PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157021
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Czy to normalne, że politycy przeznaczają ogromne kwoty na polepszenie naszego wizerunku na świecie (np Euro), a jednocześnie finansują coś co pokazuje nas w bardzo złym świetle?
Kilka moich przemyśleń;

1. Lubię wcześniejsze filmy Pasikowskiego. Dlatego boli mnie, że porwał się na takie coś. Chciał ukazać nienawiść, próby dochodzenia do prawdy. Tylko, dlaczego wybrał wydarzenie, którego historia jest niejasna, ile świadków tyle opisów co się wydarzyło. Dlaczego oparł to wszystko na wymysłach antypolskiego ''historyka'' T. Grossa? Film ukazuje naszych rodaków jako brudne obrzydliwe świnie, dla których wóda jest lekiem na wszystko. Brzmi stereotypowo? To lecimy dalej...wszystko zostało upchane w nasze czasy, praktycznie nasze realia. Czy tak wygląda Polska? Czy tak wygląda wieś? ''Haj lajf'' wóda od rana do rana? Jakie powody miała ekipa filmowa, by pokazać Polaka aż tak ostro. Nie przeczę, Słowianie mają pewne zachowania odmienne od innych kultur. Ale czy to oznacza, żeby w świat wypuszczać twór który nas Polaków upokarza? Dlaczego nas tak nienawidzą, że gardzą na każdym kroku.

2. Kolejną sprawę jaką chciałbym poruszyć może wydawać sie obraźliwa dla semitów, ale czy prawda jest obrazą?. Czy to, że jestem gojem oznacza, że nie przysługuje mi prawo do krytyki tego co zmierza w złym kierunku? Co my Polacy jesteśmy winni Żydom? Dlaczego my a nie Niemcy? Do czego zmierza wasza propaganda, która sprawia, że ludzie podatni na manipulację powoli zatracają swoją przynależność do Polski. I najważniejsze, Dlaczego wasi przedstawiciele w krajach europejskich oraz w USA wręcz walczą o multi-kulti, deprawację, obdzieranie z godności?.........Przy czym Izrael jako państwo przypomina ultra-totalitarny wytwór który z haslami ''gej jest ok'' nie ma nic wspólnego;
--------------------------------------------
Wracając do Polski, czy jak ktoś wyznaje takie wartości jak:
- Tradycja,
- Gloryfikowanie naszej historii.
- Rodzina,
- Honor,
to odrazu oznacza, że jest faszystą, albo zawszonym nacjonalistą? Nie uznaję np. homoseksualizmu, ale czy to oznacza, że jestem PISIOREM?

3. Jak to jest z punktu widzenia Żydów. Rozumiem, że z pewnych znanych tylko wam powodów czujecie coś w rodzaju wyższości nad nami zapijaczonymi polaczkami. Bronicie swoich racji wyzywając Polaka od podlych nacjonalistów, bronicie historii, która nieważne jak bardzo odbiega od prawdy to dla was jest sluszna. Czy jednostronny osąd może być sluszny? Jak byś się czuł Moshe, gdybym wypalił, że przez Żydów wybuchła 2 wojna światowa, napisał o tym książkę, a za xx lat ktoś może nakręciłby film. Miło, by Ci było jakby za twoje srebrniki powstał film głoszący jednostronną myśl. No właśnie....

A pózniej zdziwienie, bo słyszy się o polskich obozach zagłady, o tym jak to Polska wojnę rozpętała.

Zapraszam do dyskusji, będę tu zaglądać w miedzyczasie skoczę do sklepu po 2 połówki, przecież musze być ''pijany jak polak''

ocenił(a) film na 7
barte27

Czy ty chociaż wiesz, ty piewco polskiej historii i polskiego honoru, kto i w jakich okolicznościach powiedział pijany jak polak?

Irry

Masz rację. Żydowska wersja polskiej historii jest lepsza. Przepraszam, że obraziłem twoją żydowską godność.

