Zabawne, jak bardzo reakcje widzów pokrywają się z reakcjami wioski - niedowierzania,
ukrywania prawdy i tak dalej.
Poza tym bawi mnie także ile kwasu się leje na żydów w internecie, a z drugiej strony jak
ktoś powie, że polacy mordowali żydów, to od razu wróg narodu, kłamca i na pewno żyd
(sic!).
Masz oczywiscie racje, ale "wioska", jak nazywasz tych ludzi, nie bardzo zdaje sobie sprawe z faktu, ze w zasadzie swoimi reakcjami na film potwierdzila tezy w nim postawione.
Film posrednio stawia teze, ze czesc chlopow nie umie rozliczyc sie z przeszloscia i probuje zataic prawde o niej. Niektorym chlopom rozmywa sie granica pomiedzy tym co dobre a tym co zle. Samo dociekanie do prawdy przedstawiciela wlasnej spolecznosci uznaja za zagrozenie dla siebie. Nie chodzi tylko o antysemityzm, przekaz ma wymiar bardziej uniwersalny. Chodzi o chrzescijanska maksyme "prawda nas wyzwoli" i o to jak reagujemy w obliczu odkrywania przez kogos trudnej i niezbyt chlubnej przeszlosci. Dylemat stary jak swiat, dotyczy zarowno wspolnot jak i jednostek.
Niektorzy forumowi antysemici krzycza, ze antysemityzmu polskiego nie ma, ze to propaganda antypolska, po czym oznajmiaja, ze Zydow nienawidza i chetnie by ich spalili w stodole, albo wyslali do gazu. Nie uwazaja jednak tego rodzaju postaw za antysemityzm ;)
A nastepnie dziwia sie, ze w prasie zachodniej komentuje sie ich wlasne antysemickie wpisy nazywajac te wpisy antysemickimi. Na to antysemici twierdza, ze to tez antypolska propaganda. I tak w kolo macieju.
P.S. innymi slowy antysemici, prawie bez wyjatku ludzie glupi i prymitywni, maja sklonnosc do tzw. "falszowania rzeczywistosci" albo negowania pewnych istniejacych zjawisk, ktore czesto sa ich udzialem. Oni do pewnego stopnia zyja w innej rzeczywistosci, w ktorej slowa maja przedefiniowane znaczenie, troche jak w peerelu, gdy bardzo niebezpiecznym slowem bylo "bezpieczenstwo" ;)
Chlop zabije Zyda, ale mowienie o tym uzna za klamstwo. A gdy sie go przycisnie, to oznajmi, ze ten 8-letni Zyd to komunista, ktory wyslal pol wioski na Sybir. Z ludzmi prymitywnymi, zezwierzeconymi jest bardzo trudno nawiazac racjonalny kontakt.
Analogicznie z forumowymi antysemitami. W pocie czola produkuja niezliczona ilosc antysemickich postow zapaskudzajac tym polska przestrzen internetowa, a gdy ktos kto ja bada odkryje te mnogosc antysemickich postow i zacznie to zjawisko opisywac, antysemita forumowy bedzie protestowal krzyczac "klamstwo", "hanba", "skandal", "zamach". Bedzie negowal istnienie czegos do czego sam sie przyczynil. Bedzie mial pretensje o to, ze ktos mu wytyka antysemickie posty, nie rozumiejac, ze gdyby ich nie publikowal, nie byloby czego w tej materii mu wytykac. To jest jakies komiczne gogolowskie polaczenie absurdu i groteski.
W sposob zabawny widac symetrie i sprzezenie fikcyjnych postaw chlopow z filmu Pasikowskiego z tym co prezentuja na forach polskich antysemici. Odbicie dokladnie tej samej mentalnosci, kultury oraz systemu wartosci. Tam wsrod chlopow jest mord w oczach, a tutaj nawolywanie by zwyczajni ludzie opuscili Polske i wyjechali do Izraela, a jak tego po dobroci nie zrobia, to sie ich zmusi (jak ktos tu napisal: "wyprosi").
Antysemici chca wiekszosc Polakow wyprosic i wyslac do Izraela, a jednoczesnie samemu Izraelowi zycza jak najgorzej. Co prawda Arabow tez nie znosza, oni wszystkich nienawidza, ale antysemityzm maja niemal w genach, wiec Zydow nie znosza ponad wszystko ;)
Szkoda, ze Gogol nie zyje w naszych czasach, bo mialby swietny material do przetworzenia...
Masz rację, że ludzie którzy uważają się za antysemitów, albo nie uważają się za takich ale "wysłaliby Żyda do pieca" to ludzie prymitywni. Z resztą nie oszukujmy się, jak większość Polaków. Ludzie bez szerszych horyzontów, bez , bez wyższych celów, z brakiem jakichkolwiek zainteresowań, płytcy, konsumujący życie no płaszczyźnie rozrywki i przyjemności... Mógłbym tak bez końca.
Na forach każdy jest mądry, krzykacze, opluwacze. Z obu stron wygląda to podobnie. Jedni wyśmiewają drugich.
To, że teraz co niektóre środowiska nawołują do powrotu 3 milionów Żydów do Polski i to za nasze (moje pieniądze) mnie się akurat nie podoba. I to nie znaczy, że jestem antysemitą. Na hebrajski jako drugi język urzędowy też się nie zgadzam. I ostatecznie też nie zgadzam się na jednoczesne pokazywanie fałszu w filmie i jednoczesne mówienie, że Polacy nie chcą się przyznać do "tego".
Co do chrześcijańskiej maksymy i innego przekazu filmu, to temat na osobną dyskusję.
