PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

,,Historia Kowalskich'' w reżyserii Arkadiusza Gołębiewskiego i Macieja Pawlickiego.
W Parlamencie Europejskim miała miejsce projekcja tego filmu.
Wydarzenie jest objęte patronatem Grupy Pojednanie Europejskich Historii (Reconciliation of European Histories Group) i jej przewodniczącej, pani Sandry Kalniete Poseł do PE

zbig1964

Dzięki za info.

harald807

http://wpolityce.pl/wydarzenia/41580-pelna-sala-na-projekcji-historii-kowalskich -w-parlamencie-europejskim-szczepionka-na-poklosie-zostanie-tez-rozeslana-na-dvd

użytkownik usunięty
zbig1964

aż 100 osób...

zbig1964

To nie jest szczepionka, tylko druga strona medalu. Byli polacy ktorzy bohatersko ratowali zydow i byli tacy co palili ich w stodolach lub wydawali za grosze. Tak samo jak byli niemcy ktorzy ratowali zydow i polakow. Świat nie jest czarno-bialy a moralnosc nie zalezy od narodowosci.

ocenił(a) film na 1
gozatka

To Niemcy spalili 150 żydów w Jedwabnem!

Hershel

Zrobili to polacy, podzegani przez niemcow, ale polacy.
I to nie zmienia faktu ze w kazdym narodzie sa ludzie dobrzy i zli, a o tym mowilam.

ocenił(a) film na 3
gozatka

Skąd wiesz? Nie mów tego z taką pewnością, bo nie wiesz.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hermann_Schaper

dejker

Z historii wiem.
I wicaz nie zauwazyles co jest najwazniejsze w mojej wypowiedzi NARODOWOSC NIE DEFINIUJE MORALNOSCI!

ocenił(a) film na 3
gozatka

Chyba z filmu a nie z historii.

dejker

a jednak

ocenił(a) film na 3
gozatka

"Książka „Sąsiedzi” to coś niebywałego. Gdy ją przeczytałem, byłem zdumiony. Gdybym ja napisał coś takiego, książkę opartą na tak nieprawdopodobnie słabej bazie źródłowej, książkę niepodpartą żadną kwerendą i bazującą głównie na spekulacjach, zostałbym natychmiast wyrzucony z cechu historyków. To byłoby dla mnie kompromitujące, straciłbym swoją wiarygodność jako badacz. Pisać coś takiego bez przeprowadzenia badań w niemieckich archiwach – to wręcz niebywałe! Gross nie tylko zaś wydał taką książkę, nie tylko udało mu się uniknąć odpowiedzialności za fatalne błędy zawodowe, ale jeszcze jest za tę książkę hołubiony."
http://www.monitor-polski.pl/holokaust-polakow-rozmowa-z-prof-richardem-lukasem/
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_C._Lukas
http://www.youtube.com/watch?v=u4udRnVL8Qk

ocenił(a) film na 1
gozatka

zrobili to Niemcy! przestań falszowac historie nieuku!

Hershel

skad masz takie informacje, skoro jestes taki madry?
bo mnie w szkole inaczej uczyli

ocenił(a) film na 3
gozatka

Naprawdę?
Jestem autentycznie wstrząśnięty.
To takie pranie mózgów teraz sie młodzieży robi???
Za moich czasów było coś o Leninie i Marksie. Ale po nas to spływało.
Bądź bardziej krytyczna.

gozatka

A łuski pośród szczątek ofiar skąd się wzięły ? A przestrzelone czaszki znalezione w stodole ?
POLACY NIE MOGLI MIEĆ BRONI.

ocenił(a) film na 1
pizecik

Ani nie mogli mieć benzyny w tych czasach. Więc bzdura na bzdurze. Ale zaślepionym lemingom nie wytłumaczysz. Oni swoje wiedzą bo widzieli Pokłosie i Dzieci z Cedyni.