Irry

Napoleon, bo Polacy dalej stali podczas gdy Francuzi leżeli pod stołem.

ocenił(a) film na 7
zweistein

Brawo:) wygrał Pan zegarek.

użytkownik usunięty
barte27

"zapraszam do dyskusji"

hmm ja też chciałem podyskutować - o filmie - ale mój temat utonął pod chmarą innych, które nie są o filmie a o Żydach, o Polakach, o Grossie itd. Byłem na filmie i jestem przerażony dyskusją jaka się tu odbywa. Nie tylko przeciwnicy ale również zwolennicy zdają się nie mieć najmniejszego pojęcia o czym jest ten film i co chce przekazać. Nieistotna jest dla nich fabuła, bohaterowie a tylko jakaś prawda bądź nieprawda o Polakach czy o Żydach. Przesądą jest stwierdzenie, że Żydzi w tym filmie się w ogóle nie pojawiają - owszem są na końcu - ale faktycznie są praktycznie nieistotni. A Polacy pokazani są różnie - ale czy to w ogóle Polacy? Może po prostu ludzie żyjący tu albo gdzie indziej.
Nawiązując trochę do punktu 2 założyciela tematu: jeżeli ktoś wyznaje takie wartości to wspaniale - pod warunkiem, że niesłużą one jako zasłona dla umiłowania ignorancji tudzież nie stanowią głównego motoru napendowego tejże.

ocenił(a) film na 9

Masz rację 130885, sztuka jest uniwersalna i jej funkcją nie jest bynajmniej jakiś reportaż, a odwołanie się do ludzkiej duszy, w kontekście różnych uwarunkowań. Natomiast scenariusz, który pokazuje Polaków w zupełnie innym świetle, niż tym, jaki nam przedstawiają media, podręczniki itp. jest bardzo dużym atutem. Już wyjasniam dlaczego. Choćby już dla samej reakcji pseudoświętoszkowatych polaczków, dewotów , ultraprawicowców, faszystów i innych sk***synków, którzy o tak bolesnych tematach w ogóle nie chcieli by wspominać. Dlaczego? Bo szkalują nasz, niezmącony do tej pory, obraz Polaka męczennika, bojownika za wolność i prawdę? Zauważcie cudowną analogie pomiędzy reakcją mieszkańców wsi z filmu na ujawnienie kompromitujących faktów, a tą polską tłuszczą. Czy oni nie zachowali się podobnie? " A po co?", "Przecież oni już dawno nie zyją", "Po co do tego wracać?"i najlepszy " To wszystko przez Niemców", oni też chętnie ukrzyżowali by Stuhra. Nadmienić należy jeszcze o hipokryzji. My domagamy się od Rosjan rozliczenia z własnej historii, a sami chcielibyśmy przykre fakty zamieść pod dywan...(Dodam tak na marginesie, że postawiliśmy pomnik Kurasiowi " Ogniowi" siepaczowi Słowaków, a oburzamy się na pomnik Bandery). Oczywiście to się mogło zdarzyć wszędzie, i pewnie tak bywało, jak np. na Wołyniu, problem jest uniwersalny. Natomiast potrzebny był film właśnie o nas, bo nam samym brakuje trzeźwiejszego spojrzenia czym jest zło, zło którego nie można usankcjonować patriotycznymi pobudkami( tym jest własnie nacjonalizm). To także przestroga dla Polaków, aby nie wybierali drogi zapoczątkowanej przez tego faszystowskiego bekarta Dmowskiego, wszak ich(Endecji) propaganda antyżydowska siała spustoszenie w umysłach od początku XX wieku i miała m. in swoje reperkusje w tym pogromie.

mr_nikt

Józef Kuraś to bohater narodowy, a ty stawiasz go na równi ze Stepanem Banderą?

ocenił(a) film na 7
barte27

Co różniło Ognia od bandery?

ocenił(a) film na 9
barte27

Zadam Ci szybkie pytanie na spostrzegawczość bystrzaku. Wszyscy są bohaterami narodowymi. Milosević(serbia), Bandera( ukraina) i Kuraś(polska). Powtórzę za Irry, " Co różni Ognia od wyżej wymienionych?".

