To coś powinno być zakazany w Polsce, jaki inny naród pozwoliłby na takie ośmieszanie samych siebie i zakłamywanie historii? jesteśmy nienormalni :/
Niestety, prawda boli. Idąc Twoim tropem, Amerykanie nie powinni tworzyć filmów o Rwandzie, Somalli, Wietnamie, Korei...Niemcy nie powinni wydać pozwoleń na filmy wojenne i hitlerowskie. Absurd.
"Pokłosie" to fantastycznie odważny film, ukazujący bolesną i trudną prawdę o naszych rodakach. O ludziach, którzy podczas trudnych czasów, ukłuci strachem wojny, bez skrupułów radzili sobie w sposób moralnie czy etycznie całkowicie zakazany.
To jednocześnie jak powiedział Maciej Stuhr, jest dowodem na fakt, iż Polacy są gotowi po ponad 60 latach z żalem i wstydem przyznać się, do takich czynów.
O Katyniu, czy teraz Smoleńsku potrafimy mówić bohatersko i odważnie, a jednocześnie krzyczeć i namawiać wręcz siłą o "prawdę"! Ale o Jedwabnem wolimy zapomnieć. Osz to taka nasza "odwaga po polsku".
Wskaż mi w jakich filmach Amerykańce tak naprawdę przedstawiają się w złym świetle, wszystkie ich filmy w ostatecznym rozrachunku dają pozytywny wydźwięk o ich kochanym narodzie, a co do niemieckich no to sorry stary ale mnie rozwaliłeś. Nie porównuj zbrodni jakich dopuścili się niemcy na narodach europy w tym głównie Polski i Rosji ( a nie żydów jak sie ma w powszechnej opinii) do śladowych ilości występków (liczonych w promilach nawet nie procentach) których to dopuścili się Polacy jak to przedstawiają w tym zasr* filmie. Każdy Szwab przez jeszcze jakieś 20 pokoleń powinien mieć na głowie wyryty tatuaż PRZEPRASZAM,a filmy o ich zbrodniach ustawowo pokazywane w każdej szkole przez 20h na tydzień, aby sie nauczyli rozumu. Natomiast my Polacy w porównaniu z innymi narodami które dopuszczały sie w swych dziejach zbrodni przeciw ludzkości wypadamy po prostu jak Anioły, poucz sie troche historii i dowiesz sie wtedy co wyprawiali, Hiszpanie, Portugalce, Angole, Francuzi, Turcy, Serbowie, Bośniacy, Chorwaci, Ukraińcy, Amerykanie, Meksykanie, Mongołowie, Chińczycy, Japończycy, Nie wspomne o co drugim kraju Afryki i Azji który jest splamiony krwią zbrodniami okropniejszymi od tych Polskich występków o milion razy i jakoś nikt nie robi sobie z tego REKLAMY na cały świat jak to nam funduje pAN pASIKOWSKI.
Czlowieku co Ty za brednie wypisujesz? Jaka reklame robi Pasikowski? To jest film FABULARNY! Nie historyczny czy dokumentalny.
p.s. Amerykanie o chociazby tzw. "syndromie wietnamskim" zrobili kilkanascie filmow, wstydzac sie za czynow jakich dokonali. Powstalo dziesiatki ksiazek, ktore dzieciaki juz w high school czytaja, zatem nie zabieraj glosu, gdyz nie masz pojecia o faktach.
Napiszę pracę magisterką o języku bezpodstawnych obelg na forach internetowych, naprawdę! Wstyd mi takich "prawdziwych Polaków".
