PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157027
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

a ja mam takowe pytanie, nie wiem, może gdzieś, ktoś już o tym pisał i ciężko to przejrzeć wszystko ale... czyje to były nagrobki (płyty)?

ocenił(a) film na 8
KaRoliusz

To były nagrobki Żydów, którzy kiedyś zamieszkiwali ziemie, na których obecnie mieszkają ludzie z tej wsi.

mnich141091

i to ich spalono w domu Kaliny?

ocenił(a) film na 8
KaRoliusz

Tak, mieszkańcy tej wsi zapędzili Żydów do starego domu Kalinów i podpalili.

mnich141091

to kto im te nagrobki zrobił?

ocenił(a) film na 8
KaRoliusz

Była wzmianka, że kiedyś podczas powodzi woda zmyła wiele rzeczy, m.in. te nagrobki, którymi później Niemcy wyrównali sobie drogę. Kiedy Kalina je odkrył, coś go tknęło i je zabrał.

ocenił(a) film na 8
KaRoliusz

Nagrobki należały do przodków tych spalonych. Przecież jest nawet scena jak Franek czyta w papierach urzędowych a Józek to samo tylko z innymi imionami na znalezionych nagrobkach.

gacek776

no właśnie nie byłem pewien czy dobrze słyszałem "inne imiona". teraz już jasne, dzieki ;)

KaRoliusz

imiona i nazwiska chyba były takie same
?

Rudzielec_4

oj, chyba będę musiał obejrzeć raz jeszcze

ocenił(a) film na 8
KaRoliusz

Oj, tu moja mała pomyłka. Nagrobki są Żydów, którzy mieszkali w tej wsi, a ci, którzy spłonęli w starym domu Kalinów byli zakopani masowo w dole. Dopiero pod koniec filmu Franek pochował ich na tym polu, gdzie był ten duży głaz przy którym modlili się Żydzi.

ocenił(a) film na 2
KaRoliusz

Obejrzyj jeszcze raz ten film... Chyba go w ogóle nie oglądałeś, bo wystarczyło się skupić na wypowiedziach aktorów i wszystko wiedziałeś. To nie jest Bergman czy Tarkowski, że trzeba użyć mózgu.