mr_nikt

Róznica jest taka, że Bandera i Milosevic są odpowiedzialni za śmierć setek tysięcy ludzi, fakt, w swoich kręgach są uważani za bohaterów, ale ogólnie są potępiani przez większość świata. Oddział Ognia budzi kontrowersje to fakt, ale porównywać fakt zabijania NkWD-stów i Ubeków którzy mają wiele na sumieniu do masowych mordów niewinnych ludzi mija się z celem. Wokół osoby Kurasia istnieje wiele niedomówień, jego historia jest okryta mgłą, czego nie można powiedzieć o Banderze, którego ideologie sprawily tyle Zła. Nie ta waga popełnionych czynów, Kat u 1, bohater u 2. Tak samo jest z Napoleonem , Stalinem, Hitlerem, Che, Castro i praktycznie każdą kontrowersyjną postacią.

ps. Zacznę pisać bardziej łopatolologicznie, byście trochę zaczeli pojmować znaczenie tego co piszę(bez obrazy)

ocenił(a) film na 1
barte27

Lemingom i tak nie pomoże skoro nie odróżniają Ognia od Bandery. To dla nich typowe: orwellowskie pomieszanie pojęć. WOLNOŚC TO NIEWOLA - tak działa mózg(?) leminga.

ocenił(a) film na 8
barte27

"Oddział Ognia budzi kontrowersje to fakt, ale porównywać fakt zabijania NkWD-stów i Ubeków którzy mają wiele na sumieniu do masowych mordów niewinnych ludzi mija się z celem."

To samo można powiedzieć o UB-ekach, likwidujących AK-owców i WiNowców - w końcu podziemie zabiło więcej Polaków w wojnie domowej, niż komuniści. Bandyta to bandyta i nic tego nie odmieni.

Nnorm

Nie zamierzam powtarzać kilkakrotnie tego co wcześniej psialem więc napiszę w skrócie. Całe te banderowskie ugrupowania mordowały kogo popadnie w sposób tak okrutny, że nawet doktor Mengele by się przeraził(np. Krajanie dziecka nożem na kawałki i rozrzucanie ich wokół.). I Ty śmiesz porównywać zabijanie NkWD-wców i Ubeków KTÓRZY TEŻ MIELI NA SUMIENIU DUZO ZLYCH RZECZY ( przez oddziały Ognia, które dzielnie walczyły podczas WW2) do masakry jaka działa się na wschodzie Polski na Bogu winnej ludnosci?

Bandytą jest również osoba która powiedzmy pobiła i okradla kogoś na ulicy, ale czy to oznacza, że czyn jaki dana osoba popełniła jest równomierny do tego co zrobil Breivik? Wg tego co napisałeś to nie ma znaczenia co kto zrobil i jak... Jakbyś nie zauważył to świat nie dzieli sie na klarownie dobrych /złych. Każdy dobry ma w sobie troche zła, a nawet u złego mozna zobaczyć coś dobrego.

ocenił(a) film na 8
barte27

No tak - człowiek, który kogoś zamordował innego jest lepszy od banderowca, który zabił dziecko a potem go pociął na kawałki. I tak - śmiem porównywać mordowanie milicjantów, listonoszy, chłopów, żydów, słowaków przez Kurasiową bandę z tym co robiło upa. Jeżeli koleś z bronią wchodzi do domu ubeka i morduje mu rodzinę to jest takim samym bandytą jak ubek, który morduje jego kompanów.

Nnorm

Dla mnie Kuraś to bohater, i nic tego nie zmieni. A bronienie NKWD i Ubeków jest troche nie na miejscu zważając na historię naszego kraju. Naziści też mieli rodziny, za hitlerem też wielu płakało, w Berlinie też gwałcili.

ocenił(a) film na 8
barte27

"Dla mnie Kuraś to bohater"
Tak, dorzuć jeszcze Pinocheta, Franco i Mussoliniego bo to spoko goście byli - dużo czerwonych nabili.
"A bronienie NKWD i Ubeków jest troche nie na miejscu"
Nie bronię ubeków, tylko stwierdzam - bandytyzm jest bandytyzmem, w takiej czy innej formie.