Pejoratywne określenie "Szwab" oraz pejoratywne w sposób ironiczny "hebrajczyku". Jeżeli sądzisz, że film jest antypolski, bo jego fabuła polega na bestialskim zachowaniu mieszkańców pewnej wsi wobec Żydów, a jednocześnie nazywasz kogoś złośliwie i ironicznie "hebrajczykiem", dlatego, że nie jest antysemitą, to w Twoim rozumowaniu dostrzegam absolutny brak logiki i zaskakującą absurdalność.
chyba cie głowa boli bo dla twojej wiadomości to właśnie określenie "żyd" jest obraźliwe an członkowie narodu zamieszkującego Izrael to właśnie hebrajczycy koleś, a Szwaby to mieszkańcy Szwabii, historycznego regionu leżącego w dzisiejszych południowych Niemczech, we wschodniej części kraju związkowego Badenia-Wirtembergia)oraz w zachodniej części Bawarii – obecnie Rejencja Szwabia wiec nie wiem o co ci biega
Nie chodzi mi o obiektywne znaczenie tych wyrazów :) Wyrazy te użyte zostały bowiem w znaczeniu pejoratywnym. Nawiasem mówiąc, "Żyd" nie jest wyrażeniem obraźliwym, ponieważ oznacza wyznawcę judaizmu, a jednocześnie przedstawiciela narodu zamieszkującego Izrael. Być może jedynie w Twoich ustach, a także w potocznej polszczyźnie antysemitów oraz od niedawna dyskursu publicznego, słowo to ma znaczenie negatywne. To tak jakby powiedzieć, że np. "chrześcijanin" lub "muzułmanin" jest wyrażeniem obraźliwym. Pozdrawiam :)
No chyba, że pisząc "Każdy Szwab przez jeszcze jakieś 20 pokoleń powinien mieć na głowie wyryty tatuaż PRZEPRASZAM" miałeś/łaś na myśli właśnie mieszkańców tego historycznego regionu Niemiec, a Joey15 rzeczywiście pochodzi z Izraela. :)
Klasycznie brak argumentow kwitujemy ironia. Brawo, udowodniles swe racje, prawie mnie przekonales "prawdziwy polaku" wrecz wszechpolaku.
Hebrajczyk.
"Wskaż mi w jakich filmach Amerykańce tak naprawdę przedstawiają się w złym świetle, wszystkie ich filmy w ostatecznym rozrachunku dają pozytywny wydźwięk o ich kochanym narodzie"
A w filmach o Wietnamie żołnierze amerykańscy pewnie chodzą i rozdają kwiaty.
"my Polacy w porównaniu z innymi narodami które dopuszczały sie w swych dziejach zbrodni przeciw ludzkości wypadamy po prostu jak Anioły, poucz sie troche historii i dowiesz sie wtedy co wyprawiali, Hiszpanie, Portugalce, Angole, Francuzi, Turcy, Serbowie, Bośniacy, Chorwaci, Ukraińcy, Amerykanie, Meksykanie, Mongołowie, Chińczycy, Japończycy,"
Tak. Oni są źli, tylko my (ty) jesteśmy dobrzy i powinniśmy oglądać tylko filmy o tych złych.
Skąd się biorą tacy zakłamani, zakompleksieniu ludzie jak Ty?
Wpełznij pod kamień spod którego wylazłeś i siedź tam przez kolejne 100 lat.
Chciałeś tytułów to np. "Pluton", "Ofiary wojny" - który jest na faktycznych wydarzeniach, "Battle for Haditha" - także na faktach, "Green Zone". Nie uważam aby Amerykanie w tych filmach pokazywali siebie w dobrym świetle.
Bardzo konstruktywna odpowiedz, jak nie umiesz odpowiedzieć rzucasz krypto obrazę ( nie za ciężkie słowo użyłem ). Widocznie twoja wiedza opiera się na wiedzy w głupich kreskówkach lub na pseudo-nazi portalach.
bardzo wyrazista gruntowna wypowiedź. Merytorycznie wyczerpująca. Brawo! Kóry szpital?
