PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156751
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Bardzo dobre kino. Ukazujące losy polaków, chociaż ogladając szczerze powiedziawszy czułem
się jakbym był potomkiem Adolfa, Trzymające w napięciu i brutalne kino, ukazujące rasizm w pełnej
krasie a zarazem obrazujące prawdę jaką jest ogromny brak tolerancji w naszym państwie !
Wciągający , przyznam że bardzo dobrze się oglada. Jednak prawdy jakiej skrywa temat filmu ,
domyśliłem się wcześniej , więc jak dla mnie kino dosyć przewidywalne, co nie zmiena faktu iż ...
dobre ! 7/10 warto obejrzeć

ocenił(a) film na 9
per333

Masz rację. Napisałam: " nie ma wyznawcy judaizmu ("żyda"), który nie byłby Żydem w sensie etnicznym". Mój błąd. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Adash

Trafnie oceniłeś film tak samo jak przekaz...ale kretyni i tak tego nie zrozumieją..żyją w Matrixie albo innym gównie a prawda, historia, bycie człowiekiem jest daleko po za ich zasięgiem!!! :)

Victus_76

Niektórych rozumu nie nauczyły by nawet dwie kolejne wojny

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Rev93

Byle pajac to ty, kretyn jak również ignorant. Jeszcze tak nisko nie upadłem żeby ktos na filmwebie mnie obrażał. Podrostek w podkolanówkach do połowy uda.

ocenił(a) film na 3
Victus_76

Odezwał się ten, który mentalnie jest na poziomie 12-latka i wierzy we wszystko co w TV pokazują.

ocenił(a) film na 8
Rev93

Jak poznasz różnicę pomiędzy tv a kinem to daj znać...może wtedy położę się na ziemi, żeby zrównać się z twoim poziomem intelektualnym.

Victus_76

o dziękuje. A już myślałem że ktoś będzie chciał odgrzewać kotleta w sposób nieodpowiedni jak zrobiła to większość ignorantów tutaj.

ocenił(a) film na 9
Adash

Genialny film, bardzo przejmujący - dla reszty która nie rozumie przesłania polecam Triumpf Des Willens z 1934 roku

ocenił(a) film na 1
Adash

Ależ wy macie chłopaki pod deklem poprzewracane., żeby tak chwalić tego gniota. Zacznijcie oglądać dobre filmy ,bo wam palma zupełnie odbije.
z serca radzę.

HRA

Film jest bardzo dobry , ale trzeba mieć odrobinię współczucia, inteligencji, dobrej woli i przede wszystkim chęci żeby go zrozumieć .... ale rozumiem że są ludzie dla których film jest po za ich zasięgiem/

ocenił(a) film na 3
Adash

Trzeba być kretynem z klapkami na oczach, pełnym kompleksów oraz o wąskich horyzontach chciałeś napisać... Taak, oto wymarzony przez naszych "starszych braci" obraz Polaka, spacyfikowanego i gotowego spełnić wszelkie żądania "starszych. A będą one duże, oj duże.

ocenił(a) film na 9
HRA

Ależ Polacy to faktycznie antysemici - wystarczy posłuchac co sie mówi powszechnie o Zydach.Nie rozumiem skad to oburzenie jak nas sie tak nazwie. Szczerze mówiąc ja równiez nie lubię Żydów. Aczkolwiek do zbrodni bym sie nie posunął. Tylko ich nie lubię. A jesli to oznacza, że jestem antysemitą, to trudno. Nie czyje sie urażony. Ani winny. I w dupie mam polityczna poprawność ;)

cronin35

HRA ...Ty tu jesteś po prostu antypolski. A przede wszystkim niestabilny i nie określony. Co do dalszej częsci wypowiedzi ... osobiście nie czuje się antysemitą , nie czuje się też rasistą, lecz nie przepadam za wszelkimi nacjami co czyni mnie poniekąd rasistą. Z drugiej jednak strony nie posunałbym się do takiego czynu.