Nnorm

Kuraś i jego oddział po wojnie wyłapywali konfidencję, nieważne czy dana osoba była Polakiem, Żydem czy Niemcem. Ucierpiało przy tym prawdopodobnie wiele niewinnych ludzi. Ale Gross jak zwykle musiał sie wmieszać. "podobno" ''Rzekomo " "możliwe" - ulubione słowa Grossa i powoływanie się jak zwykle na Żydowskie organizacje jesli chodzi o ''rzekomą'' historię i wyłapywanie afer. Zbrodni banderowców nie spowiła ta mgła i nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu co zrobili i w jakiej skali. Każde morderstwo/rozbój nawet najmniejsze to bandytyzm, masz racje. Lecz zgodzisz się chyba ze mną, że bandyta bandycie nierówny. Robin Hode(Hood) książe złodziej tez wg legend był bandytą, a jednoczesnie pomagał biednym.
Uważam, że wyczerpująco odpowiedziałem na pytanie Irriego i Mr_nikogo '' Co rózni Ognia od Bandery/ Milosevica''.

A jakby Irry'emu się nie chciało czytać całości ... w skrócie : Nie ta liga, troche inny sport ''if U know what i mean'' :P
Pózno już, a rano trzeba wstać. Dziekuję za dyskusję. Dobranoc :)

ocenił(a) film na 10
barte27

Wcale nie pokazuje nas w bardzo złym świetle. Wręcz przeciwnie. To. że film powstał w Polsce jest bardzo ważne, bo pokazuje, że nie jesteśmy już zakłamanym narodem z uporem zaprzeczającym faktom historycznym.

olor

Ale i tak nikt ze środowiska filosemitów nie odpowie na większość postawionych przeze mnie pytań

ps.http://www.youtube.com/watch?v=4uKATSUttRk - Mądrości waszego idola :P

ocenił(a) film na 1
barte27

W pełni się z tobą zgadzam, najbardziej zastanawia mnie fakt finansowania promocji Polski przy jednoczesnym niszczeniu tego finansując Pokłosie, ministerstwo chyba myśli, że promując nasze mało pozytywne strony świat będzie nas cenił. Jaki kraj sam finansuje swoja krytykę?
Czy Niemcy mówią o nazistach? Nie, dlatego większość uczniów niemieckich nie wie, że Niemcy byli nazistami. Skoro największy winowajca wojny zamiata swoją o wiele gorszą przeszłość pod dywan, nie mówiąc o tym, to czemu my mamy bić się w pierś? i jeszcze do tego wysyłać masowo dzieci do kina na ten chłam, kto wie? Może z czasem wpajanie będzie im, że to polacy byli nazistami i że te kilkaset w jedwabnem było gorsze od kilku milionów na kocie niemiec, chrzanić logikę ...

ocenił(a) film na 9
Davie87

Hmmm...Podobno jesteśmy Chrystusem Narodów, więc dlaczego to my nie mamy się bić w pierś? Według twojej logiki, jeżeli inni zamiatają pod dywan, jak np. Rosjanie( co im zawsze wyrzucamy), to my mamy postępować podobnie?Co za hipokryzja. Nie, to inne narody powinny brać z nas przykład, oby powstało więcej takich filmów na całym świecie.

ocenił(a) film na 1
mr_nikt

zmien leki bo bredzisz albo włącz tvn z programem swojego guru Jakuba Wojewodzkiego tam zobaczyl podobnych do siebie polaczkow:) plujacych na swoj kraj jakie to modne i nowoczesne lemingu :P

normalny77

i przerażające jaki wpływ mają mass media na to, że dany człowiek zaczyna uważać, że to chwała, że robi się z naszego kraju kozła ofiarnego i folwark. Jeszcze troche i zaczną głosić, że Hitler najechał Polskę, by obronić Żydów przed zagładą w polskich obozach śmierci.

barte27

... tak, jeszcze trochę a histeria obleczona w rozdarte szaty odniesie triumf absolutny.

ocenił(a) film na 9
normalny77

Do normalnego, chopocku z Wdzydzy Kiszewskich nie mam zamiaru prowadzić z Tobą rozmowy na poziomie, który prezentujesz ;). Napiszę tylko tyle, że mylisz się bardzo, na fejsbook'u mam fikcyjne konto, w którym zamieściłem najbardziej znanych potomków z czerwonych dynastii jak: wojewódzki, figurski, gessler, kraśko, węglarczyk itp. Zawsze byłem, jestem i będę orędownikiem PRAWDY. Więc nie imputuj mi tu konformizmu, bo komuchów nienawidzę tak samo faszystów.

ocenił(a) film na 1
mr_nikt

Owszem powinni brać z nas przykład, za te kilka milionów żydów wyeliminowanych w obozach Niemcy powinny robić po kilka filmów rozliczających rocznie, no ale nie robią, dlaczego? ponieważ swoją historię zamknęli, by świat, a tym bardziej młode pokolenie Niemców nie kojarzyło Niemców z nazistami.

