PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jeśli ktoś uważa, że ten film jest antypolski, bo oczernia ten Naród, to chyba nigdy nie powinien się do polskości przyznawać. Tylko dojrzały kraj jest w stanie pogodzić się ze swoją historią; u Nas się przyjęło, że Polacy zawsze są kryształowi, a przez wrodzony mesjanizm jesteśmy nękani przez całe zło tego świata. To właśnie mityczne Zło inspirowało dzielnych Polaków w Jedwabnym; oni sami wszak prawi i bogobojni. Zapomniałbym przy tym, że Żydzi jedzą polskie dzieci, więc tym bardziej im się należało.

Film, tym bardziej obecnie w Polsce, powinien zastanawiać. To dziś kibolstwo jest nazywane przez prawicowych oszołomów kwiatem młodzieży i wyświęcane na Jasnej Górze. To dziś Jarek biega po kraju w marszach z pochodniami. Jeśli nie widzicie analogii do pewnego przykrego wydarzenia sprzed 80 lat, to proponuję się zastanowić nad optyką. Polak - katolik - skinhead - alkoholik. Zgrabnie ujęte, a oddaje wszystkie nasze przywary. Dodam od siebie jeszcze kombinator i hipokryta, i oczywiście pieniacz. Ten film pokazuje nagą Polskę, której to nagość purytańskim oczom ścina czopki i pręciki...

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Na tace daje się dobrowolnie, nikt nikogo nie zmusza, tak ciebie to boli?? Nie twoja kasa nie twój zasrany interes co oni z tym robią

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Nie Twój zasrany interes, kto jest pedałem i co robi pod kołdrą. Tak Cię to boli ? Nikt nikogo nie zmusza.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
dardre

Daj spokój; zerżnąć analnie ministranta po porannej mszy to nic strasznego. Ale żądać związków partnerskich ? In vitro ? Aborcja ? Niech ich piekło pochłonie ! Bóg wybaczy tysiące molestowanych na plebanii dzieci, ale szlag Go trafi, jak choć jeden zarodek pójdzie do kosza. Ot, katolicka moralność.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Jak wam kościół kojarzy się tylko z pedofilią to współczuje waszej wiedzy i braku zaangażowania w życie religijne.

To że użytkownik DARDRE jest HOMOSIEM to ja to wiem ale wtórujący mu pseudo obserwator jest gorszym zjawiskiem, popiera inicjatywy niszczące społeczeństwo, tylko po to by dopiec Polakom. Taki poziom świadczy o antypolskości i nastawieniu na zniszczenie Polskości i uczuć patriotycznych, bo patriotyzm bez religii to martwy patriotyzm.

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Rozszyfrowałeś mi. Płacą mi sowicie masoni z Hajfy. Mam poprzez filmweb zniszczyć polskość, a zwłaszcza jego bastiony, czyli katolików i patriotów. Tylko oni mają prawdziwa wizję polskości; reszta to żydy. Brawo, Sherlocku, to Twój dzień.

ocenił(a) film na 9
mlodszylele

może zagramy skojarzenia, z czym ci się to kojarzy...?
ksiądz +ministrant...... :D

ocenił(a) film na 7
barte27

Znasz choć jednego homoseksualistę, który został nim po deprawacji marszami ? Pomijają fakt, że te osławione marsze są w 2 miastach na krzyż 99,99% mieszkańców Polski ich na oczy nie widzi.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Ty też jesteś homosiem??

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

..czyli pierwszy patriota-katolik przyznający się otwarcie do BDSM. Podziwiam odwagę.

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

BDSM i animal... Zadziwiasz mnie z każdym postem.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Lewak to takie brakujące ogniwo, ni to człowiek ni to zwierze. Amerykanie swoich czerwonych trzymają w rezerwatach a my w sejmie. Dlatego taka głupota panuje i nie ład w kraju

ocenił(a) film na 9
oppserwatorr

... w dodatku proboszcz ma z nim dobrze... :)

ocenił(a) film na 2
dardre

Ja już takich ludzi co szkalują tak kościół poznałem nie raz, tylko jak trwoga to do Boga. Obłuda do kwadratu. Bo jak ślub to kościół dobry, jak chrzest lub bierzmowanie to też kościół cacy. Przy pogrzebie też nawet osoby szkalujące kościół wyciągają ręce do księży. Mam nadzieje że jak będziesz potrzebował, dostaniesz to co ty dajesz.

