PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jednym z największych błędów popełnianych przez ludzi oceniających ten film jest myślenie o narodzie polskim jako o jedności, na dodatek błogosławionej, pokrzywdzonej, heroicznej i nieskazitelnej jedności. Tymczasem ludzie są różni, wszędzie są zarówno bezgraniczni altruiści, jak i, mocno cenzurując, ludzie źli, najczęstsze jednak, o czym często zapominamy, są odcienie szarości. Nie można traktować tego filmu jako atak na "polskość", akcja dzieje się na wsi i nawiązuje do wydarzeń z czasów wojny, nigdzie nie zostało powiedziane, że tak się działo w całej Polsce. Mam wrażenie, że o filmie wypowiadają się ludzie, którzy nigdy nie byli na wsi i nie poznali charakteru osób tam żyjących, nie mówiąc już o nieznajomości historii i pojmowaniu jej jedynie przez pryzmat zmagań Polaków opisanych w podręcznikach szkolnych.
Nam, Polakom, brakuje pokory. To właśnie brak pokory nie pozwala ludziom atakującym ten film na przyznanie się "tak, Polacy też popełniali haniebne czyny". "Pokłosie" uderza prosto w nasze sumienia, właśnie stąd biorą się tak ostre ataki na ten film, niektórzy boją się pogodzić z tą trudną prawdą. Żydom się to udało, w tym roku izraelska gazeta umieściła obszerny artykuł o Żydach mordujących Polaków.
Po seansie na sali panowała przejmująca cisza. Ostatnimi osobami wychodzącymi z sali były osoby starsze (swoją drogą rzadko się spotyka osoby po 80. na seansach filmowych). Wszyscy mieli łzy w oczach. Pewien starszy pan zapytany przeze mnie jak ocenia ten film odpowiedział "jeden z najważniejszych polskich filmów w historii" i że czuje się jak po spowiedzi. Po czym opowiedział mi historię o tym jak do jednej z podkrakowskich wsi, w której mieszkał przyjechali Niemcy i powiedzieli, że jak do następnego dnia nie wydadzą wszystkich Żydów to im spalą wieś, a ich wszystkich wyślą do obozu. Myślicie, że ich nie wydali? Nie macie pojęcia co to prawdziwy strach. Ja sam od prababci dowiedziałem się, że identycznie było na Śląsku, w Bytomiu gdzie mieszkała. Ale tego już w podręcznikach historii nie przeczytacie.

konduita

Przeczytanie "Ja sam od prababci dowiedziałem ..." całkowicie wyjasnia bzdury napisane w twoim poście. Synku, doucz się prawdziwej historii, poznaj życie a poźniej się wypowiadaj. Gdby chcieć skomentować szerzej Twój post trzebaby uzyc wielu niecenzuralnych słów....

ocenił(a) film na 10
atka0775

Piszesz do doktoranta wydziału historii UJ :) to tak a propos "synku" i tej "prawdziwej historii" jak ją określasz. I szczerze mówiąc nie pojmuję dlaczego historię opisaną przez moją prababcię nazywasz z góry bzdurą. Zaprzeczasz, że Polacy pod groźbą śmierci lub obozu wydawali Żydów? O przypadkach dobrowolnego wydawania Żydów nie wspomnę, mimo że nie były takie rzadkie, podobnie jak przypadki chowania Żydów. Skąd się bierze ten protekcjonalny i pełen pogardy ton w Twojej wypowiedzi?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Kartoniusz

nie wciskaj tu propagandy faszystoswkiej jedź do Gazy tam możesz się popisywać swoimi faszystoswkimi zapędami.

ocenił(a) film na 7
konduita

"Żydom się to udało, w tym roku izraelska gazeta umieściła obszerny artykuł o Żydach mordujących Polaków."
Masz może przypadkiem link do tego artykułu? Chętnie bym przeczytała.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
emdzeej

Akurat czytałem przedruk tego artykułu, ale jestem pewien, że gdzieś w internecie go znajdziesz.