Żałosne, prawdziwi winowajcy wojny i holokaustu negują pośrednio historię a co robimy my? robimy z siebie demonów gorszych od SS, "co tam kilka milionów martwych żydów w obozach, Jedwabnem to jest zbrodnia nieporównywalnie większa za którą polska powinna bić się w pierś przez wieczność"

Ludzie opamiętajcie się, przez rozgłos ten film i tak jest już uważany za granicą za wręcz film dokumentalny. Polska i tak już jest sponiewierana, może już czas najwyższy przestać być Chrystusem narodów a zacząć kopać kilka tyłków.
Jednak to jest równoznaczne z nawoływaniem do przeciwstawienia, a to zajeżdża "prawicowym" patriotyzmem, więc lepiej być europejskim patriotą zbierając psie kupy i mając w dupie jak polska jest oczerniana na arenie międzynarodowej, "bo to takie nieeuropejskie" ...

ocenił(a) film na 1
Davie87

100%racji ale lemingi i tak maja tyle siana w bani że nawet jakbys im to rozrysował i kredkami pokolorował dorysowując strzałki to i tak by tego nie pojęli:)

ocenił(a) film na 1
normalny77

Niestety, lemingi zawsze będą i co gorsza, zawsze będzie się ich traktować się poważniej niż "nie-lemingów".

normalny77

Nawet Jacek Gmoch nie dałby rady :P

ocenił(a) film na 9
Davie87

Niemcy, jak i reszta świata zrobili już kilka tysięcy filmów o nazistach, tak iż statystyczny amerykaniec zapytany o imperium zła( kiedyś Kanadyjczycy zrobili prześmiewczy filmik o amerykanach) odpowie- Niemcy i Irak. Jeżeli chodzi o Grossa, to nie pochwalam jego antypolskiej działalności, skrajnie arbitralnej, pozbawionej miejscami obiektywizmu. Natomiast w filmie nie ma żadnego przekłamania, nawet statystyki, które zostały zawyżone przez Grossa( twierdził, że było ok. 1600 pomordowanych) są zgodne z badaniami( ok. 380). Trzeba dodać do tej naszej bezkrytycznej miłości i samouwielbienia trochę dziegciu, by móc się czasem trochę zdystansować do naszej historii.

ocenił(a) film na 1
mr_nikt

Owszem Niemcy zrobili kilka filmów, ale w szkołach niemieckich jest to temat tabu, no chyba, że chodzi o "polskie obozy zagłady", niektóre niemieckie podręczniki posiadają takowe określenia, to celowe przerzucanie odpowiedzialności na stronę polska za wojnę. Sporo rozmawiam z Niemcami i wiem jaki oni mają stosunek do wojny: dla nich gorsze były wysiedlenia niz mordowanie żydów

ocenił(a) film na 8
Davie87

Boze, czlowieku, przeciez ty nie wiesz o czym gadasz. Wyraznie widac, ze kierujesz sie jakimis wyobrazeniami, a nie stanem faktycznym. Tobie zadna wiedza nie jest potrzebna, masz swoja mitologie. W niemieckich szkolach Holocaust jest tematem tabu? Dawno takiej bredni nie slyszalem. Co jeszcze wymyslisz? W jakie bzdury uwierzysz? Jakimi jeszcze stereotypami bedziesz sie kierowal? Jak daleko mozna zajechac na takiej ignorancji? Postraszono cie Steinbach i juz tworzysz sobie jakies niestworzone historie w wyobrazni. Wszystkie twoje wywody sa wywodami totalnego ignoranta, ktory swoje wizje urozmaica zwyklymi konfabulacjami. Czy myslisz, ze jak sobie cos zmyslisz albo posluzysz sie stereotypem czy uproszczeniem to nagle przeobrazi sie to w rzeczywistosc?

