PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Jeśli ktoś uważa, że ten film jest antypolski, bo oczernia ten Naród, to chyba nigdy nie powinien się do polskości przyznawać. Tylko dojrzały kraj jest w stanie pogodzić się ze swoją historią; u Nas się przyjęło, że Polacy zawsze są kryształowi, a przez wrodzony mesjanizm jesteśmy nękani przez całe zło tego świata. To właśnie mityczne Zło inspirowało dzielnych Polaków w Jedwabnym; oni sami wszak prawi i bogobojni. Zapomniałbym przy tym, że Żydzi jedzą polskie dzieci, więc tym bardziej im się należało.

Film, tym bardziej obecnie w Polsce, powinien zastanawiać. To dziś kibolstwo jest nazywane przez prawicowych oszołomów kwiatem młodzieży i wyświęcane na Jasnej Górze. To dziś Jarek biega po kraju w marszach z pochodniami. Jeśli nie widzicie analogii do pewnego przykrego wydarzenia sprzed 80 lat, to proponuję się zastanowić nad optyką. Polak - katolik - skinhead - alkoholik. Zgrabnie ujęte, a oddaje wszystkie nasze przywary. Dodam od siebie jeszcze kombinator i hipokryta, i oczywiście pieniacz. Ten film pokazuje nagą Polskę, której to nagość purytańskim oczom ścina czopki i pręciki...

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Tylko lewak i prostak rzuca słowem antysemita na lewo i prawo, bez żadnego uzasadnienia. Buc!!

http://www.youtube.com/watch?v=FCaYF1CRUeI#t=05m33s

mlodszylele

Jak ty mi udowodnisz ,ze jestem lewakiem (cokolwiek to znaczy) i prostakiem to moze podyskutujemy.
Ja pieprze twoja zacofaną i pełna nienawiści TV trwam, nie chcę tego ogladac bo to jest stek bzdur.

Ja chce rozmawiac z toba i poznać twoja postawę, bo okazuje się ,ze od tych twoich katoli sie odwracasz.

ocenił(a) film na 2
AlbertaTM

Ja z tobą nie dyskutuje, nie ma po co, bo właśnie tak lewaki reagują na telewizje Trwam. Z Bogiem.

mlodszylele

nie dyskutujesz ,nie dyskutujesz ale cały czas odpisujesz-ha ha -dzieciak.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Przecież to dzieciak, który dojrzewa! Ja tez nie lubię kościoła, po co tam łazić? Jakieś 5 lat temu byłem ateistą i porostu to olałem, ale kiedy wyrosła moda na ateistów to nie chce mieć z tymi debilami nic wspólnego, przecież to upośledzone dzieci, które uważają się za ateistów, a największy ich problem to kościół.

ocenił(a) film na 7
buttle

Głupiś, i tyle Ci powiem w ramach poszanowania klawiatury. Kościół w d... mam lekką ręką od 15 lat, więc Twój tok myślenia jest "nieco" błędny, i miałem go w tym miejscu także wtedy, gdy Wojtyła umierał, a tacy jak Ty bili mu pokłony,

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Jak już mówiłem nie jestem za kościołem, ale mniejsza z tym, nasz kraj zamienia się pogaństwo, takich mamy durni w kraju podatnych na propagandę i inne marsze nie marsze homosiów i antyfaszystów, z góry opłaconych. Jeżeli mam wybierać za debilami uważającymi się za ateistów i ich jedyny cel to trawka, albo żydostwo to po protu ich pier....le, i wolę katolików i moherów, z którymi ciągle się walczy, tylko o co i po co?

ocenił(a) film na 7
buttle

W czym jest lepszy nawiedzony katolik chcący ratować plemniki z nocnej polucji od nawiedzonego ateisty / homosia, który chce zalegalizować trawkę ?

