No to teraz będzie wieszanie psów na nagrodzie Orłów za to, że "Pokłosie" dostało dwie nagrody.
Pewnie to kolejny spisek Żydo-komuny.
Jakie znowu orły?
Zydzi daja nagrody innym zydom wiec to nie ma nic wspolnego z nagradzaniem.
Wykorzystywanie symbolu orla to juz pierwsza obraza dla Polski.
Druga to tresc takich szmatlawcow jak ten film.
Czy ty jesteś upośledzony czy ciemny jak tabak? Że pytasz "Jakie znowu orły?"
Wczoraj było rozdanie nagród Polskiej Akademii Filmowej nazywane Orły. I "Pokłosie" dostało dwie nagrody.
Za pierwszoplanową rolę dostał Maciej Stuhr i za scenografie drugą.
Nie zapomnij jeszcze o nagrodzie dla Polańskiego ;) Przecież wszyscy wiedzą, że tak naprawdę to filmowe beztalencie, arcydzieła to zrobił przez przypadek, a Orła dostał tylko przez wzgląd na swoje pochodzenie. Już nie mogę się doczekać jak Fronda tę prawdę objawioną wszem i wobec oznajmi.
Kolega wyzej pozwolil sobie na cos co w poludniowo-wschodniej Bulgarii nazywane jest "ironią".
OCzywiscie ze nie dostal za pochodzenie.Wszyscy wiedza ze jedynymi slusznymi rezyserami i aktorami ktorzy tworza arcydziela i graja wybitnie sa ludzie pochodzenia zydowskiego.Przypadkowo wszyscy inni sa na dalekim planie.A to ze zydzi tym wybitnie uzdolnionym pochodzenia zydom przyznaja te nagrody to zupelny przypadek.
Nie no, napisałeś "wszyscy inni są na dalekim planie". Smarzowski kupę nagród otrzymał, ergo nie jest "na dalekim planie", ergo...?
Zróbcie sobie na Frondzie zrzutkę, przyznajcie jakąś nagrodę Antoniemu Krauze za film, który jeszcze nie powstał, ale już wiem, że będziesz na nim piał z zachwytu i będzie po sprawie ;)
Nie bedzie zadnego wieszania psow. Zarowno srodowisko filmowe, jak i widzowie przyjeli te nagrody (w wiekszosci, bo kontrowesje wzbudza nagroda dla Polanskiego) ze zrozumieniem. Byc moze masz na mysli jakis antysemicki margines spoleczny, ujadajacy na forach internetowych, ale w normalnych srodowiskach problemu nie ma. Czy sam znasz jakiegos normalnego czlowieka, ktory by pieklil sie na wiesc o nagrodach dla tego filmu?
Nagroda dla Polańskiego i we mnie wywołuje kontrowersje ;) Oczywiście "Rzeź" jest wyreżyserowana dobrze, ale niczego naddzwyczajnego na tym polu tam nie stwierdziłem, co przy klasie pana P jest rozczarowaniem. Poza tym siłę tego filmu tworzą scenariusz i aktorzy, uważam. Prędzej tę nagrodę dałbym Krzyształowiczowi, tudzież Pasikowskiemu lub Smarzowskiemu, których nie nominowano. Zaznaczę, że nie widziałem "Jesteś Bogiem".
Po pierwsze jest to film z 2011 roku. Jakim cudem byl brany pod uwage w tegorocznej edycji? Po drugie polski udzial w tej produkcji byl zgola minimalny, po prostu symboliczny. Polski rezyser to za malo, by film nazwac "polskim". Wiem, ze wsrod koproducentow wymieniana jest Polska, ale jaki to jest wklad?
Jak już pisałem przy wiadomości o Orłach: film w polskich kinach wyświetlany był dopiero w 2012 - a to ma znaczenie, nie premiera światowa. Podobnie np. "Miasto gniewu" jest de facto filmem z 2004, ale Oscary dostało za rok 2005, gdyż dopiero w tym roku było wyświetlane na terenie LA. Co do produkcji to nie wiem, to są skomplikowane i płynne (bo gdzie jest granica?) kwestie, ale skoro nawet na imdb film figuruje jako (częściowo) polski, to co my możemy? Podobnie jest z "Pianistą".
Z Pianista to raczej nie jest podobnie, bo ten film na festiwalu w Cannes OFICJALNIE reprezentowal kinematografie polska. Naciskal na to sam Polanski. I to pomimo faktu, ze wklad finansowy strony francuskiej byl znacznie znacznie wiekszy.
Co ciekawe wikipedia angielska i polska na liscie zdobywcow Zlotej Palmy Pianiste okresla jako produkcje francusko-polska (mimo, ze zgodnie z regulaminem festiwalu kazdy film oficjalnie moze reprezentowac tylko jedna kinematografie), tymczasem w wikipedii francuskiej na liscie zdobywcow Zlotej Palmy Pianista figuruje juz tylko jako reprezentant Polski.
Poza tym pamietajmy, ze jest to film z ogromnym polskim udzialem artystycznym, bo to przeciez nie tylko rezyser. Natomiast w przypadku Rzezi zupelnie nie wiem o co chodzi...
Niech będzie, porównałem trochę na wyrost. A w przypadku "Rzezi" chodzi najpewniej o to kto wyłożył kasę na produkcję filmu. Imdb wśród firm współfinansujących film wymienia SPI Film Studio i PISF. Polski (współ)producent => polski (częściowo) film. Logiczne w sumie.
A jeśli chodzi o "polski udział artystyczny" w "Rzezi" to oprócz reżysera jeszcze autor zdjęć jest Polakiem.
No tak. Edelman. Umknelo mi. Ale dwoch Polakow w calej produkcji to jednak troche za malo by rzecz nazywac "polska". Mniejsza z tym. Nagrody przyznane.
Jak to, TYLKO 2?!
Przeklęci goje jeszcze nam za to zapłacą. Trzeba pomścić Pasikowskiego za takie go potraktowanie.
Tak zemsta, zemsta, zemsta na wroga.
Z Bogiem, i choćby mimo Boga!