Jeśli ktoś uważa, że ten film jest antypolski, bo oczernia ten Naród, to chyba nigdy nie powinien się do polskości przyznawać. Tylko dojrzały kraj jest w stanie pogodzić się ze swoją historią; u Nas się przyjęło, że Polacy zawsze są kryształowi, a przez wrodzony mesjanizm jesteśmy nękani przez całe zło tego świata. To właśnie mityczne Zło inspirowało dzielnych Polaków w Jedwabnym; oni sami wszak prawi i bogobojni. Zapomniałbym przy tym, że Żydzi jedzą polskie dzieci, więc tym bardziej im się należało.
Film, tym bardziej obecnie w Polsce, powinien zastanawiać. To dziś kibolstwo jest nazywane przez prawicowych oszołomów kwiatem młodzieży i wyświęcane na Jasnej Górze. To dziś Jarek biega po kraju w marszach z pochodniami. Jeśli nie widzicie analogii do pewnego przykrego wydarzenia sprzed 80 lat, to proponuję się zastanowić nad optyką. Polak - katolik - skinhead - alkoholik. Zgrabnie ujęte, a oddaje wszystkie nasze przywary. Dodam od siebie jeszcze kombinator i hipokryta, i oczywiście pieniacz. Ten film pokazuje nagą Polskę, której to nagość purytańskim oczom ścina czopki i pręciki...
pajace zgłaszają do operatorów tak ich bolą nasze komentarze. A w Holandii tak się respektuje prawa homosiów
Amsterdamskie getto dla homofobów
Władze miejskie Amsterdamu postanowiły, że kto będzie szykanował w jakikolwiek sposób gejów i lesbijki, zostanie przymusowo umieszczony w kontenerowym getcie na obrzeżach miasta. To jest lewacki faszyzm w czystej postaci a mówią że faszyzm to ruch prawicowy. Idioci.
Przegięcie w lewo jak i w prawo może być bardzo groźne. Żaden rodzaj fanatyzmu nie jest do przyjęcia.
Swietnie to wyraziles. Sek w tym, ze film ten godzi w sumienia ludzi prymitywnych, ktorzy z polskoscia, polska tradycja i kultura niewiele maja wspolnego. To jest zascianek w istocie swej antypolski. Nienawidzacy Gombrowicza, Zeromskiego, Schulza, Milosza, Skamandrytow, filomatow i filaretow. Nienawidzacy wszystkich naokolo. Przy czym ojcowie i dziadowie tego dzikiego sredniowiecznego wiejskiego, chlopskiego motlochu za Polakow sie nie uwazali, odrodzenia Polski sobie nie zyczyli, z okupantami i zaborcami wspolpracowali, z okrzykiem "bij Polaka" podczas Powstania Galicyjskiego na dworki i majatki ziemskie maszerowali. U progu XX wieku nagle poczuli sie Polakami, ukuli pojecie "prawdziwego Polaka", ktore mialo opisywac wylacznie ich i od razu zaczeli ze wspolnoty polskiej wykluczac grupy etniczne, spoleczne i religijne, ktore historycznie i tradycyjnie do tej wspolnoty przynalezaly.
Jeszcze jeden nieuk i idiota, może tak do książek, a jak się chcesz wyspowiadać to do księdza. Kolejny dureń, który wiedzę czerpie wewnątrz siebie....
Klepiesz te durne komentarze jak Najman w mate i myślisz że kogo tym przekonasz?? I jeszcze broni mężczyzn co się ubierają jak "cioty" zamiast jak mężczyźni. Jednego Grodzkiego już mamy w sejmie, więcej nam nie potrzeba.
Wolny kraj. Widzę, że na Twoja wieś dotarły gimnazjalne dowcipy o Najmanie. Lepiej wcale niż późno, ale cóż...
Jak ja kończyłem szkołę to nie było gimnazjum. To że mam w nicku mlodszy nie znaczy że mam mało lat. Tak samo jest senior i junior Bush i co Junior jest małolatem?? Przy seniorze być może. Straszne myślenie na tym forum
Popieram cię w tym wątku w całej rozciągłości. Ale czy w tym momencie nie wymagasz zbyt wiele...?
Kropla drąży skałę. Może przez takie dyskusje choć jeden spojrzy na świat inaczej, potem przekaże swoje spostrzeżenia dalej i będzie lepiej. Martwi mnie jednak to, że nawet ludzie młodzi dalej są totalnymi ksenofobami i myślą, że na tym polega bycie Polakiem.
Ale to właśnie rządzący są winni skrajnych poglądów. Bo jak by dobrze rządzili to społeczeństwo by było zadowolone a tak masz prawie bankructwo całej Europy i ludzie mają dość tego bezczelnego okradania obywateli i zero poprawy, bo i przyszłość w czarnych kolorach a nie w kolorowych.
I dlatego trzeba sobie znaleźć słabszą grupę, na której można sobie odreagować ?
