PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156751
6,9 66 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Bardzo dobre kino. Ukazujące losy polaków, chociaż ogladając szczerze powiedziawszy czułem
się jakbym był potomkiem Adolfa, Trzymające w napięciu i brutalne kino, ukazujące rasizm w pełnej
krasie a zarazem obrazujące prawdę jaką jest ogromny brak tolerancji w naszym państwie !
Wciągający , przyznam że bardzo dobrze się oglada. Jednak prawdy jakiej skrywa temat filmu ,
domyśliłem się wcześniej , więc jak dla mnie kino dosyć przewidywalne, co nie zmiena faktu iż ...
dobre ! 7/10 warto obejrzeć

ocenił(a) film na 2
Herodot

To ty przeczytaj ze zrozumieniem to co ja napisałem, bo nic do ciebie nie dotarło.

ocenił(a) film na 6
Herodot

Filozofie wiejskie.
Ale skoro już chcesz to:
"Przesłuchanie" to był film z UB-ecją w tle, która to UB-cja była w znaczniej części oparta na żydach. Nie jestem żadnym antysemitą, wśród żydów też są normalni ludzie. Wyedy jednak rekrutowano do UB, tych co nienawidzili Polaków. Wykańczali najlepszych synów "starej Polski". O metodach lepiej nie mówić. Całkiem jak KGB.

Jaho63

Po pierwsze niczego od ciebie nie chciałem, tym bardziej wiejskich filozofii...
Po drugie stan 'UB-cji" to w ok. 1/3 faktycznie ludzie żydowskiego pochodzenia, do tego zapewne grupka sowieckich "instruktorów", ale i tak większość stanowili Polacy.
Nie zmienia to więc sensu mojej wypowiedzi, czyli obywatele polscy (bez względu na pochodzenie) poniżali, torturowali i często mordowali swych rodaków i współobywateli - tak jak
miejsce to miało w obu porównanych przeze mnie filmach.

ocenił(a) film na 6
Herodot

No, spokojnie. Przecież widzę, że nie ogarniasz.
Tak, racja. W obu filmach Polacy katowali Polaków. Tylko, że w Przesłuchaniu pokazywano historie jakie się działy w rzeczywistosci. Natomiast Pokłosie to tylko prawdopodobny przebieg zdarzeń. A już po wypowiedzi reżysera, że opierał się na Jedwabnem, to nawet mało prawdopodobny.
Po prostu kino zgodne z kierunkiem w jakim pędzi stado. A czy tak było na pewno? A kogo to obchodzi??? Przecież nie takich leszczy, co to na drugiego Polaka z roskoszą naplują.
Mnie tylko śmieszą do łez te zapewnienia lemingów: "miał odwagę"!!!
Jaka odwaga????????
Odwaga jest wtedy jak mówisz coś (prawdę oczywiscie) niezgodnego z poprawnością polityczną. Plucie na Polskę jest realizowane w mediach, naszych i zagranicznych. Nasi politycy to olewają (w najlepszym razie).
Rozumiem gdyby kroś zrobił film o skrajnym bydlaku, Salomonie Morelu. O tym jak katował ludzi w PRL-owskich obozach koncentracyjnych! Jak Polska mu płaciła wysoką emeryturkę do bodaj 2006 roku. Jak go haniebnie bronił rząd Izraela, bzdurząc coś o przedwanieniu zbrodni, gdy sami ścigali zbrodniarzy hitlerowskich do końca ich życia! A Morel był identyczny z najgorszymi katami niemieckich obozów koncentracyjnych! A....... z resztą.... Kogo to obchodzi. Ważne jest żeby beczeć w ten sam ton co reszta stada. Tak jest bezpieczniej.

ocenił(a) film na 8
HRA

Odezwała się primadonna od kina dramatycznego :) "zacznij oglądać naprawdę dobre kino z serca ci radzę" bo wylądujesz adekwatnie zdramatyzowana w skali 0/10.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
HRA

Co robi twój stary to twoja sprawa mnie to nie interesuje... ale widzę teraz skąd ta namiętność do dramatów. Próbować zrozumieć zachowanie starego, adekwatnie nawiązując do bohaterów z filmu. Może zamiast sercem powinnaś pomyśleć czymś innym.

ocenił(a) film na 1
Victus_76

Nie pękaj , w końcu się od buta odkleisz. Będzie dobrze.