ElRio

Była we wsi nafta - 7 litrów i na pewno nie wystarczyłoby to do spalenia stodoły. Musiała być benzyna z lotniska. I tą benzynę Niemcy ze sobą przywieźli.

ocenił(a) film na 3
gozatka

Pytanie jest takie: co było charakterystyczne dla danej społeczności? Nie daj sobie wmówić, że to co przedstawił Pasikowski jest jakąś "drugą stroną medalu". Mówienie takie sugeruje pewną równoważność zdarzeń (że tak to ujmę). A tymczasem na jednej szali masz cierpienia milionów Polaków w czasie okupacji plus kilkaset tysięcy ryzykujących życie swoje i swoich rodzin w obronie sąsiadów Żydów a na drugiej szalce 40 chłopów w Jedwabnem (nie wiadomo ilu z nich czynnie uczestniczyło w mordach a ilu było tam z głupoty lub zostało przymuszonych).
Dodatkowo trzeba pamiętać, że na terenach okupowanych prze sowietów Polacy mieli pretensje (delikatnie mówiąc) do Żydów za ochocze podjęcie współpracy z bolszewią. Może o tym nakręcić film? Brakuje odważnych?

ocenił(a) film na 3
gozatka

"niemcy ktorzy ratowali zydow i polakow" - dobre!

dejker

Shindler

ocenił(a) film na 3
gozatka

co najmniej dwóch proszę!
użyłaś liczby mnogiej!

dejker

Wilm Hosenfeld

ocenił(a) film na 3
gozatka

Udało Ci się! Gratuluję!
A nie było to łatwe. Gdyby nie Hollywood to byśmy się o tych przypadkach może nie dowiedzieli.
Jednak czy zasadne jest tu porównywanie polskiej i niemieckiej ofiarności w ratowaniu Żydów? Napisałaś wszak "tak samo". Nie oszukujmy się, Niemcy (z tymi nielicznymi wyjątkami, o których pamiętamy) nie sprzeciwiali się tępieniu Żydów i Polaków. Nie ma tu żadnej symetrii.

dejker

Tak samo zdazali sie polacy mordujacy zydow i to akurat relatywnie czesto.

gozatka

A czy żydzi nie pomagali mordować po 17 września Polaków na terenach wschodnich Rzeczypospolitej?
Czy nie tworzyli list proskrypcyjnych dla NKWD?
Czy nie zasilali masowo aparatu terroru na tych terenach-między innymi na Podlasiu?
Czy wiecie jak ludność miejscowa nazywała NKWD?-Jankiel WD.
Na koniec proszę o nazwisko jednego żyda - funkcyjnego w aparacie bolszewickiego terroru który pomagał Polakom uniknąć wywózki na sybir lub w inne miejsce na nieludzkiej ziemi. Tylko jedno nazwisko!

zbig1964

Marek Edelman

gozatka

Władysław Bartoszewski, Bronisław Geremek, Tadeusz Mazowiecki

ocenił(a) film na 3
gozatka

Oni funkcjonowali w aparacie bolszewickiego terroru? Ciekawe.
Z chęcią też się dowiem komu pomogli uniknąć zsyłki.

ocenił(a) film na 8
gozatka

Oni mają swoje racje czarno- białe, swoje szufladki: jedną dla Polaka, jedną dla Niemca, jedną dla Żyda- dla każdej nacji jakaś jedna się znajdzie. Ci ludzie mają tak zakonserwowane nienawiscią umysły, ze nawet jeśli będziemy pisać drukowanymi literami, że narodowość nie definiuje moralności i doskonale tę teze argumentować (choć wydawałoby się, że nie trzeba, bo jest oczywista), oni i tak będą "wiedzieć" swoje i łudzić się, że ich korzenie są krystalicznie czyste, że ich szufladka jest wypełniona czystym dobrem. Czy tak krytykowani przez Was, prawdziwi Polacy, Niemcy (konkretnie ci i w brunatnych koszulach) nie sądzili czasem, ze jedne narody są lepsze, a drugie gorsze? Niewiele się od nich różnicie.

