PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Nie oglądałem jeszcze (czekam aż pojawi się w dobrej jakości na torrentach), ale cieszy mnie
dyskusja jaką wywołał ten film.
Rozdrapywanie ran jest konieczne, bo dopóki nie rozliczymy się z historią polską świadomośc
zbiorową będzie trawić rak ignorancji. Wystarczy pobieżnie przejrzeć wypowiedzi na filmwebie,
żeby zobaczyć w jakim zakłamaniu i nienawiści żyją Polacy. Wbito nam do głów wizję polaka -
Chrystusa narodów, kazano czcić polskość jak świetość. Tymczasem prawda jest brudna i
brutalna. Wstyd mi za to, co robili moi przodkowie, i wstyd mi za rodaków, których skarlała
moralność nie pozwala na wyznanie winy.
Jeden film to stanowczo za mało, takich obrazów powinno powstać 10, 100, albo i 100.000 aby
Polakom opadły klapki z oczu.

użytkownik usunięty
stonedfish

Mogłeś sobie podarować ten antypolski post i informację o torrentach.

Antypolski,antypolski...powtarzacie jak mantrę.Antypolskie to jest gadanie Rydzyka do moherów,że zabiorą im "Trwam" zamiast uświadomić im,że analog z satelity nie może być wyłączony a chodzi tylko o,to że nie bedzie na MUXie cyfrowym.A nie bedzie bo to nie jest darmowe..Dlatego ten cały cyrk Rydzyka to prawdziwy dramat antypolski.

użytkownik usunięty
Carlito78

Ten użytkownik ewidentnie ma jakiś problem z Polakami, co potwierdzają jego inne komentarze:
http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Mam+pomys%C5%82y +na+nast%C4%99pne+filmy%C2%A0,2066450#topic_2066450

P.S rozumiem, że ten film jest antypolski? w takim razie 1 się należy.

Mogę być "antypolski" jeśli chcesz, wydaje mi się że jestem zbyt dorosły na chorągiewki i totemy. Interesuje mnie Prawda, nie plemienne narodowe brednie.

użytkownik usunięty
stonedfish

Jeśli nienawidzisz tego kraju to nikt cię tu nie trzyma, antyPolaku.

Ja bardzo lubię Polskę, tylko wstyd i żal mi sporej części jego mieszkańców. Niby czemu ja mam się zabierać z mojej ojczyzny? Jak tobie nie pasują pewne fakty z jej historii, to jesteś dupa nie patriota, zabieraj tyłek i won do Białorusi, albo innego kraju który podobnie ceni sobie "prawdę'.

użytkownik usunięty
stonedfish

To jaka twoim zdaniem jest prawda? To pytanie retoryczne, nie możesz tego wiedzieć. Mi w Polsce wszystko pasuje.

Widzę, że odpowiedziałes na mój post już po minucie, czatujesz na tym forum 24/7 żeby nikt przypadkiem nie ważył się opluć Wielkiej Polski Katolickiej? :D

Dla mnie prawdą jest faktyczny obraz wydarzeń takimi jakimi się dokonały. Z racji upływu czasu i naszych ograniczeń nigdy nie jesteśmy w stanie postrzegać rzeczywistości w 100% obiektywnie, dlatego najważniejszy jest proces dochodzenia do prawdy - dociekanie, logiczna analiza, wyciąganie wniosków. Dlatego człowiek, który tamuje ten proces w imię jakiejkolwiek idei, która jest tylko konstruktem mającym na celu podbudowanie jednostkowego bądź zbiorowego ego (vide: patriotyzm, nacjonalizm) jest człowiekiem skarlałym moralnie i nie zasługuje na jakikolwiek szacunek.

Wszystko ci w Polsce pasuje? To czemu ten film wywołuje u ciebie takie emocje (mimo że nawet go nie widziałeś!)? Czemu nazywasz go "antypolskim"? Może jednak sa pewne karty w historii z którymi nie chcesz się pogodzić?

użytkownik usunięty
stonedfish

Akurat tak się zdarzyło, szukasz zaczepki na siłę :D

Wszystko spoko, tylko jak do tej prawdy doszedłeś? Jak możesz wyciągnąć wnioski o faktach, skoro pierwsza część drugiego zdania w twojej wypowiedzi temu zaprzecza? Film dopiero obejrzę, ale tą jedynkę dałam, bo po prostu nie lubię antypolskich filmów tworzonych przez Polaków. Może zmienię jak obejrzę (chociaż wątpię).
I tak, mam nacjonalistyczne poglądy i jestem patriotą.

