PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jeśli ktoś uważa, że ten film jest antypolski, bo oczernia ten Naród, to chyba nigdy nie powinien się do polskości przyznawać. Tylko dojrzały kraj jest w stanie pogodzić się ze swoją historią; u Nas się przyjęło, że Polacy zawsze są kryształowi, a przez wrodzony mesjanizm jesteśmy nękani przez całe zło tego świata. To właśnie mityczne Zło inspirowało dzielnych Polaków w Jedwabnym; oni sami wszak prawi i bogobojni. Zapomniałbym przy tym, że Żydzi jedzą polskie dzieci, więc tym bardziej im się należało.

Film, tym bardziej obecnie w Polsce, powinien zastanawiać. To dziś kibolstwo jest nazywane przez prawicowych oszołomów kwiatem młodzieży i wyświęcane na Jasnej Górze. To dziś Jarek biega po kraju w marszach z pochodniami. Jeśli nie widzicie analogii do pewnego przykrego wydarzenia sprzed 80 lat, to proponuję się zastanowić nad optyką. Polak - katolik - skinhead - alkoholik. Zgrabnie ujęte, a oddaje wszystkie nasze przywary. Dodam od siebie jeszcze kombinator i hipokryta, i oczywiście pieniacz. Ten film pokazuje nagą Polskę, której to nagość purytańskim oczom ścina czopki i pręciki...

użytkownik usunięty
oppserwatorr

Skandal z ekshumacją pokazuje raczej to, że nie potrafimy się rozliczyć z prawdą
No to skoro nie potrafimy porządnie rozliczyć się z prawdą, to jaki jest sens robić na ten temat filmy? Taka polska bylejakość, czy też uleganie mitom (tylko że czarnym a nie białym) cię w tym wypadku nie drażni? Jeśli już walczymy z polską skłonnością do mitów, to walczmy zarówno z mitami wybielającymi jak z mitami oczerniającymi.

Nie widzisz skali antysemityzmu i wypaczonego patriotyzmu w Polsce ?

CFCA oraz inne izraelskie organizacje oficjalnie monitorujące antysemickie ekscesy na świecie od lat uznają Polskę za kraj BEZPIECZNIEJSZY dla Żydów niż kraje Europy zachodniej.

Czy ty nie odróżniasz propagandy od rzeczywistości? W chyba każdym z polskich miast znacznie bezpieczniej jest chodzić po ulicy z koszulką z napisem "kocham Żydów" niż z koszulką klubu piłkarskiego, który akurat w danej dzielnicy jest niemile widziany.

ocenił(a) film na 7

1) Po co było pisać "Lalkę" ? "
2) Rozumiem, że antysemityzm polega na strzelaniu z RPG do samolotów z Żydami, a ukrywających się w miastach zabija się zastrzykiem z cyjanku. Nie wiem, w jakim mieście mieszkasz, ale zapraszam do Krk lub Łodzi. Funkcjonuje tutaj pojęcie "żyd" w kategoriach ciężkiej inwektywy, skoro wkraczasz w tematykę kibicowską. Zapraszam.

użytkownik usunięty
oppserwatorr

1) Po co było pisać "Lalkę" ? "

2) Rozumiem, że antysemityzm polega na strzelaniu
Na czym polega antysemityzm zapytaj CFCA. Oni monitorują przejawy antysemityzmu na całym świecie i Polska w ich monitoringu wcale nie wypada gorzej niż oświecone i cywilizowane kraje zachodnie. Napisz do nich, że się nie znają i ty wiesz lepiej. Tu masz adres ich oficjalnej strony:

http://www.antisemitism.org.il

ocenił(a) film na 7

Zmysł ironii Ci kuleje, ale zwalmy to na sezon grypowy. Powtórzę się - zapraszam do Krakowa i Łodzi by zobaczyć, jak prosemiccy jesteśmy. Mówimy o miastach, gdzie ludzie wyzywają się od pie...nych Żydów i nazywają się Łowcami Żydowskich Napletków. Dziękuję; idę oglądać gołe dupy dla odmiany. Pozdrawiam interlokutora czekając z chlebem i solą.

użytkownik usunięty
oppserwatorr

Twój ostatni post to zero argumentów. "Jest tak, bo tak i już". Nie wiem, w jakim patologicznym towarzystwie się obracasz i z jakiego rynsztoka piszesz na Filmweb, ale ja o jakichś "Łowcach Żydowskich Napletków" słyszę pierwszy raz. Tym bardziej musisz zawiadomić CFCA. bo może oni też o tym nie słyszeli, a nazwa brzmi groźnie i w sam raz, by napisać na ten temat 10 artykułów..

