PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Trailer

ocenił(a) film na 7

I kiedy ten zwiastun?

Sagan

mial byc dziasiaj i lipa pier**** fox w kulki sobie

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Znając życie, będzie nad ranem.

ocenił(a) film na 7
Sagan

Zwiastun Men In Black 3 wyszedł przed 2h. Prometeusz będzie jakoś koło 18-19-tej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
DSLMarvel_Behnke

no chcialbym zeby byl o tej godzinie ale raczej watpie moze do konca tygodnia

lewandowski09

Wciąż nie ma trailera.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

I nie wiadomo kiedy będzie. Data 12 grudnia została podana przez fanów, i teraz, już po fakcie, wiadomo, że była zwykła, niepotwierdzona plotka. Niestety sam FOX milczy na temat premiery trailera. Wiadomo jedynie, że dostał kategorię wiekową i jest gotowy do udostępnienia w każdej chwili.

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Słuchajcie wiadomo jaką kategorię dostanie sam film? Czyżby w kinach miałaby być R-ka?

ocenił(a) film na 10
davidstar

Trailer w kanadzie dostał kategorię wiekową powyżej 14 lat. Nie wiem jaki dadzą samemu filmowi, ale napewno najbrutalniejszych akcji w zwiastunie nie pokażą, bo to horror a nie szmira w stylu obcy kontra predator 8. Tak więc sam film moim zdaniem będzie miał wyższą kategorię. Kategoria R to ile? +16 czy +18?

ocenił(a) film na 7
barry8500

Zwiastun "Dziewczyny z tatuażem" ma kategorię bodajże PG, natomiast sam film dostał podobno R-kę.
Więc nie ma co się sugerować kategorią wiekową trailera.

ocenił(a) film na 8
barry8500

R-ka od 18 lat. No pewnie masz rację, że zwiastun będzie "lekki" ale w samym filmie przydałoby się parę akcji, tak dla pewności, że w kinie na pewno mamy do czynienia z krwiożerczym obcym.

ocenił(a) film na 7
barry8500

"napewno najbrutalniejszych akcji w zwiastunie nie pokażą"

Żadnych szczególnie brutalnych scen w zwiastunie "Prometeusza" nie ma, a przynajmniej ja takich nie dostrzegłem.
Natomiast jest kilka sugerujących brutalność, kilka mogących wywołać niepokój, oraz sceny które zakwalifikowano jako "sugerujące elementy erotyczne". Ja widziałem tam tylko jedną taką scenę, i uważam że cenzorzy troszkę przesadzili z nadinterpretacją - bo czy jęk kobiety od razu musi według nich sugerować scenę erotyczną? :/
Ogólnie jednak cały trailer jest na tyle mroczny, że kategoria PG nawet nie wchodziła w grę - i słusznie. Myślę że niejedno dziecko wyszłoby z kina z traumą po jego zobaczeniu ;P

barry8500

juz sama muzyka w zwiastunie rozwala ale rzeczywiscie troche przesadzili widzialem zwiastun w wersji komorkowej i nie widzialem jakis szczegolnie mocnych scen a co do tej sceny krzyku kobiety jest tam jeszcze jedna jak podnosi sie jej brzuch tak jakby cos roslo w bardzo szybkim tempie zauwazyliscie

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

"podnosi sie jej brzuch tak jakby cos roslo w bardzo szybkim tempie"
Owszem, i myślę że przy tej scenie wszystkim fanom "Aliena" serca zaczęły szybciej bić :P

JaszczurXP

masz racje ale dlaczego brzuch ? aha jest jeszce jeden komorkowy zwiastun tutaj http://www.zakazanaplaneta.pl/news.php?readmore=5996 obejrzyjcie uwaznie w pewnym momencie widac glowe xenomorfa

ocenił(a) film na 10
lewandowski09

Chujowo,że bez dzwięku. To nie jest głowa Xenomorpha. Zapauzuj jak się pojawia, potem puść. Widać tego ruch, to coś bardzo szybko pełznie napinając się i pulsując, zgina się ku dołowi, a głowa jest sztywna. To może być ewentualnie chestbuster, ewentualnie jakiś zupełnie inny gatunek kosmity, bądź zwierzęcia z kosmosu.