Jest kobietą?? To dlaczego komitet olimpijski nie dopuścił by jej do zawodów w płci damskiej??
Może dlatego, że w ogóle nie jest zawodniczką? Za to ciebie, jestem pewien, przyjęliby z zamkniętymi oczami.
O jejku! Jak żeście doszli od Pokłosia do Grodzkiej? Czy chodzi o to, że Grodzka chce wykastrować wszystkich Żydów, czy też o to, że to właśnie Żydzi Grodzką wykastrowali?
A swoją drogą jakie są te przepisy olimpijskie? Czy wykastrowany mężczyzna może startować jako kobieta czy nie. Tak się pytam z ciekawości, bo Grodzka mi lata.
Ale przy tym filmie już dawno ludzi odeszli od oceny merytorycznej filmu a jest ocena poglądów i wypowiadanie w co się wierzy lub nie. Sam chyba czytając Twoje wcześniejsze wypowiedzi nie oceniasz filmu pod względem aktorstwa, scenografii i innych filmowych rzeczy tylko oceniasz emocjonalnie i pod względem własnych poglądów.
No widzisz jak kolega o nicku powyżej próbuje udowodnić że Grodzkie to kobieta, tylko dlaczego spłodziło syna?? Tego też nie umie wytłumaczyć.
Tego to nawet nie wiedziałem że on/ona spłodziła dziecko, to chyba jakiś cud medyczny :-) Może żyjemy już w czasach "Seksmisji", może wszyscy powinniśmy podpisać ten dokument co miał podpisać Maks i Albert, a wtedy będziemy w idealnym świecie pod ziemią.
Jeśli cofniesz się do pierwszego postu w tym temacie zobaczysz, że oceniam nie tyle emocjonalnie film, co oceniam kontrowersje, które pojawiły się po jego projekcji nad Wisłą. Zauważam po prostu, że nasze rozbuchane ego krystalicznego Polaka - katolika ucierpiało wskutek konfrontacji z obrazem buraczanej mentalności, zawiści i hipokryzji, która jest u Nas chlebem powszednim, czego nawet już nie dostrzegamy.
Po co dyskusja Grodzki/Grodzka ma fujarkę? Ma jądra? Ma poziom hormonów męskich w normalnym poziomie? Ma geny męskie? Wiec medycyna i genetyka kłamię? JEST FACETEM!!!
Jak pomyliłem komu miałem odpowiedzieć to proszę o sprostowanie umieszczę je.
Czemu ten pier... filmweb blokuje wypowiedzi? Czyżby stworzyli regulamin dla upośledzonych? - nie, macie rację, nie czytałem tego gówna...
BZDURA I NONSENS! Ten film jest JEDNYM WIELKIM OHYDNYM KŁAMSTWEM i tyle ma wspólnego z polską historią co koń z koniakiem!
Koń z koniakiem nie ma nic wspólnego prócz kilku liter wspólnych, a w Polsce też były szumowiny i korzystali na likwidacji Żydów. Tak samo jak "twoja" osoba która narzeka że unia ogranicza naszą "wolność" a sam z niej korzystasz bo jak nadarzyła się możliwość to spier... na wyspy jak SZCZUR.
Wolno mi. :) Tobie też. Ale skoro wolisz płacić podatki na reżim Tuska to twoja sprawa. A może jesteś za głupi by przyswoić choć jeden cywilizowany język? Ja mówię w 4 językach plus jeden martwy - łacina. I to nie ta podwórkowa. Unia jest porypana ale ludziom z głową na karku stwarza szansę - korzystaj. A jeśli nie potrafisz to zamknij ryj i zapychaj na reżim. Ja tam wolę pracować dla siebie. :)
Człowieku zacznij brać leki które przepisał ci lekarz, bo coraz gorzej z tobą. Najpierw widziałeś umierająca dziewczynę teraz umiesz cztery języki, chyba że chodzi ci o gotowanie.
Piszesz o sobie? Bo ja np. jestem inny. Jeśli chodzi o historię to naprawdę możemy być z niej dumni, jak mało który naród na świecie i nie zmienią tego jakieś incydenty, które - owszem - były. filmu nie oglądałem, więc trudno mi się wypowiadać. Niemcy z pewnością się cieszą z tego tytułu :)
A jak się zapatrujesz na "incydenty" w stylu Powstania ? To też powód do dumy ? Poza tym Niemcy o tym filmie nie mają zapewne pojęcia; kogo tam ma niby interesować produkcja skierowana na rodzimy rynek ?
Dzieci - kiedy wreszcie dorośniecie do tego, by zrozumieć, że to FABUŁA, a nie DOKUMENT ? Jak można deprecjonować film tylko dlatego, że hipotetyczna sytuacja odbiega od rzeczywiśtości ? Dobrze się czujecie ?
Niektórzy antysemici ujadają co sił, ale większość osób doceniła ten film. Gdyby nie hejterzy to średnia byłaby ok. 8.