A ci Łowcy to spalili jakąś synagogę, pobili jakiegoś Żyda? Co oni w ogóle Żydom złego zrobili?

ocenił(a) film na 7

Zapraszam do zapoznania się z definicją antysemityzmu - już o tym wspominałem, nie trzeba zabijać, by być antysemitą, co umknęło Twojej uwadze. Z mojego postu wynika, że jednak antysemityzm istnieje a Ty się ładnie przyznałeś, że słyszysz o podanym przykładzie pierwszy raz, co Cię nieco skreśla, bo wynika, że nie jesteś na bieżąco. Wspomniałem o tym dlatego, że post wcześniej pisałeś o koszulkach kibicowskich, więc jak najbardziej było na miejscu wtrącenie o środowisku kibicowskim. Jeśli nie wiesz o danym zjawisku, to wystarczy się przyznać. Pisze o tym stosunkowo regularnie "GW", którą nazywają przy okazji żydowską gadzinówką i tubą propagandową, i jak sądzę uważasz, że to komplement. Wynika z tego, że w 2 najludniejszych miastach po stolicy jest świat, o którym ani Ty, ani Twoi koledzy z komisji nie słyszeli. Pozwól, że spytam, gdzie mieszkasz ? Spokojna mieścina do 20k mieszkańców na Pomorzu, czy senna ulicówka gdzieś na Mazurach..?

użytkownik usunięty
oppserwatorr

Z mojego postu wynika, że jednak antysemityzm istnieje
A czy ja temu przeczę? Zwracam ci tylko uwagę, żebyś nie histeryzował na ten temat, skoro fachowcy z Izraela monitorujący przejawy antysemityzmu na świecie uważają, że Polska jest bezpieczniejszym krajem dla Żydów od wielu krajów Europy Zachodniej.

W ciągu ostatnich dwudziestu lat polski antysemityzm wyżywa się w gadaniu i napisach na murach. W dodatku w zdecydowanej większości to jedni Polacy drugich Polaków (np. kibiców przeciwnej drużyny) obrzucają antysemickimi wyzwiskami. Natomiast nikt tu Żydów nie bije ani nie morduje. Był jeden incydent, gdy paru wyrostków rzuciło kilkoma kamieniami w kierunku wycieczki chasydów. W porównaniu do agresji z jaką Polacy traktują innych Polaków to jest to doprawdy śmieszne.

ocenił(a) film na 7

Czyli jak ktoś przez najbliższe 30 lat będzie pisał na Twojej kamienicy "Vigilate i Jego/Jej rodzina to (......)" to się nie obrazisz, bo w sumie mogli Cię przecież na pal nabić. Łaskawcy, prawda ? To, że napisy przechodzą bezboleśnie świadczy tez o znieczulicy w tym aspekcie.

oppserwatorr

Co do filmu Pokłosie zgodzę się z Toba w 100% , bo w kartach naszej historii nie mieliśmy tylko samych bohaterów, ale z tym antysemityzmem troszkę przekoloryzowałeś, wcale nie wypadamy aż tak źle w stosunku do innych narodów, nie mówiąc już o samych żydach. Polecam do obejrzenia dokumentalny film Defamation- Zniesławienie czyli prawda o tzw.antysemityzmie .film zrealizowany przez Izraelczyka - Yoava Shamira, pochodzącego z syjonistycznej rodziny.Przekonasz się jakimi przypadkami antysemityzmu zajmuje się międzynarodowa organizacja w Nowym Yorku ADL , która dysponuje takim budżetem jakim Polska w życiu nie widziała, jak potrafią znakomicie antysemityzm i holokaust wykorzystać w polityce i interesach, bo przecież nikt nie chce zostać okrzyknięty antysemita :) Pokazany jest tez stosunek izraelitów do nas - polaków, różnica jest tylko taka, ze u nas każdy wybryk antysemicki jest publicznie pogardzany ,a ich uczą tego legalnie w szkołach, nie wyobrażam sobie w Polsce lekcji gdzie nauczyciel uczy młodzież i dzieci ,żeby nawet nie rozmawiać z izraelita , bo oni tylko myślą jak wyrządzić nam krzywdę.Gdyby u nas przeprowadzono choć jedna taka lekcje, środowiska żydowskie by nas chyba zlinczowały , u nich jest to normą. Według nich każdy polak to morderca, złodziej i hitlerowiec a co gorsze tego uczą ich w szkole. Naprawdę polecam poświecić ponad godzinkę na ten film, wkleiłabym link do niego ale nie wiem czy można,w każdym bądź razie jest dostępny :) pozdrawiam

