PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157027
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Sprawa wyglądała tak: W roku 1941 WSZYSTKIE, BEZ WYJĄTKU, NACJE EUROPY CENTRALNEJ I WSCHODNIEJ ochoczo wzięły się za mordowanie Żydów! Gdyby tylko Polacy, no i jeszcze może Ukraińcy, to rozumiem: My wszak wysysamy antysemityzm z mlekiem naszych matek! Tyle, że najokrutniejsze rzeczy miały miejsce w Rumunii (pogrom w Jassach - od 13 tys do 15 tys. zabitych) i na Litwie, w Łotwie i Estonii gdzie Niemcy donosili o zabiciu 115 tys. Izraelitów (do grudnia 1941r.). W wielkiej mierze, co podkreślali nawet dowódcy SS (jak SS-Standartenführer dr Franc Stahlecker), to była "inicjatywa oddolna tubylców". Dlatego chciałbym zadać pytanie: Jak to się stało, że nagle wszyscy "sąsiedzi" żucili się na Żydów? Czy aby wina nie leży po obu stronach? Czy to własnie nie było owo "przysłowiowe" pokłosie i Żydzi zebrali to co posiali w latach 1939 - 1941? Jeden z Polaków relacjonuje rozmowę jaką we wrześniu 1939 r. odbył oficer Czerwonej Armi z witającymi go entuzjastycznie Zydami. Jeden z nich powiedział, że tak samo entyzjastycznie witali oni Niemców. No, mistrzowie świata i okolicy!. Wiele innych relacji mówi o tym, że Żydzi po wkroczeniu Armi Czerwonej ochoczo wzięli się za gnębienie wszystkich innych nacji wschodnich terenów II RP, a na dodatek Litwy, łotwy, Estonii i Rumunii. Głupoty przy tym to im nie brakowało: Robili to w imie J. Stalina. Ten zaś w grudniu 1942 r. za pośrednictwem ambasady ZSRR w Sztokholmie, zaproponował Niemcóm podczas tajnych rozmów; rozejm, sojusz i jako "wisienkę na torcie" eksterminację Izraelitów na terenie ZSRR.
A tak a propos: My, "czołowi żydożercy" świata mamy na sumieniu kilka setek Izraelitów zamordowanych wyłacznie przez Polaków bez udziału Niemców, a tacy łagodni Rumuni kilkanaście tysięcy. Więc jak to jest z tym polskim antysemityzmem? I czy warto o tym robic "wstrzasające" filmy?
PS: ja na tego filmu ogladać nie mam zamiaru. I nie ważne, czy to jest wybitne dzieło, czy nie. PO PROSTU od razu przypomina mi się hasło: "TYLKO ŚWINIE SIEDZĄ W KINIE!"

ocenił(a) film na 8
rejmons

Pewnie. Tylko jak nie oglądasz filmów to po co wchodzisz na stronę filmweb?

ocenił(a) film na 1
gacek776

Nie mam zamiaru ogladać TEGO filmu, a nie filmów.

ocenił(a) film na 8
rejmons

To po co piszesz pod tym filmem skoro go nie oglądałeś i oglądać nie chcesz?
Trochę bez sensu zważywszy na to że to portal o filmach a ty piszesz "TYLKO ŚWINIE SIEDZĄ W KINIE!".

ocenił(a) film na 1
gacek776

A po co Pasikowski robi taki niesmaczny film który robi z Polaków morderców? Kiedyś, jak nikt nawet się nie ważył pisnąć o czymś takim (bo na ul. Mysiej by mu ze scenariusza zrobili wycinankę) wszyscy doskonale sobie zdawali sprawę kto przede wszystkim mordował Żydów. A teraz my tu "rozprawiamy się z naszą przeszłością" i nagle (czy aby na pewno przez przypadek?) nawet prezydent USA mówi oficjalnie o Polskich Obozach Śmierci, a jakaś Rajze z Ameryki liczy "ofiary"antysemityzmu Polaków na 5 do 6 milionów starozakonnych. jak tak dalej pójdzie to okaże się, że był sobie piękny, żydowsk kraj nad Wisłą, a ci wredni Polacy go najechali i zajęli wybowszy wpierw biednych Izraelitów.
A tak a propos: Mój dziadek (notabene zaprzysięgły antysemita) wraz z bratem ukrywali podczas wojny niejakiego Izaaka S.

ocenił(a) film na 8
rejmons

Skąd wiesz że niesmaczny skoro nie oglądałeś?

A z Polaków trzeba robić morderców? Mało to u nas pier.... psychopatów co dzieci topią w sadzawkach albo wsadzają w beczki po kapuście?
I przepraszam ale np Smarzowski też robi z Polaków morderców, Vega też i co w związku z tym? Ano nic, bo w ich filach nie ma Żydów.