ocenił(a) film na 7
konduita

Właśnie ciężko mi idzie, ale szukam dalej:)
A co do reszty Twojej wypowiedzi, cieszy fakt, że coraz więcej ludzi interesuje się, czyta, sięga do źródeł i zaczyna akceptować tę, czasem przykrą, stronę historii.
I oby takich filmów było więcej, i oby dyskusje pod nimi były inne.

ocenił(a) film na 10
emdzeej

Filmweb z dziwnych powodów czasami zawiesza mi komputer, stąd ta zwłoka. Faktycznie nie potrafię też znaleźć tego artykułu w czystej postaci, jak znajdę odrobinę czasu to przejdę się do biblioteki i go zeskanuję.
Niestety tak jak napisałem, potrzeba pokory, by móc umieć się przyznać, że nie wszystko jest tak, jak byśmy tego chcieli.
Pozdrawiam

konduita

a napisali w tym Izraelskim dzienniku o tym, że w Jedwabnem więcej żydów Polacy uratowali niż Niemcy zamordowali ?

ocenił(a) film na 1
konduita

Jedwabne w oczach świadków http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_4.html

ares1980

A ty wiesz że Chrystus był żydem, tak samo jak Maryja i apostołowie, wiesz że chrześcijański Bóg to Bóg żydowski. Hm, ciekawi mnie to jak to jest żyć z takim debilizmem, jednych żydów się nienawidzi a inny czci jak bogów. No ale przecież chrześcijanie to banda hipokrytów.

ocenił(a) film na 1
tom126pe

Haha ale wyprany mózg. Obrzezańcu Jezus był ‘Judejczykiem,’ a nie Żydem!!! Za Jego życia, żaden człowiek i w żadnym miejscu nie był opisywany jako „Żyd.” Fakt ten popierają teologia, historia i nauka. Kiedy Jezus był w Judei, nie była ona „ojczyzną” przodków tych, którzy obecnie stylizują się na „Żydów.” Ich przodkowie nigdy nie postawili stopy w Judei. Żyli oni w tym czasie w Azji, ich „ojczyźnie,” i byli znani jako Chazarowie. W żadnym z rękopisów oryginalnych Starego czy Nowego Testamentu, Jezusa nie nazywano „Żydem.” Termin ten powstał w końcu XVIII w. jako skrót terminu Judejczyk i odnosi się do mieszkańca Judei, bez względu na rasę czy religię, podobnie jak termin „Teksańczyk” oznacza osobę żyjącą w Teksasie.
Pomimo potężnych wysiłków propagandowych tzw. „Żydów,” nie byli w stanie udowodnić na podstawie źródeł historycznych, że jest choćby jeden zapis, sprzed tego okresu, o rasie, religii czy narodowości, odnoszących się do „Żyda.” Sekta religijna w Judei, w czasach Jezusa, do której samozwańczy „Żydzi” obecnie odnoszą się jako do „Żydów,” były znani jako „faryzeusze.” Współczesny „judaizm” i „faryzeizm” w czasach Jezusa oznaczają to samo. Jezus brzydził się i potępił „faryzeizm,” stąd słowa: „Biada wam uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, węże, pokolenie żmij.” Tzw. Żydzi oszukali chrześcijan w najbardziej bezbożny sposób w historii, uważany za najskuteczniejszą broń!!!

ocenił(a) film na 8
ares1980

Większość dużych ugrupowań judaizmu-ortodoksyjnego, konserwatywnego czy reformowanego zgadza się z definicją, że Żydem nazywamy każdą osobę, której matka była Żydówką lub nazywamy tak każdą osobę, która przeszła formalny proces nawrócenia do judaizmu.

Matka Jezusa była Żydówką.

2prosty

Galilejką, Aramejką była..

ocenił(a) film na 8
pizecik

i Azjatką była, kobietą też była..