ocenił(a) film na 3
alifalo

Dyskutujesz z tezami, których nikt tu nie głosi. Przynajmniej ja takich opinii nie spotkałem. Skoro były wyroki wydawane na szmalcowników to i musieli być szmalcownicy. Czym innym jest stwierdzenie, że ok. 40 łajdaków przyłączyło się do Niemców w czasie pogromu, a czym innym to co przedstawia obraz Pasikowskiego. Żydom pomagały czynnie grube SETKI TYSIĘCY Polaków ryzykując życie swoje i swoich rodzin. Wielu zapłaciło za to niewyobrażalną cenę. Nawet zatwardziali antysemici pomagali Żydom. Bądźmy po prostu sprawiedliwi. Głosząc tezy o "polskiej winie" opluwamy pamięć tych bohaterów.
Sam ze swoją propagandą niewiele się różnisz od tych w brunatnych koszulach. Miarkuj słowa kolego.

ocenił(a) film na 8
dejker

W którym momencie oplułam pamięć bohaterów? W tym, w którym stwierdziłam, że nie ma niższych czy wyższych moralnie nacji? Nie. Jeżeli ktoś, narażając swoje życie, ratował Żydów to był po prostu dobrym i odważnym człowiekiem. Tak samo ze szmalcownikami czy kolaborantami- byli szujami niezależnie od narodowości. Błędem jest przyprzypisywanie winy jedynie Niemcom, a zasług jedynie Polakom oraz przypisywanie Polakom jedynie zasług, a Niemcom- winy. Choć taki uproszczony świat wydaje się Tobie lepszym miejscem do życia- tkwi jedynie w Twojej głowie (i w głowach Twojej podobnych). Teza, że Żydom pomagały czynnie grube setki tysięcy Polaków jest mocno wątpliwa. Szacuje się, że po "aryjskiej stronie" przetrwało ok. 50 tys. Żydów. Jasne, że za pomoc można uznać również wręczenie kromki chleba. Nie zapominajmy poza tym jak częstym zjawiskiem było ukrywanie Żydów dla zarobku (nie mówię tu o symbolicznej zapłacie za utrzymanie, ale o wysokich kwotach). Wg instytutu Yad Vashem sprawiedliwych wśród narodów świata było w Polsce ponad 6 tys. Na pewno było ich o wiele więcej, ponieważ mnusto przypadków nie zostało udokomentowanych, wątpię jednak by były to "grube setki tysięcy". Znakomita większość Polaków była bierna, a tych, którzy stosunek do Żydów mieli podobny do okupanta, było niestety o wiele więcej niż 40. Nie tylko Jedwabnem splamiło swoją historię pogromem. Nie słyszałeś o niemieckim planie "samooczyszczenia" Podlasia? Padł na bardzo poddatny grunt. Fakt, że wiele spośród pogromów było inspirowanych przez Niemców nie może służyć za usprawiedliwienie. Pogrom kielecki miał miejse po wojnie, dwudziestolecie zaś to w ogóle wyjątkowo czarna karta w historii relacji polsko- żydowskich, a okupanta przecież wtedy nie było. Poza tym w czasie wojny przecież nie brakowało szmalcowników i kolaborantów w miastach. Pasikowskiemu nie chodziło o to, by zbrukać pamięć bohaterów, ale o to, by nasza pamięć historyczna nie była wybiórcza, by odmitologizować Polskość, jako gwarant najwyższych wartosci. Widać, że Twoje myślenie jest bardzo uproszczone. Nie głoszę tezy o "polskiej winie". Jeżeli jakiś naród jest winien II wojnie i holocaustowi, to bez cienia wątpliwości niemiecki, uważam jednak, że to coś więcej niż narody- to człowieczeństwo w ogóle zawiniło- w tym również człowieczeństwo tkwiące w Polakach. W czym tkwi moja "propaganda"? W tym, że pozbawiam się myslowego komfortu trwania w przekonaniu o tym, że jestem lepsza, bo jestem Polką, czyli spadkobierczynią jedynie godnych pochwały działań moich przodków? To nie jest propaganda. I nie jestem kolegą, mogłabym być koleżanką, ale się nie spoufalilismy zandto.