Zgadzam się z Tobą i popieram w 100% a jeśli chodzi o "nienawiść" kibiców z Łodzi do Żydów to można ją między bajki włożyć. Jako kibic łódzkiego klubu mogę was zapewnić, iż środowiska kibicowskie nie są negatywnie nastawione do Żydów. Łatwiej iść w koszylce z gwiazdą Dawida niż klubową. Owszem nazywa się kibiców drużyny przeciwnej Żydami, bo tak jest utarte, a nie z wielkiej nienawiści. Czytając te bzdury u osoby, która coś słyszała i na tej podstawie wydaje opinie to tylko można jej pogratulować. Jeśli czegoś nie wiesz to się nie odzywaj. Zorientuj się w temacie zanim zaczniesz stawiać nieudolne tezy. Odnośnie historii to dla mnie kolega oppserwatorr widzi tylko jedną część prawdy, której jako Polak też sie wstydzę, ale nie dajmy się zwariować myślę że nie ma narodu, który by miał krystalicznie czystą historię, więc traktowanie całego społeczeństwa i ukazanie jako oprawców jest chyba mocno przesadzone. I jeszcze jedno co mnie zabolało to marginalizowanie bohaterskiej postaw żołnierzy w walce o wolność. Ich heroiczną walkę tłumaczysz skłonnością Polaków do awantur. " Polska jest krajem o mentalności awanturniczej, stąd taki niby dobry odbiór Polaków w II WŚ. Gdy trzeba się bić ( fronty) i kombinować z władzą ( AK i reszta ) wychodzimy fenomenalnie. " W moim odczuciu to ktoś cię całe życie okłamywał przedstawiając historię Polski tylko w negatywnych aspektach Pozdrowienia dla Vigilate

ocenił(a) film na 7
koniu86rts

Nie zamierzam Ci udowadniać, skąd pochodzę, kogo znam, i dlaczego mam taką opinie a nie inną, więc może faktycznie o kibicowaniu sobie darujmy, by nie rozmywac tematu; poza tym jestem od Ciebie nieco starszy i mam na to chłodne spojrzenie. Strzelasz sobie jednak w stopę mówiąc"...nazywa Żydami, bo tak jest utarte.." .Używanie inwektywy "żyd" jest utarte w Polsce. Dziękuję. Postawy żołnierzy nie marginalizuję, tylko stwierdzam, że buńczucznej postawy nam nie brakuje, ale szarych komórek już tak. Polak w gorącej wodzie kąpany; nadstawia karku za wolność, by ją potem oddać za świecidełka bądź jeszcze taniej vide Jałta czy Poczdam. To mnie męczy w tym Narodzie - do bitki pierwsi, do myślenia ostatni. To się nie zmienia, podobnie jak polska obłuda, która była punktem wyjścia naszych dywagacji. Zacznijmy sprzątać własne podwórku zamiast się oburzać, że jesteśmy w Europie traktowani po macoszemu.

użytkownik usunięty
oppserwatorr

Polak w gorącej wodzie kąpany; nadstawia karku za wolność, by ją potem oddać za świecidełka bądź jeszcze taniej vide Jałta czy Poczdam.