Kto przede wszystkim mordował Żydów każdy wie i o czym tu gadać?
A zdarzyło się raz? Zdarzyło. Jest o czym dyskutować? Moim zdaniem nie ma. Należy potępić tak samo jak każde morderstwo.

I mówię jak do człowieka. Obejrzyj ten film i wtedy powiedz co Pasikowski robi. Bo dla mnie to jest historia uniwersalna. To jest wyraźne NIGDY WIĘCEJ dla wojny, mordowania ludzi i zezwierzęcenia.

A propos dziadka chwała takim ludziom. Bierzmy z nich przykład (chociaż lepiej żeby nie było nigdy takiej potrzeby).

ocenił(a) film na 1
gacek776

Dziadek sobie pluł w brodę całe życie, bo reb Izaak S. juz jako tow. Jerzy S., udzielał się w UB. Posadził sporo osób z tak zwanego "podziemia". Ponoć kilku przetrącił to i owo. Kropnęli go za to "leśni" i to była dla mojego biednego dzadka jakaś pociecha. No, ale Sprawiedliwym Wśród Narodów Świata nie został. Szkoda? Nie sądzę. Ja dzięki temu wychowałem się w atmosferze wybitnie antysemickiej. Sam jej nie uległem, poddałem się dopiero po tym, jak przeczytałem kilka miesięcy temu, iż jakaś dziennikarka z USA, wiadomej narodowości, obliczyła ofiary wściekłych, polskich antysemitów na kilka milionów biednych Izraelitów. Gross, Pasikowski i jeszcze kilku innych a się okaże, że to przede wszystkim Polacy mordowali Żydów.

ocenił(a) film na 8
rejmons

Dziadek nie ma powodu żeby pluć w brodę. Dziadek swoje zrobił i za to będzie zapamiętany, a że ten co mu życie darowano je zmarnował jego problem. Kanalie osądzi historia.
A ty nie wrzucaj do jednego wora jakiegoś durnego grosza i Pasikowskiego.
Obejrzyj film a później przemyśl czy on naprawdę jest o wściekłych antysemitach czy może odnosi się do czegoś więcej.
I nie bądź durniem nie poddawaj się idiotycznym zaczepkom. Nie sądzi się ludzi po narodowości. Polacy a szczególnie taka rasa zwierząt jak politycy też mówią i piszą rzeczy niedorzeczne i co mam zostać antypolakiem z tego powodu?

rejmons

Ten film to raczej "Pogrossie" a nie "Pokłosie". O czym tu w ogóle dyskutować. Pasikowski, podobnie jak Gross, to element akcji wrabiania Polaków w odpowiedzialność za Holokaust. Kręcenie takiego filmu w czasach, gdzie już nawet niemiecka prasa używa określeń "polskie obozy zagłady" to czyste samobójstwo.

ocenił(a) film na 9
rejmons

A najbardziej idiotyczne jest to że nie oglądałeś, a wystawiasz 1, bo treść filmu jest sprzeczna z twoją ideologią....
A niech sobie robi Pasikowski filmy... obejrzy,j a potem się wypowiadaj... to takie płytkie ...

ocenił(a) film na 1
Mimi_15

Jakie płytkie? Jest pewna moda intelektualna która mówi, że "trzeba wyrobić sobie obiektywną opinię". Tyle, że ci "ątelektualści" nie biorą pod uwagę tego faktu, iż skandal jest wpisany w działania różnej maści prowokatorów. Skandal który przynosi wymierne zyski. Idąc na to do kina daję zarobić pewnym ludziom. A tego chciałbym za wszelką cenę uniknąć. Dodatkowo, ja nie jestem antysemtą. Raczej nie byłem, a to w związku z tym, że bawiąc w swoim życiu tu i tam za granicą spodkałem się z opiniami, że my, Polacy to gnębiliśmy Izraelitów na równi z Niemcami. A coraz częściej, że to my, przede wszystkim, ich mordowaliśmy. Najbardziej dla mnie niesmaczną sytuacją było "fetowanie" mojej osoby przez grono ewidentnych neonazi jako przedstawiciela narodu nazistowskiego (!). To mi się NA PRAWDĘ zdarzyło w pubie "The Royal Oak" kiedy wpadłem na jednego cajderka a okazało się, że trafiłem na zlot miejscowych Nazi i to nie było miłe, bo moja rodzina sporo wycierpiała z rąk Nazi, a wychowywała mnie niania - powstaniec warszawski i więzień obozów koncentracyjnych. Wtedy zdałem sobie sprawę, że takie "rozdrapywanie ran" jest bardzo niebezpieczne. I właśnie z tego powodu nawołuję do bojkotu. Nawołuję, bo aktualnie trwa "walka o dusze" - narastająca ignorancja społeczeństw Europy daje Niemcom ogromną szansę by pozbyć się win za zbrodnie. I nam, Polakom to w końcu przypadnie, że będziemy odbierani jako główni winowajcy Holokaustu.

ocenił(a) film na 8
rejmons

Aha czyli nie dajmy się modzie nie oglądajmy filmów tylko je oceniajmy?
Ątelektualsto nie daj się modzie, obejrzyj a później dyskutuj :)

Ale kto wywołuje skandal? Pasikowski? Bo mam wrażenie że ci co plują na film a widzieli jedynie zapowiedź w kinie.
To ty robisz filmowi reklame nie ja. Ja go obejrzałem, stwierdzam że jest dobry i tyle.