Zresztą dla osób nie żyjących sakramentami świętymi kazanie księdza na pogrzebie ma być krótkie i konkretne - ŻYŁEŚ JAK PIES, UMARŁEŚ JAK PIES, CHOWAMY CIEBIE JAK PSA. AMEN

ocenił(a) film na 9
mlodszylele

He he, Katolicka miłość bliźniego. Jakie to proste, a jakie oczywiste.

barte27

I znowu z lewa do prawa... Świat nie jest czarno biały. Chociaż tutaj oddam słuszność, wolę polskie chamstwo niż pedalstwo i masę cygańskich i arabskich nierobów żyjących za nasze podatki.

ocenił(a) film na 7
MINTOR1994

A co to pedalstwo Ci zrobiło ? Konkretnie.

oppserwatorr

Mi osobiście na szczęście nic, ale coraz częściej można spotkać sweetaśnych chłopczyków w rurkach z toną żelu na włosach i po solarium i jeszcze z tego dumnych.

ocenił(a) film na 7
MINTOR1994

I.. ?

oppserwatorr

Co "i"?

ocenił(a) film na 7
MINTOR1994

Pytam, co z tego, że wyglądają, jak wyglądają.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Facet ma wyglądać ja facet a nie jak jakaś parówa w rurkach, jeszcze niech sobie oczy i pazury zaczną malować, to juz dno totalne

oppserwatorr

Jak będzie ubrana jak ostatnia wieśniara to zostanie wyśmiana i tyle. Po co od razu ten tekst o dziwkach?

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Urody się nie wybiera a strój czyli ubiór tak i to że facet ma się ubierać jak facet to chyba logiczne. Bo jeśli ubierając się ubiera się jak kobieta lub blisko tego to tylko pokazuje że to zwykły pedał a nie facet.

ocenił(a) film na 2
dardre

Co ty myślisz że mnie złapiesz za słówka, tak ale nie sutanny bo to ubiór religijny dla księży

Nie wiem co ciebie tak boli kościół i wiara. Mam wielu znajomych co nie chodzą do kościoła ale nie plują na niego tak jak ty. Bo wiedzą że kościół jest instytucją potrzebna, pozytywną dla społeczeństwa.

ocenił(a) film na 9
mlodszylele

Kiecka to kiecka....

ocenił(a) film na 2
dardre

powiedz to szkotom

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Społeczeństwu to jest potrzebny szpital i szkoła. Przybytki fantastów są równie potrzebne jak stowarzyszenia fanów westernów.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

A mi jest i mojej rodzinie potrzebna instytucja wiary. I co mi zabraniasz chodzić do kościoła. To jest instytucja dobrowolna nikogo na siłę nie trzyma w swoich szeregach.

mlodszylele

I tu sie mylisz ,owszem trzyma. Pocztaj jak wyglada odstapienie od kościoła i jake są konsekwencje. I czy jako człowiek wierzący chciałbyś żeby inny człowiek (kler to tylko ludzie) obłozył cię exkomuniką.
Polecam poczytanie hasła apostazja

Jak chcesz żeby cię traktowano jak praktykującego katolika to powinieneś na porządne lekcje religii pochodzić!

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Ja rezygnuje kiedy chce z Kościoła i mogę się stać ateistą, satanistą, żydem a nawet świadkiem Jehowy i ba nawet jak mi się odwidzi to mogę zacząć chodzić do kościoła bo kościół nikogo nie odtrąca. I zabłąkanych i grzeszników przygarnia. To nie jest sekta. Nic na siłę. Wszystko z własnej woli.

A o tych sprawach co wspomniałeś, tak wiem co to jest tylko że takie sprawy przeciętnego szarego człowieka nie dotykają, proszę o przykład kogo to spotkało w ostatnim czasie???

Zresztą nawet po tych wykluczeniach zawsze jest furtka powrotu. To nie jest Islam. To religia wybaczania.

mlodszylele

To się zgadza-najlepsi są dla siebie ,wybaczają sobie pedofilię. Tfu!

Poszukaj sobie blogów gdzie ludze opowiadają jak wygląda odejście z koscioła. I dopiero wtedy gadaj o wybaczaniu i powrotach.

Zacznij mysleć i się przygladać. Wierz,i praktykuj ,ale z pełna świadomością.

Mówisz ,że kosciół jest dobry. Kościół to instytucja,to ludzie ,zwyczajni ludzie żądni władzy i bogactw.

