PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157035
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Wpisujemy w YouTube Rafał Ziemkiewicz o filmie "Pokłosie". (sorry linka w kleić nie mogę)

A teraz krzyczcie, że Ziemkiewicz to zakompleksiony PiSior, antysemita i fan rozgłośni Ojca dyrektora... .

MatMaister007

https://www.youtube.com/watch?v=Z6iNVMtxH3I

MatMaister007

zacytuje najważniejszy fragment, bo może komuś się nie chce oglądać tych kilku minut:

"był taki facet, który zbierał jakieś stare, zniszczone macewy z żydowskiego cmentarza i robił z nich jakby zagajnik pamięci.
i to jest fakt, na tym się opiera fabuła. tylko w filmie ten facet zostaje ukrzyżowany przez sąsiadów, co też jest fajne, bo Polska współczesna to ma być współczesna Polska, a wizja jest taka jak z Frankensteina czyli tłum ciemnych chłopów z pochodniami, którzy
wyciągają młodego Stuhra za łeb i krzyżują go na drzwiach stodoły. NATOMIAST FAKTYCZNIE CZŁOWIEK, KTÓRY ROBIŁ TEN ZAGAJNIK PAMIĘCI WYGRAŁ WYBORY U SIEBIE W GMINIE I TERAZ JEST WICEPRZEWODNICZĄCYM SEJMIKU"

ocenił(a) film na 8
MatMaister007

"Skąd wiem że bzdet skoro nie oglądałem?"
To jest poziom tego pana jak i wielu niby entuzjastów kinematografii oceniających film.
Recenzent filmowy, który ocenia film nie oglądając go. Brawoooooo. Może pan powinien pracować jako wróżka?
Swoją drogą gość chyba myśli że jest śmieszny. Bo w sumie jest.

"I jeszcze jedna rzecz że to się reklamuje jako film o Jedwabnem"
W żadnej reklamie, na żadnym plakacie, na żadnej tablicy z nazwą miejscowości w filmie nie pada słowo Jedwabne.
Czy to wymaga jeszcze jakiegoś komentarza? rzetelność dziennikarska przede wszystkim.

I kolejny raz ukrzyżowanie.
Jakby człowieka przybić do kierownicy gwoździami to też jest ukrzyżowanie?

Ciekaw jestem jakby pan zrecenzował Matrixa.
No i ta wyrocznia to jest taka stara baba co pali papierosy... normalnie siedzi w kuchni i kurzy faje..... A oni później gonią po ścianach. To jest robienie z widzów idiotów.... jak można chodzić po ścianach.

gacek776

"...nie pada słowo Jedwabne"

pieprzysz od rzeczy. czepiając się jak pijany płota. w filmie 'Lincz' też nie pojawia się nazwa Włodawy, a doskonale wiadomo do jakich wydarzeń odwołuje się autor. poza tym sam Pasikowski nie kryje źródła inspiracji i chyba nikt nie ma wątpliwości. to zresztą zręczny wybieg gdy ktoś zarzuci mu kłamstwo faktograficzne zawsze może się zasłonić i odpowiedzieć o jakiejś wyimaginowanej wsi.

ocenił(a) film na 8
grezyl

Czego się czepiam?
Gdzie padło słowo Jedwabne?
Gdzie w którym momencie. Pokaż palcem, bo na plakacie go nie ma. Oglądając film też go nie słyszałem.

Pan Ziemkiewicz jak i ty tworzycie własną historię i kręcicie chyba własny film. Albo jesteście tacy ograniczeni że nie rozumiecie co to jest inspiracja.

gacek776

ps. na pewno gdyby przybić twój głupi łeb do klawiatury nie byłoby ukrzyżowania, natomiast przybicie kogoś z rozpostartymi rękoma każdemu ogarniętemu człowiekowi musi się kojarzyć z ukrzyżowaniem. taki zresztą musiał być symboliczny zamysł reżysera.