Ok, przyznajmy się do takich czynów, ale niech ci, wiecznie poszkodowani, potępiani Żydzi też się przyznają do swoich win :) poza tym, że każdy naród ma coś za uszami to czego ciągle my mamy się biczować, kajać, przepraszać? Świat, w którym żyjemy jest zakłamany i nie oszukujmy się, ludzie (w większości) w nim żyjący reagują na proste 'bodźce', takie jak filmy. Tak więc po obejrzeniu takiego filmu przeciętny Europejczyk stwierdzi, że to jednak Polacy tępili biednych Żydów i to myśmy im wyrządzili ogromną krzywdę mordując ich. Racja, tak w rzeczywistości było, ale po cholerę się do tego przyznawać skoro wszyscy, WSZYSCY (żeby było śmieszniej z Żydami na czele) na świecie takie sprawy starają się maksymalnie wyciszyć? Czy Żydzi kręcą filmy o tym ilu żydowskich kolaborantów wydało Niemcom Polaków czy Żydów? Czy kręcone są filmy o tym ilu żydów było w oddziałach SS? Czy kręcone są filmy pokazujące zezwierzęcenie oddziałów SS? Czy Ruscy pokazują jak ich bydlaccy żołnierze traktowali Polaków czy jak UPA robiło wianuszki z naszych dzieci? NIE! To po kiego grzyba my się mamy kajać? Zgoda, bądźmy świadomi, że nasza historia nie jest superczysta i supernieskazitelna, że być może dziadek żyjący obok nas na wojnie mordował, ale co z tego?! Tacy ludzie, a nawet gorsi, z gorszymi czynami na sumieniu są wszędzie, tylko, że np. w Niemczech się o nich nie mówi, utrwala się zakłamany mit o danym kraju, tylko my, kur** chcemy być zawsze uczciwi...
Zgadzam sie. Nie widze przeszkod by powstala produkcja opisujaca podobne akty zachowan Zydow, ale jednoczesnie nie widze przeszkod dla ktorych Pasikowski powinien przepraszac. A z uczciwoscia Polakow, to polemizowalbym, ale to inny temat.
Na jakies 1000 filmów o dobrych Amerykanach przypada 1 o złych. U nas odwrotnie.
Żydzi w filmach zawsze są menczennikami, ofiarami, i nigdy nie pokazano tej ich drugiej strony, a byłoby co pokazywać. Ten film obraża polskę. Zazwyczaj pomagaliśmy żydom, gdzieś w 99,7% przypadków, a teraz robią o nas taki film.
Poza tym trzeba pamiętać i mieć na uwadze, że to nie jest film dokumentalny a Pasikowski nie jest historykiem. Jakkolwiek by nie zrobić filmu, którego akcję można odnieść do wydarzeń historycznych zawsze znajdzie się ktoś oburzony. Reżyser na pewno o tym wiedział, a szum, który powstał wokół filmu oglądalności nie zaszkodzi (chyba że "zmówimy" się, że nie chodzimy na "Pokłosie" ;))
Trochę dystansu. Choć wiem, że za dużo wymagam. Zrobił film jaki zrobił jak się nie podoba - zawsze ktoś może zrobi drugi przedstawiający sytuację inaczej :P
Problem polega na tym, że zapotrzebowanie jest na filmy o polskich zbrodniarzach a nie polskich bohaterach. Szczególnie w USA. Pewnie Ci się nie będzie chciało, ale gdyby - przeczytaj wywiad z prof. Richardem Lukasem, a dowiesz się o co chodzi z "holokaustem" w USA i na czym to wszystko polega. Przeczytaj, jak to synowi Rotmistrza Pileckiego Żydzi z Holywood proponowali zrobienie filmu o jego ojcu, pod warunkiem, że będzie twierdził, że ojciec był Żydem. Obejrzyj "Zniesławienie" na youtub'ie.
Tutaj prawda i fakty historyczne nie mają żadnego znaczenia. Tutaj liczy się propaganda a później KASA. Przeczytaj ile Żydzi z USA (ADL) żądają od Polski pieniędzy. Dopiero wtedy porozmawiamy o tym, po co powstał ten film.