Hebrajski 2 językiem urzędowym? Może jeszcze przymusowe przejście na Judaizm...by żyło się lepiej(taki mały akcent POlski)
To dalej idąc za logiką "by żyło się lepiej", pamiętam: "to jest potrzebne i niezbędne, dlatego jest przymusowe".
Fitszymon, powiedz, czy Ty jestes mitomanem? Tego rodzaju mitomania w psychiatrii uwazana jest za zaburzenie psychiczne. Wymyslasz sobie cos o powrocie 3 milionow zabitych Zydow (w ramach seansu spirytystycznego?) oraz o hebrajskim jako o jezyku urzedowym. Skad Ty to wziales? Czy moge zapytac czy leczysz sie psychiatrycznie?
http //www jrmip org/ - moje źródło. Wku*wiłeś mnie bardzo. Może to był twój zamiar, nie wiem. Tak czy siak dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu. Jak się bierzesz za obrażanie i osobiste wycieczki, to chociaż miej pewność, że na pytania typu: " Skad Ty to wziales?" nie odpowiem, bo w przeciwnym wypadku się zbłaźnisz. Tak jak teraz.
Ty za to widzisz niewidzialne: "3 milionow zabitych Zydow". Nie potrafisz nawet czytać ze zrozumieniem, więc raczej to ja powinienem się zapytać: czy leczysz się w szkole podstawowej. Nie zapytam.
Co do tego, czy leczę się psychiatrycznie: nie nie możesz zapytać. Wiem, że małe umysły interesują się życiem innych. W ramach terapii polecam dobrą książkę i mniej internetu.
Moim zdaniem strasznie dużo nasza polska kultura straciła przez eksterminację i exodus żydów. Przecież żydzi byli wrośnięci w naszą narodową kulturę przez kilkaset lat, przynajmniej od schyłku średniowiecza i stanowili kilkanaście procent ludności II rp. Jednolitość narodowa jaką mamy obecnie mnie szczerze powiedziawszy obrzydza. Spotkanie i mieszanie kultur jest piękną rzeczą.
Inna sprawa, czy takie "sadzenie" żydów bez korzeni ma sens.
Ale nie gadajmy o tym, to jest temat na odrębną pyskówkę ;)
Ktoś powie, że Żydzi współpracowali z sowietami, kapowali, donosili to nie jest antysemitą?
Poza tym, ci którzy się oburzają, wiedzą jak wyglądała prawda, a jak ją pokazuje film. Co ty tak naprawdę wiesz o Jedwabnem?
No no, ale skoro dzięki temu łatwiej ci żyć, nie polemizuję.
Z drugiej strony, słowo "prawda" powoli staje się abstrakcją, a niedługo wpisane zostanie do tzw. "słów/mowy nienawiści".
Dzieci też donosiły?
Jeżeli nawiązujesz do tego, że żydzi pracowali w ub po wojnie, to proszę cię, nie oceniaj tego. Siedzisz wygodnie w fotelu przed komputerem, jesteś szczęśliwy, straciłeś najwyżej babcię jak miałeś 9 lat, jest ci ciepło i jesteś najedzony. Ci ludzie stracili wszystko podczas wojny i byli ofiarami zbrodni przekraczającej ludzkie pojęcie! Dziwisz się, że gdy tylko dostali możliwość zemsty, nie zachowali się jak cni bohaterowie? Bohaterem to jesteś ty, tylko wtedy, kiedy leżysz na kanapie, ale NIE WIESZ i NIE MASZ PRAWA mówić o tym, co byś zrobił w takiej sytuacji! Poczytaj sobie o efekcie lucyfera.
Próbujesz jakiś sztuczek erystycznych, ale chyba nie wychodzi.
Dzieci też paliły stodoły?
Co z tego, że siedzę wygodnie w fotelu?
Nie mam prawa mówić co bym zrobił i dlatego nie mówię!!! Chyba, że mi zacytujesz. Zacytujesz?
"Dziwisz się, że gdy tylko dostali możliwość zemsty, nie zachowali się jak cni bohaterowie?" Świetne powiedziane, lepiej bym tego nie ujął. Tyle, że film pokazuje Polaków trochę inaczej.
Aaa i nie nawiązuję do tego, że po wojnie, że dla ub itp, ale do tego, że już w 39 po agresji sowieckiej żydzi kolaborowali z sowietami.
Poza tym czemu niby żydzi mieliby być innym narodem niż jakikolwiek inny? Ty masz prawo się burzyć o to, że żydzi są tacy za jakich ich uważasz, ale niechby jakiś brytol spróbował powiedzieć że jesteś złodziejem jak każdy polak, to mu od razu dasz w mordę.
No a czy ja piszę, że są inni? Zawsze chodzi o człowieka.
Nie słyszałem o "efekcie lucyfera", postaram się to dzisiaj nadrobić. Czytałem za to Grossa. Potem Pasikowski powiedział, że zdecydował się na nakręcenie tego filmu także "po Grossie".
Z pamięci cytuję: Niemcy chcieli pomóc Żydom palonym przez Polaków w stodole, ale ci im nie pozwalali. Chyba nie muszę wyjaśniać jak łatwo pokazać, że to zdanie to kłamstwo? Wystarczy pomyśleć. Polacy, biedni, bez broni, a Niemcy w mundurach, żołnierze.
O reszcie nie piszę, zostawiam na dalszą dyskusję, bo przypominam, temat dotyczy Jedwabnem.
Polacy z Jewdabnego znali kumitsu, kungfu i cios pięciu palców śmierci. Myślisz, że uzbrojony po zęby niczym Rambo Nazista, miał szanse z taką siłą?
http://fakty.interia.pl/polska/news/nowe-fakty-w-sprawie-jedwabnego-parodia-eksh umacji,1875877,3
Bo żydzi są kłamcami. Mordercy palestyńskich dzieci,