Wszystkim zaś którym film się podobał, polecam film Róża z Dorocińskim , przesłanie bardzo zbliżone, a film moim zdaniem .. brutalniejszy.

cronin35

Niechęć do Żydów powinna się nazywać antysyjonizmem. Antysemityzm powinien oznaczać nienawiść do narodów semickich.

HRA

No popatrz, a inny antypolski film (Przesłuchanie, w którym POLACY katują POLAKÓW) oceniłeś na 10. Dostałeś na nim, jak to sam piszesz, orgazmu? Arcydzieło i gniot...
Gdybyś był konsekwentny i trzeźwo myślący, to oba filmy musiał byś nazwać antypolskimi gniotami. Dlaczego tak się nie dzieje...? W jednym i drugim widzimy kanalie gotowe uczynić
wszystko, by upodlić i zniszczyć drugiego człowieka, rodaka, sąsiada... Prawda jest taka, że obie produkcje są bardzo wartościowe: świetnie nakręcone, zagrane, trzymające w napięciu
i opowiadające o ważnych, choć bolesnych w historii Polski sprawach. Ku przestrodze nie wolno żadnych z tych zdarzeń negować. Jeśli ktoś widzi tu "wrogą propagandę", to tylko należy
współczuć i zarzucić na takie zakute czerepy zasłonę milczenia...

Herodot

Czy oglądałeś w ogóle Obławę i Pokłosie?
Bo jeśli tak to za przeproszeniem chyba Cię pogięło. Wybacz, nieparlamentarne, ale jakże adekwatne słowa.

U nich: już w czołówce Hitler i niemieccy żołnierze, a potem gęsto od Niemców. Obwieszczeni okraszone swastyką itd.

U nas: Niemców tak jakby nie było. Ot, dwaj sobie przyjechali, pogadali z sołtysem i pojechali. I tyle ich widzieli.

U nich: "Naród francuski nie zrozumie deportacji"

U nas: "Żydy Jezusa zabiły"

U nich: dziatwa, może nieco niezadowolona (dziewczynkę ze szkoły baletowej wyrzucili), ale nie pęka: podkrada Niemcom kiepy i w czapce Wehrmachtu opowiada dowcipy, że gdyby we Francji pojawił się Jezus, to też by z naszytą gwiazdą musiał chodzić.

U nas: dzieci są wyrzucane przez matki z płonącego domu, a chłopstwo je widłami zagarnia z powrotem

U nich: Ze dwa razy (żeby ktoś nie miał wątpliwości), podkreśla się, że Żydzi w Polsce uważają Francję za raj, a już w tym Lublinie to w ogóle bez porównania.

U nas: nie porównuje się, bo wiadomo, że dziczy większej nie ma, nawet swojemu ukradną bagaż i psa zaszlachtują.

U nich: zastanawiają się, czy może wyjechać do Ameryki, bo w tej Francji zrobiło się cokolwiek nie do wytrzymania.

U nas: stąd się nigdzie nie wyjeżdża.

U nich: uśmiechy, życzliwość, policjant wyprasza z parku, bo Żydówki zignorowały napis "Nie dla Żydów" i przepraszająco wzdycha, że nie on te przepisy wymyślił.

U nas: za głowę i o ziemię, bo go nie dopuściła.

U nich: stanowczy protest, bo Niemcy wymyślili sobie deportację w świąteczny dzień Francji.

U nas: święto, bo można Żydów spalić

U nich: rozpoczyna się akcja deportacyjna - Francuzka drze się ile popadnie, aby ostrzec Żydów, na co dostaje mrożące w żyłach ostrzeżenie: Napiszę o tobie w raporcie

U nas: Zamknij się k...o, bo jak nie, to ciebie też w ogień wrzucimy

U nich: sąsiad zabiera żydowskie dziecko, aby uniknęło deportacji, zresztą pomoc idzie z wszystkich stron: prostytutki, sąsiedzi, ksiądz (i dwa głosy kontrujące spoza kadru (wiadomo, wstydzą się pokazać szubrawcy): "śmierć robactwu"

U nas: "to jakieś bzdury, ja Żydków nigdy nie ukrywałam, to ludzie tak plotkują". A pomocy żadnej nie stwierdzono. Za to tych od "śmierć robactwu cały chór i to pierwszoplanowy, nie żadne tam nieśmiałe głosy i niczego się nie wstydzą.

