W swoim gatunku jest to pozycja już nie do pokonania, chociażby nie wiem jak się ktoś starał.
zgadza sie... obejżałem ten film chyba ze 30 - 40 x...
Super klima, muzyka genialna!!!!!. Pamietam jak 1 raz go nagrałem z TVP 1 to taśma aż sie wykonczyła od ilosci oddtwarzania :D
Jednak najlepszym dodatkiem do tego filmu jest polski lektor nie pamietam nazwiska ale mam nadzieje ze jest ten sam na DVD i tak samo przetłumaczone.
Niestety film obejżałem już po uwczesnych recenzjach kumpli ,a i kumpel mi opowiedzial jak sie skonczył - lata podstawówki :)
A to najważniejsze żeby ogladać film w ktorym nie wiadomo jakie bedzie zakonczenie.
Obcy 1 10/10
Obcy 2 9,5/10 reżyserska 10/10
Obcy 3 7,5/10 reżyserska 8,5/10
Obcy 4 6/10
Predator 1 8,5/10
Predator 2 6/10
Obcy vs predator 1 5,5/10
Obcy vs predator 2 5/10
ciezko dla mnie zgodzic sie z autorem postu. Wiekszosc ludzi na forum Predatora uwazaja film McTiernana za nieskazitelne dzielo. Dla mnie istnieje jedno wielkie 'ale' i jest nim aktorstwo. Trudno bedzie mnie przekonac, ze kulturysci w filmach potrafia zagrac przekonujaco. Co ciekawe, nie uwazacie za zastanawiajace fakt, ze pan Arnold zebral najlepsze recenzje za postac terminatora, w ktorej wiecej strzelal niz mowil? (oczywiscie to taka sarkastyczna uwaga).
Ciężko się zgodzić z autorem postu powyżej. Powiedz mi, co z tego że kulturyści ? Aktorstwo to jedna z zalet tego filmu! Predator i Terminator to najlepsze role Arnolda! Jeśli ktoś się zna to to zauważy.
w takim wypadku jesli aktorstwo nie bylo zle, dlaczego ktorykolwiek z aktorow nie otrzymal jakiejs nagrody (nie mowie tu o globach czy palmach). Prawda jest taka, ze niektore filmy potrzbuja umiesnionych aktorow ale znaczna wiekszosc to jednak calkowici amatorzy o drewnianej mimice twarzy i malo przekonujacych kwestiach.
Z reguły aktorzy nie otrzymują nagród za role w filmach akcji ;) Świetnie wyszło Predatorowi że zagrali umięśnieni aktorzy, dodaje to realizmu. Nie widzę w tym filmie amatorów o drewnianej mimice twarzy a kwestie są niczego sobie.
Co prawda to prawda (to samo tyczy sie innych gatunkow w stylu horror i s-f) ale nie o tym chialem. Przyznaje ze w filmie Predator nie widzialbym raczej innego rodzaju postaci niz te w nim wystepujace, wyobraz sobie takiego Orlando Blooma z minigunem ;) hehe smiech na sali. Amerykanie niestety maja tendencje do naginania pewnych konwenansow i tyle.
film niezly tak jak wczesniej ktos pisal w czasach podstawowki hit nad hitami :D scena w ktorym arnold umazany w blocie po raz pierwszy widzi na walsne oczy predatora swietna przeraza mnie jego zdziwienie swietnie zrobione
Role aktorskie są bardzo interesujące.Mój faworyt to Indianin.Scena gdy zdejmuje koszulę i tnie się nożem na zwalonym drzewie patrząc w oczy Predatora rewelacyjna.
on raczej go nie widział hehe ,
film jest super, można go oglądać i oglądac, aktorzy napakowani dali rade ale najlepszy był Kevin Peter Hall jako Predator swietnie wczuł sie w postać łowcy.