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

W czym? Samo pytanie jest debile. Ale cóż.... katolik niech walczy o jak to nazywasz "plemniki", mi to nie przeszkadza, przynajmniej są za ochroną życia pod jakąkolwiek postacią. A dzisiejsi ateiści to dzieciaki, a homosie to przekupione dziwki (nie mówię o gejach), a trawka? Nie dość że te dzieciaki nie radzą sobie z alkoholem, to debile chcą im dać trawkę żeby się "dorżnęli" (ten argument jest ciągle przytaczany tylko odwrotnie).

ocenił(a) film na 7
buttle

Źle kombinujesz. Katole niech sobie walczą o plemniki, ale nie poprzez narzucenie ustawodawstwa tym, którzy tego nie chcą. Prawo powinno dopuszczać aborcję, in vitro i nawet eutanazję, a katolicy mogą z tej okazji nie korzystać, jeślki sumienie ich boli. Nie może być tak, że ja lubię butów Nike i oczekuję, że Rząd zakaże ich noszenia, bo taki mam światopogląd. Ogólnie jestem za szeroko rozumianą wolnością i liberalizmem. Przykład z alkoholem i trawką jest debilny, bo jeśli porównasz skalę deprawacji społecznej w Polsce przez te 2 substancje to mniej więcej tak, jakbyś porównał liczbę ofiar II WŚ z wypadkiem busa. Poza tym nie wiem, skąd przekonanie, że ateiści i homosie to dzieci i dziwki w jednym. Równie dobrze można stwierdzić, że "patrioci" z wszelkich ONR -ów i NOP-ów to łyse, tępe, faszystowskie gówniarstwo heilujące Adolfowi, który najchętniej włożyłby ich do pieca; taki mały paradoks.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Ale jesteś naiwny i podatny na propagandę, po nad to zupełnie nie wiesz co w tym kraju się dzieje. Ale pewnie wszystko jest dla ciebie debilne, więc jak aż Ci tak przeszkadzają katole i korzenie polski, to po prostu przeprowadź się do innego kraju, poznaj inną kulturę a zobaczysz że twoje poglądy zleją z bicza. Ludzie to nie zwierzęta tylko myślące jednostki, ty tu mówisz o aborcji, eutanazji, trawce i nazywasz to liberalizmem. To jest zwierzęcy liberalizm panujący u dzikich zwierząt, czemu by morderstwa nie zalegalizować? Pewnie jakby padła taka propaganda już byś był pierwszy do walki o wolność. Ciekawe czemu nie walczysz o wolność Polskim, która nie jest ani niepodległa ani demokratyczna?

ocenił(a) film na 7
buttle

Bełkot. Propaganda ? Jaka propaganda ? Może coś konkretnego napisz a nie pluj jadem. Z Twojej wypowiedzi nie wynika totalnie nic.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Wiesz jak się żyje we smrodzie, tego smrodu się nie czuje. Nie widzę sensu prowadzenia tego tematu dalej, nie chce mi się tłumaczyć co chwila pierdół. Wyrzuć tv z domu, radio, wyjedź poznaj inne kultury itp. to zrozumiesz.

ocenił(a) film na 7
buttle

Powtórzę się - pisz jak człowiek do ludzi, a nie baw się w gówniarskie i bezsensowne wypociny jak ta powyżej. Nie tłumaczysz co chwilę pierdół, bo nie tłumaczysz niczego od początku posługując się frazesami, niby fajnymi ripostami, zestawem niekonkretnych bzdur. Jesteś jak Yaro pieprzący o internecie, który leje wodę nie potrafiąc niczego przekazać. Brzmisz jak prawicowy oszołom klepiący mantrę o spiskach, propagandach, łgarskich mediach, Polsce pod zaborami. Potrafisz napisać coś, do czego się można merytorycznie odnieść ?

ocenił(a) film na 8
oppserwatorr

On nie brzmi jak prawicowy oszołom, ale jest encyklopedycznym przykładem takowego osobnika.

ocenił(a) film na 9
Nnorm

....podręcznikowy przykład "głupoty społecznej"....

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Sam widzisz, piszę i nic nie kapujesz, o czym mamy dyskutować? Mam ci tu wykład robić, wiesz w ogóle skąd słowo "Teoria spiskowa" się wzięło?. Albo mamy zejść do Twojego poziomu, i bawić się w pyskówki o aborcji, eutanazji itp. pierdołach i wywalać 1000 za i 1000 przeciw, na tych wszystkich bzdurach próbuje się grać i sterować ludźmi, tak jak to media głównego nurtu sugerują.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Aha, a takie głupie pytanie. Uważasz że w TV nie ma propagandy?