Gdyby Pasikowski chciał zrobić coś na wzór "Obławy", to złamanej kopiejki by nie dostał.

"Obławę" dokończę oglądać jutro. Świetny materiał porównawczy. Gratuluję eksperymentu.

orion_2

Co ćpałeś koleżko? Porównałem Pokłosie i Przesłuchanie a nie Obławę...?!! Streszczasz sam sobie dwa filmy??? Co ja mam z tym wspólnego???
Nie zaśmiecaj nam tematu i nie pisz komuś, że go pogięło, gdy sam walisz coś "ni z gruchy, ni z pietruchy"....

Herodot

Ćpałem twoje wypociny, koleżko. Fakt, że po nich można się niezdrowo poczuć.

http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Drobny+eksperyme nt...,2164827

ocenił(a) film na 1
Herodot

Twierdznie, że "Przesłuchanie" to film antypolski jest tak wybitnie idiotyczne, że zrezygnowałem z czytania dalszej części twoich przemyśleń

HRA

A szkoda HRA że zrezygnowałeś, ponieważ bardzo trafnie do Ciebie uderzają, widać nie możesz się z tym pogodzić jednakże Herodot bardzo celnie Cie zripostował.

ocenił(a) film na 1
Adash

Tak ,tak ,Herodot to niezwykle utalentowany jegomość. Spędzisz wiele chwil radosnych czytając jego błyskotliwe, filmowe analizy, tyle tylko ,że w twojej główce nadal będzie gościła mroczna pustka.

HRA

Nie mówie że błyskotliwy. Nie oceniam człowieka po jednej opinii, chyba że jest ona wybitnie beznadziejna. Ty jednak swoją intonacją sprawiasz że sam do końca nie wiesz co Ci sie podoba i czego oczekujesz , a Herodot dobitnie to podkreślił.

Twoja pusta ironia i beznamiętny sarkazm sięgają dna i szkoda się nad tym dale rozwodzić.

ocenił(a) film na 1
Adash

To bardzo proszę, żebyś sie nad tym nie rozwodził. Szczególnie rozwodzenie się nad moją intonacją srawia mi wyjątkową przykrość i duchowe udręki.
Mój sakazm jest pełen namiętności , mój ty tygrysku.

ocenił(a) film na 8
Adash

Po co rozmawiacie z tym homoseksualista? To znany na filmwebie troll, zreszta administracja nosi sie z zamiarem by zrobic z nim porzadek. Ja uwazam, ze usuwanie go byloby bledem, bo dostarcza wielu ludziom rozrywki. Jest tu posmiewiskiem, poprawia ludziom humor, prawdopodobnie ma jakis stopien uposledzenia umyslowego. Moze to nieetyczne smiac sie z takich ludzi jak on, ale w koncu jest tu anonimowo i sam sie o to wszystko prosi. W kazdym razie reputacje HRA ma tu juz "ustabilizowana", ze tak powiem :D

Jego koronnym argumentem w dyskusji na temat jakiegos filmu jest stwierdzenie, ze jesli nie podoba ci sie film, ktory mi sie podoba, to znaczy, ze sie nie znasz i jestes glupi ;) Ludzie mieli tu z niego polewke tyle razy, ze stal sie po prostu postacia charakterystyczna. Niedorozwoj umyslowy nie pozwalal mu nigdy zrozumiec, ze ludzie maja rozne gusta. Niezwykla, zabawna postac.

