PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8820}

Powrót Batmana

Batman Returns
1992
7,2 96 tys. ocen
7,2 10 1 95863
8,0 54 krytyków
Powrót Batmana
powrót do forum filmu Powrót Batmana

najlepszy

ocenił(a) film na 9

najlepszy batman, najbardziej mroczny, najbardziej groteskowy, troche obrzydliwy pingwin
napewno wywolal najsilniejsze emocje

(nieliczac batman i robin, bo tam to bylo:
@!$@#%R#$^#$^#$%^@%#@#
co to $%&$%&$%&^$%&$% jest??
%#^$%^&#$^%@ ja pier^#$%^#
agr!)

za ten film 9/10
uwazam za mistrzowski batman nr1 pana burtona, the dark knight tez jest swietny
ale ten batman rzadzi

ocenił(a) film na 10
El_Magiko

Jestem podobnego zdania. Trzy nazwiska, które sprawiają że daje temu filmówi 10/10 i podziwiam jeszcze bardziej niż pierwszego Batmana Burtona to :
1) Danny De vito - wspaniała rola moim zdaniem najlepiej zagrana postać w całym uniwersum Batmana. Doskonale podkreślony tragizm i groteska odmieńca.
2) Danny Elfman - Muzyka jest jeszcze lepsza niż w pierwszej części. Hans Zimmer nigdy nie wykona tak epickiej muzyki do trylogii Nolana, jaką udało się stworzyć Elfmanowi w tym filmie. Najbardziej w pamięci zapada moment w którym Pingwin umiera. Poniżej link do muzyki z tego momentu. http://www.youtube.com/watch?v=UxCmH-r_RAc&feature=related
3) Stan Winston - genialna charakteryzacja postaci.

ocenił(a) film na 9
rusekolsztyn

i jeszcze burton
ten film jest dzieki niemu wypas
naprawde mroczny klimat, tak wlasnie powinien wygladac batman
nie to pop cukierkowy shit co kreci ten typ od batman i robin
a i jeszcze Walken
i jeszcze Michelle Pfeiffer
i jeszcze keaton
10/10 to nie dalem, bo rzadko daje, taki genialny to nie byl, ale bardzo dobry czyli 8/10+1 za ten klimat i za to ze to najlepszy batman

ocenił(a) film na 8
El_Magiko

Najlepszy ! zdecydowanie najlepszy batman.mroczny ,groteskowy,klaustrofobiczny no i obrzydliwe Gotham City wyglada tu bardzo sugestywnie.Bardzo mocne 8/10

ocenił(a) film na 10
El_Magiko

Wszyscy których wymieniłeś wnieśli spory wkład w realizację filmu, ale wymieniłem te trzy nazwiska ze względu na osobiste odczucia. :)

PS. Ja daję 10/10 prawie każdemu filmowi, w realizacji którego wziął udział Stan Winston, np Terminator 2 dzień sądu i Jurassic Park. On miał wielki wkład w rozwój kinematografii, a przede wszystkim w dziedzinie efektów specjalnych. Jednym słowem facet to prawdziwy geniusz.

użytkownik usunięty
El_Magiko

dla mnie to tez najlepszy batman. ciezko jest zrobic cos z podobnym klimatem.

użytkownik usunięty
El_Magiko

Popieram najlepszy Batman, osobiście uważam, że Batmany Nolana to Profanacja bez klimatu, a ten jest THE BEST!!!

ocenił(a) film na 9

nie no bez przesady, mysle ze mroczny rycerz to calkiem udany film
i z naprawde swietnym jockerem, i sam nie wierze ze to mowie ale chyba nawet lepszym niz ten stworzony przez nicholsona
mysle ze ten jest najlepszy niemniej jednek 1batman burtona i mroczny rycerz sa rowniez bardzo dobre

a batman poczatek? coz, jakis taki malo batmanowy i srednio udany, to nawet niezly film ale jakos prawie bez klimatu batmana i do tego troche przynudza
ten film stawiam klase nizej obok batman forever
a batman i robin jest poprostu do d....

ocenił(a) film na 10
El_Magiko

akurat batman początek jest na równi z tdk, moim zdaniem ma lepszy kostium, druga sprawa iż jest po prostu lepszym batmanem, zachowanie, twarda ręka, no cóż, jeśli komuś się nie podoba, to chyba nie lubi batmana, bo początek jest żywą kalką prawie że, year one oraz gościa który się śmiał... takich komiksów.

ocenił(a) film na 9
magneto_

dlaczego na rowni?
moze dla ciebie ale ja mam inne zdanie
a to jakich komiksow jest kalka to srednio mnie interesuje bo nie czytuje tych komiksow, zreszta nie kazdy komiks chyba musi mi przypasc do gustu, moze te akurat by mi nie przypadly
dla mnie batman poczatek jest wyraznie slabszy od mrocznego rycerza i batmanow burtona
jest dobry, ale jednak slabszy

ocenił(a) film na 10
El_Magiko

Hmm, więc lubisz rozumiem tylko filmy tak? bo jeśli chodzi o year one i gość który się śmiał to są klasyki batmana :/

początek ma klimat, historię, postacie rass'a, scarecrow'a, zsasza... u mnie to już ma duuuży plus.

