił IPN, więc jeśli przyjmujemy, że IPN dociekł prawdy, nie piszmy o filmie, że pokazuje prawdę. Albo albo.

ocenił(a) film na 9
fitszymon

Hej, ale ja chyba nigdzie tego nie napisałem.
Film Pasikowskiego nie jest dokumentem, jest wizją artysty i jest jedynie inspirowany tragicznymi wydarzeniami, do jakich doszło w Jedwabnem i w innych miejscowościach latem 1941 r. Fakt doszukiwania się w nim dokładnej rekonstrukcji faktów jest nieporozumieniem i pokazuje, iż jakaś część społeczeństwa z tym tematem ma duży problem. Smutne jest jak ktoś słusznie napisał, iż reakcje części widzów (lub o zgrozo ludzi, którzy filmu w ogóle nie widzieli) pokrywają się z reakcjami wioski...

breslove

Wytłumacz to wszystkim, że to tylko wizja, że naprawdę te wydarzenia wyglądały zupełnie inaczej. Jak "inaczej" to można się spierać. O to się ludzie oburzają, że film jest zakłamany, pokazuje Polaków tak, a nie inaczej, i motywy ich działania zupełnie mijające się z realnymi.

Do tej pory Polak Polaka okradnie, zabije. Choćby "dresi" zabijający policjanta, lub okradający mnie w biały dzień, nie tak dawno w centrum jednego z cieszących się złą sławą miast ;).

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
buttle

Dobrze jest pamiętać o tradycji.
http://polskiedzieje.pl/wp-content/uploads/2012/07/marzec.jpg