PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157027
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Rewelacja!

ocenił(a) film na 10

Film rewelacyjny,zarówno scenariusz,gra aktorska i zdjęcia.Podobnie jak"Psami"Pasikowski naraził
się połowie Polaków i na pewno katolom.Niestety przykro przyznać,ale dzisiaj w szkołach
propaguje się antysemityzm.Niestety trzeba się uderzyć ręką w pierś i przyznać,ze nie wszyscy
byli uczciwi i prawi w stosunku do żydów.

ocenił(a) film na 5
awk70

To może niech się uderzają ci co nie byli uczciwi i prawi, a nie wymusza się żeby wszyscy czuli się winni...

praet

nikt Tobie nie każe się czuć winnym... chodzi o to żeby nie udawać że polacy w WW2 byli świeci^^ jedni mają dziadka w wermachcie inni maja kogoś w rodzinie kto pomagał pozbyć się tych którym był dłużny pieniądze przed wojną - taka prawda... wybielanie historii to rzecz która wyjdzie nam bokiem bo na historii się kolejne pokolenia uczą...

ocenił(a) film na 5
jurnalista

Ja nie mówię, że trzeba udawać, że Polacy byli święci... ale po co trąbić na lewo i prawo o sporadycznych (a przynajmniej będących w mniejszości) aktach niegodziwości ja się pytam?? A czemu się nie kręci filmów o tym jak Polacy pomagali w czasie wojny Żydom, jak bardzo ryzykowali? Czemu się praktycznie ZAWSZE przedstawia Polaków w złym świetle? To ma być polityka historyczna?? No sorry ale chyba coś jest nie tak... a już kwestia takiego Jedwabnego to już totalna lipa.. bo grupa miejscowych dopuściła się strasznej zbrodni to już wszyscy musimy się kajać i przepraszać.. i oczywiście najwyższe władze przepraszają i biją się w pierś... a co to miało wspólnego z władzami??? To była lokalna zbrodnia podsycona przez Niemców i tyle... po cholerę przepraszał za to prezydent?? I tak jest na każdym kroku... były jakieś przypadki przemocy czy bestialstwa ale raz, że zapomina się o tych, którzy zachowywali się w najwyższym stopniu godnie, a dwa puszcza się w eter wiadomość, że POLACY dopuścili się zbrodni... i to jeszcze jest rozdmuchiwane na lewo i prawo przez oficjalne władze Polski....
A w kwestii czy mi ktoś każe czy nie każe się czuć winnym... skoro wybrany demokratycznie prezydent, który reprezentuje także i mnie, oficjalnie przeprasza za coś takiego to robi to w imieniu Polski i Polaków bo ową Polskę i Polaków reprezentuje....
Ale cóż... w całej tej kwestii chodzi po prostu o gigantyczną kasę.. nie o godność kogokolwiek.. nie o prawdę, pamięć czy dyskutowanie nad trudnymi sprawami.. ale tylko i wyłącznie o KASĘ..

praet

Ale wcale nie o to chodzi byśmy wszyscy czuli się winni! Może warto zastanowić się po prostu jak sam byś sie zachował (każdy człowiek, nie tylko Polak), gdyby dowiedział się o czymś podobnym, o trupie w szafie, swojej rodzinnej szafie. Trudno oceniać Józka czy Franka, każdy z nich przeżył ten szok inaczej. Za to wypowiedzi pod tytylem antypolski i żydowska propaganda dla mnie są na poziomie owych wieśniaków z widłami. Tylko na jakiegoś ogra czekają...
i temu filmowi bym nie zarzuciła, że powstał dla kasy... dla kasy powstają Kac Wawy i inne Karole... :/

ocenił(a) film na 5
nowinka_filmweb

Tak... tylko czekałem aż ktoś stwierdzi, że to co napisałem jest na poziomie wieśniaka... ale to już nawet nie będę tego komentował...
Nie napisałem, że chodzi o to żebyśmy się wszyscy czuli winni tylko, że się nas systematycznie próbuje do tego przekonać (ten film jest tylko jednym z wielu elementów tej polityki),, a codo kwestii kasy to może niezrozumiale się wyraziłem... chodziło mi nie o sam film ale o antysemityzm i granie antysemityzmem przez Żydów, którzy robią w tej chwili na nim potężną kasę i szafują tym pojęciem bez opamiętania.. a film powstał może nie dla kasy właśnie tylko najzwyczajniej reżyser chciał znowu wypłynąć bo w ostatnich czasach żeby dostać jakaś nagrodę czy być zauważonym (a tym samym wstąpić do artystycznych "elit") wystarczy tylko zrobić film czy napisać książkę bądź sztukę, która obraża i szydzi z Polaków... takie są fakty i w takich realiach niestety żyjemy......

praet

Moim zdaniem każdy ma swój rozum i jakoś trudno mi uwierzyć, ze jeden film może wzbudzić narodowe poczucie winy. Twórcy mówią, że chcieli sprowokować dyskusję i wystarczy rzut oka na to forum, żeby zobaczyć, że im się udało. Moim zdaniem dobrze, ze o tym rozmawiamy, dopóki jest to rozmowa, tak jak tu. Bo niestety głownie widzę jad i osobiste docinki, a to nic nie wnosi i nic nie daje.

ocenił(a) film na 10
praet

Nikt na nikim nie wymusza,poczucia winy.Zawsze są żli i dobrzy Polacy.Wystarczy poczytać wspomnienia M.Edelmana-tam nie ma fikcji literackiej.Antysemityzm u Polaków to nie jest sprawa sporadyczna.Chyba wystarczy rok 68 aby uświadomić sobie jak bardzo Polacy nienawidzili żydów,bo o zjawisku szmalcownictwa w czasie drugiej wojny nie wspomnę.Widzę,że niektórzy mają problem z "Pokłosiem",bo oczernia Polaków,a czy historia lat 1945-1989 też oczernia naród polski?Bo jakby nie było sługusów ZSRR w mundurach UB wtedy nie brakło,a to już nie jest film a rzeczywistość.Niestety bywało,że Zydzi tez nie byli idealni-mam na myśli H.Wolińską i wyrok na gen.Nila.

awk70

źli i dobrzy Polacy... eh, a moze po prsotu ludzie?? są źli i dobrzy bez względu na pochodzenie etniczne czy narodowość

awk70

Rozumiem, że udajemy, że Mossad nie ma w Polsce nic do powiedzenia?
https://www.youtube.com/watch?v=PjI_TTeDPwU