No i wszedzie cos musi pisac o homoseksualizmie. Nie trzeba byc Freudem by zrozumiec co sie za tym kryje. Ten watek jest jednym z nielicznych, gdzie o gejowiznie nie wspomnial ani slowem :D
Chociaz te jego czulosci typu tygrysku, misiu moga sugerowac zniewiesciala nature...

per333

Celna charakterystyka postaci ;)

per333

Muszę to zrobić,muszę. Czytam komentarze do Pokłosia i wszędzie Ty<wielki znawca per!
Czy ty jesteś w stanie dostrzec normalnego człowieka bez zaburzeń psychicznych?
Czy wiesz,że wytykamy innym to ,czego najbardziej sie obawiamy u siebie? Ty wytykasz ludziom głupote,zaburzenia psychiczne i oszustwa. Dla mnie wszystko jasne-nie trawisz tego u siebie !

HRA

Twierdzenie, że "Pokłosie" to film antypolski jest tak arcyidiotyczne, że zrezygnuję z czytania dalszej części twoich przemyśleń.
Sam celnie zdiagnozowałeś swoje rozdwojenie jaźni. Nie znajdujesz argumentów, więc nie odpowiadasz. Proste

użytkownik usunięty
Herodot

ja żałuję że twój komentarz przeczytałam. jednak można napisać coś bardziej idiotycznego - ty to właśnie udowodniłeś.

Nie potrafisz się wypowiedzieć na temat, to po co się wcinasz? Zapraszał ktoś?
Nudzi się w domciu tak? Nikt nie przyjdzie, nie zadzwoni, nie utuli...
To może w zemście dowalę coś komuś w necie... Kolejna Trollica w mordę jeża...

użytkownik usunięty
Herodot

jestem postronnym obserwatorem i wcinam się czasem wytknąć komuś głupotę - dziś padło na ciebie.

A może trzeba w lusterko spojrzeć i rozbić je główką, która i tak już boli.
Włączaj się do rozmowy, gdy naprawdę masz coś sensownego do dodania, a nie tylko po to by szukać okazji do obrażania drugiego człowieka.

użytkownik usunięty
Herodot

ty się włączyłeś do rozmowy i nic sensownego nie wniosłeś więc gdzie tu konsekwencja?

Biedactwo... nie dotarło nic... Nikt inny nie chce z tobą pisać? Ojej, szkoda. Ale mnie też się nie chce

użytkownik usunięty
Herodot

to dobrze. bo masz za niski na mnie poziom trollu.

My wszyscy wiem że cie upuszczono w dziećiństwie ... ale nie musisz się dalej kompromitować, już pokazałeś na co cie stać ... nie ma tego wiele

użytkownik usunięty
Adash

takimi słabymi tekstami nie podwyższysz poziomu tego wątku.

Poziom tego wątku szlag trafił po tym jak takie oszołomy jak ty zaczęły się wcinać nie proszone . nie mając argumentów , ani nic ciekawego do powiedzenia.

użytkownik usunięty

hehehehehe... po prostu mi Cie szkoda

użytkownik usunięty

potomku Adolfa ? Ty wiesz w ogóle dziecko o czym jest tutaj rozmowa , o czym ja pisałem ? Masakra jaka z ciebie żałosna miernota intelektualna !

użytkownik usunięty
Adash

wypieranie się prawdy nic ci nie da. ale to typowe dla fanów Pokłosia.

hahahahaha masakra jaka panna

Adash

Dajmy sobie z tym czymś spokój. Rzuciłeś ciekawy temat i dzięki Ci za to, ale jak zwykle muszą trollice zapaskudzić
wątek, bo frustraci życiowi tylko takim działaniem się karmią. Hej!

Herodot

wiem też nad tym ubolewam ... to jest plaga. Administratorzy powinni blokować takim ip i możliwość założenia konta do odwołania ... naprawdę.
Swoją drogą , dzięki za uczestictwo i podtrzymanie poziomu.

mlodszylele

Aż 5 razy potrzebujesz coś przeczytać, by dotarło ze zrozumieniem?! Cóż...
Czytaj więcej książek, z czasem łatwość przyswajania tekstu będzie rosnąć (a przynajmniej tak się zwykle dzieje).