PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156607
6,8 62 krytyków

Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Czy dużo jest tam bardzo brutalnych scen? Chcę zabrać prawie 14-letniego syna na seans (1. kl gimn), jak myślicie, może go zobaczyć?

Elv_2

Jest to film mroczny, jednak nie tak mocny jak róża. Myślę, że czternastolatek powinien udźwignąć ten ciężar. Jest trochę krwi, ale bez przesady.

Arkadiuszk44

http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/w-duchu-st-louis,1611755,2789

Kalas66

Brawo za link.

MatMaister007

Polecam recenzję:
http://www.rp.pl/artykul/9157,942316-Gross-trafia-pod-strzec...
Odnośnie Jedwabnego 1941 o którym od 10lat bębni Gazeta Wyborcza, Gross i teraz Pasikowski... Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego w tej dyskusji nie podają oni przyczyn tych zachowań akurat w tym czasie i na tym terenie?? Zmiłuj się.... Polacy wymordowali swoich sąsiadów w 1941 roku bo uważali, że „Żydy zabiły Jezusa" ??? Litości. Polecam wszystkim poczytanie źródeł historycznych. Artykuł krótki:
http://www.rp.pl/artykul/931726.html#.UIz2VKuRO_g.facebook

Fragment depeszy Grota-Roweckiego z tamtego czasu:
"Do grup sabotażystów spontanicznie dołączały tłumy radykalnie nastawionych Białorusinów i Żydów. Szczególnie widoczna była obecność tych ostatnich. „Ujawniło się, że ogół żydowski we wszystkich miejscowościach, a już szczególnie na Wołyniu, Polesiu i Podlasiu, zanim jeszcze ustąpiły polskie oddziały, wywiesił flagi czerwone i ustawił bramy triumfalne na powitanie wojsk bolszewickich, że zorganizował samorzutnie rewkomy i czerwoną milicję, że po wkroczeniu bolszewików rzucił się z całą furią na urzędy polskie, urządzał masowe samosądy nad funkcjonariuszami państwa polskiego, działaczami polskimi, masowo wyłapując ich jako antysemitów i oddając na łup przybranych w czerwone kokardy mętów społecznych" – raportował do Londynu gen. Stefan Grot-Rowecki.

MatMaister007

Polecam, fragment wywiadu Zychowicza który mówi o jedynym fakcie na jakim został oparty film:
"- „Już w latach 80. Zbigniew Romaniuk w Brańsku zaczął wydobywać poniszczone macewy, czyścić je, stawiać i odczytywać napisy. To wszystko jest wzięte z rzeczywistości”.

- To porównanie w znakomity sposób ilustruje cały film i jego — delikatnie mówiąc — luźny związek z prawdą i zdrowym rozsądkiem. Otóż rzeczywiście pan Zbigniew Romaniuk, wspaniały historyk i działacz społeczny, już w latach 80. zaczął restaurować stare macewy w Brańsku, za co mu cześć i chwała. W filmie Pasikowskiego aktor grający postać wzorowaną na Romaniuku został jednak zadręczony i ukrzyżowany (!) przez owładniętych antysemickim szałem polskich sąsiadów. Wcześniej zarąbali mu siekierą psa i spalili zbiory. Tymczasem w rzeczywistości prawdziwy Romaniuk został... przewodniczącym Rady Miasta Brańsk. Jest dziś najbardziej szanowanym i znanym mieszkańcem miejscowości. Właśnie tak ma się „Pokłosie” do rzeczywistości. Ten film to nie ilustracja prawdy, ale ekranizacja publicystycznych tez Jana Tomasza Grossa, tyle, że zwulgaryzowanych i sprymitywizowanych przez Pasikowskiego. "

Elv_2

Może jak najbardziej. Przed filmem zrób mu jednak małą pogadankę o historii

Elv_2

ja bym nie wzięła. Jest scena, w której bohaterowie wyjmują rekami z ziemi ludzkie kości, czaszki... na końcu jest pokazany ukrzyżowany bohater, to może wstrząsnąć.

cziksel

Mnie tam bardziej wstrząsają np. pątnicy z Filipin niż Stuhr na drzwiach stodoły:)

Shalimar00

Poroniony pomysł, myślisz, że nie ma bardziej interesujących filmów dla 14-latka. Co takiego chłopca może obchodzić jakieś zamieszanie na polskiej wsi.

cziksel

No i to są jedyne dwie drastyczne sceny w tym filmie, jesteśmy już po seansie. Dobry film, rzeczywiście kontrowersyjny.

Elv_2

No jeszcze psa bym dorzucił do tych ciut brutalnych.