Victus_76

Wiecie co ... była z tego naprawdę fajna dyskusja na poziomie .. zanim nie zaczeliście pisac ! Żal mi was

użytkownik usunięty

widze dziecko że nawet nie umiesz sam napsiać, tylko kopiujesz posta innego usera

użytkownik usunięty
Adash

zacytuj bo nie widze takiego.

ocenił(a) film na 8
HRA

tutaj też przyszedłeś wiejski ignorancie? Znowu mi się coś do buta przykleiło :)

ocenił(a) film na 1
Victus_76

Fajnie
a teraz zamknij swoją rozpuszczaną, bolszewicką mordę mordę

ocenił(a) film na 8
HRA

Widzę że usta ci się nie domykają:D chyba przyjałes za dużego loda??? :D LOL :D ssij to może wyciągniesz jakąś mądrość dla siebie :):D

Adash

Zgadzam się. Właśnie skończyłem oglądać i jestem pod dużym wrażeniem. Dobrze nakręcony, trzymający w napięciu film.

ocenił(a) film na 9
Adash

popieram wypowiedź

ocenił(a) film na 2
Adash

Jak dal ciebie film szkalujący Polaków jest dobry, to gratuluje wypranego mózgu przez propagandę antypolską

Dla ciebie coś inteligentnego, może przejrzysz na oczy i się czegoś dowiesz o co chodzi w dzisiejszej polityce antypolskiej

http://www.youtube.com/watch?v=ovitPBUV-vs

a także prawdę jaką teraz przedstawiają Niemcy na temat AK http://wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy-film-telewizji-zdf-pokazuje-partyzantow-z -a,1,5451588,wiadomosc.html

mlodszylele

Jak dla mnie to siejesz propagandę i nic więcej ...

ocenił(a) film na 8
HRA

Zniewiescialy HRA, jestes powtarzalny w swoich epitetach. Mnostwo razy pod adresem BARDZO wielu uzytkownikow rzuciles ten zwrot. Twoje ograniczenia intelektualne sa takie jakie sa i ty tego nie przeskoczysz. Jestes strasznie zdziwaczala panienka i zapewne w realu ma to swoje konsekwencje.

ocenił(a) film na 8
per333

Popatrz popatrz w końcu go zablokowali a tak sie starał wypowiedzieć...szkoda że3 w wulgaryzmach:D Widocznie taki gnojek, że nic więcej napisać nie umie :)

ocenił(a) film na 8
per333

Zapraszam do siebie :)

ocenił(a) film na 2
dardre

buhahahahahahahahahaahaha ja jestem normalny

http://www.youtube.com/watch?v=ag6gqpM7Pks

ocenił(a) film na 8
mlodszylele

Tak twierdzi każdy umysłowo chory...ale skoro juz o tym napisałeś.... :D

HRA

Człowieku to konktekst wyrwany z innego kontekstu. Nie wiem czemu upierasz się w tym. Jak ja mam Ci przełożyć to że film jest dobry a Ty widzisz to po swojemu ? Twoja sprawa, ja już argumenty swoje przedstawiłem zakładając temat i nie muszę się produkować bardziej bo wszystko jest czarne na białym.

Niestety są ludzie którzy wolą nazywać białe czarnym ...

HRA

HRA ... postrzegałem cie za osobę intelignentniejszą , ale widzę że dwoma zdaniami można cie wyprowadzić z równowagi , jak dziecko w przedszkolu której zabrano zabawkę ... sądzę że dalsza dyskusja z tobą nie odniesie zamierzonego sukcesu , zatem powodzenia i do widzenia.

ocenił(a) film na 1
Adash

Trzymaj się chłopie. Wszystkiego dobrego.

ocenił(a) film na 8
Adash

Popatrz!!!! Napisał jedno zdanie którego Modek nie skreślił !!!! Gratulacje HRA tak dalej i wyjdziesz może na ludzi :D buhahahahaha LOL :D

ocenił(a) film na 1
per333

Wyjątkowo trudno cię z buta zeskrobać, ale wiesz : wyschniesz i w końcu sam odpadniesz..
Alleluja i do przodu jak mawia mój ulubiony Redemptorysta, ojciec Tadeusz.

ocenił(a) film na 8
HRA

Popatrz popatrz odpadłeś tylko dlaczego psy cię wąchają.........:D

HRA

Dobra ... wiecie co, to nie jest czat , a widzę że w to się przerodziło. Jak chcecie sobie nawrzucać to róbcie to gdzie indziej, najlepiej między sobą. To jest temat odnośnie filmu POKŁOSIE na nie wzajemne obrzucanie się błotem, które z boku robi się już nudne i nikogo nie interesuje !