PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189338
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Mam pytane do znawców sagi Obcy, czy jest gdzieś tam powiedziane kiedy ludzkie odkryli istnienie obcych inteligentnych ras, czy może odnalezienie statku z SJ było pierwszym kontaktem z obcymi i ich technologia?

Czy w sadze jest gdzieś chociaż sugestia że SJ byli na Ziemi?

sebastikantus

Żeby SJ był ''robalem'' to raczej wątpie ;p.

ocenił(a) film na 10
Adorianu

A może ośmiornica będzie walczyć z xenomorphem.

barry8500

Który nie wiadomo czy się pojawi w filmie.

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

Prędzej on niż niedźwiedź grizzly, też byłby groźnym oponentem.

barry8500

Kto wie xD,skoro jest opcja powstania 2 cz. może to w niej dowiemy się dopiero o początkach alienów,a w tej cz. załoga będzie miała doczynienia z mutantem no i tym czymś z mackami.

ocenił(a) film na 5
sebastikantus

Nie. W drugiej czesci Obcego jest wzmianka, ze ludzkosc nie natknela sie jeszcze na istoty bardziej rozwiniete od zwyklych zwierzat. Szukanie inteligentnych form zycia bylo dla korporacji priorytetem, o czym wiemy juz z czesci pierwszej.

sebastikantus

Zależy z perspektywy czego patrzymy. Jeśli bylibyśmy bardzo konserwatywni i uznali film Ridleya jako jedyny kanoniczny to ciężko wnioskować czy Firma lub Rząd wiedzieli o istnieniu obcych. Jeśli natomiast brać pod uwagę wszystkie możliwe filmy, jakie powstały, w których pojawił się Ksenomorf (nawet te, które wyszły bardzo marnie) to zarówno Weyland Industries, jak i Yutani Corporation, wiedziały o obcych przynajmniej od 2004 roku, kiedy to ekspedycja tych pierwszych odkryła piramidę, a ci drudzy weszli w posiadanie broni Predatorów.

ocenił(a) film na 10
Matt_888

AvP to crossover dwóch światów, a nie kolejna część filmu.

barry8500

A czy ja powiedziałem, że kolejna? Napisałem "filmy, w których pojawia się Ksenomorf ".

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Ale nie ma sensu brać wszystkich pod uwagę, skoro fabuła prometeusza i AVP wzajemnie się wykluczają ze względu na personifikację dawnych bogów. Xenomorph pojawia się też w filmie w którym bierze prysznic a predator odłącza mu ciepłą wodę i tamten wije się z bólu i skrzeczy w zimnej, czerpanie z tego filmiku wiedzy ma taki sam sens jak z pełnometrażowych filmów AvP. To trochę tak jakby do kanonu king konga włączyć jego starcie z godzillą w japońskim filmie.

barry8500

Po raz kolejny, dlatego powiedziałem: "Zależy z perspektywy czego patrzymy".

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Ale po co patrzeć z perspektywy avp, które są osadzone w innym wszechświecie? :P

barry8500

Nie wiem, może ktoś je lubi, kto to tam wie :D