Niemcy sa rozni, ale generalnie doskonale znaja swoja historie wspolczesna, sa nia nieustannie bombardowani, ma ona w nich wywolac narodowa traume, wyrzuty sumienia i poczucie skruchy. Moj niemiecki przyjaciel ma wrecz wyprany mozg z tego powodu. Historia IIWS zostala tak straumatyzowana, ze tam byle zart na temat Holocaustu uwazany jest za niesmaczny. Kiedys grajac z nim w szachy zazartowalem, ze zrobilem mu polski blitzkrieg, na co on sie autentycznie obrazil. A przeciez odwolalem sie tylko do taktyki wojskowej. Tylko, ze w Niemczech wszystko co zwiazane z IIWS kojarzy sie z ludobojstwem, nawet tak neutralne ideologiczne okreslenia jak blitzkrieg. Ledwo im sie udalo oddemonizowac slowo "u-boot". Cokolwiek by mowic, ale Niemcy stawili czola niedawnej historii. Zmierzyli sie z wlasnymi demonami. I zmienili sie jako narod. Oczywiscie nie do konca, ale generalnie zmienili sie.

Natomiast ktos taki jak ty, kto sobie nieustannie zmysla, nie moze tego wiedziec, bo ty zadnej wiedzy nie posiadasz. Ona nie jest tobie potrzebna, masz swoje bajki i bajeczki, niemajace nic wspolnego z rzeczywistoscia. Niemcy maja ogromny kompleks przeszlosci. Nie mowie o marginesie spolecznym, o srodowiskach patologicznych, analogicznych do naszych srodowisk patologicznych, ale o zwyklych Niemcach.

per333

Masz 100% rację Biedne Niemcy przeżyły traumę po wojnie ;/ Lepiej im nie wypominać tych wszystkich zbrodni(nacierpialy sie biedaczki podczas wojny oj bardzo, pewnie im te zloto co sie nakradli ciązy), ALEE polaków to rozliczmy z kazdej najmniejszej pierdólki, Za każdego Żyda polske obedrzemy !

ocenił(a) film na 1
barte27

Niestety, to smutne ale prawdziwe.

ocenił(a) film na 1
per333

Niemcy nie traktują Holokaust jako swoja traumę, ale jako niewygodny temat, mam kontakt z Niemcami (pracowałem z nimi i nie stroniłem od tematów wojny) i wiem jakie maja podejście do Wojny, w Niemczech krąży takie dosyć niewygodne dla Niemców powiedzenie: "Einmal Nazi, immer Nazi" Niemcy obojętnie jakby się starali i tak w dalszym ciągu będą mieć mentalność nazistów, władczej rasy nadludzi, władającej Europą. Polecam porozmawiać z kilkoma Niemcami w różnym wieku to sam się przekonasz. Tego co napisałem, nie wyciągnąłem z palca lecz z interakcji z Niemcami. Więc nie pisz, ze opieram się na stereotypach lub zmyślam.

mr_nikt

http://www.youtube.com/watch?v=u35odXNQgbQ
naszawitryna .pl/jedwabne_915.html

VS

Pogrossie :

barte27

Rozumiem Twoje emocje, ale trochę przesadzasz. Kino Pasikowskiego stara sie być podobne do kina Sama Peckinpaha, które opiera sie na pewnych przejaskrawieniach. Zobacz, jak Pasikowski portretuje w swoich filmach na przykład kobiety - to tani chwyt, ale mający uzasadnienie jesli tworzy się tzw. "męskie kino".