ocenił(a) film na 7
buttle

Kolega poniżej ma rację - jako ogłupiony propagandą lewak chętnie się dowiem, w jakim kraju żyję, bo być może masz monopol na rację i prawdę. Nie bądź taki, podziel się. Kto gra i steruje biednymi ludźmi nad Wisłą ? Propaganda czego drenuje nasze umysły ? Śmiało, nie krępuj się - Bóg jest wszak po Twojej stronie.

ocenił(a) film na 8
buttle

To objaśnij co się dzieje w tym kraju, którego i tak nie ma bo nie jest niepodległy. Skoro tylko Ty i inni Prawdziwi Polacy potrafią odkryć wszelkie spiski, a my - czyli lewacko-liberalna klika nie mamy tak rozwiniętej percepcji oraz zdolności dedukcji, mógłbyś nas oświecić i opowiedzieć co nieco o tym smrodzie i okupantach. Chętnie poczytamy.

ocenił(a) film na 1
Nnorm

I następnym, o czym my mamy mówić, przecież zamknąłeś już dyskusję "teoria spiskową", naprawdę wolę i cenię ludzi którzy mają "teorię spiskowe", bo Ci ludzie mają wątpliwości, a nie banda dzieciaków z wypranymi mózgami przez TV.

ocenił(a) film na 8
buttle

Spisek a Teoria spiskowa to całkiem co innego. A z tego co czytam na prawicowych mediach to takich spisków jest całe mnóstwo, tylko jakoś nikt tam się w szczegóły ani dowody nie zagłębia, więc proszę abyś powiedział coś więcej w tej sprawie.

ocenił(a) film na 1
Nnorm

" tylko jakoś nikt tam się w szczegóły ani dowody nie zagłębia" ???? Bez jaj. Jak można być obiektywnym oglądając tylko TV lub czytając tylko informację z głównego nurtu. Myślę że warto tu zakończyć temat, bo widzę że cobym nie prószył to będzie kłótnia. To tak jak jak z moimi kumplami, na wyznaczone słowa, nazwiska, nazwy, reagują jak tresowane małpy, i tu wystarczy że któreś z mojej takie padnie i wystarczy. A co do dowodów że jesteśmy podległym Państwem, to pierwszy, oddaliśmy niepodległość i suwerenność podpisując traktat lizboński, bodaj że w lutym br. roku, zostanie podpisany pakt fiskalny, czyli można powiedzieć że oddajemy się drugi raz.

ocenił(a) film na 8
buttle

Hmm... napisałem "media prawicowe", nie zaś głównego nurtu, więc Twój wykładzik świadczy, że nie czytasz ze zrozumieniem. Odnośnie traktatu lizbońskiego - jakie według Ciebie byłoby najlepsze rozwiązanie sytuacji - wyjście z UE? I co po tym wyjściu dalej?
I jeszcze co konkretnie w pakcie fiskalnym nam zabiera niepodległość?

ocenił(a) film na 1
Nnorm

Polska miała bardzo dużo możliwość, ale ludzie uwierzyli w kasę lejącą się strumykiem i wszechobecną propagandę ue. Zabawne jest to ilu ludzi nie wie jak działają dotację z unii, nie dość że te dotacje szybko wracają do Niemiec. To im większa dotacja czy środków ue, to polska musi bodajże 40% dopłacić do tych dotacji, po drugie polska co rok płaci za członkostwo grube mld.
Czytałeś np. jak można opuścić ue? Teraz w tv nonstop mówi się że niejaki Cameron chce opuścić unie, nie opuści ją, chyba że Niemcy się zgodzą.
Pakt fiskalny, to między innymi oddanie unii władzy na wydatkami publicznymi. Na pewno jesteśmy suwerennym krajem? który nie może decydować w własnym kraju i prosi się (wręcz żebra) o własne pieniądze z ue?

ocenił(a) film na 8
buttle

Ale nadal nic nie napisałeś, nie dałeś żadnych dowodów, że faktycznie kasa wraca do Niemiec etc. Ja też mogę sobie coś napisać.
Więc według Ciebie niepodległością, będzie traktowanie z góry naszych sąsiadów, agresywna polityka wobec nich, niechodzenie na kompromisy tylko ciągnięcie w swoją stronę tak?