Facet zmień że płyte bo to męczące.
Jak nie wiesz o czym jest film Pokłosie to go obejrzyj. No ale wiem wiem lepiej żeby lidzie oglądali Kac wawe, będą mądrzejsi.
Idź na ten film i zobacz jak zachowują się ludzie po zakończonym seansie. Dla mnie to jest wartość sama w sobie. Dopóki nie obejrzysz filmu przestań być monotematyczny i pisać bzdury.

ocenił(a) film na 1
rejmons

Rzeczywiście wszyscy się wzięli do mordowania Żydów w 1941, ale żaden z tych narodów nie zrobi o tym filmu. tylko my. I sami sobie szkodę robimy bo te narody z E Ś - W twierdzą, że tylko my mordowali
Taki ksiądz Tiso na Słowacji to Niemcom guldenami od łepka płacił za wywiezienie Żyda do Oswięcimia

ocenił(a) film na 9
gggggg

Krzywde?Przeciwnie!W okresie na mode o cukrowaniu naszej przeszłości i robieniu dumnych filmów jacy to jesteśmy heroiczni ,myśle że lepszym sposobem jest powiedzenie - nie jesteś idealni , mamy swoje za uszami ,,bo wojna w każdym ,nawet najświętszym narodzie wyzwala nieznane instynkty ,ale potrafimy o tym mówić i dążymy do prawdy.To jest dojrzała, inteligentna postawa.Jak widać po nagonce na ten film Polaków na to nie stać.I nie życzę sobie komentarzy ,ze nie jestem najwyraźniej patriotką lub cos w tym tonie bo wychowałam sie w rodzinie o dużych tradycjach.To jest raczej kwestia podejścia.Gdyby rejmons obejrzał film wiedziałby ,ze zachowuje się zupełnie jak bohaterowie filmu - zaprzeczając wszystkiemu chce sprawić ,ze to zniknie z historii.Ale tak nie będzie.

ocenił(a) film na 9
rejmons

sorry ale żeby coś ocenić nie ważne źle czy dobrze trzeba najpierw to poznać (czyt. zobaczyć) wtedy możesz wydawać osądy.. pozdro dla kumatych.

ocenił(a) film na 1
londontown

ale może też wystarczy tylko znać cokolwiek historię E Ś - W w czasie II wojny światowej. My tu oceniamy nie tylko film (czy trzyma w napięciu, ma dobrą fabułę itd.), my tu oceniamy samych siebie, naszą historię

ocenił(a) film na 1
londontown

No i tu się znajduje typowa półapka: Robi się szum woku tematu i wtedy każdy "kumaty" jest zobligowany by to zobaczyć, to jest ZAPŁACIĆ. A po co producenci robią film? Bo mają taką "fanaberię" kasy tyle, że im sie w sejfie nie mieści więc ją rozdają na lewo i prawo? To typowa ostanio strategia marketingowa - przez skandal do zarobków - "słodkiej kasiorki", że zacytuję Ferdka Kiepskiego. Dlatego, ale nie tylko dlatego podjąłem decyzję, że nie będę płacił (czyli oglądał). A dodatkowo cała ta szopka woku Jedwabnego budzi mój coraz więszy niesmak. Znaleźli jakąś wiochę gdzie psy dupami szczekają i dalej jechać po Polakach, że niby my to Żydów mordowaliśmy. Cóż, zawsze można, bo zawsze się coś znajdzie. Tylko dlaczego, na ten przykład, nikt nie robi z nas komunistów. Wszak w 1920 r. w kilku majątkach w okolicach Białegostoku i Lublina miejscowi fornale powitali Bolszewików z entuzjazmem. Więc może by tak zacząć dowodzić, że my to mamy komunizm w genach? Albo Faszyzm! Włosi wszak spotykali się w Generalnej Guberni z wielką sympatią całosci (nieomal) społeczeństwa, a to byli Faszyści. Więc w czym rzecz?

rejmons

pierdoIisz jak potłuczony i do tego kaleczysz polszczyznę.
a najlepsze jest to, że oceniasz coś, czego na oczy nie widziałeś - naprawdę ciężką psychozą od cię zajeżdża.