Ale idziesz do tych ludzi bo tego potrzebujesz,potrzebujesz swojej grupy,potrzebujesz akceptacji,integracji ,no i rozgrzeszenia.
To nic złego,żebyś mnie dobrze zrozumiał.
Tylko że inni potrzebują czegoś innego.
Pozwól ludziom dokonywać własnych wyborów.
Więcej pokory,nie jestes Bogiem. A tym bardziej nie jestes Piłatem żeby skazywać innych za odmienność. Więc nie zachowuj się jak Piłat bo takie zachowanie zaprzecza twojemu wyznaniu.

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Ty w ogóle nie rozumiesz kościoła oraz siły społeczeństwa katolickiego. Przyjdzie czas że i to zrozumiesz, tylko żeby nie było za późno.

mlodszylele

Ja żyję w społeczeństwie katolickim. Mooje państwo przyjęło chrześciaństwo dużo wczesniej niż twoje więc być moze jesteśmy na nieco innym etapie. Nie strasz mnie bo to śmoieszne w ustach młodego człowieka. Nie pouczaj mnie,powtarzam ci to ciągle. I nie krytykuj mnie . Próbujemy rozmawia o problemie ,nie o mnie czy o tobie. Tu na tym forum problebem jest pokora,umiejętność przyznania,że każdy z nas błądzi czasem. Ważne jest to żeby nie tkwić w nienawiści i zakłamaniu.

Gdy ktoś mówi do mnie -"Słuchaj,zrobiłes to i to,to było bardzo złe." Wiesz co robie? Przepraszam ,choćby nawet osoba przesadzała i przerysowywała problem ja mówię przepraszam i obiecuję,że więcej nie popełnie błędu ,który jest dla kogoś bolesny. I ,wiesz co? Mam w życiu spokój i wielu przyjaciół.

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Nie długość chrześcijaństwa się liczy ale jakość wiary. Twoja jest mizerna, przynajmniej tak to odbieram. Nie wiem czy ty rozmawiasz o problemach, bo na Pokłosie trafiłeś za mną, nie wiem czy ty w ogóle rozumiesz tą tematykę, wątpię, bo nie znalazłem żadnego komentarza twojego na temat tego filmu, na temat problematyki, stosunków Polsko - żydowskich, o aktorach o Grossie czy czym innym związanym z tą problematyką.

Co do moich znajomych nie martw się, mam bardzo dobre stosunki z osobami, może dlatego, że mówię prawdę i walę prost z mostu co mnie boli, poruszam problemy i nie przejmuję się tym czy jest to dla kogoś miły czy nie. Ja mam 2 przyjaciół, bo tego słowa nie używam na darmo.

"Jeśli masz choć jednego prawdziwego przyjaciela, masz więcej niż Ci się należy" wynika z tego że ty jesteś pod szczęśliwą gwiazdą urodzony. Tylko zazdrościć tylu przyjaciół.

mlodszylele

Nie chce się przepychać. Ale jednak ma to znaczenie -budowanie kultury,historii,kształtowanie społeczeństwa chcrześciańskiego o pięć wieków dłużej ma kolosalne znaczenie i nie zaprzeczaj bo to fakt niezaprzeczalny.

jak mówiłem ,nie rozmawiamy o mnie. Moja wiara ,moja sprawa. Zbyt poważny to temat by poruszać go z tobą . Zbyt ważny dla mnie by pisać o tym na forum publicznym.

A teraz o słowie przyjaciel. Użyłem go w znaczeniu moi bliscy znajomi-friends.

Przyjaciel bardzo bliski to soulmate. Takiego przyjaciela ma się jednego.
"POKŁOSIE"-obejrzałem film i zajrzałem na fora żeby zorentować się co Polacy myslą o tymfolmie. Byłem ciekawy czy to prawda,że wciąż antysemityzm w Polsce jest tak silny. I.... kogo spotkałem we wszystkich wątkach? Ciebie!

Nie zdziwiłem się -niechęć do wszystkiego co odmienne to twoja domena.