Tak polej mu jak statystyczny Polak, polej mu a on zrobi brudną robotę po pijaku :)
Napiszę tylko jednego posta, bo szkoda więcej czasu na takiego człowieka jak wichura85 ze względu na jego podejście.
Fakt, może film nie przedstawia prawdziwej historii, ale podobna wydarzyła się w Jedwabnem - poczytaj sobie wichura85, aczkolwiek żyjesz z klapkami na oczach więc pewnie i tak nic nie zobaczysz.
Może i Niemcy w swojej historii faktycznie maja sporo złego, co nie zmienia faktu że Polacy również nie są świeci. Poza tym co to za głupota wypominać ówczesnym Niemcom Hitlera? Co oni są winni, że pewien człowiek dokonał tak strasznych rzeczy? Oczywiście, że należy o tym mówić i nie można zapominać takich faktów. Jednak nie można teraz po wielu latach szukać sobie kozła ofiarnego, jak to ty próbujesz zrobić mam wrażenie.
Prawdę, bezwzględu na to, czy jest dla nas korzystna czy nie, zawsze trzeba pokazywać. Totalitaryzm w Polsce sie skończył, więc dosyć z propagandą. Bardzo dobrze, że powstał ten film, może jakimś cudem uda się przekonać sporo osób, że Polacy pomimo bycia ofiaramy II wojny światowej również mieli swoje "małe" grzeszki.
Kolejna sprawa tyczy się tego, że po sposobie twojego wypowiadania chyba nikt tutaj nie ma już watpliwości, że jesteś antysemitą, i sądzę że również rasistą. Wydaje ci się, że jesteś wielkim patriotą, który jest gotów bronić swojego kraju za wszelką cenę i prawdziwie polskich wartości. Jednak w gruncie rzeczy jesteś zaślepiony przez swoje poglądy, do tego stopnia, że pomimo oczywistości dalej trwasz jak dziecko w swoich przekonaniach.
ps. nie będe odpisywał, poprostu musiałem napisać pare slów widzać takich ludzi jak ty.
Cyt. "Poza tym co to za głupota wypominać ówczesnym Niemcom Hitlera? Co oni są winni, że pewien człowiek dokonał tak strasznych rzeczy?"
Wiesz, miałem nie zaczynać rozmów z dziećmi z podstawówki, ale Ty mnie zmuszasz:) Tak poza tym to ile Ty masz lat? 12?. Więc żeby Ci już wszystko wjaśnić to uprzejmie Cię informuję i potwierdzam, że TAK, zgadzam się i popieram Twoją wersję historii alternatywnej - Hitler własnymi ręcyma wymordował kilkanaście/kilkadziesiąt milionów osób. Reszta Niemców w tym czasie szydełkowała sobie beztrosko w Bawarii i piła piwo.
Cyt. "Jednak nie można teraz po wielu latach szukać sobie kozła ofiarnego, jak to ty próbujesz zrobić mam wrażenie. "
No tak! Z Niemców w żadnym wypadku nie można robić kozła ofiarnego za to, co sam jeden jedniusieńki Hitler swoimi własnymi ręcyma zrobił światu. Co innego takich Polaczków, co to wymordowali wszystkich Żydów twoim skromnym zdaniem, prawda?. Litości, skąd Wy się bierzecie z tymi swoimi bredniami?
Mialem nie odpisywać wichura85, ale widze że nie tylko on ma "dziwny" pogląd na sprawę.
Dziećmi z podstawówki? Mowisz o sobie kolego? A zaczepki typu "ile ty masz lat" to żaden argument, bo co ma wiek do rzeczy? Nie będe się tu chwalił swoim wiekiem, bo nikomu to nie potrzebne.
Rzecz jasna, dlatego nie wiem czemu się dziwie, bo tak bywa w internecie, że osoba komentująca wkłada komuś w usta słowa, których się nie napisało - to odnośnie twojego stwierdzenia, że ja napisałem iż Polacy wymordowali wszystkich żydów.