P.S Przeczytaj sobie post "Ocenianie bez oglądania" na tym forum.

stonedfish

No to musisz szukać u źródeł.
"iszą o tym do mnie ludzie z różnych stron Polski i świata. Żyjący tutaj świadkowie tych zajść o tym świadczą. Równocześnie znam tę sprawę z relacji byłego tutejszego duszpasterza, ks. kanonika Józefa Kęblińskiego. A co z tych źródeł wynika?

Rzeczywiście Niemcy rozpowszechniali (np. przybijali na drzwiach urzędów, sklepów) ulotki, które zawierały treść taką, że ktokolwiek ukryje, zachowa i nie wyda Żyda, będzie skazany, aż do trzeciego pokolenia na śmierć. To jest podstawowe takie stwierdzenie.

Natomiast druga sprawa, czego również ks. J. Kębliński był tutaj tego świadkiem, to żandarmi wypędzali Polaków i zmuszali do tego, żeby szli im z pomocą w konwojowaniu Żydów do stodoły. Wręczali Polakom, wcześniej już przygotowane kije i, grożąc bronią, po prostu, zmuszali.

Tę postawę Niemców potwierdza wielu parafian podczas rozmów duszpasterskiej wizyty czyli kolędy, którą tu odbywam przez 13 lat. A zatem już spory okres czasu. Często zdarzało się, że ktoś z parafian samorzutnie nawiązywał do tych wydarzeń i do tej sytuacji. Zawsze w trakcie rozmowy wynikało, że Niemcy zmuszali Polaków. Że nie była to inicjatywa tutejszej społeczności.
Jeden z parafian, mieszkający obok szkoły w Konopkach Chudych, także w tym roku na kolędzie mówił mi o tym, że jego ojciec był tu, w Jedwabnem, w tym czasie, kiedy Żydów spędzano. I on również został zapędzony do tego grona osób, które miały pędzić Żydów do tej miejscowej stodoły. I powiedział mi właśnie, że kiedy jego ojciec pędził tych Żydów, jeden z nich obejrzał się. Był to Żyd, który ojca znał. Nawet ojciec przyjaźnił się z tym Żydem i mieli wspólne interesy. Ojciec dał jakoś temu Żydowi znać, że da mu szansę ucieczki i w tym celu się schyli. Po jakimś czasie rzeczywiście się schylił i niby to zaczął związywać sznurowadło u buta, czy też poprawiać sznurówki. Żyd skorzystał z szansy i zaczął uciekać. Kiedy uciekał i skręcił w boczną ulicę, pobiegli za nim dwaj żandarmi, którzy szli prawie tuż obok, lecz z tyłu tego człowieka, tuż za konwojem.

Ojciec tego pana, co mi to opowiadał, miał właśnie, dany mu przez żandarmów, kij do pilnowania. Rzucił ten kij i sam też, po prostu, uciekł z tego miejsca.
Ludzie byli zmuszani. Niechętnie to robili. Musieli wykonać, bo tu, w tym rejonie, Niemcy nie liczyli się z nikim. Rozstrzelaliby bez sądu na miejscu i koniec. Dlatego też tutaj Żydzi zginęli.

Ówczesna miejscowa władza, która wchodziła w kolaborację z Niemcami tzn. Karolak, nie był stąd i nie był znany przez Polaków w Jedwabnem. Był wyznaczony przez Niemców i to Niemcy zrobili go burmistrzem. Był to człowiek, który nie wiadomo skąd przyszedł. Podał się jako przedstwiciel władzy przez Niemców naznaczony i on był tutaj władzą wykonawczą. I on też, według wszelkich danych, organizował tutaj Polaków i zmuszał ich do współpracy z Niemcami. To był przymus, nie tylko moralny. To była presja. To był terror. To była wojna.

Powtórzę. Polacy z tego terenu, przed wojną, byli zżyci z Żydami. Współpracowali ze sobą. Świadczyli sobie wzajemnie usługi i pomoc."

ocenił(a) film na 1
stonedfish

twoi przodkowie to sie sfajczyli w tej stodole, spaleni przez Niemców

PEACEandLOVE

peace and love ;)

użytkownik usunięty
PEACEandLOVE

Chciałeś powiedzieć "przez Polaków"?