Co za bzdury wypisujesz? Co Polska miała do gadania w Jałcie lub Poczdamie? Za jakie to "świecidełka" i kto z polskiej strony oddał tam wolność? I skąd ci przyszło do głowy, że tam w ogóle byli jacyś Polacy? Czy ty nie uczyłeś się historii nawet na poziomie elementarnym?

ocenił(a) film na 7

Nie miała nic właśnie dlatego, że jest pionkiem w grze, choć nadstawia dupska za wszystkich. Głupi Naród, i trzeba to obiektywnie przyznać. Poza tym postaraj się wychwytywać skróty myślowe.

użytkownik usunięty
oppserwatorr

Czesi też głupi naród? I Węgrzy? Bo przecież tak samo jak my trafili do sowieckiej strefy wpływów. Cała Europa Wschodnia głupia? A Litwini i Estończycy jeszcze głupsi, bo w ogóle do ZSRR ich wpakowano.

ocenił(a) film na 7

Porównaj Warszawę, Budapeszt i Pragę. Potem porównaj procentowo straty ludności w II WŚ. Ktora z tych 3 nacji straciła najwięcej, a skończyła jak 2 pozostałe nie dostając nic w zamian za poświęcenie ? Która jest frajerem z perspektywy czasu ?

użytkownik usunięty
oppserwatorr

Procentowo to w II wojnie najwięcej Żydów zginęło. Czy chcesz powiedzieć, że Żydzi to najgłupszy naród na świecie?

Twoje rozumowania są rozbrajające.....

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Najwięcej ludności straciła Polska bo 17% wszystkich obywateli. Zachęcam zajrzeć do Wikipedii inne kraje straciły o wiele mniej % mieszkańców

oppserwatorr

"nadstawia karku za wolność, by ją potem oddać za świecidełka bądź jeszcze taniej vide Jałta czy Poczdam." Nie znasz zupełnie historii. To przykre. Już ci wyjaśniam. Zarówno w Poczdamie jak i w Jałcie nie mieliśmy nic a nic do gadania. Kto inny ustalał za nas a my byliśmy jak ubezwłasnowolniony pacjent. Takie były czasy. Polacy się wykrwawili w czasie wojny, a silni dyktowali warunki.

ocenił(a) film na 7
Hilton

Dlatego są głupi. Polityka to gra intelektu; jak widać nie dla Nas.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

A Sikorski dlaczego zginął, zacznij czytać historię, po wyeliminowaniu naszego generała, Polska przestała się liczyć na arenie międzynarodowej pod koniec wojny. I spokój z Katyniem dla aliantów, dla których prawda była tylko przeszkoda w stosunkach ze Stalinem

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

O ile mi wiadomo to przyczyna śmierci Sikorskiego jest sprawą otwartą, więc może nie wysyłaj mnie na lekcje historii. Poza tym nawet jeśli to był zamach, to czego to dowodzi ? Niczego innego niż to, że daliśmy się podejść. Polityka to gra intelektu, jak widać nie dla Nas.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Otwarta sprawa, tylko po co akta brytyjskie są utajnione do 2020 roku??

ocenił(a) film na 7
oppserwatorr

To żeś strzelił z Krakowem co do Łodzi się nie wypowiadam. Ale jestem z Krakowa i określenie "Żyd" nie jest ciężką inwektywą ani żadną, jest to tylko określenie kibiców Cracovii. I nie chodzi tu o inwektywę tylko lekko ironiczną nazwę, Dam ci przykład kilka razy zdarzyło mi się kogoś zapytać za kim jest i sami oni mówią za "Żydkami", chyba sami siebie nie obrażają. I każdy od razu z Krakowa wie o co chodzi.
Mimo że masz napisane Kraków skąd jesteś ale w ogóle nie wiesz co to jest byciem Krakusem i kibicem. Dam ci przykłady piosenek Cracovii:
"Mówią na nas Żydzi
nikt tego się nie wstydzi
Bo naszego klubu
jest piękna historia"
i
"Możesz nazwać mnie Żydem,
Nie jest to dla mnie wstydem."
A tak się nazywa jedna z bojówek: "Jude Gang"
A takie są też flagi: http://www.wikipasy.pl/images/0/0d/Jude_Gang_flaga_zdj%C4%99cie.jpg
Więc twoje myślenie jest mylne dowiedz się wcześniej coś o subkulturze kibiców Krakowa.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Tak samo jest z nazwanie Krakusa "Centusiem" czy "Lajkonikiem" jest to tylko ironiczna nazwa nas Krakusów, tak samo jak w przypadku "Żydek" dla kibica Cracovii. Ale widocznie zamiast poznać naprawdę jak jest to sugerujesz się TV.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Chłopcy - zastanówcie się, dlaczego kogoś nazywa się pobłażliwie "żydkiem". To jest meritum samej sprawy. Nie ufoludkiem, nie gestapowcem, tylko właśnie "żydkiem". Zarówno w Krk, jak i w Łodzi. Z mojej strony to wszystko. Walczcie o Polskę bijąc pedałów z "PL" w paszporcie :)