To, co piszesz to poprostu jakaś pranoja. Widzę, że kolega ma problem z rozumieniem metafor - oczywiście że Hitler nie popełnił sam tych zbrodni, ale za każdym razem mowiąc o obojętnie jakich masowych zbrodniach wymienia się imię inicjatora tego całego procederu. Idąc jednak dalej, to prawie wszyscy z tych osób, którzy dopuścili się tych mordów już nie żyją. A wy teraz próbujecie zwalić całą winę na Ówczesne pokolenia Niemców. Przepraszam, ale co człowiek mający 20 albo nawet 50 lat jest winien zbrodni hitlerowskich? Jedni zostali skazani za zbrodnie, inni nie. To przeszłość, a obwinianie aktualnych pokoleń Niemców nic nikomu nie da. Prawdę o zbrodniach hitlerowskich wszyscy znają, było pełno filmów, książek, relacji itp. Natomiast kiedy dochodzi do ujawnienia prawdy na temat postępowania pojedynczych grup Polaków w czasie II wojny światowej, to wszyscy się buntują.
Kolega chyba też ma problem ze zrozumieniem metafor :) Specjalnie użyłem sformułowania o tym, że Polacy wymordowali wszystkich Żydów po to, aby Ci uzmysłowić do jakiego absurdu się posuwacie porównując hipotetyczne (NIE UDOWODNIONE) morderstwo kilkuset Zydów w Jedwabnem (ok 250) przez Polaków do ZBRODNI jakie dokonali NIEMCY w czasie wojny, a nie żaden Hitler!!!
Cyt. "To przeszłość, a obwinianie aktualnych pokoleń Niemców nic nikomu nie da. ".
Tutaj wychodzi tzw. moralność Kalego. Niemców nie można obwiniać o przesżłość. Co innego z Polakami. Nas można jak najbardziej? Tak? Ba nie tylko obwiniać. Zaraz się zacznie rozliczanie. Gratuluję logiki.
Cyt. "Natomiast kiedy dochodzi do ujawnienia prawdy na temat postępowania pojedynczych grup Polaków ..."
O jakiej prawdzie Ty piszesz? Jesteś w stanie lub tobie podobni obalić argumenty dr Leszka Żebrowskiego nt. Jedwabnego, który rozwala ustalenia Grossa w drobny mak? Ciekwy jestem ....
Nikt tutaj nie porównuje zbrodni hitlerowskich do pojedynczych wybryków Polaków, bo wiadomo że są nie porównywalne. Jednak zbrodnie hitlerowskie są dobrze znane wszystkim ludziom i była o tym mowa juz wszędzie po tysiąc razy, i mówi sie o tym co roku. Co więcej, dobrze że się o tym mówi, ale o pojedynczych wybrykach Polaków już nie mozna powiedzieć, bo zaraz podnosi się głos zagorzałych zwoleników polskiej świętości.
Po drugie, nie wiem czy ktoś obwinia aktualne pokolenia polaków za to, co się stało, ale jeśli przeczytasz moje posty, to nigdzie nie napisałem o tym, że współcześni polacy są winni takim zachowaniom, jak pokazane na filmie. I o ile czytałem posty ludzi tutaj, to nikt jakoś ani nie rozlicza ani nie obwinia aktualnych polskich pokoleń za to, co jest pokazane na filmie. Widzisz rzeczy, które chcesz widzieć, i sam sobie je dopowiadasz.
A odnośnie Jedwabnem, z tego co mi wiadomo a jestem mocno przekonany że dobrze mi wiadomo, bo są oficjalne akta w tej sprawie i zeznania naoczynych świadków, że sytuacja w Jedwabnem miała faktycznie miejsce.
Ps. uważam, że nie ma sensu dalej ciągnać tej dyskusji, bo prowadzi ona do nikąd.