ocenił(a) film na 1
Nnorm

No i mamy gadkę szmatkę, tak jak przewidziałem, sorry, ale wasza wiedza nie wyrasta po za TV, to są fakty, gdzie są jakieś kontrargumenty że tak nie jest? Czemu to ja mam się produkować, a później mi powiesz "teoria spiskowa" i "gdzie są dowody", to głupie pytanie, tak samo jak bym powiedział że Smoleńsk to zamach, a ty "gdzie są dowody", sorry ja nie jestem od gromadzenia dowodów, nawet mnie tam nie było. Dobrze że nie mówisz "że nie byłem świadkiem". Po prostu przeczytać macie zaległości, przeczytać traktat lizboński i fiskalny, tak jest wszystko jak na tacy. Po za tym dodam że celem Niemiec było poszerzenie granic, udało im się? Tak udało.

ocenił(a) film na 7
Nnorm

Dokładnie, dlatego prawicowy zaścianek za Boga polskości uznaje Jarka, który wroga suwerenności znajdzie nawet w osiedlowym warzywniaku.

ocenił(a) film na 7
buttle

Oczywiście - zabarykadujmy się między Wisłą i Bugiem i olejmy eksport do UE wypinając się na nich i pokazując, że mamy jaja. Z pewnością pobudzi to polską gospodarkę i podbiję niebotycznie PKB, co przełoży się na poprawę jakości życia statystycznego Polaka. Olać także Rosję i jej gaz - wyżyjemy z łupków i będziemy Norwegią środka Europy.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Przed nami kryzys, ciekawe jak będziesz tłumaczysz to statycznemu polakowi, gdzie ponad 60 % nie ma żadnych oszczędność. Gdzie ok. 2 mln polaków nie radzi sobie ze spłatami długu, to że wydano ponad 45 mld, po to aby złotówka była mocna. A barany cieszą się że mamy złotówkę mocną co właśnie zabija eksport. Po za tym niedługo nic nie będziemy eksportować, wyprzedaliśmy 80% Polski!

ocenił(a) film na 2
oppserwatorr

Po pierwsze to trzeba skończyć z dopłatami do eksportu. Po co one są?? Po to żeby Niemiec za nasze pieniądze z podatków mieli tanie i dobre produkty.

Po drugie skończmy z dodrukiem pieniądza - bo inflacja już jest a zaraz będzie hiperinflacja, potrzeba waluty opartej na standardzie złota, wtedy państwo i banki nie będą tworzyć pieniądza z powietrza, okradając ciężko pracujących Polaków

Po trzecie przywrócić ustawę wilczka, która w tamtych czasach dawała nam pierwsze miejsce w Europie w wolności gospodarczej. Wtedy chyba 15 zawodów pracy było chronionych i trzeba było mieć zezwolenie i uprawnienia dziś jest około 300. Nawet taksówkarzem żeby zostać trzeba mieć licencję. Parodia

Po czwarte opodatkowaliśmy pracę jak wódkę, dlatego masz takie bezrobocie i bardzo dużą strefę nieopodatkowaną

Po piąte niskie podatki. Według Biblii dziesięcina czyli 10% Vatu, zero Citu i Pitu. Jak można człowieka karać za ciężka pracę i dawać zasiłki dla niepracujących!!!

Po.... jeszcze długo tak bym mógł bo np. przymusowe ubezpieczenia zdrowotne i emerytalne też trzeba znieść

Unia nam nie jest potrzebna, w UE nie byliśmy a 70% eksportu i tak szło do Niemiec, nam jest potrzebny wolny rynek i jak najmniej państwa, czyli biurokracji.

Wiesz jaka jest różnica między lewicowcem a prawicowcem, taka że prawicowiec uważa że podział majątku narodowego ma iść przez wolny rynek a nie przez państwo, bo czy ja jestem taki durny że ja sobie sam na emeryturę nie mogę odkładać?? Czy ja sam nie mogę iść i ubezpieczyć co miesiąc siebie i swojej rodziny zdrowotnie??

Ja chcę iść do sklepu i kupić bucik dla dziecka za 10zł i po miesiącu wyrzucić i kupić nowe - bo mi jakieś atesty sresty nie są potrzebne. Kto będzie chciał z atestem to sobie wybierze za 100zl i tyle. Wolny rynek a nie wszystko normowane.