2prosty

Nie rób sobie jaj :-) Galilea i Judea to nie było to samo :-)

ocenił(a) film na 7
ares1980

prezentujesz fascynującą umiejętność wplatania mądrych słów w głupie zdania. Akurat trochę się na tym znam, więc mogę, jeśli chcesz, przybliżyć fakty ;)

ocenił(a) film na 8
emdzeej

to nie jego słowa, wkleił tekst prosto z witryny Stop Syjonizmowi

ares1980

"Fakt ten popierają teologia, historia i nauka"
Teologia- czyli gdybanie o tak naprawdę niczym/
Historia - autorów proszę, tylko nie jakiś watykanistów a osoby świeckie proszę.
Nauka - tak jak wyżej.

"W żadnym z rękopisów oryginalnych Starego Nowego Testamentu"
To poczytaj sobie inne testamenty jest ich czterdzieści, a nie te cztery bezwartościowe powielane opowiastki, no kurde trudno się dziwić że w starym testamencie nic nie mówią o Jezusie, tęż nic nie ma o Marii, Józefie, Apostołach. Hm, ciekawe dlaczego? Bo Starym testamencie nie ma nic o Jezusie.

"Termin ten powstał w końcu XVIII w."
Nie bo za czasów okupacji rzymskiej.

"Pomimo potężnych wysiłków propagandowych tzw. „Żydów,” nie byli w stanie udowodnić na podstawie źródeł historycznych"
Jaka propaganda? Jakie źródła historyczne? Rany jaki bękot.

"faryzeusze"
Obecni księża katoliccy to też faryzeusze. Oni też robili biznes ze swej świątyni i kasę, tak jak klechy robią to dziś. Np. Rydzyk.

"Biada wam uczeni w Piśmie i faryzeusze, obłudnicy, węże, pokolenie żmij"
Piękne ostrzeżenie dla naszych katolickich księży, choć im ono nie pomoże, sama św Sybila powiedziała że dno piekła będzie czaszkami księży wybrukowane.

"Tzw. Żydzi oszukali chrześcijan w najbardziej bezbożny sposób w historii, uważany za najskuteczniejszą broń!!!"
Taką samą propagandę historyczną do dziś używają sześciościanie, by np. uniżyć zbrodnie inkwizycji.

"przybliżyć fakty"
Nasz dzienniki i inni watykańskie prostytutki mają tyle faktów co Fakt.

tom126pe

Spróbujmy zatem:
prof. Tadeusz Zieliński "Chrześcijaństwo antyczne" (wydawnictwo: Adam Marszałek, Ilość stron: 589, 1999 r.)
(..)Chrześcijaństwo powstało z judaizmu.

Jest to pierwszy fałsz, proszę państwa, fałsz wierutny i fałsz ogromnie szkodliwy. Zgodnie bowiem z nauką i naukowością można utrzymywać tylko jedno: że chrześcijaństwo powstało w środowisku żydowskim. A co to znaczy i jakie z tego można i należy wyciągnąć konsekwencje, to zobaczymy w paragrafie następnym i tych, co za nim pójdą. (..)
Pan Jezus był nie Żydem, lecz Galilejczykiem.

A czy to nie wszystko jedno ?