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

a co znaczy takie powiedzenie - u mnie bardzo popularne

Ale z Ciebie żyd - dla mnie to określenia pokazuje że żydzi byli mało wrażliwi na inne osoby i skąpi.

mlodszylele

Wyszperane:

Słowo "Żyd" zmienia status osoby, wobec której zostało użyte, niezależnie od tego, czy jest to ksiądz, uczony, polityk, papież.
Żydowskie pochodzienie, urojone czy nie, jest w Polsce przedmiotem sensacyjnych plotek, domysłów, podejrzeń. "Żyd" jest stałym elementem wyzwisk i określeń pejoratywnych, tradycyjnym kierunkiem przenoszenia agresji.
Od "Żydów" wyzywają sie uczestnicy kolizji w centrum Warszawy. "Ty Żydzie", mawiają do siebie dzieci, gdy chcą kogoś poniżyc. Koleżankę, która nie była u pierwszej komunii, te same dzieci nazywają "Żydówą".
"Ale wstyd, idzie Żyd!" - wołają w Sandomierzu za kimś, kto naraził sie grupie. "Ty stara Żydówko", Żydówko śmierdząca" - tak ubliża się nielubianej sąsiadce. "Do Żyda" oddaje się w komis auto, ktore nadaje sie tylko na szmelc. "Malować dla Żyda" w języku rzemieślników oznacza robotę wykonaną byle jak. "goń Żyda!" woła pan zachęcając pieska do pogoni za kotem. "Polonia Żydy" "Widzew Zydy!", ryczą kibice.
(więcej: Joanna Tokarska-Bakir, "Legendy o krwi. Antropologia przesadu")

http://www.filmweb.pl/forum/inne/%C5%BByd,1120013

ocenił(a) film na 2
zweistein

Te powiedzenia są wzięte z życia, oparte na prawdziwych relacjach żydowsko-polskich. Żydzi przed wojną byli kłopotem, nie chcieli się polonizować i odstawali od społeczeństwaa

mlodszylele

Niektórzy się polonizowali (co zresztą "prawdziwi Polacy" mieli im za złe), inni chcieli pozostac przy swym żydostwie, normalne. Gdyby Żydzi faktycznie sie masowo spolonizowali, mialbys swoja Judeo-Polonię. Za tym tęsknisz?

ocenił(a) film na 2
zweistein

Jak by się polonizowali to by nie było gett, a właśnie takich podziałów nie chcę w Polsce.

mlodszylele

O, to w II RP były getta? Ciekawe...
Nie jest istotne, jakie idealistyczne zalozenie nosisz w glowie, tylko to, jakie są i były realia. Ludzie róznią się, i to jest właśnie normalne.

ocenił(a) film na 2
zweistein

tfuuuuuuu gmin żydowski np. łódzka gmina żydowska. Tam się pomyliłem

oppserwatorr

Pięknie powiedziane. Niektórym chyba ciężko przełknąć myśl, że nasz naród kryształowy nie jest.

ocenił(a) film na 2
MINTOR1994

Nasz naród zdał bardzo dobrze egzamin podczas II wojny światowej. Wiesz co robiła taka Francja lub Holandia z swoimi rodakami żydowskiego pochodzenia?? Wysyłała do obozów śmierci - DOBROWOLNIE!!!

