PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jeśli ktoś uważa, że ten film jest antypolski, bo oczernia ten Naród, to chyba nigdy nie powinien się do polskości przyznawać. Tylko dojrzały kraj jest w stanie pogodzić się ze swoją historią; u Nas się przyjęło, że Polacy zawsze są kryształowi, a przez wrodzony mesjanizm jesteśmy nękani przez całe zło tego świata. To właśnie mityczne Zło inspirowało dzielnych Polaków w Jedwabnym; oni sami wszak prawi i bogobojni. Zapomniałbym przy tym, że Żydzi jedzą polskie dzieci, więc tym bardziej im się należało.

Film, tym bardziej obecnie w Polsce, powinien zastanawiać. To dziś kibolstwo jest nazywane przez prawicowych oszołomów kwiatem młodzieży i wyświęcane na Jasnej Górze. To dziś Jarek biega po kraju w marszach z pochodniami. Jeśli nie widzicie analogii do pewnego przykrego wydarzenia sprzed 80 lat, to proponuję się zastanowić nad optyką. Polak - katolik - skinhead - alkoholik. Zgrabnie ujęte, a oddaje wszystkie nasze przywary. Dodam od siebie jeszcze kombinator i hipokryta, i oczywiście pieniacz. Ten film pokazuje nagą Polskę, której to nagość purytańskim oczom ścina czopki i pręciki...

oppserwatorr

Co jest grane? to już nawet "ciot.a" nie można napisać?

ocenił(a) film na 7
MINTOR1994

PIS przejął władzę..?

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

pajace zgłaszają do operatorów tak ich bolą nasze komentarze. A w Holandii tak się respektuje prawa homosiów

Amsterdamskie getto dla homofobów

Władze miejskie Amsterdamu postanowiły, że kto będzie szykanował w jakikolwiek sposób gejów i lesbijki, zostanie przymusowo umieszczony w kontenerowym getcie na obrzeżach miasta. To jest lewacki faszyzm w czystej postaci a mówią że faszyzm to ruch prawicowy. Idioci.

mlodszylele

Przegięcie w lewo jak i w prawo może być bardzo groźne. Żaden rodzaj fanatyzmu nie jest do przyjęcia.

oppserwatorr

Nie strasz mnie...

ocenił(a) film na 8
oppserwatorr

Swietnie to wyraziles. Sek w tym, ze film ten godzi w sumienia ludzi prymitywnych, ktorzy z polskoscia, polska tradycja i kultura niewiele maja wspolnego. To jest zascianek w istocie swej antypolski. Nienawidzacy Gombrowicza, Zeromskiego, Schulza, Milosza, Skamandrytow, filomatow i filaretow. Nienawidzacy wszystkich naokolo. Przy czym ojcowie i dziadowie tego dzikiego sredniowiecznego wiejskiego, chlopskiego motlochu za Polakow sie nie uwazali, odrodzenia Polski sobie nie zyczyli, z okupantami i zaborcami wspolpracowali, z okrzykiem "bij Polaka" podczas Powstania Galicyjskiego na dworki i majatki ziemskie maszerowali. U progu XX wieku nagle poczuli sie Polakami, ukuli pojecie "prawdziwego Polaka", ktore mialo opisywac wylacznie ich i od razu zaczeli ze wspolnoty polskiej wykluczac grupy etniczne, spoleczne i religijne, ktore historycznie i tradycyjnie do tej wspolnoty przynalezaly.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Jeszcze jeden nieuk i idiota, może tak do książek, a jak się chcesz wyspowiadać to do księdza. Kolejny dureń, który wiedzę czerpie wewnątrz siebie....

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
buttle

Ty też patriota, co pali oponami w kominku ?

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Nie, takimi jak ty....

ocenił(a) film na 7
buttle

Za młody jesteś na Heroda.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Klepiesz te durne komentarze jak Najman w mate i myślisz że kogo tym przekonasz?? I jeszcze broni mężczyzn co się ubierają jak "cioty" zamiast jak mężczyźni. Jednego Grodzkiego już mamy w sejmie, więcej nam nie potrzeba.