Otóż właśnie że nie. Pisałem o tym HJ I 14 n. z przypisami (HJ – “Hellenizm a Judaizm” – P.J.). Tu muszę przypomnieć, że w Galilei już za proroków żywioł żydowski był słaby, że ten kraj nazywano “dzielnicą pogańską”, galil hag-gojim, co i było powodem jej nazwy. Po powrocie z niewoli babilońskiej ośrodkiem judaizmu była naturalnie Judea z Jerozolimą i zbudowaną w niej skromną świątynią Zorobabela i stąd się zaczęła ponownie judaizacja także i Galilei, utrudniona oporem leżącej między obiema Samarii. Ta judaizacja wzmogła się nieco za Machabeuszów, była jednak pomimo tego tak słaba, że Szymon Machabeusz [142-135] po podbiciu wojennym tej dzielnicy wolał całkowicie wyprowadzić z niej żywioł judejski, żeby nie dać mu roztopić się w otoczeniu pogańskim. Jest to fakt dużej wagi dla interesującej nas kwestii. Przez całą drugą połowę drugiego wieku przedchrystusowego w Galilei nie było ani jednego Żyda. Była to znowu, jak za proroków, “dzielnica pogańska”.
Jej ponowna, a więc z kolei trzecia judaizacja zaczęła się w samym przededniu wieku pierwszego, za krótkich rządów jednego z ostatnich królów z dynastii Hasmonejów, Arystobula I, zaczęła się według wypróbowanej recepty od przymusowego obrzezania i też przymusowego narzucenia zakonu Mojżeszowego. W tym celu wypadało oczywiście sprowadzić do Galilei całe zastępy Żydów z Judei, ale jakich? Ścisłych wiadomości nie posiadamy, ale domyślić się możemy z wystarczającą pewnością. A więc po pierwsze, skoro chodziło o obrzezanie, to dostateczna ilość chirurgów tego fachu. Skoro o zakon Mojżeszowy, to dostateczna ilość rabinów, którzy mogli go uczyć w bożnicach głównych miast czy miasteczek. I po trzecie, przynajmniej chwilowo, załogę żołnierską, celem przełamania oporu ze strony Galilejczyków, bez którego chyba, szczególnie w pierwszych czasach, obejść się nie mogło. Po tym można było ją wycofać. A więc chirurgów, rabinów, żołnierzy. Ale w każdym razie nie rzemieślników, których gęsto zaludniona Galilea miała pod dostatkiem a więc i nie cieśli. Innymi słowy: cieśla Józef, ojciec Jezusa, musiał być Galilejczykiem, nie Żydem. A skoro nim nie był, to jego żona i syn też nie. Przypominam i podkreślam, że rozumuję tu przez cały czas w przypuszczeniu, iż mamy do czynienia z przeciwnikiem z obozu wolnomyślicieli lub Żydów. Chodziło mi o to, żeby udowodnić, że hipoteza o żydowskim pochodzeniu Pana Jezusa z żadnego punktu widzenia, ani wierzącego chrześcijanina, ani wolnomyśliciela lub Żyda, ostać się nie może. Moje argumenty są więc w obu wypadkach tzw. argumenta ad hominem, wcale nie przesądzające moich własnych poglądów, które wypowiedziałem z dostateczną jasnością w innych miejscach tego dzieła, albo też CR 134. A teraz jeszcze jeden punkt, nim porzucimy tę płaszczyznę. Skoro Pan Jezus był Galilejczykiem, czym on był z punktu widzenia rasowego? Czym byli ci Galilejczycy jako naród? Ścisłej i jednolitej odpowiedzi na to pytanie dać nie możemy. Przypuszcza się, że przeważnie byli to Aramejczycy, tj. Syryjczycy, których mowa przeważyła nie tylko w Galilei, ale i w Judei, jako mowa potoczna, usuwając pierwotny język hebrajski. W takim razie był Pan Jezus przynajmniej Semitą. Ale nawet to nie jest konieczne. Filistyńczycy np., którzy narzucili swą nazwę całemu krajowi, Palestynie, byli Aryjczykami, a ich musiało być niemało także i w Galilei. Niemało też musiało w niej być i Hellenów, których narodowość, język i kultura promieniowały na nią ze wszystkich prawie stron, ba nawet i z wewnątrz [HJ 118]. Na zakończenie tego paragrafu niech mi wolno będzie powtórzyć, już nie ad kominem, lecz z zupełną zgodą także i z mojej strony piękne słowa z klasycznej geografii Ziemi Świętej G. A. Smitha, które już raz przytoczyłem we wzmiankowanym przed chwilą miejscu HJ:

Tło i otoczenie tego okresu życia Pana naszego było ruchliwe i bardzo wesołe, było helleńskie we wszystkim, co ta nazwa nam nastręcza, jako symbol pracowitego życia, wspanialej sztuki i działającej na zmysły religii. Jego wpływ na temperament Galilejczyków jest widoczny. Galilejczycy, według świadectwa Talmudu, więcej dbali o sławę, niż zysk, podczas gdy charakter Judei był wręcz przeciwny. Dlatego leż i Pan Jezus wybrał swoich przyjaciół z pośród tego narodu i nie był Galilejczykiem ten, co Go zdradził."