ocenił(a) film na 1
Popeye

Futuryści postulowali zmiany w języku. Na przykład - uproszczenie pisowni. Dla orientacji proponuję zapoznać się z " Nuż w bżuhu" - manifestem polskiej awangardy. Ja, człek nowoczeny i łaknący nowinek wcielam słowo w czyn! A tak na poważnie, to jako nieuleczalny dysgrafik za swoja ortografię nie odpowiadam. Z drugiej strony, atak na tę moja słabość przypomina plucie do herbaty: Słabiaczek który nie ma szans w konfrontacji twarzą w twarz pluje ukratkiem silniejszym do herbaty. Zemsta jest, a i narażać się nie trzeba.
Po tej małej introdukcji przejdźmy do konkretów:
Gdybym pier... to bym ryszał tym miejscem gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę, a uda niejak nie sięgają ze swoją. Dla mniej lotnych umysłowo będę dosłowny - "dupą ruszał". A jak to niby możesz ocenić nie mogąc mnie zobaczyć? A co do twojego zgrabnego ataku na moja postawę, to czy muszę wszystko ogladać? Czy jest jakiś przymus? A ty, czy widziałeś kiedyś jakieś sprawy ulotne a bezcielesne? Mówię tu, na przykład o duchach. A skoro masz o nich zdanie, a zapewne masz, to sam sobie stawiasz diagnozę: "Ciężka psychoza". Nie widziałeś, a oceniasz... Twierdząc, ze "duchów nie ma" także je definiujesz uznając za "niebyt". Oj, biedaku! Może by tak jakieś pigółki? Mają w aptekach takie ładne, kolorowe pastyleczki w lśniących pudełeczkach z barwnymi nadrukami. Albo, na ten przykład, iniekcje?

ocenił(a) film na 9
rejmons

ciekawy odbiór patriotyzmu masz...Filmu nie obejrzysz ,bo ,źle mówi o narodzie ,ale minimum wysiłku w dbanie o czystość ojczystego języka już nie włożysz.Typowe krzykliwe podejście ,dużo górnolotnych słów , zero wkładu własnego...

ocenił(a) film na 1
alabama_mama

Facet pewnie przeczytał, zupełnie tak jak ja, kilka różnych recenzji, Wasze peany na cześć tego filmu, obejrzał trailery i na tej podstawie wyrobił sobie zdanie. Czy musi za to jeszcze płacić? Plują jemu i mi w twarz nazywając antysemitami, a my mamy ich finansować. Dobre ......

Pozatym logicznie gościu argumentuje, w przeciwieństwie do Was.

Zresztą, być może kiedyś sam odczujesz tę uskutecznianą "politykę wstydu" będąc na zachodzie nazwanym nazistą. Czego takim jak Ty życzę, żebyście sami, którzy robicie z nas teraz antysemitów odczuli to na własnej skórze. I co im wtedy powiesz? Że oglądałeś "Pokłosie". Heheeeeee

ocenił(a) film na 8
rejmons

Ten film jest o zwykłych ludziach (tak chyba nawet ogłaszał trailer?). Nie o Polakach, jako takich, tylko mieszkańcach wsi, którzy wymordowali swoich sąsiadów. Podobną historię opowiadała mi Babcia o Ukraińcach mordujących Polaków. I o to tu chodzi - że my - LUDZIE - dla swoich korzyści czy z chorych przekonań, często wmówionych nam przez osoby trzecie, podnosimy rękę na ludzi, którzy nieraz nazywaliśmy wcześniej "przyjaciółmi". Ten film nie ma oczerniać, tylko edukować. Jeśli inne narody nie mają jaj zrobić filmu o swej czarnej historii, to ich problem. Fakty pozostają faktami, zatajanie ich nie zmieni przeszłości. Trzeba się uczyć na błędach, a aby to było możliwe, trzeba o nich mówić. Czy według Was Pasikowski powinien zrobić u Rumunach, bo zamordowali więcej Żydów? Byleby przypadkiem nie urazić biednych Polaków, którzy przecież co do joty są czyści i honorowi? Otwórzcie oczy i nie gadajcie bzdur o "patriotyzmie" (co ma miejsce w niektórych tematach), którego nie rozumiecie. Patriotyzm to czyny, a nie przemilczanie tego, co haniebne w polskiej historii.

ocenił(a) film na 8
Thaxllssillyia

Ups:
*których nieraz...
*film o Rumunach...

ocenił(a) film na 8
Thaxllssillyia

Pięknie napisane nic dodać nić ująć

ocenił(a) film na 2
Thaxllssillyia

problem w tym, ze o historii, którą Ci opowiadała babcia NIKT NIGDY nie zrobi filmu bo zostałby okrzykniety ANTYSEMITĄ a po Polakach można jezdzic jak po łysej kobyle!!! a najgorsze że wielu moich rodaków cieszy sie że mu nasrano w gniazdo.