Bardzo dobre kino. Ukazujące losy polaków, chociaż ogladając szczerze powiedziawszy czułem
się jakbym był potomkiem Adolfa, Trzymające w napięciu i brutalne kino, ukazujące rasizm w pełnej
krasie a zarazem obrazujące prawdę jaką jest ogromny brak tolerancji w naszym państwie !
Wciągający , przyznam że bardzo dobrze się oglada. Jednak prawdy jakiej skrywa temat filmu ,
domyśliłem się wcześniej , więc jak dla mnie kino dosyć przewidywalne, co nie zmiena faktu iż ...
dobre ! 7/10 warto obejrzeć
Aż 5 razy potrzebujesz coś przeczytać, by dotarło ze zrozumieniem?! Cóż...
Czytaj więcej książek, z czasem łatwość przyswajania tekstu będzie rosnąć (a przynajmniej tak się zwykle dzieje).
To ty przeczytaj ze zrozumieniem to co ja napisałem, bo nic do ciebie nie dotarło.
Filozofie wiejskie.
Ale skoro już chcesz to:
"Przesłuchanie" to był film z UB-ecją w tle, która to UB-cja była w znaczniej części oparta na żydach. Nie jestem żadnym antysemitą, wśród żydów też są normalni ludzie. Wyedy jednak rekrutowano do UB, tych co nienawidzili Polaków. Wykańczali najlepszych synów "starej Polski". O metodach lepiej nie mówić. Całkiem jak KGB.
Po pierwsze niczego od ciebie nie chciałem, tym bardziej wiejskich filozofii...
Po drugie stan 'UB-cji" to w ok. 1/3 faktycznie ludzie żydowskiego pochodzenia, do tego zapewne grupka sowieckich "instruktorów", ale i tak większość stanowili Polacy.
Nie zmienia to więc sensu mojej wypowiedzi, czyli obywatele polscy (bez względu na pochodzenie) poniżali, torturowali i często mordowali swych rodaków i współobywateli - tak jak
miejsce to miało w obu porównanych przeze mnie filmach.
No, spokojnie. Przecież widzę, że nie ogarniasz.
Tak, racja. W obu filmach Polacy katowali Polaków. Tylko, że w Przesłuchaniu pokazywano historie jakie się działy w rzeczywistosci. Natomiast Pokłosie to tylko prawdopodobny przebieg zdarzeń. A już po wypowiedzi reżysera, że opierał się na Jedwabnem, to nawet mało prawdopodobny.
Po prostu kino zgodne z kierunkiem w jakim pędzi stado. A czy tak było na pewno? A kogo to obchodzi??? Przecież nie takich leszczy, co to na drugiego Polaka z roskoszą naplują.
Mnie tylko śmieszą do łez te zapewnienia lemingów: "miał odwagę"!!!
Jaka odwaga????????
Odwaga jest wtedy jak mówisz coś (prawdę oczywiscie) niezgodnego z poprawnością polityczną. Plucie na Polskę jest realizowane w mediach, naszych i zagranicznych. Nasi politycy to olewają (w najlepszym razie).
Rozumiem gdyby kroś zrobił film o skrajnym bydlaku, Salomonie Morelu. O tym jak katował ludzi w PRL-owskich obozach koncentracyjnych! Jak Polska mu płaciła wysoką emeryturkę do bodaj 2006 roku. Jak go haniebnie bronił rząd Izraela, bzdurząc coś o przedwanieniu zbrodni, gdy sami ścigali zbrodniarzy hitlerowskich do końca ich życia! A Morel był identyczny z najgorszymi katami niemieckich obozów koncentracyjnych! A....... z resztą.... Kogo to obchodzi. Ważne jest żeby beczeć w ten sam ton co reszta stada. Tak jest bezpieczniej.
Odezwała się primadonna od kina dramatycznego :) "zacznij oglądać naprawdę dobre kino z serca ci radzę" bo wylądujesz adekwatnie zdramatyzowana w skali 0/10.
Co robi twój stary to twoja sprawa mnie to nie interesuje... ale widzę teraz skąd ta namiętność do dramatów. Próbować zrozumieć zachowanie starego, adekwatnie nawiązując do bohaterów z filmu. Może zamiast sercem powinnaś pomyśleć czymś innym.
Wiecie co ... była z tego naprawdę fajna dyskusja na poziomie .. zanim nie zaczeliście pisac ! Żal mi was
tutaj też przyszedłeś wiejski ignorancie? Znowu mi się coś do buta przykleiło :)
Widzę że usta ci się nie domykają:D chyba przyjałes za dużego loda??? :D LOL :D ssij to może wyciągniesz jakąś mądrość dla siebie :):D
Zgadzam się. Właśnie skończyłem oglądać i jestem pod dużym wrażeniem. Dobrze nakręcony, trzymający w napięciu film.
Jak dal ciebie film szkalujący Polaków jest dobry, to gratuluje wypranego mózgu przez propagandę antypolską
Dla ciebie coś inteligentnego, może przejrzysz na oczy i się czegoś dowiesz o co chodzi w dzisiejszej polityce antypolskiej
http://www.youtube.com/watch?v=ovitPBUV-vs
a także prawdę jaką teraz przedstawiają Niemcy na temat AK http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy-film-telewizji-zdf-pokazuje-partyzantow-z -a,1,5451588,wiadomosc.html
Zniewiescialy HRA, jestes powtarzalny w swoich epitetach. Mnostwo razy pod adresem BARDZO wielu uzytkownikow rzuciles ten zwrot. Twoje ograniczenia intelektualne sa takie jakie sa i ty tego nie przeskoczysz. Jestes strasznie zdziwaczala panienka i zapewne w realu ma to swoje konsekwencje.
Popatrz popatrz w końcu go zablokowali a tak sie starał wypowiedzieć...szkoda że3 w wulgaryzmach:D Widocznie taki gnojek, że nic więcej napisać nie umie :)
buhahahahahahahahahaahaha ja jestem normalny
http://www.youtube.com/watch?v=ag6gqpM7Pks
Człowieku to konktekst wyrwany z innego kontekstu. Nie wiem czemu upierasz się w tym. Jak ja mam Ci przełożyć to że film jest dobry a Ty widzisz to po swojemu ? Twoja sprawa, ja już argumenty swoje przedstawiłem zakładając temat i nie muszę się produkować bardziej bo wszystko jest czarne na białym.
Niestety są ludzie którzy wolą nazywać białe czarnym ...
HRA ... postrzegałem cie za osobę intelignentniejszą , ale widzę że dwoma zdaniami można cie wyprowadzić z równowagi , jak dziecko w przedszkolu której zabrano zabawkę ... sądzę że dalsza dyskusja z tobą nie odniesie zamierzonego sukcesu , zatem powodzenia i do widzenia.
Popatrz!!!! Napisał jedno zdanie którego Modek nie skreślił !!!! Gratulacje HRA tak dalej i wyjdziesz może na ludzi :D buhahahahaha LOL :D
Wyjątkowo trudno cię z buta zeskrobać, ale wiesz : wyschniesz i w końcu sam odpadniesz..
Alleluja i do przodu jak mawia mój ulubiony Redemptorysta, ojciec Tadeusz.