Ja odwiedzam wiele watków tutaj. Nie zabieram głosu we wszystkich sprawach i nie sprowadzam dyskusji do sypialnianych problemów lub ksenofobicznych wrzasków -tak jak ty to robisz.
Czytać mozna wszystko. Komentować niekoniecznie. Czasem zostaje tylko przemilczeć ;-)

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Głupi jesteś, nie znasz w ogóle sytuacji Polaków odnośnie wojny II światowej i położenia naszego w jakim byliśmy. No tak, co innego ta waleczna i nieustępliwa Irlandia. Tak zawzięcie walczyliśmy i broniliśmy żydów przed holokaustem, że możemy to potwierdzić. POLACY POMAGALI W HOLOKAUŚCIE LUDNOŚCI ŻYDOWSKIEJ A FILM POKŁOSIE DOKŁADNIE POKAZUJE JAK TO PRZEBIEGAŁO. Co więcej osobnik o nicku mlodszylele to przykład właśnie takiego antysemityzmu który wtedy był przeniknięty naród polski, w takim stopniu, że dziś możemy mówić o polskich obozach śmierci i zagłady!!!

Idioci!!!

mlodszylele

Obrażasz,to jedno co ciągle robisz-obrażasz innych ludzi,inne nacje. Dlaczego?
Ty tez nie znasz wojny,nie przeżyłes jej . Obydwaj znamy ja z opowiadań ,ksiązek,filmów.
Nie wykrzykuj więc. Z pokorą pochyl głowę i pomilcz chwilę za tych wszyskich ,którzy zginęli.

i wiesz co,mam pomysł.
Lubisz czytać? jesli tak to poszukaj ksiązki Hansa Fallady "Każdy umiera w samotności"

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Ty się zastanów co ty piszesz. Taki film jak pokłosie szkaluje właśnie "tych wszystkich, którzy zgineli" bo pomagali żydom, ba nie tylko pomagający ale całe rodziny były rozstrzeliwane, a taki Gross i Pasikowski robią z Polaków pomocników Niemców w holokauście.

Po drugie pokaż mi moją wypowiedź na tym forum świadczącą o tym że jestem antysemitą. Rzucasz takie oskarżenie a nie masz żadnego potwierdzenia. Tak nazwać kogoś antysemitą to gorsze od zbluzgania i poniżenia. Zastanów się co ty wypisujesz. Baranie!!!!

mlodszylele

i znów obrażasz. Krytykujesz i "wrzeszczysz"-Pasikowski kłamca,Gross kłamca, uzytkownik AlbertaTM baran! No jak odbierać twoje wrzaski? W imię czego tak wrzeszczysz?
Ja ci mówię-wojna to zło,wojna wyzwala wszystko co najgorsze w ludziel (i jednocześnie wszystko co najlepsze-taki paradoks),wojna rujnuje i buduje,nie ma przegranych i wygranych. Sa sprawy bohaterskie i ciemnie sprawki. I kazdy je ma na sumieniu.
Pasikowski nie pokazał całego narodu! Pokazał ludność z jednego niewielkiego miejsca. Kto wie,moze nakreci film o tym jak Polacy ukrywali Żydów i pomagali im-bo tak też było i nikt nie twierdzi ,że nie.
Przestań obrażać i zacznij się zastanawiać jak cie odbieraja inni na podstawie twoich wpisów. Dla mnie twój przekaz jest jasny.

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

jak przeprosisz za nazwanie mnie antysemitą wtedy zmienię ton. Tak to sobie tylko paluszki męczysz od pisania

mlodszylele

A to ci dopiero frant! Ty mi nawymyślałes i użyłes do tego całego zwierzyńca ,połowę szpitala psychiatrycznego plus zimowy wytwór śnieżny i chcwsz żebym ja cie przepraszał!!!!!!! P poszedł won!

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Antysemitą ciebie nie nazwałem. Bucem jesteś i tyle. Udowodnij mi gdzie moje wypowiedzi sugerują, że jestem antysemitą?? Rzucasz oskarżenia, to teraz podeprzyj to argumentem, bo takie teksty to znajomym na garba możesz wrzucać a nie tu na forum o filmie poruszającym antysemityzm

mlodszylele

Kasują ci połowe lub wiej postów (nie mam z tym nic wspólnego)więc jak mam ci przytoczyc twoje wypowiedzi?

A teraz tak-hipokryzja-wiesz co to?sprawdź. Stoisz murem po stronie radykalnych antysemickich ugrupować,przytaczasz ich audycje,wypowiedzi,powołujesz sie na ich autorytet.
Wiec jak to z toba jest? Rzucasz kamień i uciekasz?Wstydzisz się swojej postawy? Wstydzisz sie swoich idoli?
Hipokryta!