Z Pokłosiem jest jedynie ten problem, że to nie jest "męskie kino", tylko to jest film, który powstał pod wpływem emocji spowodowanych lekturą Grossa. Reżyser nie stara się więc stawiać pytań - a do tego jest według mnie powołany każdy artysta, i tylko do tego powinien - stara sie wyrokować. Kiedy zwyciężają emocje, zwycięża ideologia zamiast obiektywizmu. Nie da się nakręcić dobrego filmu na podstawie prawdziwych wydarzeń, jeśli twórca będzie ideologiem. To jest niemozliwe. W taki sposób Guillermo Del toro zmasakrował "Labirynt Fauna" na przykład, umiejscawiając go w konkretnym tle historycznym i przestawiając w pozytywnym świetle komunistycznych zbrodniarzy. Pasikowski podobnie: nie bierze odpowiedzialności za swoje dzieło, sądząc zapewne, że taki obraz jest potrzebne do zrozumienia historii, nawet do "katharsis". Bo ja wierze w to, że Pokłosia nie nakręcił w celach koniunkturalnych. Niestety, on tak na serio. I on nie zaprząta sobie głowy tym, że jak zobacza w Stanach ukrzyżowanego faceta to pomyślą, że w naszym kraju to codzienność... ADL nie jeden taki przypadek opisywał z głowy, nie z policyjnych raportów. Ten film uprawomocnia obsesje wielu żydów na świecie, i przyczynia sie do ich radykalizmu względem naszego kraju. Pasikowski robi to samo co Kaczyński gadając o "udowodnionej zbrodni", zapominając, że może sie w to wsłuchiwać milion łatwowiernych ludzi. Jedyny skutek, jaki uzyska Pasikowski Pokłosiem, to zwiększenie pogardy względem naszego narodu nie tylko obcokrajowców, ale rowniez samych rodaków. Zadnej dyskusji się nie zacznie, dyskusja już trwa od kilkudziesięciu lat, i w ostatnim dziesięcioleciu przekroczyła wszelkie granice absurdu i nieprawdomówności.

Poza tym, w dyskusjach o tych sprawach jest kompletny paraliż. Z zasadzie dyskusja wygląda tak, że ani Pokłosia, ani Sąsiadów, ani Złotych Żniw krytykować nie wypada, bo jeszcze ktoś nas oskarży, że nie potrafimy się zmierzyć z własną historią. Krytyka nie jest mozliwa, choć krytykują głównie... historycy, choćby amerykańscy, jak twórca "Zapomnianego holocaustu" Richard C.Lukas. Zwróć uwagę, co pisze 99% osób broniących Pokłosia: to, że my nie potrafimy sie przyznać, że sie wypieramy, że nie chcemy tego wiedzieć, że to nie prawda, że nie tylko byliśmy ofiarami i tak dalej. Identycznie wypowiada się i Stuhr, i onanizująca się tym tematem od miesiąca Wyborcza. Nieprawda. Nie spotkałem sie z nikim, kto twierdziłby, że Polacy są święci. Nie w zakłamaniu jest problem, tylko w proporcjach, które Pasikowski nadwyrężył. Poruszył delikatny temat stosunków polsko - żydowskich wchodząc z brudnymi buciorami i gwałcąc zdrowy rozsądek. Próbując sportretowac prawdę - kłamie. Przejaskrawienie też jest kłamstwem, cóż, sztuka jest kłamstwem, mozna by rzec...

To wszystko jest bardzo smutne, bo uważałem, że Pasikowski jest jednak bardziej rozsądnym człowiekiem. Szkoda. Ale płakać nie będę, bo od dawna uważałem, że Po Krollu i Psach nic dobrego temu twórcy nie wyszło.

Zaratustra_2

Dobrym przykładem polskiego filmu. który pokazuje obraz Polaka ze wsi raczej w złym swietle jest film ''Wesele''. Wojciech Smarzowski wręcz obnaża złe cechy, pokazuje pijanstwo, cwaniactwo, skąpstwo (nieważne ze kradzione, byle zeby taniej - audi), pozerstwo, przepych i grubianstwo. Ale ukazał wtaki sprytny sposób, że pomimo całego tego chaosu uczuć, bombardujących widza nie wmawia mu ''jesteś pijakiem, świnią, przypomnij sobie jak sie zchlales ostatnio na weselu brata!''. Wesele można odebrać na wiele sposobów, np jako zwykłą komedię, karykaturę polskiej miejscowosci. Można też odebrać to jako poważny dramat, a całe te śmieszne sytuacje, pokazują bezradność bohaterów na rozwój sytuacji. I dlatego własnie Smarzowskiemu udało sie zmusić do refleksji, a Pasikowskiemu jedynie pokazać obraz Polaka antysemity.

ps . Kto był na swojskim Weselu w polskim stylu ten powinien zrozumieć o co mi chodzi ;P

barte27

Dokładnie. Uwypuklenie naszych wad są u Szmarzowskiego środkiem, a nie celem. Smarzowski opisuje naszą rzeczywistość wrzucając wszystkie nasze narodowe przywary do jednego kotła i powodując wrzenie, w "Weselu" powodowało to i uśmiech na twarzy (bigos!) i refleksję nad kondycją naszego społeczeństwa. W "Domu Złym" przyśpieszało bicie serca. To bardzo sprawny i inteligentny reżyser.