Taka Francja 75% podatku nałożyła dochodowego a gdzie inne podatki jak VAT, akcyza, pośrednie, gruntowe i inne - przecież to jest skrajne niewolnictwo bo pracujesz a państwo zabierze ponad 90% w podatkach. Takiej UE chcecie?? W traktacie UE masz zapisane że ma być wolny rynek a takiego czegoś w UE nie ma. Dlaczego bo np. cła są, taka Polska ratuje LOT zamiast to sprzedać - ma być wolny rynek, to trzeba postępu a postęp jest wtedy gdy takie przedsiębiorstwa źle zarządzane niewydajne bankrutują.

ocenił(a) film na 8
mlodszylele

Jakbym kurnia balcerowicza słyszał.

ocenił(a) film na 1
Nnorm

W temacie muszę powiedzieć że masz najwięcej do powiedzenia :/

ocenił(a) film na 2
Nnorm

Balcerowicz działał odwrotnie, mówił ładnie i sensownie ale robił coś przeciwnego.

ocenił(a) film na 1
mlodszylele

No i gość sensownie gada, choć z kilkoma się nie zgodzę, mianowicie co do wolnego rynku, którego faktycznie nie ma, nie tylko w unii, ale i na świecie. Ale z wolnym rynkiem nie możemy mylić wyprzedaż państwa, chodzi mi o wspomnianego lot, no chyba że kupi go kapitał polski. Ale wiemy jak przebiegła transformacja, prawie cały rynek dużych hipermarketów należy do zagranicy, 80% mediów (gazet, tv, portalów www) należy do zagranicy, w większości Niemców, TPSA = francja itd... (można długo tu wymieniać), niemal padłem na miejscu jak się dowiedziałem że w Skawinie elektrownię kupiło usa! Wyprzedaż polski niestety jeszcze trwa, w planach jest nawet PZU!

ocenił(a) film na 2
buttle

pewnie że z licytacji sprzedać polskiemu kapitałowi

ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Mówisz utopią. Nie mów, co należy zrobić, tylko jak. Koszmaru II WŚ też można było uniknąć zabijając Hitlera przed końcem sierpnia 39'. Obniżyć podatki, nie sprzedawać, zlikwidować aparat biurokratyczny itp. To wie średnio rozgarnięty licealista - pytanie jak to zrobić, by twór zwany Polską się nie wykoleił.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

To chyba jakaś choroba, zamiast kontrargumentów, krytyka i pouczanie kto i jak ma się wypowiadać.... żałosne...

ocenił(a) film na 7
buttle

Nie oczekuj kontrargumentów w stosunku do wiedzy powszechnej.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Aleś wymyślił....

ocenił(a) film na 7
buttle

Nie wiem jak Ciebie, ale w moim wypadku tv mózg pierze mi tylko poprzez transmisje sportowe i National Geographic, więc chyba nie łapie się jako typowy zombie plastikowego pokolenia.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Dobra z tym, miałem coś powiedzieć ale nie powiem, bo znów dyskusja itp. Wyzuć TV przez okno!

ocenił(a) film na 7
buttle

Gadał chłop do obrazu. Kolejny raz Ci mówię, że nie oglądam tv, a Ty za każdym razem nazywasz mnie odmóżdżoną pacynką czerpiącą swoją wiedzę z telewizji, która pierze mi mózg :) Czytasz w ogóle to, co inni odpisują na Twoje posty ? Bo propagandzie, której fenomenu wyjaśnić nie chcesz,ulegasz właśnie Ty - każdy, kto się z Tobą nie zgodzi, to zmanipulowany przez media idiota. Żyjesz w matrixie.

ocenił(a) film na 1
oppserwatorr

Dobra mniejsza z tym, kurde, gdy chce skończyć temat zawsze wychodź jakiś temat, być może że zemną jest coś nie tak i trudno. ba...

oppserwatorr

A nie niepokoi Cię, ze dzisiaj tzw "wzór męskości" staje się bardziej damski?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
mlodszylele

Nie bronię ani ciot, ani nikogo innego. Bronię prawa do bycia sobą. Byś mógł wyglądać jak pedał albo włożyć niebieską czapkę, a reszta ma to w dupie, bo jest heteroseksualna, bądź ma czapkę czerwoną. Tak ciężko zrozumieć, że na tym polega wolność jednostki ?