PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Na pewno któryś dostanie główną nagrodę w Cannes albo Oskara.
"Obóz śmierci" - o Polakach którzy wyłapywali Żydów, Niemców i Rosjani i mordowali ichw obozach koncentracyjnych
"Operacja Burza" - O mordercach z AK którzy nocami napadali śpiących w swoich domach, niewinnych rosyjskich NKWD-owcach czy rodzinę bohatera Ukrainy Bandere.
"Samochody na zamówienie" o Polakach kradnących auta w Niemczech a przy okazji szmuglujących z Gdyni i Gdańska narkotyki i handlujących żywym towarem i bohaterskich niemieckich policjantach rozszyfrujących polską siatkę
"Piekło Afganistanu" - O bohaterskich żołnierzach z wielu krajów którzy muszą współpracować z pijakami i złodziejami z Polski którzy na dodatek przy każdej akcji okazują się tchórzami albo mordercami niewinnej ludności cywilnej.
"Upadek wielkiego człowieka" - O tym jak wskutek knowań i kłamstw polskich doradców Adolf Hitler zszedł na złą drogę i stał się bestią.
"Enigma" - o tym jak angielscy matematycy złamali szyfr enigmy...... sorry to już było ale można dodać polskich matematyków i wywiad którzy nic nie potrafią.

W rolach głównych proponuje : Stuhra, Adamczyka, Szyca, Mroczek, Cichopek, Kot, Stenka, Mucha, Dygant i Urbańska

Podajcie swoje propozycje ! na pewno coś z tego wezmą i będzie kolejny hit.

nocitpeced

Nie rób sobie jaj,tylko zapamiętaj,że bandyci byli i są wszędzie.Nawet są Polakami też,chociaż cięzko Ci w to uwierzyć. Ale co chcesz od Adamczyka ? Fantastyczna rola w "Czasie Honoru". Stenka nie jest zła,Kot wbrew pozorom to dobry aktor,tylko po co ciągle gra w takich gniotach to nie wiem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
stonedfish

Pogromy są faktem historycznym, ale dlaczego przypisywać je Polakom skoro urządzali je hitlerowcy, zakłamany antypolaczku ?

ocenił(a) film na 1
stonedfish

Ty dziecko Mossadu brakuje amunicji na bliski wschód?

użytkownik usunięty
nocitpeced

Człowieku, ja już mam dość tematyki II wojny światowej w polskich filmach, szczególnie ANTYpolskich.

Ja też mam dość, głównie dlatego że każdy polski film wojenny podtrzymuje mit polaka - spiżowego bohatera bez skazy. Ile widziałeś produkcji poruszających podobne zagadnienia, co "Pokłosie"? Ja żadnego.

użytkownik usunięty
stonedfish

Dopiero zobaczę "Pokłosie". Podaj jakieś polskie filmy wojenne, gdzie jest ten "mit" o Polaku?

Czyli nawet nie oglądałeś, a już wiesz że to "obrzydliwy antypolski paszkwil"? Brak słów!

ocenił(a) film na 1
stonedfish

przeprowadz sie do izraela albo usa to nie bedzie Cie bolała i drażniła polskość ani mit Polaka a tak wogóle to ten twoj Ruch Palikota niedlugo sie rozsypie z powodu nadmiaru dewiacji nie pozdrawiam lemingu

użytkownik usunięty
stonedfish

To wszystko przez ciebie.

ocenił(a) film na 8
nocitpeced

"Operacja Samum-prawdziwa historia" - jak Amerykanie uwolnini Polaków z Iraku,
a do Enigmy dodałbym wątek Polaka który zamiast wykazać się geniuszem był zdrajcą (no chyba, że to też już było)

ocenił(a) film na 1
nocitpeced

"Kurier z Warszawy" - Jan Karski zbiera dowody na temat Polskich Obozów Zagłady, po czym z narażeniem życia przekrada się przez kordony bandytów z Armii Krajowej pacyfikujących żydowskie wsie. Wycieńczony przechodzi granicę i dociera do Niemiec, na szczęście trafia na dobrych i sprawiedliwych Niemców, którzy pomagają mu się ukryć a następnie przez ocean trafia do Ameryki. Po drodze nie obyło się bez przygód - statek został ostrzelany przez polską łódź podwodną ORP Orzeł (gdyż władze w Polsce już wiedzą ,że Karski ma dowody na udział Polaków w holokauście i pragną mu przeszkodzić) , na szczęście pojawia się szwadron amerykańskich samolotów, który akurat był w pobliżu bo bronił Londyn przed atakami dywizjonu 303, Orzeł zostaje zatopiony a amerykańscy chłopcy dzielnie eskortują statek do wybrzeży USA. W Waszyngtonie Roosevelt jest zszokowany ogromem zbrodni Polaków na narodzie Żydowskim, dzwoni więc do Stalina i na Polskę rusza karna ekspedycja związana paktem Ribbentrop-Mołotow.

Ostatnia scena pokazuje jak po latach pamięć po Karskim jest honorowana, gdy prezydent Obama wręcza mu pośmiertnie najwyższe odznaczenie państwowe, przypominając straszną historię o Polskich Obozach Zagłady.

Dobry scenariusz walnąłem nie? Pasikowski może się uczyć.

ocenił(a) film na 2
Xavras

Dobre, o tym Karskim zapomniałem. Żeby dodać realizmu to ten dywizjon 303 walczył w obronie Londynu ale potem na lewo okradali amerykańskie lotniskowce z dóbr i innych łupów. Jak bohaterscy jankesi starowali na wroga to nasi lądowali na ich lotniskowcach i zabierali amunicje, żywność i inne łupy. To byłby pomysł nawet na osobny film .... "Atak na bezbronne pływające miasta" czy coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 1
nocitpeced

A marynarza, który starał się im przeszkodzić okradać lotniskowce ukrzyżowali na drzwiach kapitanatu w porcie.

ocenił(a) film na 2
Xavras

Marynarz był murzynem i bardzo cierpiał przybity do krzyża a miejscowy rabin zwilżał mu wargi wilgotną chusteczką. Normalnie widzom krokodyle łzy by płynęły z lukałek.

ocenił(a) film na 1
nocitpeced

Był murzynem-homoseksualistą żydowskiego pochodzenia, wyznania islamskiego - to dopiero materiał na bohatera naszych czasów.

nocitpeced

Zapomniałes dodać coś o pochodzeniu tego murzynka. Rudy murzyn żydowskiego pochodzenia, który miał tatę w Wehrmachcie, a matkę mu zabil polski doctor Menelę w obozie śmierci podczas próby odbicia Żydów przez nazistowskie siły wyzwolenia Izraela im. Adolfa Hitlera, któremu za zasługi w pomocy Żydom oraz w produkcji mydła dano złotą jarmułke.

ocenił(a) film na 8
Xavras

pozostaje obstawić reżysera i główne role, mam tu pewne sugestie,
Linda pewnie by odmówił niewątpliwie oskarowej głównej roli ale z pewnością chętni się znajdą,

nocitpeced

O ile kojarzę to były dwa różne egzemplarze enigmy.