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Wolny kraj. Widzę, że na Twoja wieś dotarły gimnazjalne dowcipy o Najmanie. Lepiej wcale niż późno, ale cóż...

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Jak ja kończyłem szkołę to nie było gimnazjum. To że mam w nicku mlodszy nie znaczy że mam mało lat. Tak samo jest senior i junior Bush i co Junior jest małolatem?? Przy seniorze być może. Straszne myślenie na tym forum

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Przeczytaj jeszcze raz o gimnazjum. Czytaj ze zrozumieniem.

ocenił(a) film na 9
oppserwatorr

Popieram cię w tym wątku w całej rozciągłości. Ale czy w tym momencie nie wymagasz zbyt wiele...?

ocenił(a) film na 7
dardre

Kropla drąży skałę. Może przez takie dyskusje choć jeden spojrzy na świat inaczej, potem przekaże swoje spostrzeżenia dalej i będzie lepiej. Martwi mnie jednak to, że nawet ludzie młodzi dalej są totalnymi ksenofobami i myślą, że na tym polega bycie Polakiem.

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Ale to właśnie rządzący są winni skrajnych poglądów. Bo jak by dobrze rządzili to społeczeństwo by było zadowolone a tak masz prawie bankructwo całej Europy i ludzie mają dość tego bezczelnego okradania obywateli i zero poprawy, bo i przyszłość w czarnych kolorach a nie w kolorowych.

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

I dlatego trzeba sobie znaleźć słabszą grupę, na której można sobie odreagować ?

mlodszylele

Grodzka jest kobietą, więc niby dlaczego ma się ubierać jak facet?

ocenił(a) film na 2
zweistein

Jest kobietą?? To dlaczego komitet olimpijski nie dopuścił by jej do zawodów w płci damskiej??

mlodszylele

Może dlatego, że w ogóle nie jest zawodniczką? Za to ciebie, jestem pewien, przyjęliby z zamkniętymi oczami.

ocenił(a) film na 2
zweistein

No i po co piszesz głupoty, nie wiesz co napisać to nie pisz!!!

mlodszylele

Czyli twoim zdaniem jest zawodniczką i miała ambicje startu na Olimpiadzie?

zweistein

O jejku! Jak żeście doszli od Pokłosia do Grodzkiej? Czy chodzi o to, że Grodzka chce wykastrować wszystkich Żydów, czy też o to, że to właśnie Żydzi Grodzką wykastrowali?

A swoją drogą jakie są te przepisy olimpijskie? Czy wykastrowany mężczyzna może startować jako kobieta czy nie. Tak się pytam z ciekawości, bo Grodzka mi lata.

ocenił(a) film na 2
Poprawiacz_napisowy

A bo ja wiem. Zapytaj kolegę, czemu tak marzy o Grodzkiej.

ocenił(a) film na 7
Poprawiacz_napisowy

Ale przy tym filmie już dawno ludzi odeszli od oceny merytorycznej filmu a jest ocena poglądów i wypowiadanie w co się wierzy lub nie. Sam chyba czytając Twoje wcześniejsze wypowiedzi nie oceniasz filmu pod względem aktorstwa, scenografii i innych filmowych rzeczy tylko oceniasz emocjonalnie i pod względem własnych poglądów.

ocenił(a) film na 2
rafib1975

No widzisz jak kolega o nicku powyżej próbuje udowodnić że Grodzkie to kobieta, tylko dlaczego spłodziło syna?? Tego też nie umie wytłumaczyć.

