PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=115058}

Przekładaniec

Layer Cake
2004
7,0 26 tys. ocen
7,0 10 1 25666
6,7 18 krytyków
Przekładaniec
powrót do forum filmu Przekładaniec

!!!

ocenił(a) film na 10

Ludzie!! Wie ktoś jak on się w końcu nazywał i jak do tego dojść?

bartolex

Twórcy umieścili w tym filmie zagadkę. Film w którymś miejscu daje ponoć na to odpowiedź, ale jeszcze nikt tego nie odkrył.

ocenił(a) film na 7
bartolex

hmmm... mi się wydawało, że w pewnym momencie zwracają się do niego per Daniel :)

Gandiusha

i ja też myślę, że Daniel! Oglądałęm to w zwolnionym tempie i wyraźnie słychać!!!

tamara17_2

Niestety jednak nie Daniel :-(
Sprawdziłam to z angielskimi napisami. Sidney mówi: "I got VIP down here". To "down here" brzmi jak Daniel :-)

ocenił(a) film na 8
bartolex

Zgadzam się z Gandiushą.Kiedy Sidney spotyka XXXX w klubie i zaprasza go do swojego stolika mówi do niego Daniel,ale może to tylko omamy słuchowe...;)

monaLIZA

Miałam dokładnie taki sam omam słuchowy. :D
Też mi się wydaje, że Sidney kończy zaproszenie mówiąc "Daniel"
Ale przecież XXXX podaje w filmie swoje imię:
Zgłaszając śmierć Kinky'ego mówi: "my name? ...185 Kirby House" ;)

Moongirl

według mnie Daniel to tak naprawdę down here, a odpowiedź na zagadkę musi być w tym one eight five kirby house - może jakiś anagram?

bartolex

fajna zagadka, a odpowiedz na nia jest na poczatku filmu :)

bartolex

XXXX=CAKE, a właściwie jego ksywa to Layer Cake, są dwie wskazówki o tym świadczące, jedną z nich jest pojawienie się tytułu (?Layer Cake?) na drzwiach domu XXXX.

mo2002

oglądałem go wczoraj zajefajny film według mnie facet nazywał się layer cake

lazarski

na jakiejś zagranicznej stronie wyczytałam kiedyś,że typ nazywał się Ross,a czemu to nie wiem.

ocenił(a) film na 7
mekkia

Ja myślę, że jego imię musi być gdzieś w trakcie filmu, bo wskazuje na to ostatnia kwestia głównego bohatera. Poszukam, może znajdę, to się podzielę :)

owl88

jeżeli jesteście tak sprytni jak ja powinniście już znać moje imię. i go nagle kropnął zwykły przygłup sidney. to mówi samo za siebie

Ryunosuke

w takim razie polecam zobaczyć
http://www.youtube.com/watch?v=YwiyXDDAVtQ

bartolex

Z wywiadu z Danielem Craigiem:

-The audience never learns your character’s name in “Layer Cake.” When you were preparing to play him, how did you refer to him? Did you come up with your own name?
-Only a joking name. I always called him ‘Cynthia.’ No, the point about it is that he’s someone who doesn’t have an identity. He doesn’t have an identity for a very good reason because he doesn’t want to sort of allow too much of himself to be known. So it kind of just played into the character.

-So when you were working on the film, you’d tell your friends you were just playing ‘this guy’?
-Yeah, just a guy. I mean, really, people call him “Four X” or “Quadruple X.’ I was talking to someone today who called him “Deleted.” And that’s probably the best name for him.

bartolex

Oglądałem sobie dzisiaj i myślę, że Craig w tym filmie nazywa się Jimmy.
Dlaczego tak myślę?
To bardzo proste. Zaraz na początku podczas lunchu u Price'a gdy zleca Craigowi odnalezienie córki mafioza a ten mu proponuje detektywa price odpowiada:
00:13:24:Jasne. Jakiś wścibski były policjant|wciąż opłacany przez Scotland Yard Jimmy? jednak na żadnych napisach nie pojawia się to imię, więc może, o ile w ogóle było podane jego imię, to on jest Jimmy ;)

bartolex

tak jak myslałem on nie miał imenia i nie bedzie miał ;P

ocenił(a) film na 8
Bzium_3

Skąd ta pewnośc?Mi sie wydaje ze on ma na imie Daniel...

monaLIZA

w 31 minucie jak wzywa karetke podaje jakies nazwisko ;)

ocenił(a) film na 9
bartolex

Witam! Moja teoria co do imienia XXXX jest nawiązaniem do Pulp Fiction i tajemniczej zawartości! Quentin Tarantino zapytany o tą zawartość odpowiedział że jest nią wszystko co widz chciałby żeby było!