Pasikowski, kiedyś robił coś podobnego, głównie za sprawą dialogów w jego filmach... teraz natomiast bawi się w moralizatora do tego stopnia przeładowanego negatywnymi emocjami na "prawice", że to też jest śmieszne, ale w przeciwieństwie do "Wesela" jest to śmieszność niezamierzona.

ocenił(a) film na 1
barte27

"W pierwszej kolejności wzięto seniora rodu. Żonę i córkę ze związanymi rękoma posadzono w bliskiej odległości od ojca i męża. Zaczęto mu zrywać paznokcie z rak i nóg, żeby nie krzyczał zaplombowano mu usta. Torturowany człowiek kilkakrotnie mdlał. Łamano mu palce u rąk i nóg, i ręce. Gdy zdjęto opaskę z ust Bartkowski zapytał go czy będzie zeznawał, odpowiedział, że tak.

Narkotyk – opium został przywieziony do miasta Ustka samochodem MO, a eskortę stanowili milicjanci. Gdy samochód pojechał pod statki, żołnierze, którzy pilnowali statki szwedzkie zniknęli na czas rozładunku towaru. Izaak Stolzman zagroził, ze jeżeli nie będzie mówił prawdy, to żona i córka zostaną zgwałcone a później zastrzelone.

Torturowany mężczyzna ‘przypomniał sobie’, że narkotyk był przywieziony z Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Szczecinie. Stolzman jak to usłyszał, to sie wściekł, zawołał dwóch NKWD-zistow, tez żydów, którzy zgwałcili 15-letnią córkę oraz żonę. Po zgwałceniu kobiet, Stolzman wziął ze stołu aparat, rozerwał pochwę a Bartkowski wepchnął nagrzany pręt do czerwoności w skrwawiona pochwę dziewczyny. Nastąpił niesamowity krzyk bólu. Tak samo postąpiono z matką dziewczyny. Niepotrzebne kobiety wyniesiono do następnego pomieszczenia, gdzie zostały zastrzelone.

Stolzman Izaak w dalszym ciągu prowadził śledztwo w stosunku do torturowanego mężczyzny, nie wierzył jego zeznaniom, że ten z uporem maniaka powtarzał, że narkotyki zostały przywiezione z UB w Szczecinie. W pewnym momencie kazał nagrzać pręt, a Bartkowski z cała siła wepchnął w odbytnicę, powtórzył sie ten sam scenariusz – ryk człowieka mordowanego.
Po zakończeniu „eksperymentu” został zastrzelony, w tył głowy. Wykonawca był Leebe Bartkowski.

Izaak Stolzman zarządził przerwę na obiad. Gdy chciałem opuścić przybytek zbrodni zapytałem czy mogę pójść do domu. Stolzman powiedział, że zostanę i pójdę, gdy przyjdzie czas. Po jakimś czasie powrócił z obiadu Leebe Bartkowski, stanął w rozkroku i powiedział do mnie: „Nu ty Goj, czy wiesz, że nasze kamienice a wasze szubienice, za chwile zawiśniesz na tym haku !!!”.

Po chwili przyszedł Izaak Stolzman i zarządził przesłuchanie pozostałych Polaków przez Bartkowskiego, a mnie kazał pozostać w pokoju. Natomiast Stolzman wziął dwóch pomocników i rozpoczął przesłuchania marynarzy szwedzkich, zastosował stopniowa metodę torturowania, zaczęto od zdzierania paznokci z rak i nóg oraz łamania palców. Następnie rozgrzanym prętem – prętami ciągnięto po całym ciele, plecach, nogach, brzuchu, piersiach itd.
Krzyki bólu, rozpaczy męczonych marynarzy szwedzkich. Gdy torturowano Szwedów i Polaków, Izaak Stolzman stał i przyglądał sie, gdy torturowani ludzie krzyczą.
On uśmiechał się, wydawało sie, ze Stolzman znajduje się w jakiejś „ekstazie”, która dawała mu niesamowita przyjemność."