pizecik

Rany, jeszcze takie bełkotu jak ten to nie czytałem. Niezłe bajeczki wymyślasz. Penie ojcem Salomona i przodkiem Dawida był Conan z Cymerii.

tom126pe

to nie ja, a prof. Tadeusz Zieliński.. podałem nazwisko, czytaj uważniej :-)

ocenił(a) film na 1
tom126pe

I właśnie Żydzi wydali Jezusa na śmierć.

tom126pe

Chrystus był Nazarejczykiem a następnie się ochrzcił i każdy wie, że to on pierwszy na szeroką skalę pokazał światu faszytsów żydowskich i ich dogłębną nienawiść do wszystkiego i wszystkich innych. Izrael to znaczy "walczący z Bogiem, walczący z ludźmi"

konduita

To ilu Żydów wydała twoja prababcia?

ocenił(a) film na 10
greggmm

W bytomskich Łagiewnikach było bardzo mało Żydów, stąd może nie zaskoczy odpowiedź, że w jej kamienicy nie mieszkał żaden. Na Śląsku bardziej się też rozchodziło o Volkslisty, ale to temat na inną dyskusję.

ocenił(a) film na 8
konduita

Mysle, ze wiekszosc wyksztalconych Polakow ma te pokore. Wsrod ludzi madrych nie znajdziesz antysemitow. Zwroc uwage jak wielu inteligentnych ludzi bralo udzial w dyskusjach dotyczacych zbrodni jedwabienskiej. Wybitni Polacy staneli na wysokosci zadania, podjeli trud oczyszczenia i zaakceptowania faktow historycznych.
Na drugim biegunie sa ludzie prosci, niekiedy prymitywni, czasem owladnieci antyzydowskimi obsesjami. Ciekawym przypadkiem na tym forum jest gosc, ktory w listopadzie 2012 zalozyl kilka nickow i dopisuje sie za ich pomoca w zakladce "Poklosie". Zawsze w tym samym duchu antysemickim. Jego specjalnoscia jest wklejanie fragmentow tekstow zaczerpnietych z broszurek Leszka Bubla, z neonazistowskich portali, albo z innych tego rodzaju zrodel. Ostatnim jego chwytem jest udowadnianie, ze Chrystus nie byl Zydem. Cytowane teksty przekonuja, ze byl niezydowskim Galilejczykiem albo niezydowskim Judejczykiem ;) Groteskowe i kuriozalne, ale tacy na ogol sa antysemici.

per333

Akurat, jak to nazywasz, broszurki Bubla trzeba wklejać, wiedza o Stolzmannie chyba się Polakom należy, nieprawdaż..? czy Ty też jesteś z tych, ktorych guzik to obchodzi..?