Nie są właśnie znane! Świat nie kojarzy holokaustu z Niemcami tylko z nazizmem czyli z nikim w przeciwieństwie do 'polskich obozów zagłady'. Świat nie wie, że Polska ucierpiała w czasie IIWŚ bo monopol na cierpienie mają Żydzi.
To niezle jest Was juz 2...proponuje pod krzyz na Krakowskie P., lub RM tam znajdziecie wiecej poklasku...
Ja nie potrzbuję poklasku. Wystarczy mi satysfakcja, że wytknę niewiedzę takim głombom jak ty i pokaże, że są totalnymi idiotami. No cóż każy ma jakieś zbocznie. Ja mam akurat takie :). To o głąbach nie dotyczy ludzi, któzy mają inne spojrzenie na świat ale idzie z nimi jeszcze jakoś porozmawiać. To sie tyczy takich mniej więcej, jak Joey15.
Co się zaś tyczy krzyża na Karkowskim. Nie byłem. Ale gdybym był chętnie bym wyj___ał w ryja jednemu z drugim, co to potrafi nasikać na jakąś staruszkę. Wielki cwaniak z 5 kolegami za plecami.
Jak masz chęć cwaniaczku od "faceta z własnym sobowtórem w ręce" , to możemy porozmawiać jak normalni mężczyźni, znaczy się jak chcesz to możesz strzała w japę zebrać. A nie sorry, zapomniałem, że tacy jak ty tylko potrafią w 5 okładać starsze babcie. Bydło bez mózgów i żadnych skrupułów.
Ciekawe spostrzeżenia. W podręczniku dla akwizytorów je wyczytałeś czy z blogów internetowych? Nie zniżę się o Twego poziomu bo po krawężniku łazić nie zamierzam.
Ze mną nie da się polemizować? Człowieku, czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Co do prawdziwych mężczyzn, to radziłbym tonować wypowiedzi, gdyż nigdy nie wiesz z kim klikasz przez monitor "cwaniaczku". :)
Nie wiem, mam się już bać? Czy jak? Pakerze zza monitora i pleców 5 kolegów.
Mam propozycję, bo widzę, że ci gula skoczyła ... Kup se melisę i ochłoń. Poza tym, sięgać bruku ni musisz. Już dawno tobie podobni i pewnie ty go sięgnołeś robiąc lub popierając to, co się działo na Krakowskim. Bydło i nic poza tym ze strony "młodych wykształconych z dużych miasta". Banda niedorytych dzieci ....
No tak czyli wg ciebie za wszystko odpowiada tylko jeden człowiek Hitler i pewnie jacyś bliżej nie określeni naziści a niemcy byli cacy to tylko jeden hitler był zły. Co do zydow to co ponoc mamy demokracje i wolnosc slowa i poglądów to ja nie mam prawa ich nie lubic ?
Oczywiście, że masz prawo; a ja na tej podstawie mam prawo stwierdzić, że jesteś rasistą.
Sorry, ale to co napisałeś jest debilizmem w czystej postaci. Rasistą nazywamy człowieka, który uznaje wyższość swojej rasy nad innymi. Czy jeśli przykładowo nie pałam sympatią (nie lubię) którejś z nacji europejskich (np. niemieckiej) to z miejsca staje się rasistą? Bzdura. Inną kwestią jest to, że żydzi należą do rasy białej, czyli takiej jak my, Polacy. Więc siłą rzeczy Polak nie może zostać rasistą nie lubiąc żydów, co najwyżej tzw. antysemitą, choć to też bzdurne pojęcie wymyślone przez samych żydów, bo czy istnieje pojęcie antysłowianizmu czy antypolonizmu? Jak nazwać kogoś kto nie lubi Polaków ? Antypolonistą? Antypolakiem?
Ale żal. Człowieku czy ty przeytałeś co napisałeś? Jesteś rasistą i antypolakiem a pouczasz innych.