Nie, przez hitlerowców.

ocenił(a) film na 1

w Jedwabnym mordu dokonały umundurowane jednostki SS i Gestapo plus volkskdeutche, Polacy byli tylko świadkami

ocenił(a) film na 10
PEACEandLOVE

no bo wy to wszystko wiecie i tam byliscie, a nie sa na to niezbite dowody i opowiesci :D jestem z tych okolic i tez slyszalem tysiace opowiesci co nie znaczy ze byly prawdziwe. co za ograniczona masa. Jakie z was marionetki, dżizas.. wszystko co wam wpoja lykacie jak pelikany.. a najsmieszniejsze jest okreslenie antypolski , kazdy kto tak pisze pewnie dostaje szalu przed komputerem czytajac ze ktos moze myslec inaczej niz on. oby wiecej takich filmow.

DrGozno

nie rozumiem... jesteś z tych okolic i nie ma dla Ciebie znaczenia w co ludzie wierzą na temat wydarzen z 10 lipca 1944 r. ?

ocenił(a) film na 10
pizecik

nie wiem o czym mówisz, jak o Jedwabnem to bylo to 1941r. nie, nie ma dla mnie znaczenia w co ludzie wierza ale smieszy mnie jak wielcy antysemiccy, ksenofobiczni patrioci krzycza bo im historia nie odpowiada pewnie zyda na oczy nie widzieli, tylko w polsce takie bzdury. dobrze napisal ten kolo co temat postawil ze chcieli by zeby polacy byli tylko i wylacznie heroicznymi bohaterami bez skazy, niestety nie ma tak. przez takich ograniczonych ludzi polska wiele traci i caly czas zostaje w tyle...

DrGozno

Ok, pochodzisz z okolic Jedwabnego i nie ma dla Ciebie znaczenia, czy ludzie wierzą w to, że to Polacy spalili Żydów w stodole, rozumiem. Ale dla wielu to ma znaczenie i jest nawet ważne, żeby ustalić co się wówczas właściwie wydarzyło. Po prostu nie wszyscy zgadzają się na etykietkę potomków "morderców Żydów", a taką właśnie Gross i Pasikowski próbują im przyczepić..
Czy Polska rzeczywiście zostaje w tyle i jakie są tego przyczyny to temat bardzo rozległy.
Co do bohaterów to wiadomo, że nie wszyscy nimi byli, bandyci zawsze się znajdą i to w każdej społeczności, tego nikt nie neguje. Ważne jest natomiast, żeby ustalić jaki udział w pogromie w Jedwabnem miało chuligaństwo i margines społeczny, a jaki pozostała część miasta..

ocenił(a) film na 10
pizecik

a dlaczego jest to wazne? co przez to osiagniesz? osadzisz ich czy bedziesz mial kolejny powod do klotni? malo Ci tluczenia o katyniu,smolensku, bla bla bla... nikt nie daje takiej etykietki oprocz ludzi ograniczonuch myslowo a takimi raczej nie powinno sie przejmowac chyba ze nalezysz do ich ekipy.

DrGozno

Od tego jest IPN, żeby takie sprawy wyjaśniać. Bez żadnych uwikłań politycznych.
Sprawa Jedwabnego i innych miejscowości, w których hitlerowcy wymordowali Żydów jest o tyle ważna, że przypisywanie winy Polakom może być tylko wstępem do postawienia skandalicznej tezy o rzekomym współudziale Polaków w holokauście..

ocenił(a) film na 10
pizecik

ciezki jestes czlowiek.

DrGozno

Nie wiem w jakim Ty plastikowym, czy wyimaginowanym świecie żyjesz.. Zakładam, że o kwestii odszkodowań (będących logicznym następstwem oskarżeń o współudział w holokauście) też nie słyszałeś. Zerknij na to, a może Ci się oczka otworzą:

"Tysiące Żydów sfałszowało dokumenty dotyczące Holokaustu i otrzymało 42 miliony.
Około 5.500 żydów wyłudziło 42 miliony dolarów w Stanach Zjednoczonych, wypłacone przez Niemcy, podając się za ofiary Holokaustu, ujawniła we wtorek prokuratura w Nowym Jorku. W stan oskarżenia postawionych zostało 17 osób w sprawie o oszustwo trwające przez dłuższy czas dokonane poprzez specjalny fundusz rekompensat przeznaczonych na pomoc dla ofiar prześladowań hitlerowskich w czasie II Wojny Światowej, poinformowała w komunikacie prokuratura. Domniemani oszuści, żydzi w większości pochodzenia rosyjskiego, przyjęli „ponad 5.500 fałszywych wniosków, na które wypłacono odszkodowania kandydatom, którzy nie spełniali warunków 2 kwalifikujących do otrzymania pomocy. „Jeśli jest jakaś sprawa, co do której można by się spodziewać, że nie podlega chciwości i kryminalnym
oszustwom, to jest nią Konferencja Roszczeń, która każdego dnia udziela pomocy tysiącom ubogich starców, ofiarom prześladowań nazistów”,powiedział prokurator okręgu południe w Nowym Jorku, Peet Bharara. Jeden z oszukanych funduszy wypłacał jednorazowo 3.600 dolarów
Żydom, uchodźcom z miejsc zamieszkania z powodu prześladowań hitlerowców.
„Wielu z tych, którzy otrzymali wyłudzone odszkodowania urodziło się po drugiej Wojnie Światowej a przynajmniej jeden z nich nawet nie był żydem”, podała prokuratura."