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Tego to nawet nie wiedziałem że on/ona spłodziła dziecko, to chyba jakiś cud medyczny :-) Może żyjemy już w czasach "Seksmisji", może wszyscy powinniśmy podpisać ten dokument co miał podpisać Maks i Albert, a wtedy będziemy w idealnym świecie pod ziemią.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Jeśli cofniesz się do pierwszego postu w tym temacie zobaczysz, że oceniam nie tyle emocjonalnie film, co oceniam kontrowersje, które pojawiły się po jego projekcji nad Wisłą. Zauważam po prostu, że nasze rozbuchane ego krystalicznego Polaka - katolika ucierpiało wskutek konfrontacji z obrazem buraczanej mentalności, zawiści i hipokryzji, która jest u Nas chlebem powszednim, czego nawet już nie dostrzegamy.

ocenił(a) film na 7
Poprawiacz_napisowy

http://www.youtube.com/watch?v=NuWmeo4Z68c

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Po co dyskusja Grodzki/Grodzka ma fujarkę? Ma jądra? Ma poziom hormonów męskich w normalnym poziomie? Ma geny męskie? Wiec medycyna i genetyka kłamię? JEST FACETEM!!!
Jak pomyliłem komu miałem odpowiedzieć to proszę o sprostowanie umieszczę je.

ocenił(a) film na 1
buttle

Czemu ten pier... filmweb blokuje wypowiedzi? Czyżby stworzyli regulamin dla upośledzonych? - nie, macie rację, nie czytałem tego gówna...

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

BZDURA I NONSENS! Ten film jest JEDNYM WIELKIM OHYDNYM KŁAMSTWEM i tyle ma wspólnego z polską historią co koń z koniakiem!

ocenił(a) film na 7
ElRio

Koń z koniakiem nie ma nic wspólnego prócz kilku liter wspólnych, a w Polsce też były szumowiny i korzystali na likwidacji Żydów. Tak samo jak "twoja" osoba która narzeka że unia ogranicza naszą "wolność" a sam z niej korzystasz bo jak nadarzyła się możliwość to spier... na wyspy jak SZCZUR.

ocenił(a) film na 1
rafib1975

Wolno mi. :) Tobie też. Ale skoro wolisz płacić podatki na reżim Tuska to twoja sprawa. A może jesteś za głupi by przyswoić choć jeden cywilizowany język? Ja mówię w 4 językach plus jeden martwy - łacina. I to nie ta podwórkowa. Unia jest porypana ale ludziom z głową na karku stwarza szansę - korzystaj. A jeśli nie potrafisz to zamknij ryj i zapychaj na reżim. Ja tam wolę pracować dla siebie. :)

ocenił(a) film na 7
ElRio

Człowieku zacznij brać leki które przepisał ci lekarz, bo coraz gorzej z tobą. Najpierw widziałeś umierająca dziewczynę teraz umiesz cztery języki, chyba że chodzi ci o gotowanie.

ocenił(a) film na 1
rafib1975

No tak - trafiłem w czuły punkt. :)

oppserwatorr

Piszesz o sobie? Bo ja np. jestem inny. Jeśli chodzi o historię to naprawdę możemy być z niej dumni, jak mało który naród na świecie i nie zmienią tego jakieś incydenty, które - owszem - były. filmu nie oglądałem, więc trudno mi się wypowiadać. Niemcy z pewnością się cieszą z tego tytułu :)

ocenił(a) film na 7
Hilton

A jak się zapatrujesz na "incydenty" w stylu Powstania ? To też powód do dumy ? Poza tym Niemcy o tym filmie nie mają zapewne pojęcia; kogo tam ma niby interesować produkcja skierowana na rodzimy rynek ?

ocenił(a) film na 7
Binek7

Dzieci - kiedy wreszcie dorośniecie do tego, by zrozumieć, że to FABUŁA, a nie DOKUMENT ? Jak można deprecjonować film tylko dlatego, że hipotetyczna sytuacja odbiega od rzeczywiśtości ? Dobrze się czujecie ?

ocenił(a) film na 5
oppserwatorr

Niektórzy antysemici ujadają co sił, ale większość osób doceniła ten film. Gdyby nie hejterzy to średnia byłaby ok. 8.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

pobiczuj się jeszcze głupku "pożyteczny idioto"