PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157027
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

"Konsultantem historycznym przy "Pokłosiu" był dr Krzysztof Persak, który także przybył na sobotnie spotkanie. "Ten film jest ekranizacją rzeczywistości. Gdy po raz pierwszy przeczytałem scenariusz, byłem pod ogromnym wrażeniem tego, jak bardzo te wszystkie sytuacje są trafne. I postacie i sytuacje mają swoje pierwowzory w rzeczywistości. Dosyć łatwo będzie wskazać palcem. (...) Już w latach 80. Zbigniew Romaniuk w Brańsku zaczął wydobywać poniszczone macewy, czyścić je, stawiać i odczytywać napisy. To wszystko jest wzięte z rzeczywistości" - powiedział dr Krzysztof Persak. " źródło - GW

Tyle tylko, że w rzeczywistości Pan Romaniuk nie został ukrzyżowany na drzwiach od stodoły, ale został wybrany burmistrzem. Ale kto by się tam przejmował takimi pierdołami, przecież to fikcja reżysera.

Fakt, że Polacy stanowią największą liczbę wśród odznaczonych najwyższym izraelskim odznaczeniem cywilnym nadawanym nie-Żydom, medalem Sprawiedliwy wśród Narodów Świata nie gra żadnej roli. Żeby dostać nagrodę trzeba nakręcić film o antysemityzmie polskiej czarnej sotni. I oto on. Polecam

ocenił(a) film na 8
rbed

I dlatego "W ciemności" zostało nominowane do Oskara, tak? Polacy stanowią największą liczbę oznaczonych - bo i Żydów w Polsce było więcej niż gdzie indziej. Nie zmienia to faktu, ze oprócz bohaterów były w Polsce zwykłe świnie. I o tym też trzeba mówić.

babajagna

chodziło mi raczej o krajowe nagrody. Co tego, że świnie są wszędzie pełna zgoda, ale nie widzę powodu dla którego reżyser musiał tak przekłamywać zakończenie. To trochę tak jakby Niemiec który w rzeczywistości przynosił jedzenie Władysławowi Szpilmanowi, w filmie okrutnie go zamordował (np testując na nim działanie Sarinu), niby można, ale to takie zakłamanie byłoby bardzo niesmaczne względem tego człowieka. U nas takie zakłamanie jest robione względem lokalnej społeczności. Ja twierdzę, że jest to niesmaczne i szkodliwe.

rbed

Tu też ciekawe:
http://www.prawica.net/32072