i.. powodzenia w dalszym rozwijaniu Polski..

ocenił(a) film na 10
pizecik

ty chyba czegos nie rozumiesz, ja jestem poza takimi sprawami i mnie o to nie boli glowa. Co mnie to obchodzi, dookola jest milion innych oszustw, na znacznie wieksze kwoty, nie tylko zydowskich ciemny antysemito.. jedz do stanow i zalatw ta sprawe pewnie obama bedzie Ci wdzieczny, do czego w ogole ten fragment sie ma w tym temace? nie chce zadnych historii i faktow z holakaustu, mozesz sie nimi dzielic i jarac ze swoimi kolegami. to jest filmweb. pisz te brednie na jakichs antysemickich bojowkarskich stronach. ciezko polske rozwijac jak tacy jak ty zyja na tym swiecie, przez takich jak ty polska znowu sie cofa i jest wysmiewana. jestes zaslepiony jakimis dziwnymi idealami. to ty zejdz na ziemie kolego.

DrGozno

szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że zrozumiesz..
btw. rada na przyszłość: skoro Cię dyskusja nie interesuje, to nie bierz w niej udziału.. będziesz mógł w spokoju rozwijać dalej Polskę ze swoimi kolegami postępowcami, których "nie jara" historia Polski..

ocenił(a) film na 10
pizecik

a co tu rozumiec? interesuje mnie dyskusja na temat filmu moronie, bo o tym jest dyskusja a nie kopiujesz jakies artykuly o jakichs odszkodowaniach placonych w stanach i myslisz ze masz nieogrniczona wiedze historyczna. rada na przyszlosc: jak chcesz zablysnac to pisz na temat..

DrGozno

"Trzeba tu koniecznie przypomnieć słowa Izraela Singera, sekretarza generalnego Światowego Kongresu Żydów w latach 2001-2007, który onegdaj w Buenos Aires powiedział, że "ponad trzy miliony Żydów zginęło w Polsce i Polacy nie będą spadkobiercami polskich Żydów. My nigdy na to nie pozwolimy. (...) Będziemy im to powtarzać, dopóki Polska ponownie nie zamarznie. Jeśli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań, będzie publicznie atakowana i upokarzana na forum międzynarodowym".

pizecik

Ale dziwi Cię to? Ja też nie czułbym sympatii do kraju, w którym zamordowano parę milionów moich rodaków. Niezależnie czy zbrodni tej dokonali mieszkańcy danego kraju, jego sąsiedzi czy kosmici.

stonedfish

A czy jak powiem, że zupełnie mnie nie dziwi to wyjdę na antysemitę .. ?

ocenił(a) film na 1
DrGozno

jesteś gejem prawda?

ocenił(a) film na 10
PEACEandLOVE

jestem heterykiem. ale za to twoj nick niby taki hipisowski ale jednak zajezdza troche gejostwem..

ocenił(a) film na 1
DrGozno

napewno jesteś gejem, wali od ciebie biedroniem na kilometr, on też jak nie ma argumentów to zaczyna histerycznie piszczeć i jęczeć i skomleć o nietolerancji

ocenił(a) film na 10
PEACEandLOVE

LoL.. homofoby i antysemici, jestescie dzikusami, dziwne ze jeszcze zyja tacy niecywilizowani ludzie. no coz trwajcie dalej w swoim ciemnogrodzie.. przez takich jak wy polska pozostanie dzikim krajem jeszcze dlugo..

użytkownik usunięty
DrGozno

To są komplementy. Wielka Polska Katolicka.

DrGozno

<DOSTAJE SZALU PRZED KOMPUTEREM> :PPPP

ocenił(a) film na 7
barte27

Nie przejmujecie się tymi debilami. Trochę popiszą i im się znudzi. A film jest bardzo dobry więc sam się obroni.

PEACEandLOVE

Kolega jak widzę na bakier z logiką. Skoro folksdojcze brali udział w mordzie, to znaczy ze nie wszyscy Polacy byli "biernymi obserwatorami".

ocenił(a) film na 1
stonedfish

niech sobie sprawdzi kto to folksdojcze