PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

ale podwyższyłem ocene za odwagę... twórcy musieli się liczyc z fala ostrej krytyki ale przypomnijmy że takie kino w polsce raczkuje a pora mroku jest duzo lepsza od miernej "legendy". oby więcej takich produkcji aby nasi rodzimi twórcy zbierali doświadczenie

na plus:
- zdjęcia są mistrzowskie
- muzyka pana burzyńskiego
- skąd oni wzięli taką piękną NYSĘ?
- gra wieczorkowskiego, żukowskiego i wesołowskiego

na minus:

- długo się rozkręca
- janek wieczorkowski z nożem w oku
- niespójna fabuła i kilka błędów merytorycznych
- ktoś wciąga gościa w bunkrze a po tym zajsciu młodzież jakby nigdy nic rozpala ognisko i pije wódkę i pali trawkę
- wszyscy chwalą grę tomaszewskiego - mnie nie przekonał raz był dobrym świrem a innym razem zbyt trzeźwo myślał po czym rzucał głupim tekstem i już myślał że znowu jest świrem.... rybicka też się srednio nadaje. mimo że widziałem ją już jako narkomankę w "kto nigdy nie żył" tak jakoś bardziej mi pasuje do ról grzecznych dziewczynek...
- czuc inspiracje "hostelem" - tamten jednak miał dużo prostszą fabułę zaś dużo mniej proscie sie go odbierało - ze względu na GORE... tu jest na odwrót - przez moment czujemy że ktoś kto napisał tą historię sam się w tym pogubił... możnaby zaproponowac komus z polskich reżyserów zrobienie remake'u jakiejś znanej produkcji a wtedy mielibyśmy obraz naszych rzeczywistych polskich możliwości...

dontpanic

ahhh i zapomniałem o jeszcze jednym minusie:

- skąd oni wzięli pomysł na tą argentyne?????? moze po prostu na państwowe pieniązki ekipa chciala zwiedzic buenos aires.... sceny równie dobrze możnaby nakręcic w zachodniej europie - chociazby w niemczech... bo przeciez to niemcy byli płatnikami adama - tam tez moglaby się ukrywac po tych wszystkich zajsciach i przejsciach ta starsza pani.... ale argentyna????? moze ktos to blizej wyjasni bo ja sensu nie widzę

ocenił(a) film na 10
dontpanic

Wez nic nie mow jezeli chwalisz gre trzeceigo mroczka Wesolowskiego ktorego wogole w tym filmie nie m to wez sie chlopie nie odzywaj .Idz ogdaj amatorwow telenowelach

eska10

mimo wszystko wydaje mi się że on JEST w tym filmie... a podobala mi się jego mimika gdy jechali w nysie i został zastrzelony.... wyróżnił się wiec go zapamiętałem

ocenił(a) film na 10
dontpanic

to zostal zastrzelony Zolo w nysie ,obejrzyj jeszcze raz

ocenił(a) film na 10
dontpanic

Jak mozna chwalic gre osob ktorych nie ma w filmie na dodatek sa tacy sami jak w telenoweli czy ty nie rozumiesz ze takich ludzi sie beirze na lapanie dziewczynek fa nek telenowel.Chlopie nikt by mu nie dal zagrac roli dlatego jest zwyklym chlopakiem z ulicy on tam nic nie gra trzeci mroczek .

eska10

nie oglądam telenowel więc nie wiem jak on w niej gra...

ocenił(a) film na 10
dontpanic

Czy nie rozumiesz ze to nie jest aktor .............

ocenił(a) film na 10
dontpanic

JA PIERDZIELE NIE ORZUMIESZ ZE A ARGENTYNIE UKRYWLAI SIE ZBRODNIARZE WOJENNI CO TY MASZ Z HISTORII

eska10

widzisz przynajmniej się czegoś od ciebie dowiedziałem.... niemniej uważam że sceny w argentynie niepotrzebne i pochłonęły większą czesc budzetu... pod koniec filmu Wieczorkowski mówi "moi klienci z niemiec już czekają by wpłacic okrągły milion" - wiec wniosek jeden - ukrywali się w niemczech... kolejny błąd twórców z tą argentyną

ocenił(a) film na 10
dontpanic

Bo oni sa z Niemeic a ukrywaja sie w Argentynie,jakbys ogldal z archiwum x to bys rozumial

eska10

archiwum x źródłem wiedzy? ciekawe......

ocenił(a) film na 10
dontpanic

Nie powiedzialam z archium x zrodlem wiedzy ale w archiwum x trzbe bylo myslec nad zagadakami tu tez to nie jest komdia romantyczna