ocenił(a) film na 8
pizecik

Doucz się "W 1939 roku w ramach trzech mobilizacji w Polsce powołano pod broń 1,1 miliona obywateli. Z grupy tej 150 tysięcy osób stanowili Żydzi (czyli około 18 procent). Niewiadomo ilu dokładnie z nich zginęło w trakcie kampanii wrześniowej. W historiografii panuje przekonanie, że była to duża liczba. Brak jednak szczegółów. Beniamin Majerczak w pracy "Żydzi - żołnierze Wojsk Polskich polegli na frontach II wojny światowej" podaje dokładną listę 1189 osób. Ale nie są to wszyscy, którzy zginęli w tamtym czasie.
Niewątpliwie ustalenie dokładnej liczby utrudnia postępowanie Niemców i Związku Radzieckiego. Ci pierwsi po kampanii wrześniowej wysłali sporo Żydów do Prus Wschodnich. Później części grupy nakazali wrócić do domów. Wysyłano także do obozu w Lublinie przy ulicy Lipowej. Tam jednak sporo osób zamordowano, inni zaś zmarli z głodu i wycieńczenia. Liczną grupę Żydów wymordowano także w Niemczech.
Z kolei strona radziecka wzięła do niewoli około 20 tysięcy Żydów. Zdecydowaną większość tej grupy wysłano do karnych obozów pracy. Później zostali zwerbowani do oddziałów Andersa lub Berlinga. Część oficerów pochodzenia żydowskiego została rozstrzelana. Listy osób zamordowanych podają w Katyniu (231 nazwisk), Charkowie (188 nazwisk) oraz Miednoje (19 nazwisk). Ponadto 31 oficerów rezerwy Wojska Polskiego zostało rozstrzelanych przez NKWD na Ukrainie. Była to tzw. "akcja odpryskowa". Tak więc strona radziecka więziła parę tysięcy żołnierzy żydowskich. Szacuje się, że w łagrach o obozach pracy zmarło ponad 700 z nich. Olbrzymie znaczenie dla żołnierzy żydowskich miała tzw. amnestia. Generał Władysław Sikorski oraz Józef Stalin podpisali układ, na mocy którego rozpoczęto formowanie na terenie Związku Radzieckiego oddziałów polskich. Żydzi zostali więc uwolnieni, a następnie kierowali się do wyznaczonych miejsc zbiórki.
Cechą charakterystyczną tego okresu jest mit powielany przez Rosjan wśród Żydów. Mówili im, że Polacy nie chcą ich w swoim wojsku. Część Żydów wierzyła w takie stwierdzenia. Warto zauważyć, że 314 Żydów zmarło jeszcze przed wymarszem z terenów ZSRR. Najczęstszymi powodami śmierci były choroby i wycieńczenie. Kolejnych 58 Żydów pochowano na w Iranie, Iraku, Syrii i Palestynie. Przez te kraje prowadził właśnie szlak oddziałów polskich. Zaznaczyć trzeba, że we wspomnianej już Palestynie część Żydów uciekła. Z czasem weszli oni w skład armii izraelskiej.
Ci, którzy zostali wsławili się na wielu frontach. Sporo żołnierzy pochodzenia żydowskiego walczyło na Półwyspie Apenińskim. M.in. brali udział w bitwach o Monte Cassino, Loreto czy Bolonię. Według wyliczeń 77 Żydów zginęło na włoskim szlaku bojowym. W trakcie tej kampanii sporo żołnierzy zostało uhonorowanych. Spośród 850 walczących pod Monte Cassino - 6 otrzymało Krzyże Srebrne Orderu Wojennego Virtuti Militari. Ponadto 68 wręczono Krzyże Walecznych, a kolejnym 52 nadano Krzyże Zasługi.
Ustalono, że w czasie całej II wojny światowej, 32 216 żydowskich żołnierzy i oficerów Wojska Polskiego zginęło, a ok. 61 tys. zostało wziętych do niewoli przez nazistów (większość z nich nie przeżyła).

ran_2

to do mnie było .. ? odnośnie czego ?

per333

często użyłeś słowa antysemita w sowim poście możesz wytłumaczyć co to słowo znaczy ?

ocenił(a) film na 8
markin

http://pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm

Slownik PWN podaje podobna definicje. Od 1879 roku slowo to znaczy to samo, na calym swiecie, we wszystkich jezykach. Nie jest okresleniem od-etymologicznym, ale to w procesie ksztaltowania slow i ich znaczen nie jest niczym niezwyklym.

per333

witamy wiki idiotę więc streść nam co znaczy antysemityzm wiesz co to znaczy antypedofil ?

ocenił(a) film na 8
markin

Sam jestes idiota, ktory nie umie opanowac najprostszych, powszechnie stosowanych, slow, nie rozumie ich powszechnie przyjetego znaczenia i neguje powszechnie obowiazujace definicje.

A moze stworzyles jakis wlasny jezyk, w ktorym nasze slowa znacza w nim cos zupelnie innego? Mozesz dac do wlasnego slownika jakis link? Podaj mi, polanalfabeto, link do slownika, w ktorym slowo "antysemityzm" jest inaczej definiowane niz w slowniku PWN.

