Bardzo dobre kino. Ukazujące losy polaków, chociaż ogladając szczerze powiedziawszy czułem
się jakbym był potomkiem Adolfa, Trzymające w napięciu i brutalne kino, ukazujące rasizm w pełnej
krasie a zarazem obrazujące prawdę jaką jest ogromny brak tolerancji w naszym państwie !
Wciągający , przyznam że bardzo dobrze się oglada. Jednak prawdy jakiej skrywa temat filmu ,
domyśliłem się wcześniej , więc jak dla mnie kino dosyć przewidywalne, co nie zmiena faktu iż ...
dobre ! 7/10 warto obejrzeć
Ja do Ciebie nic ...nie przepadam za Tobą to fakt , ale nie czepiam się tak jak paru innych , w sposób poniżej pewnej godności i poziomu. Nie mniej jednak uczestniczych w tej dyskusji i doprowadziłeś do tego poziomu.
Ps. umyj okularki, bo raczej ktoś inny ma tutaj na twoim punkcie obsesję ...
Zawsze mam umyte tygrysku. Dyskusję do marnego poziomu sprowadziłeś już samym tematem, a co do godności, to nie rozpisywałbym się tak na twoim miejscu. Tym bardziej, że podobno jesteś mężczyzną.
Ps, Mam nadzieję, że nie staniesz się następcą tego czegoś z trójkami w nicku
Ja nie wiem po co Ty po prostu zaczynasz. Daj sobie siana. Jak chcesz się z kimś pokłócić to wal do niego na priva a nie rób mi tu szamba.
Co do tematu ... odniosłeś się już - ok znamy Twoje zdanie ... a teraz Panu już podziękujemy ...
naburmuszona , dziubek , laluniu ? Skarbie jeszcze brakuje ... chyba ten z nickiem 33 miał rację co do tych osądów ...
Dla mnie film niesamowity, bardzo realistyczny, pokazujący niestety prawdę. Już dawno, żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenia!!!!!!
To muszę cię rozczarować. Ten film może pokazywać wszystko, tylko nie prawdę. Da podstawowe fakty:
1. Gdzie kolaboracja dużej części Żydów z Jedwabnego z Sowietami? W wyniku tej współpracy zostało zamordowanych, zakatowanych oraz wywiezionych do łagrów wielu Polaków.
2. Co z faktem, że zbrodni dokonała niemiecka jednostka Einsatzgruppen z pomocą co najwyżej kilku osobników z całej polskiej populacji?
Tak jak napisałem powyżej dla mnie film niesamowity, zrobił na mnie ogromne wrażenie, a problomatyka ukazane w filmie niestety występowała na ziemiach polskich!
I wciąz wystepuje ,co widać gdy sie czyta powyzsze wpisy. Film bardzo dobry, kino na światowym poziomie-brawo Pasikowski , nareszcie!
Jak dla mnie film traktuje o nienawiści i nietolerancji. O odwadze jednostki i niebezpieczeństwie jaką jest motłoch. I ne ma znaczenia jakiej narodowości jest ten motłoch, to sie moze zdarzyć wszędzie gdzie ciemnota i zacofanie. Bo takiemu motłochowi łatwo wyprać mózgi.
A kolejny problem to chciwość- sprawa stara jak świat.
Kto nie dostrzega problemów głównych poruszonych w tym obrazie ten ma "niewyczyszczone okularki"
Prawdę? Chyba gówno prawdę dla ignorantów których na Zielonej Wyspie jest pełno.
A skąd przerysowany!!!
Tak wiernie oddaje rzeczywistość jak gabinet luster w wesołym miasteczku.
A ja miałam nieszczęście przed filmem "wpaść" na gazetę z artykułem o "Pokłosiu" na okładce, gdzie wielkimi literami napisane było, co się stanie z głównym bohaterem. W trakcie filmu mi się przypomniało i mocno mi oglądanie zepsuło. Jak bym dorwała tego autora, to słowo daję na strzępy bym rozerwała!
Nie, w żadnym wypadku:) Raczej wiesz o czym jest film, jak na niego idziesz, a w tym artykule była po prostu przedostatnia scena opisana...
Adash
Bardzo trafna ocena filmu. Popieram w 100 %. Choć fabuła filmu do przewidzenie to oglądałam w niezwykłym skupieniu. Okupacyjna Polska, a w niej właśnie takie malutkie wsie niejedne podobne tajemnice skrywają.
No całe szczęście że masz taką wiedzę pozwalającą stwierdzić że faktycznie jakakolwiek wieś w Polsce ma taką historię:).
Tak szkoda że ich pseudo wiedza jest ma tyle wspólnego z prawdą co zespół Laska czyli nic :).
Ale kto by tam chciał poczytać o działaniach Einzatgruppen w Polsce by wiedzieć że to Niemcy mordowali przy minimalnym udziale miejscowych a nie na odwrót.
Dziadunio Ci wyjawił jakąś taką tajemnicę o sobie? Mordował w czasie wojny? Czy jesteś matołkiem z Gazety?