ocenił(a) film na 3
alifalo

Nie wiem skąd bierzesz podawane przez siebie liczby. 50 tysięcy Żydów? Skąd to wzięłaś? Może myślisz o tych przechowanych w chłopskich chatach? To jakieś szacunki jak rozumiem. Kto to policzył? Żydzi ukrywali sie w (prawie) każdej wsi. W GG za pomoc Żydom spacyfikowano kilkaset wsi a spalono ok. 200. Kilka tysięcy chłopów Niemcy zamordowali za pomaganie Żydom.
Wątpisz w "grube setki tysięcy"? Dlaczego? Są tacy co szacują liczbę zaangażowanych w pomoc na milion.
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14623529908413952
Na medal od Yad Vashem zasłużyło pewnie 10 czy 20 razy więcej niż te 6 tys.
Do tego horroru by nie doszło gdyby nie Niemcy, gdyby nie przyzwolenie Niemców na prowadzeni takiej "polityki". A ty to wszystko kwitujesz "Błędem jest przyprzypisywanie winy jedynie Niemcom, a zasług jedynie Polakom oraz przypisywanie Polakom jedynie zasług, a Niemcom- winy." Nie, nie jest błedem. Jeśli 99,9% win leży po stronie niemieckiej to takie stwierdzenie jest jak najbardziej sprawiedliwe.
W czasie 2 wojny dochodziło do wielu niegodziwości. Bramy triumfalne witające sowietów i mordowanie polskich policjantów i urzędników jeszcze przed nadejściem czerwonoarmistów to też historia. W 1939 nikt nazistów kwiatami nikt nie witał ani Żydów "prewencyjnie" nie mordował. Za holokaust odpowiadają niemcy i nie rozmywajmy tej odpowiedzialności. Nawet jeśli znaleźli tu czy tam 40 czy 20 popleczników to to i tak niczego nie zmienia.

ocenił(a) film na 3
gozatka

"Tak samo" jak co?
"Relatywnie" to znaczy w porównaniu z czym?

gozatka

Z zestawienia przygotowanego przez Oddział II Sztabu Naczelnego Wodza Władysława Sikorskiego:

"Wszystkie niemal relacje dotyczące okupacji sowieckiej są zgodne co do pewnego uprzywilejowania Żydów w stosunku do Polaków i Ukraińców. Zasadniczo Żydzi- za wyjątkiem sfer bogatszych są zwolennikami okupantów sowieckich. Rolę Żydów określa się jako haniebną. Niemal na całym obszarze Żydzi owacyjnie i ostentacyjnie witali wojska sowieckie. Początkowo większość milicjantów i władz miejscowych rekrutowała się z Żydów. Stali się oni podporą w działalności NKWD (donosiciele itp.). Żydzi dali się we znaki Polakom i Ukraińcom do tego stopnia, że wszędzie panuje wielka do nich nienawiść. (...) Trzeba nadmienić jednak, iż zdarzało się sporo wypadków okazania przez Żydów pomocy naszym zbiegom. Należy je jednak raczej zaliczyć do wyjątków."

ocenił(a) film na 3
zbig1964

tu jest
http://www.youtube.com/watch?v =hSf41uMtNFI

ocenił(a) film na 3
dejker

poprawiam link bo jakaś spacja się zaplątała
http://www.youtube.com/watch?v=hSf41uMtNFI

zbig1964

Polecam doskonały artykuł na temat współodpowiedzialności samych żydów za holokaust:
http://lazacylazarz.nowyekran.pl/post/72259,zydzi-z-hitlerem-wywolali-holokaust