PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157004
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Część narodu jest oburzona, gdyż film obraża ich uczucia, dotyka tego fragmentu historii na który jesteśmy tak bardzo wyczuleni; ale jak można mówić, że to ich obraża, oczernia?? Z założenia ta teoria jest idiotyczna, narodowość nie może odpowiadać za błędy małych zbiorowości.
Taka jest historia, pogódźcie się z tym. Nie pamiętam, żeby zmienianie jej i zaprzeczanie sprowadziło się kiedyś do czegoś dobrego

kadzio890

Ale właśnie chodzi o to dyletancie, że to nie jest nasza historia tylko wymysł Grossa oparty na nierzetelnych i niekompletnych dowodach, rozumiesz .. ? I - owszem - zmienianie historii już nastąpiło i doprowadziło do czegoś bardzo złego, do nieodwracalnych (być może) zmian w umsyłach prostych ludzi (jak Ty), którzy nie będą dociekać jak było naprawdę.

ocenił(a) film na 1
pizecik

Popieram w 100%, ja osobiście bojkotuje ten film!

pizecik

Chlopcze, wpierw piszesz, ze to co napisal Gross, jest klamstwem i nieżetelna prawda, a potem, ze nie wolno zmieniac historii, i ze zostala nieodwracalnie zmieniona - zastanow nad przeslaniem wypowiedzi

kadzio890

Nierzetelna*

kadzio890

Przesłanie wypowiedzi jest takie, że Gross stara się zmienić historię, żeby takie głąby jak Ty miały w głowach historię już zmienioną i żeby następnie przekazały ją swoim dzieciom. Łapiesz coś ?

pizecik

Dodam ponadto, że patryiotyzm to rowniez umiejetnosc do przyznawania sie do porażek historycznych i akceptowanie tego - Ci ktorzy zaprzeczaja zachowuja sie jak Rosjanie trzymajacy tajemnice o Katyniu, co nas bardzo zreszta niezadowala

kadzio890

Tylko dlatego, że zaprzeczają, zachowują się jak Rosjanie ? A zrobiłeś jakieś własne studium na temat wydarzeń w Jedwabnem ? Co tam się dokładnie wydarzyło wg Ciebie ?

pizecik

To byl przyklad, zeby zilustrowac. Wedlug mnie, w latach od 43 do 1946-7 Polacy na zachodzie obrabowywali zydowskie groby z kosztownosci, zajmowali ich majatki, zabierali z domow takie wyposazenie jak; pierzyny, szafki. To jest fakt, a nie wymysl loz masonskich, i wedlug mnie powinno sie miec odwage do akceptacji tego

kadzio890

W sumie nie nawt od 1943, liczmy od poczatku wojny

kadzio890

Czasy wojny są specyficzne. I głodujący człowiek jest zdolny do zachowań, o których piszesz, co wcale nie musi być powodem do jakiegoś większego wstydu. Ale mówimy tutaj, przypomnę, o filmie, opartym NIBY na kanwie wydarzeń jakie rozegrały się w Jedwabnem 10 lipca 1944 r. Słyszałeś o tym, że podczas ekshumacji w miejscu gdzie stała stodoła znaleziono szczątki ofiar, a także kosztowności (w tym złote monety) .. ?

pizecik

Słyszałem, ale nie wiem co to wnosi do dyskusji (złote zęby, zegraki też); po troszce się ze mną zgodziłeś w swoim poście, więc chciałbym zakończyć dyskusję w tym miejscu, dziękuję za wyrażenie swoich opinii

kadzio890

Wnosi to, że akurat grobu w Jedwabnem, czyli tego O KTÓRYM OD POCZĄTKU MÓWIMY nie okradziono. Ale już mnie nie dziwi, że tego nie złapałeś. Pozdrawiam. Dla Ciebie już nie ma ratunku.

ocenił(a) film na 8
kadzio890

o czym Ty piszesz? jacy Polacy na jakim zachodzie? wiem o majątkach poniemieckich na ziemiach odzyskanych ale jakież pożydowskie majątki? skąd te wiadomości?