Wiesz ile czasu broniła się Dania?? Ile czasu Broniła się Francja albo Belgia i Holandia?? I to tylko z jednym najeźdźca. A my walczyliśmy i z Niemcami i z Sowietami jednocześnie. Potem jako państwo podziemne dodatkowo na kresach z UPA. Dodatkowo walczyliśmy w całej Europie - pokaż mi naród co walczył tak jak Polacy?? Pisanie takich komentarzy że naród to jest uogólnianie, ile % z narodu było tymi niekryształowymi??

mlodszylele

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę i nigdzie nie napisałem, że naród w II w. ś. nie wykazał się bohaterstwem. Nie wiem czy istnieje naród który ma takiego ducha walki. Po prostu chodzi mi o to, ze nie jesteśmy zupełnie bez wad a intencje części Polaków nie zawsze były czyste. historii naszego narodu są tez ciemniejsze karty, a część z tutaj wypowiadających się zdaje się nie zdawać sobie z tego sprawy, to wszystko. Wyluzuj.

oppserwatorr

zgadzam się z Tobą, trochę namordowaliśmy ludzi trzeba to przyznać, albo chcemy do europy albo nie

ocenił(a) film na 2
hubertgeleg

W Jedwabnem ilu zabito??

użytkownik usunięty
hubertgeleg

"trochę namordowaliśmy ludzi trzeba to przyznać"

oppserwatorr

Z dwojga złego, jeśli miałbym wybierać, to już wolę tych średnio rozgarniętych kiboli, którzy od czasu do czasu coś zdemolują, ale na dłuższą metę ich czyny nie są aż tak szkodliwe... niż te lewackie hordy antify oraz pederastów organizujących wszelkiej maści love parady, marsze ''równości'' ''tolerancji' nawołujące do homoseksualizmu. Wszystko można wytłumaczyć, ale paradowanie w lateksowym gó^wnie z akcesoriami z sexshopu publicznie? NO K*RWA pomyśl jaki destrukcyjny wpływ na młode umysły, dzieci, nastolatków, mają takie peda^lskie akcje. I gdzie tutaj szacunek do starszych ludzi, którzy nawet jakby nie chcieli to i tak czy to w TV czy za oknem- widzą ten publiczny akt obrzydliwości. Pominę szacunek do Ojczyzny, bo widocznie jest to cecha, która nie dotyczy lewaków.

ps. Prawica to nie tylko Pis i kibole. PO też na początku głosiło idee po części prawicowe, niestety kolesiostwo oraz układy rodem z SLD(nauczone od 'weteranów' za czasów PRL ;) ) zburzyły te ideały.

ocenił(a) film na 2
barte27

podpisuję się pod tym komentarzem obiema rękami

mlodszylele

Wiesz, zaraz pewnie jakiś obrażony ''światowiec'' wyskoczy mi z bzdetami typu, że prawica to zło i naziści, a miss Francji jest za biała:)

barte27

Niestety znajdą się i tacy. co do francuzów, sami są sobie winni, dali się murzynom rozbestwić, wśród nich jest już prawie 10% muslimów... Francja chyli się ku upadkowi, w całej Unii w końcu tak będzie.

ocenił(a) film na 2
MINTOR1994

Francja staje się krajem muzułmańskim to samo Niemcy i kraje Beneluksu

ocenił(a) film na 7
barte27

Oczywiście masz rację. Te pedały w latexie wyrządzają większą szkodę młodym umysłom niż ci patriotyczni kibole, co poczęstują szesnastolatka maczetą, bo trafił na dzielnicę w niewłaściwych barwach klubowych. Starzy ludzie też wolą swoje zdemolowane napisami elewacje i dziesiony na dzielnicy niż informację, że dwa bloki dalej mieszka pedał. Chłopaki - przy Was Monty Python wymięka w przedbiegach !

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Wiesz co to znaczy słowo kibol?? To nie jest nic obraźliwego, wręcz przeciwnie. Taki z Ciebie kibic jak ze mnie lewak

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Przepraszam - osiedlowa gangsterska skupiona wokół konkretnej drużyny, często nie potrafiąca wymienić podstawowej 11 swojego klubu, dla którego deklaruje oddanie swego życia. Już ? Lepiej Ci ?

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Weź zajrzyj do słownika języka polskiego, bo widzę że sprawdziłeś ale się bronisz jakimiś głupimi tekstami. Nawet definicje zapodaj.

To co piszesz dobitnie pokazuje że nie masz nic wspólnego z kibicowaniem

ocenił(a) film na 7
oppserwatorr

Przyjedź do mnie. Pokaże Ci, co w trawie piszczy.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

ja to unikam lewactwa i pedalstwa, z kim przystajesz takim się stajesz

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Chodź zatem do kościoła, będziesz jak pedofile w sutannach łasi na kasę. Z bogiem.