ocenił(a) film na 9
magneto_

no ale nie moge ich lubic lub nie bo poprostu nie czytalem
jak chodzi o komiksy to jestem raczej ignorantem, jedyne jakie ostatnio czytalem to sin city, sandman i thorgal
komiks z batmanem ostatni raz mialem w reku 10lat temu albo i wiecej
gdyby mi sie jakis w lapy trafil to bardzo chetnie bym przeczytal
no ale w obecnej chwili moge mowic tylko o filmach

ja nie mowie ze poczatek jest zly, to dobry film, dalem mu 7/10 i ma troche plusow
poprostu mroczny rycerz i batmany burtona sa wedlug mnie znacznie lepsze
poczatek to juz moim zdaniem inny klimat, nie tak fajny jak w tamtych batmanach
moze to kwestia gustu ale dla mnie poczatek to film nawet fajny ale taki do ktorego nie chcialo mi sie zbyt szybko wracac
podobnie jak z batman forever (6/10, batman poczatek jednak troszke lepszy), obejrzany, wsumie bylem nawet zadowolony ale nie chcialo sie do niego wracac

za to mroczny rycerz,batman i powrot batmana to filmy do ktorych wracalem naprawde wiele razy i sa naprawde swietne

ocenił(a) film na 10
El_Magiko

Tyle że batmany burtona i nolana nie powinno się porównywać, to inne style.
A początek od tdk imo nie odbiega, ten sam styl, tylko może sam batman trochę gorszy w tdk.

ocenił(a) film na 10
magneto_

i taki ps: forever = dwie twarze (w tym jedna różowa), robin (tak ten z fioletowym ochraniaczem na jaja)...
tak więc imo forever jest jak batman i robin baaaardzo nisko.

ocenił(a) film na 9
magneto_

nie jest za dobry, troche zbyt cukierkowy i jakis taki ugrzeczniony ale nie jest to film zly, dzieli go przepasc do tego co stworzyl burton ale potrafilem czerpac pewna przyjemnosc z seansu
ale batman i robin to juz dno
powiem tylko "bat credit card"
a jak przypominam sobie kreacje arniego to az mi zeby zgrzytaja

batman nolana i burtona to inny styl, owszem, burtona styl wogole ciezko podrobic
zreszta nolan tez ma swoj styl i facet robi spoko filmy chociaz moze nie az tak charakterystyczne jak burton
dla mnie powrot batmana to niemal dzielo sztuki, tak mrocznego i ... nie wiem jak to okrelic, powiedzmy specyficznego klimatu i oryginalnego podejscia do nietoperza to ze swieca szukac, film jest niesamowity
ale mysle ze batman i mroczny rycerz spokojnie mozna zestawic kolo siebie i porownac jako przyklady 2naprawde dobrych filmow o batmanie chociaz roznia sie nieco stylem i trescia
dla mnie na 1miejscu wyraznie jest powrot batmana
a naprawde ciezko mi zdecydowac co wole, czy mroczny rycerz czy batman jako 2miejsce
i chyba sklonilbym sie w strone batmana ale z 2strony joker w mrocznym rycerzu to poprostu miodzik dla kazdego kinomana
az dziw ze to mowie ale facet jest lepszy nawet od jacka nicholsona z batmana

ocenił(a) film na 10
El_Magiko

Ja się modlę o kontynuację powrotu batmana, sam chciałem się za to wziąć, ale brak mi rysownika, by stworzyć dobry komiks... druga sprawa, że nie wiem czy byłbym w stanie skorzystać z tych bohaterów których użyłby w 3 burton z tego co mówił...

ja stawiam batmany tak:

powrót batmana
mroczny rycerz batman, batman początek

i tyle... powrót imo się wybija, a tamte są równe i świetne, ale każdemu czegoś brakuje, czegoś malutkiego...

batman początek jest imo bardzo dobry i jest w nim lepszy batman, bardziej zdecydowany i logiczny, w tdk zbyt wiele razy uchwyciłem iż batman źle się zachowuje... do tego świetny kostium w bb, tam batman wyglądał potężnie, peleryna na wielkich barach, no po prostu wyglądał potężnie, gruba szyja itd, a w tdk wyglądał z tą chudą szyją i peleryną jakby dziecko sobie na sznurku za szyje uwiązała pelerynkę...

jeśli chodzi o batman returns, to uwielbiam tą scenę jak batman jedzie batmobilem i rozmawia z alfredem, ta muzyka... klimat... po prostu uwielbiam tą scenę i dlatego cieszę się iż tdkr będzie częściowo rozegrane w czasie zimy.

ocenił(a) film na 7
El_Magiko

powiedzial bym to samo.batman 9+/10

użytkownik usunięty
El_Magiko

Moja kolejność:
-Powrót Batmana
-Mroczny rycerz
-Batman:Początek
-Batman
-Batman forever
i perełka Batman i Robin.