barry8500

byc moze ale mam jakis problem z tym pauzowaniem sprobuje to sciagnac ale chodzilo mi o to ze to moze byc wczesna forma xeno a pozniej ewoluuje

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Niezłe, jest parę nowych scen których dotąd nie widziałem. Dzięki!
Niestety jakość wydaje się jeszcze gorsza niż zwiastunie, więc ciężko dostrzec jakiekolwiek szczegóły. Ja tam żadnej głowy Xenomorpha nie widziałem - w której sekundzie Twoim zdaniem jest widoczna?

JaszczurXP

ok 13 sec.ale fakt sa nowe sceny ktorych nie ma w drugim ciekawe czy zwiastun oficjalny bedzie taki sam

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Ten drugi filmik do którego wkleiłeś link to prędzej jakiś telewizyjny teaser.
Chociaż tak po prawdzie to ten pierwszy, dłuższy, którego wszyscy nazywamy trailerem, to również teaser.
A na zwiastun z prawdziwego zdarzenia, w pełnym tego słowa znaczeniu, poczekamy pewnie do końcówki lutego albo do marca.

Co do xenomorpha, to podejrzewałem że chodzi właśnie o to ujęcie w 13 sekundzie. Sęk w tym że niemal nic nie widać i równie dobrze może to być cokolwiek. W ogóle doszukiwanie się takich szczegółów w tak słabej jakości kopii nie ma wielkiego sensu. Ale to tylko dowodzi tego, jak wielkie są oczekiwania, więc FOX mógłby w końcu udostępnić tą zajawkę, zamiast bawić się sztuczne przedłużenie i robienie tajemnicy na siłę.

JaszczurXP

dokladnie ale oni robia to chyba specjalnie tak wielkie oczekiwania sa fanow co do tego filmu ze nie ma innej opcji fakt ze to bedzie teaser pelny zwiastun powinien miec ok 2 minut dlugosci

lewandowski09

http://www.geekrest.com/2011/11/low-quality-prometheus-trailer-surfaces-on-the-w eb/ no wlasnie w zwiastunie derelict jest w pozycji pionowej i jest scena w ktorej postac ucieka przed czyms co spada z nieba wyglada to jak asteroidy mi sie wydaje jak by on sie przewracal a moze to moje wybujala wyobraznia spowodowana brakiem oficjalnego zwiastuna co sadzicia :)

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Odniosłem dokładnie takie same wrażenie. Nie jestem jednak przekonany, czy ten statek jest tym samym, którego widzieliśmy w pierwszym Alienie.
Dlaczego? Przez skamieniałego pilota. Odstęp czasowy miedzy akcją "Prometeusza" i "Obcego" nie będzie zbyt wielki, a w "Obcym", po odkryciu space jokeya, bohaterowie wyraźnie stwierdzili że jego zwłoki zdążyły skamienieć, a więc musiał tam leżeć miliony lat.
Choć z drugiej strony były tam również jaja obcych, które wyglądały na całkiem świeże :P
Ciekaw jestem, jak ekipa "Prometeusza" ma zamiar z tego wybrnąć, ale skoro to właśnie derelict ma być osią całego filmu, to wierzę, że znaleźli jakieś dobre wytłumaczenie.

JaszczurXP

polecam obejrzec zwiastun w zwolnionym tempie bodajze 38 sekunda teraz dopiero zobaczylem co tam jest wnetrze derelicta i tak jak by fotel pilota wysuwa sie z podlogi

ocenił(a) film na 7
lewandowski09

Ano wysuwa się, ale akurat to dostrzegłem przy pierwszym obejrzeniu. Fotel identyczny jak w Alienie, jak w mordę strzelił, ale - co ciekawe - bez pilota. A przynajmniej tak mi się wydaje po porównaniu tego ujęcia z oryginalnym rysunkiem Gigera i zdjęciami z planu znalezionymi na avpgalaxy.