Niesamowite, ze w XXI wiecznej Polsce wciaz sa analfabeci. Ale czego sie mozna spodziewac po antysemitach? To tradycyjnie zawsze byly w spoleczenstwie najwieksze tepaki.

konduita

Ten film może nie jest zły(nie wiem nie oglądałem), jednak z tego co można przeczytać w prasie wpisuje się on w ogólna tendencje do zakłamywania prawdy o II wojnie światowej. Czy byli polacy którzy popełniali haniebne czyny podczas wojny ? Pewnie że tak, jednak jako społeczeństwo zdaliśmy sprawdzian ze swojego człowieczeństwa(a w zasadzie nasi przodkowie zdali), polacy gineli w obozach koncentracyjnych i byli rozstrzeliwywani właśnie dla tego że ukrywali żydów! Negowanie tego to plucie na ich groby ! Poczytaj sobie co na świecie o naszym narodzie piszą: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/portal-handlarzy-miesem-polacy-to-szu mowiny-ktore-pognaly-zydow-do-obozow,291829.html (a to tylko tak na szybko, bo przypuszczam że jak by dobrze poszukać...). Słychać też głosy że nie jest on filmem historycznym, tyle że większość ludzi tak go odbierze.

ocenił(a) film na 8
i20918

To zamiast czytać prasę łaskawie obejrzyj bo takie wypowiedzi są absurdalne. A w prasie inni mecenasi oceniają chociaż nie oglądali i tak to się kręci.
Obejrzyj bo to dobre, mocne kino. I wtedy pisz. co myślisz a nie powielaj stereotypy.

gacek776

W którym miejscu moja wypowiedź jest absurdalna ? Oceniam tematykę filmu jednocześnie zaznaczając skąd czerpie informację, a twoja wypowiedź sugeruje że nie powinienem się wypowiadać dopóki nie zobaczę filmu. Mógłbym zrozumieć jeśli moja wypowiedź dotyczyła by np gry aktorskiej czy scen w filmie ale nie jest więc jeśli któraś wypowiedź jest absurdalna to twoja.

ocenił(a) film na 7
i20918

Akurat stosunkowo była to bardzo mała liczba. Dużo więcej Polaków zginęło przez konspirację, a ryzyko było podobne. Ludzie którzy ukrywali Żydów, często po wojnie, w obawie przed sąsiadami, nie przyznawali się do tego. Szczególnie na wsiach największym zagrożeniem dla Żydów i tych, którzy ich ukrywali, byli nie Niemcy, tylko znający ludność i teren Polacy. Odsyłam do źródeł i statystyk, które niestety są jakie są. Są łatwo dstępne. Niemcy umiejętnie podsycali polski antysemityzm, powszechny w owym czasie, bo był to jedyny, grząski zresztą grunt, na którym spotykali większą część polskiego społeczeństwa. Polecam poczytać choćby polską prasę podziemną. Są tam ciekawe, choć bolesne czasem artykuły.

emdzeej

Masz tu kilka statystyk http://pl.wikipedia.org/wiki/Polscy_Sprawiedliwi_w%C5%9Br%C3%B3d_Narod%C3%B3w_%C 5%9Awiata a to że żydzi byli w Polsce przez polaków w tamtych czasach często nie lubiani tylko podkreśla to co napisałem wcześniej.

ocenił(a) film na 1
emdzeej

Następny PROPAGANDZISTA!!! Dawaj te statystyki i źródła do nich, a jak nie to przestań siać te KŁAMSTWA.

ocenił(a) film na 7
ulisses_prime

Mówię o książkach i archiwach. Choćby IPN wydał gruby tom dokumentów "Wokół Jedwabnego", dużo statystyk, choć dot. jednego tylko okręgu pojawia się w publikacji "Judenjagd. Polowanie na Żydów 1942-1945". "Polacy, Żydzi i holocaust" jest niestety nieco tendencyjna, ale jakieś fakty też da się wyłuskać.
To tylko parę, jeśli jesteś zainteresowany sam poszukaj, zamiast rzucać dziwaczne oskarżenia.
Zeznania świadków, dokumenty, archiwa, są dostępne dla każdego

użytkownik usunięty
konduita

Nie porównuj filmu reklamowanego wszędzie z wielka pompa z jakimś atykulikiem w gazecie o którym nikt nie usłyszy, aż żal bierze że mamy takich aktorów i reżyserów debili, którzy tworzą takie filmy