euremail

faktycznie, pomyliło mi się, napisałem zachodzie - oczywiście chodziło o wschód

ocenił(a) film na 8
kadzio890

to teraz zamiast posługiwac się propagandą podaj przykład takiego majątku na wschodzie przejętego w czasie IIWWŚ przez Polaków od Żydów,

kadzio890

Zgadzam się z Pizecik, a ty lepiej nie rób takich dennych tematów jak nie wiesz nawet jaka jest historia Polskiego Narodu
http://www.youtube.com/watch?v=D5g_m2GtWlA&feature=related obejrzyj to, a potem dyskutuj

kadzio890

http://www.youtube.com/watch?v=u35odXNQgbQ&hd=1 kadzio dokształć się!

kadzio890

właśnie dlatego nie powinno robić się takich filmów. TO NIE JEST HISTORIA POLSKI to wymysł autora. Jak można robić takie filmy skoro ludzie mają zerową wiedzę na temat historii swojego narodu.
Kazio wracaj do szkoły .

ocenił(a) film na 7
lolmiskacze

No właśnie to nie jest historia Polski. Sam to napisałeś. Skąd więc oburzenie? Czy reżyser kiedykolwiek powiedział, że robi film o Jedwabnem? To jest tylko tło dla historii o nietolerancji.

Kazzet

Tak, reżyser przyznał, że inspiracją była dla niego historia, która wydarzyła się w Jedwabnem. I scenariusz filmu był NIBY konsultowany z jakimiś historykami...

lolmiskacze

Zgadzam sie z Kazzetem, fabula jest wynyslem autora, nie dokumentem

ocenił(a) film na 7
kadzio890

Ok akceptujmy fakty, ale nie brońmy filmu. Jeżeli autor podejmuje się filmu traktującego o wydarzeniach z niedawnej historii to powinien trzymać się faktów. Tymczasem dostajemy wymysł Pasikowskiego, na który niektóre media chcą wysyłać młodzież ze szkół do kin, by uczyły się historii. Recenzenci biją brawo za podjęcie trudnego tematu, a nikt nie zwraca uwagi, że temat przedstawiono w stronniczy sposób, krzywdzący Polaków.

marcin_niewiadomski

dokładnie ! zgadzam się z całą Twoją wypowiedzią!!

kadzio890 sam napisałeś "Taka jest historia, pogódźcie się z tym. Nie pamiętam, żeby zmienianie jej i zaprzeczanie sprowadziło się kiedyś do czegoś dobrego"
no to sory... nie historia (bo w kontekście Twojej wypowiedzi wychodzi że historia..Polski) a scenariusz (btw do dupy)

ocenił(a) film na 8
kadzio890

proponuję film fabularny o tym, że nie było komór gazowych tylko ludność żydowską potajemnie wysyłano do USA z getta i auschwitz,
Polacy dogadali się z niższymi oficerami SS w tajemnicy przed Hitlerem aby ten się nie zdenerwował,
pasuje taka fabuła?

kadzio890

To jest portal poświęcony filmom,a nie poglądom politycznym o czym większość piszących tutaj (...)zapomina.Wasze reakcje na film przypominają orgazm.I jak ktoś słusznie zauważył to nie jest film dokumentalny,historyczny.

wazka16

masz wyidealizowane pojęcie o ludziach. Widzisz że autor wątku uważa, że "Taka jest historia, pogódźcie się z tym. Nie pamiętam, żeby zmienianie jej i zaprzeczanie sprowadziło się kiedyś do czegoś dobrego" (tak wynika z jego wypowiedzi).
Z resztą nie jest on jedyną osobą która tak myśli. Dla wielu ludzi takie gnioty to jedyny kontakt z historią . Myślisz że pofatygują się żeby poczytać jak było naprawdę? No ok..możesz sobie tak myśleć ale niestety tak nie jest :)